CE MONUMENT E ÎN POZA DE MAI JOS?

Ieri am prezentat Vila Haberstumpf din municipiul Odorheiul Secuiesc, județul HARGHITA.

Vila Haberstumpf din municipiul Odorheiul Secuiesc, județul Harghita, destinație și denumire actuală Muzeul municipal Haaz Rezso, este o frumoasă clădire a orașului având statut de monument istoric ce este situată pe Strada Beclean, la numerele 2 – 6. Proiectantul, constructorul și locatarul acestei case, Haberstumpf Károly, originar din Germania a construit în anul 1900 această casă rezidențială  de vară pentru familia sa. Arhitectul Haberstumpf Károly (1857-1928) a proiectat mai multe case în orașul Odorheiul Secuiesc dar și în împrejurimi. El a fost căsătorit cu Szabó Anna, ambii fiind înmormântați în cimitirul Bethlenfalva din localitate. Cei doi fii ai lor au căzut pe câmpul de luptă. Vila familiei Haberstumpf are un stil aparte, fiind inspirat din eclectismul german. Este o clădire mare, ocupă 674 metri pătrați din totalul de 1465. Pe vremuri clădirea era înconjurată de un parc frumos amenajat. Partea cu etaj, dinspre stradă este frumos decorată. Balcoanele frumos dantelate, și turnulețele dezvăluie măreția de odinioară a clădirii. După naționalizare din anul 1948 clădirea a devenit sanatoriu TBC, maternitate, școală, iar mai târziu casă pentru cei fără adăpost și o mină de aur pentru hoții de metale. Urmașii au vândut clădirea primăriei. Au urmat luni de renovare, iar astăzi funcționează aici Muzeul orășenesc Haáz Rezső.

***

Muzeul fondat de profesorul Haaz Rezső (1883-1958), a avut la bază o colecție din anul 1772, a colegiului reformat, la care profesorul a mai adăugat colecția personală de artă populară, conținând în jur de 4000 de exponate. În anul 1990 ajung la muzeu și cele 76000 de volume ale Bibliotecii Științifice a orașului. De menționat, 2600 de volume au fost tipărite în străinătate, înainte de anul 1700. În anul 1994 ajungând în administrația orașului, muzeul a devenit persoană juridică și instituție sine stătătoare. Are secții de etnografie, istorie și arheologie, artă plastică, științele naturii. O colecție prezintă activitatea celor 17 bresle (secolele al XVI-lea – al XIX-lea) textile, dantelă, obiecte din lemn, ceramică, colecție de mineralogie, botanică și faună. Există și 7 unelte bizantine, din care 5 sunt unicate. Muzeul Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc este un muzeu etnografic, de istorie locală, de artă și de științele naturii al zonei centrale a Secuimii – teritoriu ce se situează în partea sud-estică a Transilvaniei –, adică al fostului Scaun al Odorheiului. Conform organizării administrative de astăzi, arealul de culegere al muzeului include părțile vestice ale județului Harghita, adică teritoriile dintre cele două Homoroade, respectiv cele de pe lângă cursul superior al Târnavei Mari și Mici.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 12.00 - 3 raspunsuri 

  • Mausoleul Eroilor din Iași

    • Dl. Ioan, de câteva zile, char dacă nu răspundeţi primul, ne prezentaţi un regal al monumentului aflat în concurs: imagini şi in formaţii deosebite. Vă mulţumim! 

      41.gif41.gif41.gif77.gif77.gif77.gif

      • Si din partea mea sincere multumiri d-lui Muntean!

         

  • Mausoleul Eroilor (Monumentul eroilor din Primul Război Mondial proiectat de Henri Coandă)

    Mausoleul Eroilor din Iași este un monument construit din beton armat între anii 1928-1930 în municipiul Iași și dedicat memoriei eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

    Acest mausoleu se află amplasat pe un deal din apropierea Mănăstirii Galata pe marginea drumului care duce spre cartierul Nicolina sau spre comuna Miroslava.

    Mausoleul-Eroilor.jpg

    Istoria monumentului

    În anul 1928, filiala ieșeană a Societății „Cultul Eroilor“ a hotărât construirea unui cimitir de onoare în municipiul Iași, cu osuar și obelisc comemorativ, pentru înhumarea a 6.000 de soldați – eroi căzuți la datorie în Primul Război Mondial, care proveneau din cuprinsul a 15 comune din județul Iași.

    monument_eroilor.jpg

    Locul unde urma să se realizeze construcția a fost ales de către mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei, împreună cu generalul Iacob Zadik, vicepreședintele Societății „Cultul Eroilor“ și cu primarul municipiului Iași, Osvald Racoviță.

    La data de 29 septembrie 1928, Consiliul Municipal Iași a aprobat, cu unanimitate de voturi, donarea unui teren în suprafață de 2.778 mp pe dealul din apropierea Mănăstirii Galata către Societatea „Cultul Eroilor“, în vederea construirii mausoleului și a unui cimitir de onoare.

    IASI - SLUJBA SFINTIRE - MONUMENTUL EROILOR DIN PRIMUL RAZBOI MONDIAL | AGERPRES • Actualizează lumea.

    În afară de acesta, municipalitatea ieșeană a aprobat și donarea unei suprafețe de teren de 4.400 mp, cu scop de zonă de protecție a cimitirului de onoare, de apariția unor construcții private, care să știrbească din caracterul solemn al ansamblului comemorativ. Această zonă de protecție se întindea de la marginea cimitirului și până la râul Nicolina.

    Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din zona Galata va fi reabilitat - IasiTV Life

    Mausoleul Eroilor din Iași a fost construit între anii 1929 și 1930, pe baza proiectului realizat de celebrul inginer român Henri Coandă, fost elev al Liceului Militar din Iași. Fondurile pentru construirea acestuia au fost colectate prin subscripție publică.

    Impresionanta construcție din beton armat, vizibilă din oraș, are forma unui pătrat supraetajat în trei nivele cu retrageri succesive, la baza căruia se află un cub imens cu latura de 20 metri. La realizarea acestui monument au contribuit: arhitectul Ioan Bălău (arhitectura și pictura murală interioară, cel care avea să devină savant de talie mondială, Henri Coandă (sculptura), iar antrepriza lucrării le-a aparținut fraților Marconini.

    Mausoleul Eroilor din Iași (jud. Iaşi)

    La baza monumentului se află cripta cu osemintele ostașilor români căzuți pe front în timpul primului război mondial. Ansamblul monumentului era format din mausoleul propriu-zis, unde au fost depuse osemintele eroilor cadre militare căzuți în primul război mondial, cimitirul cu osemintele a 6.000 de eroi soldați, reprezentat prin 6 cruci mari din ciment și 600 de cruci de format mic, cantonul paznicului monumentului (aflat la mică distanță de mausoleu, unde locuia paznicul) și o suprafață de protecție de 4.400 de metri pătrați.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    Schimbarea regimului politic din România de după cel de-al doilea război mondial a dus la dizolvarea Societății „Cultul Eroilor“, astfel că terenul pe care era amplasat întregul ansamblu comemorativ a reintrat în proprietatea Consiliului Popular Iași.

    Mausoleul în perioada interbelica. Sursa ”Iasi Capitala Romaniei” Sorin Iftimi, Aurica Ichim, Editura DAR DEVELOPMENT PUBLISHING, București, 2017 – Drumuri în memorie. Mausoleele

    Terenul pe care se află monumentul a fost consolidat în scopul evitării unor alunecări de teren între anii 1981-1983, actualmente stabilitatea acestuia fiind asigurată.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    DSC_0241th.jpg

    DSC_0252th.jpg

    DSC_0249.jpg

  • Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial de la Iaşi (construit între anii 1928-1930)

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->