categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Castelul de piatră din localitatea Șomcuța Mare, județul Maramureș.

Castelul de piatră din localitatea Șomcuța Mare, județul Maramureș, denumire în limba maghiară – Kővár Vidéki, fost cazinou și apoi sediu de bancă, este o frumoasă clădire veche, cu statut de monument istoric, astăzi scoasă la vânzare. Proprietatea este situata in zona centrala a orasului, pe Strada Somes nr. 1, in apropierea Casei de cultură, bisericii, scolii și a Primăriei. La relativ mica distanta se mai afla Liceul Teoretic, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Judecatoria, Gradinita și Oficiul Postal. Accesul la imobil se realizeaza direct din Strada Somes, prin partea laterala a cladirii. Proprietatea este formata din teren in suprafata de 1806 mp, și o cladire cu regim de inaltime D+P+E. Clădirea a fost construită în anul 1912, are o suprafață construită desfășurată de 938 mp și o suprafață utilă de 723 mp.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ORA 11.11 - UN RASPUNS

  • Palatul Culturii din Târgu Mureș (RO) construit între anii 1911-13, este unul dintre cele mai reprezentative clădiri construite într-un stil Art-Nouveau din Europa de Est, o adevărată capodoperă a secessionului maghiar și transilvănean.

    Fișier:Palatul Culturii Targu Mures.jpg

    Palatul Culturii este situat în centrul Târgu Mureşului, fiind una din cele mai reprezentative clădiri ale oraşului. Încă de la înfiinţare, edificiul a fost un loc în care s-au desfăşurat principalele activităţi culturale din oraş, clădirea adăpostind de-a lungul timpului un cinematograf, o bibliotecă, o pinacotecă, săli de audiţie muzicală. Palatul a fost construit între anii 1911 - 1913, în vremea în care edil al oraşului era Bernády György. Edificiul a fost ridicat după planurile arhitecţilor Komor Marczell (1868 - 1944) şi Jakab Dezso (1868 - 1932), conform şcolii lechneriene. Palatul este impunător atât prin decoraţia interioară, dar şi prin cea exterioară.

    Istoric

    În anul 1907, la împlinirea a 40 de ani de la urcarea lui Francisc Iosif pe tronul Ungariei, camera deputaţilor din Ungaria votează un proiect de lege prin care este hotărâtă construirea unor palate culturale în mai multe oraşe importante din Ardeal. Prin această măsură, se urmărea concentrarea unor forţe culturale maghiare care să poată asimila prin cultură toate clasele sociale din Transilvania. Punerea în aplicare a acestui proiect i-a fost încredinţată Contelui Adalbert Apponyi, ministrului cultelor şi instrucţiunii publice în acea vreme în Ungaria. Printre primele astfel de edificii construite a fost palatul cultural din Târgu Mureş, început în anul 1911 și terminat în anul 1913.

    După finalizarea construcţiei, palatul avea în componenţă o bibliotecă, un conservator, un muzeu etnografic, o scoală pentru limbi străine, o sală de concerte și o sală de conferinţe.

    Descriere

    Fișier:Palatul Culturii Targu Mures2.jpg
    Vedere de ansamblu

    La exterior palatul este împodobit cu mozaicuri şi basoreliefuri în bronz şi piatră, fresce şi vitralii, de o reală valoare artistică. De partea decorativă a palatului, reprezentând diferite scene din viaţa secuilor, s-au ocupat cei mai buni artişti unguri, printre care: Körösfai K. Aladár, Roth Micşa şi Nagy Alexandru. Costul total al palatului, aici incluzând mobilierul, instalaţiile şi decoraţiile artistice, a costat 2.345.000 coroane de aur.

    Destinaţia zilei: Palatul Culturii din Tg.Mureş, o minune a stilului Secession transilvănean | Radio România Reșița

    Colecţia de tablouri a pinacotecii a fost formată din donaţii: 68 de tablouri donate de statul ungar, în valoare de 162.242 coroane de aur şi 8 tablouri donate de statul român. Dintre cele mai preţioase tablouri donate pot fi amintite: Spălătoresele (pictor M. Munkácsy - preţ 13.000 coroane de aur), Fiica lui Lotz (pictor Carol Lotz - preţ 10.000 coroane de aur), Berbecii în strungă (pictor Bela Polik - preţ 18.000 coroane de aur), Cetatea Iaiţa (pictor Spanyi - preţ 10.000 coroane de aur), Olandezul rătăcitor (pictor Oscar Mendlik - preţ 6.000 coroane de aur), Alhambra (pictor Wagner - preţ 10.000 coroane de aur).

    inainte.jpg

    În interior, în Sala oglinzilor, există două grupuri de câte trei oglinzi mari de cristal şi 12 vitralii viu colorate care ocupă întreg peretele dinspre stradă. Vitraliile au fost propuse să reprezinte Europa la expoziţia de artă decorativă de la San Francisco, din 1914, dar datorită izbucnirii primului război mondial au fost trimise doar schiţele acestora, care au fost şi premiate. În timpul celui de-al doilea război mondial vitraliile au fost depozitate în subsolul clădirii pentru a fi ocrotite.

    Fi19162.jpg

    Impunător este holul interior, lung de 45 de metrii, realizat din marmura de Carrara şi delimitat de două oglinzi veneţiene.

    În prezent în interiorul clădirii Palatului Culturii funcţionează mai multe instituţii de cultură:

    • Filarmonica de Stat
    • Biblioteca Judeţeană
    • Muzeul de Artă
    • Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici
    • Expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie

    Targu Mures 1965 - Palatul Culturii, Magazinul colectionarilor - albume, clasoare, timbre, ilustrate - totul pentru colectia ta!

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->