Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat clădirea fostei Școli comerciale superioare din BACĂU.
Clădirea în care a functionat, in secolul trecut, Scoala Comerciala Superioara din municipiul Bacău este scoasa la vânzare de proprietarul imobilului – Camera de Comert si Industrie. Edificiul, având statut de monument istoric, este un impunător obiectiv ce beneficiază de o amplasare ultracentrală, fiind situat în Strada Cuza Vodă, la nr.1, vizavi de Colegiul Ferdinand I, in apropierea noii cladiri a Tribunalului Bacau. Imobilul structurat pe subsol, parter, etaj si mansardă, dispune de o suprafata desfasurata de 1012 metri pătrați și teren, cu o suprafata de 1556 metri pătrați. Cladirea a fost câstigata in instanta de Camera de Comert. Procesul este finalizat cam de vreo doi ani, dar a mai durat ceva timp cu intabularea si restul documentelor. Proprietarul cladirii a facut deja anuntul de vânzare, cerând un pret de 450000 euro. Initial, in aceasta cladire a functionat Scoala Comerciala Superioara Bacau, edificiul fiind apoi confiscat de regimul comunist instalat dupa cel de-al doilea razboi mondial. Pâna prin anul 2013, aici a functionat Sistemul de Gospodarire a Apelor – SGA – Bacau din cadrul Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Siret – Bacau (fosta Directie a Apelor), când institutia s-a mutat in noul sediu, amplasat in imediata vecinatate a cladirii monument istoric. Tot aici, si-au mai avut sediul serviciul de prevedere a vremii din cadrul INMH Bucuresti, Statia de Hidrologie, precum si Statia seismologica din cadrul Institutului de Fizica a Pamântului. Interesant de mentionat ca imobilul poarta inca la vedere semnatura celebrului arhitect L. Vulcanescu. Dintr-o monografie editata de Camera de Comert Bacau aflam ca Scoala Comerciala Superioara din Bacau a aparut dupa infiintarea Scolii Comerciale Elementare (1921), din „necesitatea continuarii studiilor pentru cei care absolveau cursurile scolii elementare, situatia economica a regiunii si nevoia de cadre pregatite pentru activitatile de comert si industrie”. Din 1926 si pâna în 1930, cele doua institutii de invatamânt au functionat in acelasi loc, insa, în mod distinct una de alta. Cert este ca, aici, copiii comerciantilor si ai satenilor gaseau „îndrumarea necesara pentru a se putea îndrepta spre comert, întrucât s-a vazut, din aratarea numarului stabilimentelor comerciale si industriale, necesitatea de a avea contabili bine pregatiti”.
Răspunsuri
ora 11.12 - 5 raspunsuri
Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, Oradea -- 1894-1896
Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea
Scurt istoric al C.N. „Emanuil Gojdu”, Oradea
Instituția școlară de pe malul Crișului Repede din Oradea a străbătut, în cursul existenței sale cinci perioade distincte:
În perioada anilor 1925-1938 e.n., Liceul „Emanuil. Gojdu” l-a avut ca director pe Teodor Neș, profesor remarcabil, autor de manuale școlare și cărți de specialitate.
Sub conducerea prof. Augustin Cosma, la 1 decembrie 1937 e.n., a apărut primul număr al revistei „Țara visurilor noastre”, care reprezintă oglinda spiritului de solidaritate gojdist, până în prezent.
Este demn de reținut tot în această perioadă, că prima revistă școlară românească din Oradea, de tip confesional, a fost revista intitulată „Sf. Gheorghe” aparținând Liceului „Emanuil Gojdu” și în care, după aprecierea prof. Cornel Moga, elevii: „vor scrie multe chestiuni de ordin moral-național, cultural, istoric, geografic”.
Elevii gojdiști coordonați de dascălii lor au constituit: „Societatea de lectură franceză a elevilor” și „Reuniunea de matematică”, în perioada interbelică.
Prin Decretul dat la 6 februarie 1970 e.n., de către Consiliul de Stat al R.S. România, se reatribuie școlii noastre denumirea de Liceul ,,Emanuil Gojdu” din Oradea.
În perioada 1982-1989 e.n., liceul nostru a fost patronat de Universitatea „Babeș-Bólyai” din Cluj-Napoca. Dintre directorii școlii din această perioadă se remarcă: profesorii Antim Dringa, Iosif Suciu și Ioan Șuteu
.
Din anul școlar 1999-2000 e.n., denumirea liceului este schimbată în Colegiul Național „Emanuil Gojdu”.
...
Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea
Clădirea liceului fost ridicată pe malul Crișului Repede în anul 1896, după planurile arhitectului Ferenc Knapp. În clădire a funcționat Școala Reală Superioară de Stat.
Colegiul Național “Emanuil Gojdu” - Oradea, 1894