Ce monument e in poza de mai jos?
Alaltăieri am prezentat Castelul Bannfy din Borșa, jud. CLUJ.
Castelul din localitatea Borșa, în limba maghiară - Kolozsborsai Bánffy-kastély, județul Cluj, e o fostă proprietate a familiei baronului Bannfy, astăzi monument istoric. Nu se cunosc date exacte despre construcția castelului deoarece în arhive s-au păstrat puține informații relevante legate de această clădire. În privința proprietarilor, se cunoaște însă faptul că până după cel de-al doilea război mondial, aceștia au provenit exclusiv din familia Bannfy. Faptul că pe harta celei de-a doua ridicări topografice militare dintre anii 1869–1873 figurează atât castelul cât și cele două anexe alungite din spatele acestuia, susține ipoteza că acesta a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Posibilul întemeietor al castelului ar putea fi baronul Daniel Bánffy al cărui monument funerar se află în pădurea din fața castelului. Baronul a fost căsătorit cu Anna Gyárfás, și au avut trei fii: Dezső (prim ministru al Ungariei între 1895–1899), József Jenő și Ernő. Fiul cel mic al baronului, Ernő, s-a căsătorit cu contesa Cecília Eszterházy în anul 1876 și a avut o fiică: Anna Bánffy, care s-a măritat cu contele Ferenc Teleki. După moartea tatalui său in 1888, Ernő Bánffy a intrat în posesia castelului, conform unui act de diviziune din 1895, informație ce poate fi găsită și pe una din cărțile poștale. După moartea lui Ernő Bánffy, vărul său, baronul Ferenc Bánffy a cumpărat moșia și castelul din Borșa de la succesorii decedatului, la data de 28 septembrie 1916. Ferenc Bánffy s-a căsătorit cu Ida Petrichevich-Horváth în 1899, iar după moartea primei soții s-a recăsătorit în 1919 cu Hortense Petrichevich-Horváth, ocazie cu care s-a mutat la Borșa. Atât înainte cât și dupa moartea baronului, în anul 1938, s-au efectuat lucrări de renovare a castelului constând în repararea acoperișului, zugrăvirea fațadelor și a interioarelor afectate de igrasie și izolarea terasei de pe fațada principală. După al doilea război mondial, castelul din Borșa a fost naționalizat de la văduva baronului Ferenc Bánffy. După 1948, clădirea a funcționat pentru scurt timp ca școală agricolă, apoi ca dispensar, iar din anul 1957 a devenit sediul Spitalului de boli psihice cronice, instituția intrând în patrimoniul Consiliului Județean Cluj în anul 2003. Clădirea are formă dreptunghiulară, fiind dispus pe nivelul parterului, etajului și șarpantei, cu un turn dreptunghiular în colțul de sud-vest. Accesul se face printr-un portic neoclasic mărginit de 5 coloane dorice, deasupra cărora este plasată terasa. Din portic se intră în hol și încăperile parterului, iar o scară asigură accesul la etaj. La parter se mai găsește în hol mobilierul original de lemn, decorat cu oglinzi venețiene. Castelul se află pe un domeniu întins din care au mai rămas aleile principale mărginite de arbori. La sud-vest de castel se află un mic monument comemorativ dedicat lui Daniel Bannfy (14 mai 1812 - 29 aprilie 1888), ridicat de soția sa Anna Gyárfás și fii săi, Deszö, Jenö și Ernö.
Răspunsuri
9 mai - ora 13.14 - 1 raspuns
DA, este vorba despre vorba despre Hotelul Traian (fost Carol I) din stațiunea Baile Herculane, jud.CARAȘ SEVERIN.
Hotelul Carol din stațiunea Băile Herculane, județul Caraș Severin, denumire actuală Hotelul Traian, denumiri vechi Hotelul Rudolf, Hotelul 6 Martie sau Pavilionul 1, este o clădire impunătoare din centrul stațiunii, cu statut de monument istoric, aflată într-un avansat stadiu de degradare. Hotelul are 74 de camere, o suprafață construită de 1800 metri pătrați și un teren de circa 1900 metri pătrați. Astăzi hotelul este parțial dezafectat, unele încăperi fiind locuințe sociale, existând încă aici o farmacie și un cabinet medical. Adresa de corespondență a edificiului este Strada Cerna, nr.4. Astăzi hotelul aparține companiei Hotel Dacia, din Onești, aflată în insolvență și cu bunurile scoase la vânzare. Hotelul este scos la vânzare pentru suma de 1,3 milioane de euro, ceea ce reprezintă jumătate din valoarea sa de evaluare. Hotelul Traian a făcut parte dintr-un dosar DIICOT, fiind pe lista imobilelor înstrăinate din patrimoniul SC Hercules S.A. Băile Herculane de grupul infracţional constituit de Iosif Armaş. Construit între anii 1869 - 1871, în perioada împăratului Franz Joseph al Imperiului Austroungar, hotelul a fost denumit, inițial, Rudolf, după numele unicului fiu al lui Franz Joseph. După primul război mondial, hotelul a fost cedat României şi a primit numele de Hotel Carol. Hotelul a continuat să fie folosit până la închiderea în 2005 din cauza degradării, iar actualul proprietar, familia Antoanela, Alexandru și Artimiza Gavrilescu, a început lucrările de renovare din 2011. Curios e că, deși hotelul e scos la vânzare încă din 2016, nici Administrația Locală, nici cea Județeană și nici Ministerul Culturii nu și-au exercitat dreptul de preemțiune la vânzarea hotelului.
Băile Herculane - Hotel Traian fost Carol I
Inițial, hotelul a fost numit Rudolf, după numele unicului fiu al lui Franz Joseph, iar mai apoi a primit numele Traian.
După primul război mondial, hotelul a fost cedat României și a primit numele de hotel Carol.
Hotelul Traian, fost Carol, este acum complet acoperit cu pânză pentru a nu se vedea că este degradat în ultimul hal.
A fost construit în perioada 1869-1871. În curtea interioară avea o fântână arteziană ale cărei jeturi de apă erau irizate de razele de lumină care pătrundeau prin ferestrele luminătorului de pe acoperiş.
Clădirea a suferit avarii la cutremurele din 1991-1992, prin prăbuşirea grinzilor şi a planşeelor.
Firesc, firesc... dar tot numai o persoană le adună... Încă nu am fost convinsă să me re-alătur...
Şi ce ar trebui să se-ntâmple, Rodica, ca să fi convinsă să te "re-alături"?
CE TREBUIE SA FAC EU?