Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Biserica reformată - ZALĂU
Biserica reformată din municipiul Zalău, județul Sălaj s-a construit în anul 1712 pe ruinele unei biserici catolice mai vechi, a suferit mai multe lucrări de extindere și refacere, în prezent fiind o construcţie impunătoare, situată în zona centrală a Municipiului Zalău, pe un deal, pe strada Andrei Saguna nr. 7. Datorită mărimii (1600 de locuri) ocupă, printre bisericile reformate, locul doi în partea estică a Europei Centrale. Biserica deţine o orgă (din 1906), în incinta lăcaşului de cult organizându-se, ocazional, concerte. Orologiul, funcțional și azi, el datând tot de la începutul secolului al XX-lea. Orașul și biserica au fost afectate deopotrivă de dese treceri de trupe militare. În 1703 a orașul a fost jefuit și incendiat de trupele imperiale în timp ce se retrăgeau dinspre Simleul Silvaliei. În anul 1712 biserica s-a reconstruit din temelii păstrându-se doar altarul. Ca urmare a creșterii numărului de enoriași, în 1780 i s-a adăugat o nava laterală, în 1794 s-a demolat turnul, construindu-se unul nou de 38 m, iar în anul 1885 i s-a adaugat și corul. În anul 1903 biserica a fost închisă ca fiind periculoasă. În 1904 este demolată nava, păstrându-se turnul. În toamna anului 1906 se ține prima slujbă în noua biserică de 1500 de locuri, având trei nave de aceeași mărime și un cor care urmărește toată circumferința ei. Orga plasată în partea vestică a fost construită de Országh Sánor în 1906. Pe peretele interior se remarcă stema orașului ce este flancată de blazoanele familiilor Kis și Sarak, respectiv Száva și Bikfavi. Aceste familii au avut probabil un rol esențial în reconstrucția bisericii în secolul al XVIII-lea.
Răspunsuri
ora 11.39 - 5 raspunsuri
Clădirea Oficiului Poștal nr. 1, Satu Mare (fostă Palatul Poştei şi telegrafului).
Satu Mare - Clădirea Oficiului Poștal nr. 1
OP 1 Satu Mare
Satu Mare - Palatul poştei şi telegrafului
În secolele XVIII-XIX, la Satu Mare existau două staţii ale poştalioanelor purtătoare de corespondenţă, situate pe cele două maluri ale râului Someş: Grădina Poştei Exterioare, în afara oraşului vechi, şi Grădina Poştei Interioare, pe locul actualului ştrand. Abia în anul 1907 se construieşte clădirea Poştei pe strada Mihai Viteazu, care îşi păstrează până astăzi destinaţia iniţială.
Edificiul de colţ urmează un plan în formă de L, simetric, cele două aripi desfăşurându-se pe străzile Mihai Viteazu şi General Averescu. Este construit în manieră eclectică, cu elemente de seccesion la nivelul cornişei şi al balconului,şi neobaroc la cel al turnului situat deasupra intrării. Secţiunea ferestrelor alternează între cele două niveluri ale clădirii, semicirculară la parter şi dreptunghiulară la etaj. Deasupra intrării princupale, marcată printr-un decroş, este situat un balcon.
(Diana Iagăr, Sárándi Tamás, Satu Mare. Amprentele trecutului, editor Muzeul Judeţean Satu Mare, 2009)
în zilele noastre...
Clădirea Oficiului Poștal nr. 1 Satu Mare
STR. MIHAI VITEAZU, Nr. 2, SATU MARE, Cod Postal 440037, Jud. SATU-MARE
Clădirea Oficiului Poștal nr.1 Satu Mare.