Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Liceul romano-catolic “Josephus Calasantius”, din municipiul Carei - SATU MARE.

 

Liceul romano-catolic “Josephus Calasantius”, denumiri vechi – Gimnaziul, Gimnaziul piarist sau Școala secundară de fete, este o veche și apreciată instituție de învățământ din municipiul Carei, județul Satu Mare. Şcoala a fost întotdeauna mijlocul cel mai important pentru transferarea comorilor tradiţiei de la o generaţie la alta. Lucrul acesta este şi mai adevărat astăzi decât în trecut, deoarece prin dezvoltarea modernă a vieţii economice, rolul familiei de purtător al tradiţiei a slăbit. Viaţa şi sănătatea societăţii umane depind astfel de şcoală într-o măsura mai mare decât în trecut. Această școală urmăreşte, prin educaţia pe care o oferă copiilor să devină iniţiator, susţinător  si catalizator al comunităţii, continuator al tradiţiilor locale şi să promoveze valorile moral-creştine reprezentate de Ordinul Piarist. Liceul romano-catolic s-a înfiinţat în 1992. Deşi nu are un trecut istoric vast a urmărit şi urmăreşte îmbinarea armonioasă a tradiţionalului, a conservării spiritului specific acestei şcoli de prestigiu, cu lumea secolului al XXI-lea. Caracteristica sa definitorie este o deschidere spre noile descoperiri ale ştiinţei şi tehnicii ca acestea să fie îmbinate armonios cu teologia creştină. Încă de la înfiinţare, Liceul romano-catolic “Josephus Calasantius” şi-a propus ca obiectiv de bază formarea personalităţii autonome şi creative a elevilor, asigurând o pregătire de înaltă calitate, bazată pe cunoştinţe de cultură generală şi formarea de competenţe profesionale, care să le permită elevilor exercitarea unei profesii în domeniul lor de pregătire, continuarea studiilor în învăţământul superior sau realizarea propriei afaceri. Cea mai importantă sarcină este să educarea ]n spiritul  creştinismului pe două direcţii: Știință și credință. Se dorește educarea copiilor în spirit catolic, dar suntem deschişi şi pentru alte confesiuni creştine. Misiunea şcolii este educarea tinerilor în spirit creștin religios, formarea şi dezvoltarea personalităţii lor prin promovarea unui învăţământ modern, desfăşurat într-un climat modern stimulativ atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, sensibil la nevoile locale şi regionale. Liceul romano- catolic Carei își desfășoară activitatea în sediul fostul gimnaziu piarist, construit în anul 1887, situat astăzi pe Strada Iuliu Maniu, nr. 1.

José de Calasanz a fost un preot romano-catolic spaniol, întemeietorul ordinului piarist, care s-a născut la data de 11 septembrie 1556 în localitatea spaniolă Peralta de la Sal și a decedat la data de 25 august 1648 la Roma. Calasanz a fondat prima școală creștină populară. Ca pedagog, într-o epocă în care educația era destinată aproape exclusiv membrilor familiilor înstărite, José de Calasanz a fost un pionier al educației colective la îndemâna tuturor.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.05 - 1 raspuns

  • Catedrala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Câmpulung Moldovenesc are hramul de „Adormirea Maicii Domnului”. În 1823, diaconul Miron Ciuparca a construit pe terenul donat de Petru Grigorean o biserica din lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

    informatii-generale-lacase-de-cult-01.jpg

    La 20 iulie 1908 se pune temelia bisericii noi, din inițiativa preotului Ioan Voloseniuc. Planul bisericii a fost întocmit de arhitectul Karl Romstorfer din Cernăuți. Construcția acestei biserici a costat 140.000 coroane austriece și a durat 6 ani (1908-1913); biserica a fost sfințită în ziua de 1/14 septembrie 1913.

    a730a9713b466374256bb94dce11dcf5-2286105-1000_1000

    Biserica are formă de cruce, cu o temelie puternică, construită din cărămidă și se termină cu o turla în vârful căreia străjuiește Sfânta Cruce la înălțimea de 38 m. Biserica este acoperită cu țiglă smălțuită, multicoloră, în formă de solzi, comandată special de la Viena.

    Ojog-C%C3%A2mpulung-18.jpg

    Iconostasul este lucrat în lemn de tei de către maestrul Ioan Pașlea. Între anii 1959-1963, biserica a fost pictată în interior de pictorul Iosif Keber din Târgu Mureș.

    321410872295541833e72650c.jpg

    Catedrala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului Câmpulung Moldovenesc este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă va aflați în apropiere.

    catedrala-adormirea-maicii-domnului-din-campulung-moldovenesc-judetul-suceava.jpg

    alee-cu-dale-spre-catedrala-adormirea-maicii-domnului-din-campulung-moldovenesc-judetul-suceava.jpg

    spatiu-verde-cu-catedrala-adormirea-maicii-domnului-din-campulung-moldovenesc-judetul-suceava.jpg

    Catedrala Adormirea Maicii Domnului din orașul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava « LocuriDinRomania.ro

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->