Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Teatrul de vară din Eforie Sud (fostă Vasile Roaită) - jud. CONSTANȚA

Teatrul de Vară din localitatea Vasile Roaită (Eforie Sud de mai târziu) a fost construit în anul 1953. În timp teatrul s-a aflat sub mai multe administrații dezinteresate, ceea ce a făcut ca să ajungă o ruină, un loc unde nu se mai puteau ține spectacole. Totuși Primăria Eforie are un proiect european în valoare de 22.375.913 de lei pentru reabilitarea teatrelor de vară din Eforie Sud și Eforie Nord. Investiţia ar cuprinde lucrări de consolidare, reabilitare şi modernizare pentru clădirile celor 2 teatre precum şi amenajarea celor două parcuri situate lângă ele.
***

Vasile Roaită este numele vechi al localității Eforie Sud, din județul Constanța, ce este o localitatea componentă a orașului Eforie. Înainte de cel de-al doilea război mondial localitatea s-a numit Carmen Sylva (pseudonimul artistic al Reginei Elisabeta a României (1843 - 1916). Între anii 1950 – 1962, localitatea a purtat numele „eroului” ceferist Vasile Roaită. Abia în anul 1962, în cadrul marii operațiuni de destalinizare la nivel simbolic, localitatea a primit numele Eforie Sud.

***

Această localitate este prima stațiune de pe litoralul românesc, înființată de Ioan Movilă, un boier din părțile Moldovei, la 1899, atunci când s-a pus piatra de temelie a hotelului Movilă. La început stațiunea a purtat numele de Băile Techirghiol-Movilă, mai apoi Băile Movilă sau Techirghiol-Movilă. Ioan Movilă a fost un moșier cu idei înaintate, formate cu ocazia studiilor făcute în Apusul Europei, care a cunoscut stațiunile balneare din Europa, apreciind valoarea terapeutică a nămolului lacului Techirghiol și a razelor solare marine, valoare confirmată de către oamenii din aceste locuri, de legendele locale, de rezultatele obținute de medicii militari care tratau aici pe militarii suferinzi din Divizia Dobrogeană încă din anul 1894. El a luat hotărârea de a întemeia pe moșia cumpărată, o stațiune balneară între plaja mării și lac, în anul 1899. Cu fonduri din exploatarea moșiei sale și cu împrumuturi făcute la băncile vremii, Movilă inițiază aducerea unor medici și chimiști din Viena pentru analiza apei și a nămolului apoi începe construcția celor două hoteluri - azi Hotel Parc și un sanatoriu pentru băi calde de nămol cu 50 de cabine. În primăvara anului 1902, construcțiile au fost terminate, iar Movilă a întreprins o amplă acțiune de reclamă în țară și peste hotare pentru a atrage vizitatori. Băile și hotelurile au fost deschise în perioada 15 iulie-15 august 1902. Apoi Ioan Movilă a mai luat hotărârea de a parcela și moșia dintre ape, în locuri de casă, pe care să le vândă cu scopul de a se clădi aici și alte vile și hoteluri pentru turiști. La 15 ianuarie 1904 Ioan Movilă moare, dar familia condusă de Elena Movilă continuă vânzarea locurilor de casă pe care se construiesc noi vile și hoteluri începând din anul 1905.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.11 - 4 raspunsuri

  • 9C2FCBB2-5D4D-11EB-8440-12E41E5EEA73.jpg

    Biserica reformată din Bățanii Mari 

  • Biserica reformată din Bățanii Mari, Covasna

  • Biserica reformată din Bățanii Mari este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Bățanii Mari; comuna Bățani, jud. Covasna.

       Biserica reformată a localității Bățanii Mari a fost construită cândva între 1141 și mijlocul secolului XV, între anii 1797-1798 au efectuate lucrări de extindere, dar forma actuală i-a fost conferită în anul 1835.

    Batanii+Mari.JPG

  • Biserica reformată a localității Bățanii Mari (Nagybacon) a fost construită cândva între 1141 și mijlocul secolului XV, între anii 1797-1798 au efectuate lucrări de extindere, dar forma actuală i-a fost conferită în anul 1835. 

    În Bățanii Mari există și o construcție proiectată de Kós Károly în anul 1927, care în prezent este folosită de parohia reformată ca și cămin cultural și bibliotecă.

    Nagybaconi református templom – Wikipédia

    BĂŢANII MARI NAGYBACON KOSZONTJUK BACON KOZSEG HIVATALOS HONLAPJAN -WELCOME! BATANII MARI-BINE ATI VENIT PE PAGINA OFICIALA A COMUNEI BATANII MARI! | NAGYBACON BĂŢANII MARI NAGYBACON KOSZONTJUK BACON KOZSEG HIVATALOS HONLAPJAN -WELCOME! BATANII

    A nagybaconi református templom (Építészettörténeti kismonográfiák ) - 2012. április 17., kedd - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy

    Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek. A középkori erdélyi püspökség templomai /

    a_nagybaconi_reform_templom.jpg

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->