Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Colegiul Național "Mihai Viteazu" din municipiul Turda - CLUJ
Gimnaziul, denumiri alternative Școala Medie de Băieți nr.1, Liceul de băieți, Liceul “Franz Joseph”sau Liceul “Regele Ferdinand”, denumire actuală Colegiul Național “Mihai Viteazu” este o o veche și prestigioasă instituție de învățământ liceal din municipiul Turda, județul Cluj. Clădirea școlii s-a dat în folosință în anul 1909, are statut de monument istoric, fiind situată pe Strada Dr. Ion Rațiu, la nr.111. Edificiul s-a ridicat pe un terne donat de către Fodor Dominik, un rol important având contribuția cetățenilor. Proiectul clădirii este inspirat după gimnaziul din orașul maghiar Szekszard. Primul an școlar în noua clădire a fost anul 1911-1912, până atunci cursurile desfășurându-se în clădirea veche a liceului („Școala roșie“ - „Piros Iskola“, din strada Dr. Ioan Rațiu, la nr. 42. Din anuarele școlii rezultă că frecventau cursurile elevi maghiari, dar și români, ca o consecință a faptului că școala funcționa într-o zonă cu populație majoritar românească (clasele I-X). După Marea Unire din 1918, respectiv după vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la 27 mai 1919 la Turda, liceul a primit numele Liceul de Băieți “Regele Ferdinand”. Ulterior (după cel de al doilea război mondial) s-a numit Școala Medie de Băieți nr.1, apoi Liceul “Mihai Viteazu”, iar azi se numește Colegiul Național “Mihai Viteazu”. Această instituție de învățământ a fost întotdeauna un for de cultură de mare renume în Transilvania. Enumăr aici câteva personalități care au absolvit această instiuție de învățământ: actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, scriitorul și diplomatul Aurel Dragoș Munteanu, profesorul universitar și politician Oliviu Gherman, compozitorul Horia Moculescu și alții.
Răspunsuri
ora 11.02 - 4 raspunsuri
Gara din Băile Herculane
Gara din Băile Herculane, Caraş-Severin
Gara din Băile Herculane este un monument istoric aflat pe teritoriul orașului Băile Herculane.
Clădirea a fost construită între 1878 și 1886 după planurile arhitectului A.D. Serres, fiind o reproducere a castelului de vânătoare al împărătesei Maria Terezia a Austriei, din apropierea Vienei. Edificiul în stil baroc nu a fost gară de la început, ci a fost casa de vânătoare a împăratului Franz Joseph al Austriei (1830-1916).
Gara se află pe Magistrala CFR 900, care leagă stațiile București Nord și Timișoara Nord (Iosefin).
Gara din Băile Herculane (1878) este cea mai frumoasă stație CFR din România.
Ea este amplasată la intrarea în stațiune, pe drumul european E 70, fiind opera arhitectului A. Serres. Frumoasa și eleganta clădire a fost construită timp de 8 ani, între 1878 și 1886, sub forma unui pavilion de vânătoare, după o idee a unui membru din familia imperială, păstrându-și stilul original până astăzi. Clădirea centrală a gării este în stil baroc vienez, cu o cupolă maiestuoasă, decagonală și sprijinită în interior pe două coloane. Pe exterior, cupola este acoperită cu țiglă în mai multe culori, alcătuind figuri geometrice unice. La interior, cupola este împodobită cu reprezentări din mitologia romană, dintre care se detașează legendarul erou Hercules.
De-a lungul peronului, clădirea gării este flancată cu coloane în stil roman. Coloanele paralele cu linia ferată sunt îmbrăcate de liane, formând o boltă de verdeață care oferă călătorilor o plăcută senzație de armonie cu peisajul din jur: abruptul împădurit al muntelui din apropiere și susurul apei de la confluența râurilor Cerna și Belareca. Gara este și o mărturie a construcției căii ferate Timișoara – Orșova de către societatea austriacă St.E.G; primul tronson, Timișoara - Caransebeș (98 km), a fost deschis în anul 1876, iar la al doilea tronson, Caransebeș - Orșova (90,3 km), lucrările au început doi ani mai târziu, în 1878. De la gară până în centrul stațiunii Băile Herculane sunt 7 km.
Gara monument istoric din Băile Herculane
Gara staţiunii Băile Herculane este considerată de foarte mulţi turişti ca fiind cea mai frumoasă şi plină de istorie gară a Căilor Ferate Române. Edificiul a fost construit între anii 1878 şi 1886, în stil baroc, un baroc vienez caracterizat prin cupole şi arce de cerc sub diverse îmbinări, după planurile arhitectului A.D. Serres.
Clădirea a fost astfel concepută încât să reproducă fidel castelul de vânătoare din apropierea Vienei al împărătesei Maria Tereza a Austro-Ungariei. Edificiul se află pe Lista Monumentelor Istorice întocmită de Ministerul Culturii. Corpul central al Gării Băile Herculane, acoperit de o cupolă cu ţigle multicolore dispuse în figuri geometrice, este decorat pe interior cu fresce reprezentând elemente din mitologia romană vizând vânătoarea, care este laitmotivul arhitectonic al edificiului. Decorul interior este completat de un orologiu, realizat de Paul Garnier, şi de câteva corpuri de iluminat frumos lucrate.
Pe peron, alături de un interesant ceas de perete, tot marca Paul Garnier, atrag atenţia colonadele specifice barocului, acoperite de liane, dispuse paralel cu şinele, de care atârnă ghivece cu flori. De-a lungul vremii, pragul Gării din Herculane a fost trecut de personalităţi de marcă ale României ori Imperiului Austro-Ungar, precum Franz Josef, împărăteasa Sissi, Alexandru I al Serbiei şi regele Carol I al României.
Înainte de a deveni gară, construcţia funcţiona ca şi casă de vânătoare a împăratului Franz Josef al Austro-Ungariei (1830-1916). Clădirea impresionează ca obiectiv turistic printr-o maiestuoasă cupolă, sprijinită de două coloane, ce se găseşte în corpul central al clădirii şi care dă definiţia caracteristică stilului arhitectural baroc. Cupola este decorata cu picturi ale unor personaje mitologice, dintre care iese în evidenţă legendarul erou Hercules, zeul Marte, Ares şi alte personaje mitice.
(vedere dinspre liniile CFR)
...