categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Monumentul eroilor din orașul buzoian POGOANELE

Mai jos admiri o veche carte poștală reprezentând Monumentul eroilor din orașul buzoian Pogoanele. În centrul civic al orașului buzoian Pogoanele, în rondul dintre liceu şi primărie, a fost inălţat un monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial, dezvelit în anul 1924, opera sculptorului Ioan Schmidt Faur din București, Strada Nicolae Filimon, nr. 19. Monumentul se prezintă sub forma unui piedestal de formă paralelipipedică cu baza evazată, din blocuri de piatră fasonate şi şlefuite, deasupra căruia se află statuia, rond-bosse, din bronz, a unui infanterist în ţinută de campanie, care poartă în mâna stângă un drapel desfăşurat, iar în mâna dreaptă o armă. Pe faţadă au fost montate două meplaturi din bronz pe care sunt reprezentate o scenă de atac şi chipurile a trei eroi, între care este inscripţia, “Omagiu de recunoştinţă eroilor pogoneni”. Pe laturi, tot pe plăci de bronz, sunt inscripţiile: “Pildă de patriotism urmaşilor” şi “Simbol al vitejiei soldatului român”, sub care sunt înscrise numele eroilor locali din primul război mondial.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 10.28 - 5 raspunsuri

  • Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN)

  • Universitatea Tehnică din Cluj Napoca

    bf6b5c23_o.jpeg

    • Spune si mie cum obtii efectele astea?

  • Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

  • Universitatea Tehnică din Cluj Napoca

    images?q=tbn%3AANd9GcTQItZVYzRuQzMWEmPoficVjHI1T4b1ZGLtCTNV90hm9jq8Otje&usqp=CAU

    La 1 februarie 1920 este înființată Școala superioară industrială, reorganizându-se sub denumirea de Școală de conductori tehnici în 1922, având profil electromecanic. Bucurându-se de un important prestigiu în cadrul industriei românești, a fost reorganizată în 1937 ca Școală de subingineri electromecanici. O altă școală cu profil tehnic creată în 1920 a fost Școala de conductori de lucrări publice, cu specific de drumuri și poduri, veritabilă precursoare a Facultății de Construcții.

    În anul 1947, în urma unui memoriu adresat Ministerului Educației Naționale s-a înființat Politehnica din Cluj cu trei facultați: Construcții, Electromecanică și Silvicultură. Prin prevederile legii pentru reforma învatamântului din august 1948, s-a creat Institutul de Mecanică din Cluj, având o facultate cu doua secții: termotehnică și mașini de lucru. În anul 1953 cele două instituții se transformă în Institutul Politehnic din Cluj.

    În 1992 Institutul Politehnic și-a schimbat denumirea în Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar din cele trei facultăți existente la momentul respectiv, prin restructurare s-au constituit următoarele facultăți:

    Automatică și Calculatoare;
    Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației;
    Inginerie Electrică;
    Construcții și Instalații, din care s-a desprins Facultatea de Instalații, începând cu 1 octombrie 2007;
    Construcții de Mașini;
    Mecanică, care din 2018 își modifică numele în Facultatea de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică
    Știința și Ingineria Materialelor, care din anul 2011 își modifică denumirea în Facultatea de Inginerie a Materialelor și a Mediului;
    Facultatea de Arhitectură și Urbanism.

  • Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->