Ce monument e în poza de mai jos?
Ieri am prezentat Gimnaziul din Bran (azi Liceul Sextil Pușcariu) - jud, BRAȘOV
Vă rog să-mi dați și mie câte un punct!
Aici admiri o veche carte postală reprezentând Gimnaziul din comuna Bran, județul Brașov (Liceul Sextil Pușcariu)
***
La doar 25 km de Braşov pe DN 73, călătorul descoperă o zonă turistică în plină dezvoltare care tinde să devină o importantă zonă a turismului rural, ecologic şi cultural. Localizat la intrarea în culoarul Rucăr – Bran, pe drumul comercial ce lega Braşovul de Câmpulung Muscel înca din cele mai vechi timpuri, zona Bran cuprinde comunele: Bran, Moeciu și Fundata. Bran (în limba grmană: Törzburg, în limba maghiară: Törcsvar) este o comună a județului Brașov care mai include și satele Predeluț, Sohodol și Șimon. Pe raza comunei funcţionează o şcoală primară, 2 şcoli gimnaziale și Liceul Sextil Puşcariu. Liceul se află situat în centrul comunei Bran și este unitatea coordonatoare a tuturor unităţilor de învăţământ din comună, cuprinzând 5 nivele educaţionale: preşcolar, primar, gimnazial, liceal și școală profesională. Liceul a fost înfiinţat în ianuarie 1946 sub numele de “Domniţa Ileana” şi în iunie, acelaşi an, numele a fost schimbat în “Horea, Cloşca şi Crişan”, nume sub care a funcţionat până în 1948, dată la care liceul a fost desfiinţat, în locul lui rămânând să funcţioneze o şcoală elementară. Nivelul liceal s-a reînfiintat în anul 1992. Liceul vine în întâmpinarea cerinţelor educaţionale ale unei arii geografice extinse. A apãrut tendinţa de reorientare cãtre domeniul turistic care a cunoscut o dezvoltare intensă în zonã, precum şi spre ocupaţii traditionale zonei (oierit, prelucrarea lemnului, lânii, etc).
***
Sextil Pușcariu a fost un lingvist, filolog, profesor și membru al Academiei Române, care s-a născut la data de 4 ianuarie 1877 la Brașov și a decedat la data de 5 mai 1948 la Bran. În 1919 a pus bazele Muzeului Limbii Române, de altfel primul institut de lingvistică din România, iar în anul 1923 a participat la înfiinţarea Societăţii Etnografice Române din Cluj, susţinând înfiinţarea Arhivei de folclor. Pe plan politic, s-a implicat în unirea Bucovinei cu România, fiind şi vicepreşedinte al Sfatului Naţional din Bucovina. După unire a fost numit secretar de stat pentru afacerile străine, iar între 1922-1925 a fost delegat al României la Liga Naţiunilor.
Răspunsuri
ora 11.04 - 4 raspunsuri
Eu unul am vizitat acest liceu din Bran din anii 68, cand am participat la o Tabara olimpica in Bran 3 saptamani.. Vis a vis, sus pe o culme era stanca unde se gasea caseta cu inima Reginei Maria care a facut atata pentru Romania.
Intre timp inima , a fost mutata in alta parte datorita spargatorilor care au profanat acest loc sacru adevarat monument.
Intr-adevar mi-am dat seama ca e vorba de o scoala , dar scrutand doar amintirile de peste 50 de ani nu am putut sa recunosc acest liceu. In acest loc am mai revenit si cu alte ocazii , cand mi-am vizitat prietenii din Zarnesti.
Mă bucur că ati scris.
Gara din Râmnicu Sărat (Buzău), văzută din spate
Gara din Râmnicu Sărat, văzută din faţă:
Gara Râmnicu Sărat, Buzău.
Dle Bivolu, referitor la comuna Bran şi al său liceu Sextil Puşcariu - întrebarea anterioară la care nimeni nu a găsit un răspuns - din punctul meu de vedere vă pot spune aşa: cam 50% din imaginea propusă de dv. e acoperită de vegetaţie (pomi), chiar dacă am intuit că este o instituţie de învăţământ nu am putut afla care anume - şi am căutat asiduu vreo 3-4 ore! În plus cred că este un monument local, mai puţin de interes naţional.
Cam aveți dreptate! Pentru mine a contat ca acestei clădiri i s-a dedicat o carte postala. Astept sa-mi acordați un punct si mie. Cu prietenie!
Victor
Gara din Râmnicu Sărat, jud. Buzău
Gara din Râmnicu Sărat, jud. Buzău, este o stație de cale ferată și un monument istoric