Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat fosta Filială BNR Harghita, azi Curtea de Conturi din MIERCUREA CIUC.
Filiala Băncii Naționale Române din municipiul Miercurea Ciuc, denumire inițială - Filiala Băncii Naționale a Ungariei, denumire actuală – Filiala Curții de Conturi a României, este o clădire compactă și frumoasă cu un trecut ușor “agitat”. Edificiul a fost construit în anul 1938, din zidărie portantă cu planșee de beton armat, are 4 nivele, suprafața (amprenta la sol) este de 1234 metri pătrați și cântărește aproximativ 2400 de tone. Am spus că această clădire a avut un trecut “agitat” deoarece în data de 30 iulie 1984 a fost mutată prin translare de pe locul inițial, pe o distanță de 129 metri. Lucrările de pregătire a acestei acţiuni au durat 4 luni, iar operația propriu zisă de mutare a durat 51 de ore, edificiul mișcându-se cu viteza de 2,2 – 2,9 metri pe oră. Deplasarea s-a efectuat prin împingere din două puncte cu dispozitive hidraulice comandate de la un grup de pompe centralizat. Lucrarea, de maximă precizie a fost concepută, de Institutul Proiect București și executată de Întreprinderea de Antrerpriză Construcții Montaj Harghita. În numărul din 31 iulie 1984 al ziarului Informaţia Harghitei s-a scris: „Timp de câteva luni de zile, ing. Rigó László, şeful Brigăzii Complexe Miercurea-Ciuc a IACMJ Harghita, a coordonat munca a 18 muncitori cu înaltă calificare ce materializau proiectul elaborat de dr. ing. Eugen Iordăchescu de la Institutul Proiect din Bucureşti. Treptat, clădirea a fost desprinsă de fundaţia ei, creându-se un cadru purtător de beton, sub acesta fixându-se 41 de stâlpi (popi) de susţinere. Primele emoţii pentru constructori le-au însemnat clipele când greutatea clădirii a trecut pe cele 41 cărucioare de translare, înlăturându-se popii. Ceea ce s-a terminat, cu bine, duminică, dovedind că dulgherul András Alexandru, fierarul -betonist Vasile Zăbavă, sudorul Vigh Ștefan, mecanicul Miklós Zoltán şi colegii lor munciseră bine, efectuând lucrări precise, de foarte bună calitate. (…) În interiorul clădirii, activitatea specifică instituţiei bancare se desfăşoară normal, fiind asigurate utilităţile necesare – apă potabilă, energie electrică, telefon, canalizare. Se simte o mişcare uşoară, neîmpiedicând cu nimic operaţiunile bancare. Este o certă reuşită tehnică, aceasta fiind a nouă clădire din ţară care este mutată, dar a treia din punctul de vedere al greutăţii şi prima aparţinând unei instituţii. (…) Noul amplasament al clădirii a fost deja pregătit, dar până va ajunge aici clădirea va trebui să parcurgă mai întâi 89 m înainte, apoi calea de rulare va fi orientată, prin schimbarea direcţiei, spre noul amplasament aflat la alţi 40 m, în spatele casei de cultură. Până la sfârşitul operaţiei de mutare vor fi turnate alte cantităţi de betoane de mărci superioare, cu totul depăşindu-se 1000 mc”.O lună mai târziu, în numărul din 31 august 1984, același ziar anunţa că după o inedită „plimbare”, clădirea din Miercurea-Ciuc a BNR a ajuns pe noul postament.
Răspunsuri
ora 11.44 - 2 raspunsuri
Hotel Continental Iaşi, 1914
Având o istorie de aproape un secol, Hotelul Continental Iaşi a fost martorul celor mai importante evenimente istorice. Deschis publicului încă din 1914, hotelul a fost periodic modernizat, iar în anul 2004 a fost înscris în Lista Naţională a Monumentelor Istorice ca şi monument istoric şi de arhitectură.
Situat în centru, lângă Piaţa Unirii, hotelul se află la câteva minute distanţă de cele mai importante obiective turistice ale Iaşului: Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”, Catedrala Mitropolitană, Biserica “Trei Ierarhi”, Palatul Culturii, Palatul Roznovanu, Mănăstirea Golia sau Biblioteca Central Universitără “Mihai Eminescu”.
- statuia lui A. D. Xenopol care acum se află în fața Universității UAIC.
3. Hotel Continental reclama Palma, Coafor, Renic
Coafor Continental, Magazin Galanterie Ghemul Verde, Atlas
In dreapta este Palatul Neuschotz, azi Hotel Select
Reclama Medias, HBL, Ungeni, Vaslui, Tutora
Reclama Banca de Credit Romana Sucursala Iași
Reclama Hotel Restaurant B.., La Orasul .. Matase, Abramovici, Brecher ..