Ce monument e în poza de mai jos?
Ieri am prezentat Palatul I.S.Drăgulescu din Calafat - DOLJ.
Palatul I.S.Drăgulescu, destinație și denumire actuală - Primăria municipiului Calafat, din județul Dolj, este monumentul arhitectonic cel mai reprezentativ, veritabilă emblemă arhitectonică a orașului. Clădirea este o replică a Palatului Marincu din același oraș și a fost construită odată cu acesta, în perioada anilor 1904 - 1907. Impozanta clădire a fost construită la începutul secolului trecut sub comanda inginerului italian Pietro Adotti.
Acesta s-a născut în anul 1872 în localitatea Artegna, Udine, din Italia și în anul 1894 a venit în România, stabilindu-se la Calafat, unde a locuit până în anul 1920, când s-a retras în Italia. A fost căsătorit cu Anna Clama, a vut trei fete, toate născute la Calafat: Genoveffa, Olga și Irene.
***
Proprietarul clădirii a fost Ioan S. Drăgulescu, fost primar al Calafatului în două rânduri (1902 – 1903 și 1905-1906). Acesta este autorul unei monografii a orașului, apărută în anul 1906, cu titlul: ,,Calafatul odinioară şi astăzi”. Dintre rudele lui Ioan S.Drăgulescu a făcut parte şi marea scriitoare Zoe Verbiceanu, care a scris ,,De-ale lui Nastratin” şi a tradus Francois Villon în limba română. Picturile care o decoreazã și astăzi clădirea sunt opera pictorului ceh stabilit în Craiova, Francisk Tribalsky, precum şi a fiicei acestuia, Freda.
Răspunsuri
ora 11.12 - 2 raspunsuri
Patriarhul Atanasie Patelarie a slujit timp de 11 ani în biserica mănăstirii Sfântul Nicolae din Galaţi, după ce a fost alungat de turci din Constantinopole. El a fost patriarh în două rânduri. Prima oară a fost arestat şi întemniţat de turci, apoi izgonit, iar a doua oară a renunţat la scaun sub presiunea turcilor şi catolicilor.
Cine a fost Patriarhul Atanasie Patelarie
Ctitorie a ţarilor sau a lui Vasile Lupu?
Dincolo de legendă, dovezile
Despre biserica Sfântul Nicolae
Construită în 1439 de către voievodul Vasile Lupu, biserica Sfântul Nicolae din Galaţi (de pe strada Ion Creangă, nr 15) este rezidită, în anul 1776, de către domnitorul Mihail Racoviţă.