categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica evanghelică reformată din municipiul Salonta, județul BIHOR.

Biserica evanghelică reformată din municipiul Salonta, județul Bihor, este un vechi și semeț lăcaș de cult situat în centrul orașului, având statut de monument istoric. La începutul secolului al XVIII-lea, vechea biserică de lemn din Salonta, a devenit neîncăpătoare, pentru numărul mare de credincioși reformați, și prin urmare ei se hotărăsc să strângă fonduri pentru construirea unui nou lăcaș. În anul 1755, este finalizată o biserică de cărămidă, înconjurată de un zid fortificat, cu patru turnulețe. În anul 1757, în turnul bisericii a fost montat un orologiu fabricat la Debrețin, acesta fiind o donație a comercianților macedonieni din Salonta. În data de 17 aprilie 1847, un mare incendiu a mistuit și această biserică, iar  în Salonta, au ars aproximativ 790 de case, adică patru cincimi din casele orașului. Între anii 1853–1854, se consolidează elementele structurale ale bisericii și se aduc modificări de către arhitectul Szász József, proiectantul bisericii reformate din Oradea (Orașul Nou) și se montează noile clopote și orologiul, iar în anul 1856, biserica a fost dotată cu o orgă cu 24 elemente, opera orădeanului Jónás István, care orgă, după mai multe reparații, funcționează și în zilele noastre. Forma actuală a bisericii reformate din centrul Salontei, datează din anul 1865, când a fost mărită în timpul păstoririi lui Lovassy Péter. Înălțimea totală a bisericii reformate din Salonta, este de circa 41 metri, lungimea de circa 52 metri, iar lățimea de circa 18 metri. Capacitatea bisericii, este de circa 3 mii de locuri. Mobilierul a fost executat în anul 1965. Biserica a avut trei clopote, iar două dintre ele au fost date jos în 21 martie 1917, pentru scopuri militare. Prin donațiile enoriașilor, în data de 12 august 1923, au fost inaugurate noile clopote ale bisericii. Lumina electrică s-a aprins pentru prima dată în biserică în data de 11 februarie 1934. Pentru prima dată în această biserică, în data de 27 februarie 1994 s-a folosit microfon și sonorizare, iar la începutul acestui secol a fost introdus gazul metan pentru încălzirea bisericii.  În această biserică au fost botezați poetul Arany János, arhitectul Székely László, poetul Sinka István, prozatorul, dramaturgul Zilahy Lajos, medicul de renume mondial dr. Kiss Ferenc, astronomul dr. Kulin György. 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.17 - 1 raspuns

  • Biserica evanghelică din Făgăraș

    Biserica evanghelică din Făgăraș, județul Brașov, a fost finalizată în anul 1843]. A fost precedată de o biserică medievală, al cărei patrimoniu mobil l-a moștenit parțial.

    Localitatea

    Făgăraș (în maghiară Fogaras, în germană Fogarasch) este un municipiu în județul Brașov, Transilvania, România. Așezarea este atestată documentar din anul 1291 sub numele Fogros.

    Biserica

    A fost construită în 1843, pe locul bisericii vechi, pastor luteran fiind Andreas Wellmann, iar căpitan al districtului Făgăraș, Carl von Brukenthal. Este o biserică-sală de mari dimensiuni, cu turn-clopotniță la capătul nordic și fără absidă, purtând influențe neoclasice. Din biserica veche au fost transferate altarul, baldachinul amvonului, cristelnița, o statuie din lemn policrom a apostolului Pavel și trei pietre de mormânt (păstrate în vestibulul bisericii), precum și două lăzi din secolul al XVIII-lea.

    Biserica Evanghelica Fagaras, Transilvania | Informatii si galerie imagini, hoteluri in apropiere

    Turnul cu ceas găzduiește trei clopote, cel mare fiind turnat în 1804.

    Strana preotului, realizată în stil neoclasic, a fost inițial vopsită în vernil, cu elemente decorate cu foiță de aur. Sub vopseaua actuală păstrează o inscripție de donație a lui Carl von Brukenthal, iar pe o laterală blazonul realizat în basorelief al acestuia.

    EVANGELISCHE KIRCHE A.B. IN RUMÄNIEN Făgăraș

    În biserică se păstrează și un portret, în ulei pe pânză, al Catharinei Bangot, realizat în 1815, și portretul în creion și cărbune al preotului Andreas Wellmann.

    File:RO BV Biserica evanghelica din Fagaras (82).jpg - Wikimedia Commons

    În biserica din Făgăraș au fost adăpostite orga realizată de Johannes Prause în 1780 și un pupitru pictat din 1766 de la biserica din Felmer.

    84_big.jpg

    85_big.jpg

    File:RO BV Biserica evanghelica din Fagaras (80).jpg - Wikimedia Commons

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->