categorii forum

Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezenta Biserica ortodoxă din localitatea Sântuhalm - HUNEDOARA.

Sântuhalm este o localitate de 597 locuitori, componentă a municipiului Deva, județul Hunedoara. Până în anul 1930  Sântuhalm a fost o localitate de sine stătătoare, pentru ca apoi să fie arondată municipiului Deva. Biserica ortodoxă a localității a fost sfințită în anul 1912 și are hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Lăcașul de cult este situat pe Strada Valea Cernei, la nr.32 și face parte de Protopopiatul Deva, Episcopia Devei și Hunedoarei.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ORA 11.06 - 3 RASPUNSURI

  • 30 de ani de la translaţia clădirii BNR din Miercurea-Ciuc

    Translaţia clădirii BNR din Miercurea-Ciuc


    Azi, 30 iulie, se împlinesc 30 de ani de când s-a declanşat operaţiunea de mutare a clădirii Sucursalei Judeţene Harghita a Băncii Naţionale – acum, în această clădire îşi are sediul Curtea de Conturi.

    Lucrările de pregătire a acestei acţiuni au durat 4 luni, iar clădirea (construită în 1938, 4 nivele, suprafaţă de 1.234 mp, greutate 2.400 tone) a fost mutată pe o distanţă de 129 m, viteza de deplasare fiind de 2,2-2,9 m/oră. Deplasarea s-a efectuat prin împingere din două puncte cu dispozitive hidraulice comandate de la un grup de pompe centralizat.

    IMG 4628

    Radu Vecsler, în numărul din 31 iulie 1984 al ziarului Informaţia Harghitei: „Timp de câteva luni de zile, ing. Rigó László, şeful Brigăzii Complexe Miercurea-Ciuc a IACMJ Harghita, a coordonat munca a 18 muncitori cu înaltă calificare ce materializau proiectul elaborat de dr. ing. Eugen Iordăchescu de la Institutul Proiect din Bucureşti.

    IMG 4636

    Treptat, clădirea a fost desprinsă de fundaţia ei, creându-se un cadru purtător de beton, sub acesta fixându-se 41 de stâlpi (popi) de susţinere. Primele emoţii pentru constructori le-au însemnat clipele când greutatea clădirii a trecut pe cele 41 cărucioare de translare, înlăturându-se popii. Ceea ce s-a terminat, cu bine, duminică, dovedind că dulgherul András Alexandru, fierarul-betonist Vasile Zăbavă, sudorul Vigh Ștefan, mecanicul Miklós Zoltán şi colegii lor munciseră bine, efectuând lucrări precise, de foarte bună calitate. (…) În interiorul clădirii, activitatea specifică instituţiei bancare se desfăşoară normal, fiind asigurate utilităţile necesare – apă potabilă, energie electrică, telefon, canalizare. Se simte o mişcare uşoară, neîmpiedicând cu nimic operaţiunile bancare. Este o certă reuşită tehnică, aceasta fiind a nouă clădire din ţară care este mutată, dar a treia din punctul de vedere al greutăţii şi prima aparţinând unei instituţii. (…) Noul amplasament al clădirii a fost deja pregătit, dar până va ajunge aici clădirea va trebui să parcurgă mai întâi 89 m înainte, apoi calea de rulare va fi orientată, prin schimbarea direcţiei, spre noul amplasament aflat la alţi 40 m, în spatele casei de cultură. Până la sfârşitul operaţiei de mutare vor fi turnate alte cantităţi de betoane de mărci superioare, cu totul depăşindu-se 1.000 mc”.

    Banca Nationala - Miercurea Ciuc

    O lună mai târziu, în numărul din 31 august 1984, ziarul nostru anunţa: După o inedită „plimbare”, clădirea din Miercurea-Ciuc a BNRSR a ajuns pe noul postament.

    (Informaţiile şi imaginile din timpul translaţiei au fost preluate din arhiva ziarului, precum şi din arhiva fostului director al Sucursalei BNR, Gheorghe I. Paşcanu)

    Curtea de Conturi a Romaniei , Harghita(+40 266 372 066) , Romania

    544576.jpg

  • Banca Naţională a României, Miercurea Ciuc - Curtea de Conturi / Banca comercială Carpatica - 1930

    NOTĂ: seamănă cu Sucursala Băncii Naţionale a Romîniei - Huşi. Vaslui, construită tot în 1930

    • Banca Naţională a României, Huşi
      Construită la sfârşitul anilor 1930

      109786618.jpg

      • E lucru cert ca in România  s-au construit mai multe edificii dupa aceleasi proiecte, sedii de banca, scoli etc.

        Regret că v-am creat confuzii.

  • Sucursala Județeană Harghita a Băncii Naționale a României, construită la sfârşitul anilor 1930

    azi În această clădire: 1. Curtea de Conturi a României şi 2. Banca Comercială Carpatica

    1961-1024x683.jpg

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->