Ce monument e în poza de mai jos?
Ieri am prezentat Biserica grecească din orașul Sulina (în prim plan) - TULCEA .
Biserica grecească “Sfântul Nicolae” din orașul Sulina, județul Tulcea, a fost sfințită în anul 1869. Piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 1862 și a fost terminată în anul 1867. Cei care au contribuit integral la construcţia ei au fost grecii stabiliţi la acea vreme în Sulina. Catapeteasma a fost adusă odată cu construcţia bisericii, tot de către greci. De altfel, multe lucruri, cum ar fi icoanele care au fost aduse în 1867 din Grecia (unele sunt mult mai vechi), au fost cumpărate în principiu de către navigatorii greci, înstăriţi, constituind darul lor pentru biserica „Sf. Nicolae”. Catapeteasma este realizată din lemn de măslin și sculptată cu mare migală, atrăgând și astăzi enoriași chiar şi ortodocşi români. În anul 1906 biserica se prezenta în stare bună, avea două proprietăți și la ea slujeau 2 preoți și trei cântăreți. Clopotnița bisericii are trei clopote, pe două dintre ele putându-se citi inscripția: “Sulina - 1933”. În biserică pot fi admirate covoare și tapiserii, înrămate sub sticlă, donate de către unii enoriași greci ai orașului. În altar, Sfânta Masă are deasupra un frumos baldachin lucrat de maistrul Constantin Ioan. Biserica poartă hramul Sfântul Nicolae, considerat patronul marinarilor. Comunitatea elenă fiind redusă ca număr, nu poate susţine singură întreţinerea bisericii de aceia ea este deschisă și practicanșilor altor religii. Sfinţii din această biserică sunt pictaţi în mărime naturală. Lucrul cel mai important îl constituie două curiozităţi. Şapte icoane din această biserică sunt făcătoare de minuni, și în plus, din ochii sfântului Ioan izvorăște mir. În biserică există o cutie a milei, datată 1903. Praznicele sunt prinse în pereţi, la fel de vechi, de când a fost construită biserica, ori poate cu mult mai vechi, fiind aduse din Grecia şi nefiind datate. Sfintele Epitafe au fost cusute manual cu fir de aur şi argint. Sunt folosite la Paşti, doar atunci fiind scoase de sub sticlă, din rame.
Răspunsuri
ORA 11.18 - 2 RASPUNSURI
Am lipsit de ceva timp şi posibil voi mai lipsi (până la vreo 10 zile), dar "printre picăţele" încerc să ţin pasul şi să răspund 8poate mai sumar uneori)...
Clădirea Banca Timişiana (Bvd. Revoluţiei din 1989 nr. 1; aut. de constr. 28.07.2009, terminată 1914, arhitect Josef Kremer jun.); era o bancă a românilor din monarhia austro-ungară. A fost cunoscută o perioadă şi ca Banca Victoria; astăzi ea adăposteşte la parter sediul Băncii Italo-Romena şi încă câteva magazine, iar la etaj birouri şi apartamente. Arhitectura ei este tot în stilul anilor 1900, curentul clasicist cu elemente ale ordinului doric; prezinta coloane în ordin doric „colosal” (parterul serveşte ca bază pentru pilaştrii dorici pe trei niveluri). Decoraţiile sunt puţine şi geometrice, ceea ce sporeşte sobrietatea clădirii.
E bine si asa, cand si cum puteti! Sanatate sa aveti!
Banca Timişiana - Timişoara, Timiş (Bvd. Revoluţiei din 1989 nr. 1; clădire terminată 1914, arhitect Josef Kremer jun.)