Ce monument e în poza de mai jos?
Palatul instanțelor judecătorești din municipiul Deva, județul Hunedoara (Tribunalul județean Hunedoara și Judecătoria Deva) este o veche și impozantă clădire din municipiul Deva, monument istoric și de arhitectură, situat pe Strada 1 Decembrie 1918, la nr.35. Harta cărții funciare din anul 1873 arată că sub poalele Dealului Cetății se găsea clădirea Magna Curia, cu multe construcții gospodărești așezate în jurul ei pe locul actualului parc. O grădină mare înconjura acest castel pe locul unde se află astăzi Tribunalul județului Hunedoara, Arhivele Statului (fosta închisoare) și toate casele până către Strada Gheorghe Lazăr. Curtea și grădina castelului erau împrejmuite cu ziduri și intrarea se făcea printr-o poartă mare situată chiar în fața actualului Tribunal. În fața porții se găsea un pod de lemn ce trecea peste pârâul Ciurgău, ce trecea pe aici coborând de pe actuala Stradă Aurel Vlaicu. Pe malurile pârâului existau vreo 20 de case și mulți plopi și goruni. În anul 1897 se pregătește terenul pentru construirea clădirii Tribunalului, ocazie cu care se înlătură edificiul porții exterioare a castelului, o clădire care încheia inelul dublu al zidurilor de incintă ce înconjurau castelul propriu zis. Anul construirii Tribunalului este 1897, dar constructorul este necunoscut. Construcția a fost realizată în stil baroc, pe care îl mai păstrează și în prezent. Imobilul a fost construit ca sediu de instanță judecătorească încă de la început, funcționând cu această destinație până în anul 1963, când a intrat în folosința Comitetului Județean de Partid Hunedoara. Începând cu luna mai anul 1990 clădirea a revenit în administrarea Ministerului Justiției – Tribunalul Hunedoara. În prezent în acest imobil funcționează instanțele: Tribunalul Județean Hunedoara și Judecătoria municipiului Deva.
Răspunsuri
ora 15.41 - 2 raspunsuri
Biserica Româno-catolică Sândominic Harghita
Sândominic, Harghita
Biserica romano-catolică construită în 1795 păstrează multe fragmente dintr-o biserică anterioară, probabil din secolul al XIII-lea, este declarată monument conform registrului monumentelor ale judeţului Harghita din 1992. Statuia Maicii domnului este opera atelierului de sculptură de la Şumuleu, datează din secolul al XV-lea. În curtea bisericii este o cruce înălţată în memoria cardinalului Báthori Endre ucis pe teritoriul satului.
Peretele exterior al bisericii poartă basorelieful ce-l înfăţişează pe Márton Áron (1896-1980), episcopul romano-catolic vestit al Alba-Iuliei, fiu al satului. Portretul a fost dezvelit cu ocazia centenariului naşterii, la 28 august 1996.
Din biserica din Sândominic a fost preluată şi vestita pictură pe lemn ce înfăţişează încoronarea Maicii Domnului, păstrat azi în Muzeul Secuiesc al Ciucului. Tabloul a fost găsit ascuns de către Domokos Pál Péter şi preotul paroh Boga István.