Ce monument e în poza de mai jos?
Ieri am prezentat Podul de fier forjat de peste râul Cerna din Băile Herculane - CARAȘ SEVERIN.
Podul de fier forjat de peste râul Cerna, din stațiunea Băile Herculane, județul Caraș-Severin, este un monument istoric, cale de trecere a pietonilor de pe un mal pe celălalt al râului. Podul este situat în centrul stațiunii, în fața Băilor Imperiale Austriece (denumire actuală Baia Neptun), asigurând legătuara între Străzile Cernei și Izvorului, străzi paralele cu râul Cerna. Podul are o lungime de 32 metri și o lățime de 2,9 metri. El a fost construit între 1883 și 1886, odată cu Băile Imperiale Austriece. Podul s-a construit din dorința de a facilita accesul vizitatorilor la băi, fără să mai ocolească pe la Podul de piatră al stațiunii. Edificiul are o structură pe arc cu zăbrele cu două articulații și cu montanți verticali din cornier placați cu elemente din fontă, iar parapetul podului este din fier forjat cu elemente decorative.
Răspunsuri
ora 11.46 - 2 raspunsuri
Monumentul Eroilor din Techirghiol
Monumentul ridicat in Techirghiol in memoria Eroilor morti (176 cazuti din Techirghiol si imprejurimi) in Marele Razboi ( 1916 - 1918) a fost inaugurat in vara anului 1928, fiind realizat de sculptorul Dumitru Mățăoanu. Imaginea alaturata a aparut la 8 septembrie 1928 in Realitatea Ilustrata.
Probabil generatii de techirghioleni au participat la diferite festivitati organizate in fata acestui monument dar, cati oare mai stiu ce reprezinta acesta cu adevarat?
Orientarea monumentului, spre interiorul Dobrogei, spre Topraisar, doreste sa aminteasca de luptele crancene care s-au dat acolo in zilele de 19 - 21 octombrie 1916.
In campania pentru Dobrogea, trupele romane si aliatii rusii, aveau misiunea sa intarzie cat mai mult inaintarea trupelor germano -bulgaro-otomane conduse de generalul Agust von Mackensen spre Bucuresti.
La Topraisar trupele romane au rezistat doua zile si jumatate unui foc din sute de piese de artilerie dirijate din avioane inamice, unde practic au fost ingropati in pamant in adaposturile lor. In acest interval germanii au reusit sa captureze 3300 de prizonieri dintre care numai 300 erau romani. In 1917, trupele de ocupatie germane au ridicat aici, pe movila Muratan, un monument inchinat celor 400 de soldati germani cazuti in aceste lupte. Crucea de piatra denumita "Crucea lui Mackensen", domina si astazi campurile din jurul movilei Muratan de la Topraisar
Monumentul Eroilor din Techirghiol 1928