Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat fosta Vilă Doboșan din stațiunea Băile Herculane - CARAȘ SEVERIN.
Vila Doboșan din stațiunea Băile Herculane, județul Caraș-Severin, destinație și denumire actuală – Mănăstirea “Nașterea Maicii Domnului” (din anul 1998), este o clădire veche, având statut de monument istoric, ce este situată pe Strada Domogled, la nr.10. Lăcașul de cult are doar 4 viețuitoare și două hramuri:
- „Naşterea Maicii Domnului” (8 septembrie)
- “Sfânta Mare Mucenică Varvara” (4 decembrie)
Aici există 40 locuri de cazare dar este important să rezervăm din timp prin telefon sau email (0729141176 - nectariek@yahoo.com). Aşezământul monahal a apărut la iniţiativa Preasfinţitului Episcop Laurenţiu Streza, episcopul Caransebeşului, care a dorit a pune în valoare Vila Doboşanu, donată în anul 1925 Episcopiei Caransebeşului şi luată abuziv în anul 1948 de regimul comunist. Casa a fost folosita de mai multe institutii de stat. Această clădire este cu etaj şi are peste 40 de În anul 1998 clădirea a fost retrocedată şi s-a hotărât înfiinţarea aici a unui aşezământ social-monahal, pentru a fi folosit ca loc de odihnă şi tratament pentru clericii şi credincioşii cu posibilităţi financiare mai reduse, dar şi ca loc de viaţă duhovnicească. La reamenajarea clădirii au contribuit oameni de bună credinţă, un rol important la demararea lucrărilor avându-l Centrul Eparhial şi protopopul din Băile Herculane, preot Nicolae Pereş. Lucrările au constat în amenajarea unui paraclis unde să se oficieze zilnic Sfintele Slujbe şi a unor camere pentru oaspeţi. Odată cu trecerea anilor aşezământul monahal-social a primit contur, având în componenţă paraclis, trapeză, chilii şi camere de oaspeţi. În anul 2007, la propunerea Preasfinţitului Părinte Lucian, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatul a ridicat aşezământul la rang de mănăstire, împodobindu-se astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeşului.
Răspunsuri
ora 11.01 - 1 raspuns
Imobil/fosta Bancă chioreană -- Şomcuta Mare, Maramureş - 1880-1890
Șomcuta Mare, clădire patrimoniu (jud. Maramureş)
Imobil Patrimoniu Național de categoria B1, construit în 1890 de statul Austro-Ungar cu destinație Bancă Comercială.
Banca Chioreană din Șomcuta Mare, Maramureş
Orașul Șomcuta Mare este situat în partea de sud-vest a județului Maramureș, pe drumul european E58 Baia Mare - Cluj Napoca, la o distanță de 25 km de Baia Mare. Tradiția populară spune că numele de Șomcuta Mare vine de la arbuștii de corn care se găseau din abundență în aceste locuri, păstrându-se și astăzi numele pădurii dinspre satul Văleni – „Corneasa”. Tot despre această pădure se spune că se întindea peste hotarul orașului Șomcuta Mare și că, la mijlocul ei, se afla o fântâna în jurul căreia s-a dezvoltat comunitatea.
Chiar de la primele atestări documentare, Șomcuta Mare a avut o populație preponderent românească. Lucrul acesta este dovedit de toate știrile ce s-au păstrat în acest sens despre Domeniul Chioar din care făcea parte.
În localitate au funcționat 3 unități bancare: Casa de Economii a Districtului Chioar, Casa de Economii Chioreana şi Banca de Comerț.
Unul dintre monumentele istorice din Șomcuta Mare este chiar clădirea de față. Imobilul a fost construit de Statul Austro-ungar, între 1880 și 1890, cu destinația de a fi Banca Comercială Chioreană, prima bancă comercială din zonă.
În prezent, clădirea este branșată la toate utilitățile: gaz, curent, apă și canalizare. În urmă cu câțiva ani, mai precis în anul 2003, clădirii i-au fost înlocuite acoperișul și geamurile, realizându-se astfel un important demers de renovare.
Fosta bancă, monument istoric de clasa B, este poziționată în zona centrală a orașului și beneficiază de acces direct din E58.