Ce monument este in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Colegiul național "Traian" - DROBETA TURNU SEVERIN
Liceul Traian din municipiul Drobeta Turnu Severin, denumire actuală Colegiul Național Traian este o prestigioasă instituție de învățământ liceal din oraș, ce a fost înfiintat la data de 1 septembrie 1883 prin transformarea Școlii normale din localitate. În clasa I gimnazială erau 70 de elevi și doi profesori entuziaști: director și profesor de matematică Mihail N. Hergot și Ștefan Bodiu – profesor de științe umaniste. În anul 1890 s-a pus piatra de temelie a clădirii liceului în prezența primului ministru G. Manu. Proiectul a fost realizat de către celebrul arhitect mehedințean Alexandru Săvulescu și era menit a arăta latinitatea și unitatea noastră. Pe frontonul clădirii sunt busturile poetului latin Ovidius, ale lui Vasile Alecsandri și Ion Heliade Rădulescu, iar deasupra – două personaje feminine, întruchipări alegorice ale Moldovei și Munteniei, ținând coroana învingătorului român. Locul era bine ales, într-o zonă istorică, pe malul Dunării, în antica Drobeta, lângă piciorul Podului lui Traian, în inima Olteniei lui Mihai Viteazu și a lui Tudor Vladimirescu. Prima denumire a școlii, în anul 1891, a fost Liceul Neagoe Basarab, după numele pieței în care a funcționat gimnaziul real (actuala Piață Mircea), dar în anul 1892, după finalizarea construcției, la cererea locuitorilor orașului care doreau să lege istoria acestei instituții de învățământ de străvechea istorie dunăreană, vie încă prin vestigiile podului construit în timpul împăratului Traian, a devenit Liceul Traian. În anul 1894 directorul Theodor Costescu a introdus pentru prima dată într-o școală de stat uniforma de elev. Acesta a transformat liceul într-un model național prin constituirea unui corp profesoral de elită, dotarea cu laboratoare moderne, bibliotecă, internat și grădină botanică. În anul 1897 s-a înființat Societatea corala “Doina” care l-a avut ca dirijor pe Ștefan Paulian. Tot în acest an s-a înfințat și biblioteca liceului care cinci ani mai târziu însuma 5000 volume. Profesorii și elevii liceului, în anul 1919, au decis plantarea Stejarului Unirii, din respect și prețuire pentru cei care și-au dat viața pentru țară. În anul 1933 s-a scris Imnul Liceului Traian – autor poetul Gherghinescu Vania, fost elev al liceului. Patru ani mai târziu, sub conducerea profesorului Al. Bărcăcilă a început construcția aripii din partea de Sud Vest. În anul 1950, din respect și admirație pentru “Luceafaărul poeziei românești” a fost expus în partea de nord a parcului botanic al liceului, bustul lui Mihai Eminescu. În anul 1953 s-a finalizat amenajarea cabinetelor de fizică, chimie, geografie, biologie, acesta din urma fiind dotat cu specii rare de nevertebrate primite din Germania. Redau mai jos alte câteva repere calendaristice din evoluția acestei școli:
- 1899 – s-a amenajat Grădina botanică a liceului
- 1897 – regele României – Carol I a vizitat școala
- 1922 – s-a demarat construirea internatului școlii – actualul Muzeu al Regiunii Porților de Fier
- 1972 – în Parcul botanic al liceului s-a instalat grupul statuar Teodor Costescu și elevul, dăltuit în marmură de Rușchița de sculptorii M.Onofrei și Carol Umberto.
- 1978 – s-a amenajat Observatorul școlar
- 2003 – s-a inaugurat în partea de vest, corpul nou al clădirii liceului, construit cu fonduri de la Banca Mondială
În amintirea adunării naționale de la Blaj din Transilvania, din 15 mai 1848, moment al renașterii națiunii române în timpul revoluției pașoptiste, s-a hotărât ca ziua Liceului Traian să fie 15 mai, tradiție respectată și azi. Enumăr mai jos câțiva dintre absolvenţii Colegiului Naţional „Traian” care, în timp, au adus o contribuţie importantă la dezvoltarea economiei, educaţiei, culturii, artei, ştiinţei: academicieni - Gheorghe Ionescu Şişeşti, Petre Sergescu, Vasile Nistor, Nicolae Ionescu Şişeşti, Şerban Cioculescu, Ştefan Marius Milcu, Alexandru Dima, Ştefan Odobleja, Traian Sălăgean, Ioan Ioviţ Popescu și Vasile Gionea; miniștri - Victor Gomoiu – Sănătate, Cornel Burtică – Comerţ exterior, Ecaterina Jianu Andronescu – Învăţământ și Mihai Stănişoară – Apărare; regizor – Geo Saizescu; sculptor - Gheorghe Anghel, etc.
Răspunsuri
ora 12.38 - 0 raspunsuri