categorii forum

Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Palatul Braunstein din IAȘI.

Palatul Braunstein din municipiul Iași este un monument de arhitectură construit la începutul secolului al XX-lea (anii 1912 -1914) și este situat în Piața Unirii, pe Strada Cuza Vodă, la nr. 2, aproape de intersecția cu Bulevardul Ștefan cel Mare. Clădirea este realizată după proiectul arhitectului Herman Clejan și astăzi adăpostește "Galeriile Cupola" ale Uniunii Artiștilor Plastici. Impresionant prin somptuozitate, palatul a fost construit pe locul unor mai vechi construcții aflate în proprietatea lui Adolf Braunstein, un antreprenor evreu care deținea mai multe magazine în împrejurimi la acea vreme. Cupola palatului a fost inaugurată în anul 1915. De-a lungul timpului, clădirea a avut diverse funcții, printre care hotel, bancă, sediu de gazetă sau sediu de partid. În anul 1935 la parterul clădirii era magazinul de bijuterii “Cristal” iar la etaj era sediul Partidului Țărănesc. Clădire-emblemă a orașului Iaşi, în timpul celui de-al doilea război mondial, Palatul Braunstein a fost unul dintre puţinele imobile din Piaţa Unirii care a rămas în picioare după bombardamentele germane. Palatul Braunstein este format din trei etaje şi parter.  Întregul imobil are o suprafaţă construită desfăşurată pe 2530 de metri pătraţi. Fundaţia clădirii este realizată din cărămidă şi piatra iar pereţii sunt din cărămidă. În perioada comunistă, clădirea a fost naționalizată, funcționând aici, pentru o perioadă, Magazinul Victoria, apartamentele de la etaj având destinație de locuințe sociale. După căderea comunismului unele părți din clădire au fost retrocedate, ulterior fiind răscumpărate, clădirea ajungând astfel în proprietatea primăriei Iași. În prezent, clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare, având gradul ridicat de risc seismic, căutându-se soluții pentru a fi consolidată și restaurată.

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ORA 11.54 - 1 RASPUNS

  • MĂNĂSTIREA SFÂNTA ANA DIN ORȘOVA

    Mănăstirea Sfânta Ana Orşova

    Mănăstirea Sfânta Ana din Orșova construită între anii 1936 și 1939, ctitorită de ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru.

    manastirea-sfanta-ana-de-langa-orsova-jud-mehedinti-2260.jpg?profile=RESIZE_710x

    Așezământul monahal este o mănăstire de maici. Amplasată pe Dealul Moşului oferă un peisaj unic asupra orașul Orșova și împrejurimilor. Mănăstirea Sfânta Ana a fost construită între anii 1936 și 1939. Aceasta mănăstire are o istorie zbuciumată, a fost ctitorită de ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru care a avut grad de sublocotenent în cadrul Primului Război Mondial. În timpul războiului Pamfil Șeicaru și camaradul lui Petre Găvănescu au fost la un pas de moarte chiar în locul unde acum este amplasată Mănăstirea Sfânta Ana când un obuz a explodat lângă aceștia. Amândoi au supraviețuit și în semn de mulțumire lui Dumnezeu și în memoria tuturor eroilor care au căzut pentru o Românie Mare, Pamfil Șeicaru a promis că va ridica în acest loc o mănăstire.

    Manastirea-Orsova-2.jpg?profile=RESIZE_710x

    Mănăstirea, care trebuia să poarte hramul Sfânta Ana (după numele mamei lui Șeicaru), nu a fost sfințită imediat după încheierea lucrărilor de construcție.

    După anul 1945, odată cu venirea comuniștilor, clădirea a fost transformată în restaurant.

    În anul 1990 Mănăstirea Sfânta Ana a fost preluată de Mitropolia Olteniei și la 2 decembrie 1990 a fost sființită de episcopul Damaschin Coravu, vicar al Mitropoliei Olteniei.

    manastirea-sfana-orsova-2014_15905_75652930209098L.jpg?profile=RESIZE_710x

    În perioada comunistă, a fost transformată pe rând in sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză, tabăra pentru copii, chiliile călugăritelor au fost transformate în locuri de cazare, iar în biserică a funcționat un restaurant.

    Drumul de acces din Orșova pana la Mănăstirea Sfânta Ana poarta denumirea de Drumul Eroilor.

    218.jpg?profile=RESIZE_710x

    PREZENTARE VIDEO

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->