categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Clădirea Poștei din Roman - NEAMȚ.

Clădirea Poștei din municipiul Roman, județul Neamț, este o veche și semeață construcție din oraș ce este situată pe Strada Cuza Vodă, la nr.3. Edificiul este monument istoric, înscris în lista monumentelor istorice din județul Neamț. Clădirea a fost dată în folosință în anul 1910 , fiind realizată în stilul altor clădiri ale poștei din țară, construite cam în aceiași perioadă. Atrage atenția aspectul exterior al clădirii placat în cărămidă roșie.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.08 - 2 raspunsuri

  • Printre clădirile din secolul al XVIII-lea situate în Piață Mare din Sibiu, biserica romano-catolică ocupă un loc important. Cu toate că a fost ridicată relativ târziu, această clădire construită într-un stil baroc neostenativ, se încadrează armonic în contextul arhitectural al orașului.

    După ce Sibiul a aderat la Reforma orașul a rămas aproape 150 de ani fără biserica catolică. Că urmare a Diplomei Leopoldine din 1691, și în Sibiu au intrat trupe ale Imperiului Austriac, împreună cu care au venit și preoți militari catolici. Pentru soldați, s-a îngăduit celebrarea slujbei catolice în aşanumita Hală a Croitorilor în Piață Mare, aproximativ în locul în care se află astăzi biserica catolică. Cu timpul, ofițerii și funcționarii administrativi s-au stabilit în oraș, așa încât s-a format o mică comunitate catolică.

    Biserica Romano Catolica din Sibiu

    După tratate îndelungate și anevoioase cu sfatul protestant al orașului, s-a putut începe începe construirea unei biserici parohiale catolice. În dată de 4 iulie 1726 s-a pus piatră de temelie, și în 13 septembrie 1733, biserica a fost sfințită de către episcopul Ardealului, baronul Georg von Zorger.

    Biserica Romano Catolica din Sibiu

    Biserica parohială româno-catolică Sfânta Treime a fost construită de iezuti între anii 1726-1733 în spiritul barocului timpuriu vienez pe locul clădirii farmaciei, sfințită în 13 septembrie 1733 de către episcopul Transilvaniei Georg von Sorger, după cucerirea Transilvaniei de către austrieci. Clădirea a fost restaurată în anii 1971-1975, iar pictură în anii 1977-1978. În partea de vest, biserica are un turn decrosat față de nava, terminat în 1738.

    Biserica Romano Catolica din Sibiu

    Exteriorul monumentului este destul de sobru, celor șapte ferestre (ritm 1-3-2-1) de dimensiuni aleatorii de la primul nivel, spre Piață Mică există doar șase axe, fiindu-le suprapuse altele, mai mici, dreptunghiulare, având ancadramente de piatră cu ecuson central.

    Fațadele laterale sunt compartimentate în axe prin mijlocirea pilaștrilor cu capitel doric, suprapuse de un antablament cu friza nedecorata. De asemenea, în flancurile fațadei spre Piață Mare se află două uși de formă dreptunghiulară, încoronate cu câte un segment de cerc profilat: prima facilitează accesul în biserica, următoarea în casă parohială.

    Biserica Romano Catolica din Sibiu

    Ferestrele situate la primul nivel, deasupra ușilor, sunt surmontate de frontoane triunghiulare, celelalte având cornișă orizontală. Acoperiș în două ape, coamă paralelă cu fațadele laterale, are spre Piață Mare trei lucarne semicirculare de tablă și o lucarnă mare, dreptunghiulară cu fronton triunghiular acoperit în două ape.

     Biserica Romano Catolica din Sibiu          Biserica Romano Catolica din Sibiu

    Turnul care este detașat de nava a fost terminat în 1738 și are patru nivele înalte și o cupola. La nivelul străzii, turnul prezintă un gang boltit care permite accesul spre Piață Mică. Ceasul din turn cu cadrane spre cele două piețe, datează din 1838. În capătul opus turnului, coamă acoperișului este prevăzută cu un turnuleț lanternă.

    Biserica Romano Catolica din Sibiu

    Structura interioară este cea de biserica sala de formă dreptunghiulară, având o tribună pe latura sudică. Pictură navei aparține pictorului german Ludwig Kandler și a fost realizată în 1904.

    La început, în biserica nu există decât o singură frescă, cea din spatele altarului principal, cu Maică Domnului încoronată de Sfânta Treime, pictată în 1777 de pictorul austriac Anton Steinwald. Altarele laterale datează în cea mai mare parte încă din perioada de construcție a bisericii. Altarul Sfântului Iosif nu a suferit nici o modificare, și pictură lui datează tot din acea perioada. Demne de menționat sunt confesionalele baroce cu intarsii care datează tot din secolul XVIII.

    Biserica Romano Catolica din Sibiu

    Dintre elementele valoroase din interior menționăm: frescă reprezentând Maria cu pruncul ce decorează altarul principal, monumentul funerar al generalului conte Otto Ferdinand Traum de Abensberg (1677-1747) comandant militar al Transilvaniei între 1744-1747. Monumentul se află în dreapta altarului, fiind executat de către sculptorul clujean Anton Schuchbanu.

    Biserica Romano Catolica din Sibiu

    Lucrarea în relief înalt și rondo-bosso din bronz al sculptorului Anton Schuchbauer din Cluj (1719-1789) reprezintă un cartuș dreptunghiular ce conține inscripția comemorativă, deasupra căruia pe o coloana este plasat medalionul cu portretul defunctului, precum și blazonul familiei sale.

    Biserica Romano Catolica din Sibiu

    Scaunele de mărturisire datează din vremea iezuiților. De asemenea, valoroase sunt vitraliile executate în anul 1901 la Budapesta. Casă parohială, pe vremuri mănăstire iezuită, a fost terminată în 1739.

    Biserica Romano Catolica din Sibiu

    De o parte și altă apar reprezentări alegorice ale Victoriei, Credinței, Speranței și Milei, vitraliile ferestrelor fiind executate în 1901 la Budapesta. În interior surprindem pilaștri masivi de susținere a bolții.

     Biserica Romano Catolica din Sibiu          Biserica Romano Catolica din Sibiu

    Ar mai fi de menționat că în curtea interioară a casei parohiale se află statuia Sfântului Martir Johannes Nepomuk, care inițial stătea în față bisericii, în Piață Mare. În anul 1948, puterea comunistă a îndepărtat statuia; timp de decenii, această a zăcut în curtea Muzeului Brukenthal, până ce, în anul 1987, în urmă insistențelor actualului paroh, a fost restaurată și instalată în curtea casei parohiale.

    Biserica Romano Catolica din Sibiu

    Orgă actuală a bisericii, instalată în anul 1860, a fost construită de constructorul de orgi Karl Hesse din Viena.

    Accesul în pivniță se realizează printr-un mic pridvor de pe latura nordică, Piață Mică numărul patru, construit în secolul XX. Biserica are subsol general, actualmente folosit că și depozit de carte.

    În anul 1904, biserica a fost pictată de pictorul Ludwig Kandler din Munchen. În 1977-1978, această pictură a fost curățată și reîmprospătată.

    Biserica Romano Catolica din Sibiu

    921_001.jpeg

    286772_200684696653206_100001350325594_462060_1681781_o.jpeg

    sibiu-piata-mare-comunista-11.jpeg

    sibiu-pta-mare-bis-catolica-gravura-07.jpeg

    n1038054508_466429_2129095.jpeg

    sibiu-piata-mare-04.jpeg

    1899datata6846403-1-500_500.jpeg

    286044_200685173319825_100001350325594_462067_816015_o.jpeg

    1972erd72134b.jpeg

    sibiu-bis-catolica-21.jpeg

  • Fosta biserică iezuită din Sibiu, azi Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime (1726- 1733 )

    Numele, de acum, al acestui lăcaș este Biserica parohială romano-catolică „Sfânta Treime”, a fost construită în perioada 1726- 1733 de către călugării iezuiți, iar în 1738 i s-a construit un turn lipit de restul construcției.

               Sigur că ne-ma fi dorit să urcăm și în turn, asta mai mult după ce am citit informațiile despre el.  În turn se găsesc trei clopote și un ceas de prin 1838.

              Orga acestui lăcaș a  fost instalată  în 1860 fiind adusă de la Viena, iar despre vitralii am aflat că au fost făcute la Budapesta și au fost montate în secolul XX.

    7

    5

             Stilul de construcție al acestui lăcaș este un baroc vienez timpuriu, cu interiorul bogat ornamentat iar exteriorul sobru.

    4

    3

              Această biserică a fost ridicată pe locul fostei farmacii, iar până în 1771 pictorul austriac Anton Steinwald a pictat în spatele altarului pe Maica Domnului încoronată de Sfânta Treime. Aceasta fiind singura frescă din biserică până în 1904 când a fost pictată și restul bisericii.

    6

    2

             

  • Mda, aşa se întâmplă când "presat" simţindu-mă să mai răspund şi eu primul n-am acordat atenţie rezultatelor căutării: am găsit pe primul loc Poşta din Târgoviște, şi nu am luat în seamă că abia pe locul 2 se afla răspunsul corect! Cine se grăbeşte... îşi muşcă limba (proverb românesc)... Din nou respect dui Muntean, care iniţial (am văzut) făcuse un răspuns detaliat influnţat fiind şi el de răspunsul meu, dar se pare că s-a dumirit repede şi în timp util a pus răspunsul corect!

    Azi am aşteptat până acum, dar... răspunsul meu e mai jos...

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->