Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Sinagoga din Carei - SATU MARE.
Primele familii de evrei s-au stabilit în Carei între anii 1720 - 1740, la chemarea lui Alexandru Károlyi. Aceștia s-au așezat în cartierul numit Pasajul Evreilor, numărul lor ridicându-se la mijlocul secolului al XIX-lea la circa 1500, iar până în anul 1940 la circa 3000. Construirea sinagogii de astăzi, a fost începută în anul 1866, iar comunitatea neologă a renovat-o şi a modificat-o în anul 1890. Monumentala Sinagogă din municipiul Carei, județul Satu Mare, de pe Strada Progresului, nr.6, clădită în 1893, pe o suprafaţă de 585 m.p., se poate spune că are o personalitate cu totul aparte, având un stil arhitectural chiar surprinzător, prin eclectismul său inedit, este în felul acesta un accent urbanistic valoros al localităţii. Sinagoga are trei nave, fiind realizate în stil romantic, dar și maur. Nava centrală nu depășește cu mult în dimensiuni navele secundare. Fațada centrală și o parte a celor secundare formează o unitate, subliniată de poziționarea coloanelor decorate cu corole. Două dintre coloanele angajate de pe fațada navei principale, sunt mai înalte decât restul coloanelor, formând conturul unei rame, amintind de templul lui Solomon. Pe cornișă, există două pietre profilate, reprezentând tablele celor Zece Porunci. Fațadele sinagogii din orașul Carei, sunt prevăzute cu două șiruri de ferestre, despărțite de o cornișă mediană simplă. Deasupra ușii de la intrare, se găsește un triforiu cu geamuri rotunde și o rozasă. Închiderea faţadelor drepte, este decorată cu o cornişe arcuite, iar ferestrele de pe primele segmente ale faţadelor secundare, repetă forma de pe faţada principală, acestea fiind la o scară mult mai mică. Pe nivelul inferior se găsește uşa, ce asigură accesul în această sinagogă. Fațadele secundare sunt divizate cu ajutorul pilaştrilor, iar la nivelul corurilor, nava este luminată cu ferestre triple, având deasupra ferestrelor frize decorate cu motivul Stelei lui David, iar limita superioară este prevăzută cu cornişe sub forma unor arcade. În partea din spate a sinagogii, a fost realizată o absidă, ce adăposteşte nişa de păstrare a Torei, având în partea superioară o rozasă, iar fațada este încheiată cu un timpan.
Răspunsuri
ora 11.36 - 2 raspunsuri
Fondat în 1936, Muzeul Arta Lemnului /Câmpulung Moldovenesc, Suceava) păstrează singura colecție etnografică din România dedicată exclusiv obiectelor din lemn.
Muzeul, situat în centrul oraşului și fondat în anul 1936, reunește astăzi o colecție impresionantă, unică în România, consacrată prelucrării lemnului de pe meleagurile câmpulungene.
Cine pătrunde astăzi în acest vast şi bogat sanctuar, închinat artei lemnului, va fi cu siguranţă impresionat de diversitatea formelor de prelucrare a lemnului, de priceperea de a îmbina simplitatea cu rafinanamentul, utilul cu frumosul, fragilitatea cu durabilitatea robustă.
Unelte, arme, scule, obiecte de uz casnic, instrumente muzicale, care de lemn (unul cu o vechime de 400 de ani), lăzi de zestre (având peste 250-350 de ani), stâlpi şi uşi de case meşteşugit înflorate. Iată de ce, oricine vizitează această veche comoară de artă ţărănească, iese cu convingerea că a văzut o lume.
Muzeul are 19 săli de expoziţie şi o secţie în aer liber. Secţia în aer liber cuprinde două case tradiţionale, una huţulă, datată în secolul al XVII-lea şi alta de la mijlocul secolului al XVIII-lea.
Istoric
Deschiderea oficială a Muzeului Judeţului Câmpulung a avut loc la 1 Iunie 1936, avându-l director pe Constantin Brăescu, profesor la Şcoala de Arte şi Meserii.
Se aflau între exponatele găzduite în trei săli de clasă, multe dintre bunurile salvate din colecţia Ion Ştefureac, furci de tors, lăzi de zestre, păscăriţe, arme vechi, numismatică, piese de port, icoane.
După 1944 colecţia muzeală a fost mutată din clădirea şcolii, pentru ca în anul 1967 patrimoniul muzeului să fie adăpostit în clădirea disponibilizată în acest scop, a fostei Primării şi apoi Prefecturi, construită în anul 1904.
Cladirea care adaposteste muzeul este monument istoric. A fost construita la inceputul secolului XX, cand Bucovina se afla inca in administrarea Imperiului Austro-Ungariei, fiind initial sediu pentru Prefectura si ulterior pentru Sfatul Popular al Raionului Campulung Moldovenesc, dupa 1950.
Începând cu 2018, clădirea a fost restaurata in urma unui proiect cu fonduri europene in valoare de 3 milioane de euro.
În 1935 s-a constituit Comitetul fondator al Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară, iar în 1936 a avut loc inaugurarea muzeului. În 1970 s-a orientat tematica expoziţională pe civilizaţia lemnului. Muzeul este adăpostit într-o clădire monument de arhitectură (construită în 1900) şi care a folosit ca sediu pentru Prefectura judeţului. Cuprinde piese de interior din lemn (mobilier, unelte şi ustensile pentru ocupaţii şi meşteşuguri), instalaţii tehnice (manuale şi mecanice): prese de ulei, teasc pentru stors struguri şi alte fructe, ciocane pentru bătut pănura, mori manuale şi de apă, roţi cu cupe care transmit forţa apei pentru şteamp aurifer, precum şi alte instalaţii complexe. În curtea muzeului există o expoziţie permanentă – mică secţie în aer liber ce evidenţiază casele, porţile şi acareturile gospodăreşti din lemn specifice zonei.
Muzeul Arta Lemnului Câmpulung Moldovenesc - 1936