Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Castelul Konopi din localitatea Odvoș - ARAD.
Castelul Konopi, este situat în județul Arad, la 50 de km de municipiul Arad, în localitatea Odvoș, având statut de monument istoric. Edificiul a aparținut familiei nobiliare de origine maghiară Konopi, a cărui ultim urmaș Baronul Kálmán Konopi (născut 1880 – decedat 1947), inginer și cercetător agricol (inventator al grâului de Conop), înfiiază cu drepturi depline pe colaboratorul său György Lengyel, conferindu-i astfel și titlu de Baron. Castelul a fost naționalizat în anul 1948, împreună cu întreaga moșie în suprafață de 556 ha pădure și teren arabil. Conacul s-a reîntors în proprietatea familiei Konopi-Lengyel în anul 2007.
***
Odvoș este un sat de 422 locuitori din comuna Conop, județul Arad, situat la limita între regiunile istorice Banat și Crișana.
***
Conop, în limba maghiară – Konop, este o comună din județul Arad, care include și satele: Belotinț, Chelmac, Milova și Odvoș. Comuna este dispusă la poalele Munților Zarand, la o depăratre de 50 km de Arad. Prima atestare documentară a localității Conop datează din anul 1506. La recensământul din anul 2011 comuna număra 2258 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 2342 locuitori), dintre care: români – 94,46% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei arăden Conop, astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 80,51%, penticostali – 13,24%, baptiști – 1,19% și restul – nedeclarată sau altă religie. Prima atestare documentară a localității Conop datează din anul 1506. Enumăr aici atracțiile turistice ale comunei:
- Castelul "Konopy" din satul Odvoș
- Conacul "Ștefan Cicio Pop" din satul Conop, construcție din secolul al XVIII-lea
- Zidurile mănăstirii "Eperyes" din satul Chelmac
- Ruinele exploatării miniere "Zidurile de la Tău" din satul Milova
Cea mai marte personalitate care a trăit în această comună este Ștefan Ciceo Pop.
Răspunsuri
ORA 14.02 - 2 raspunsuri
Palatul Rimanóczy Kálmán-senior - Oradea
Despre
Palatul construit în stil eclectic cu elemente gotice datează din anul 1905, fiind o copie la o altă scară și mult simplificată a palatului venețian Cá d’Oro (Casa de Aur) din Veneția.
Proprietarul și constructorul a fost arhitectul Kálmán Rimanóczy senior, iar proiectantul – fiul acestuia – renumitul arhitect Kálmán Rimanóczy junior. Frumosul palat a luat locul unei case vechi aflate tot în proprietatea familiei Rimanóczy. Intenția proprietarului de a ridica un palat monumental pe această parcelă datează încă din anul 1859.
Arhitectura
Arhitectul cu o bogată viziune alege de data aceasta o narativă medievală, o metaforă potrivită pentru a exprima relația tată-fiu în domeniul arhitecturii (respectiv relația dintre sculptorul Giovanni Bon și fiul acestuia, Bartolomeo) din secolul al XV-lea, realizând replica operei acestora. Exteriorul palatului pune în valoare elemente decorative și structuri din cea mai înfloritoare perioadă a goticului venețian, caracterizată prin utilizarea frecventă a elementelor bizantine și maure.
Clădirea pe trei nivele are zeci de apartamente cu una sau mai multe camere și a fost anume concepută cu parterul înalt, astfel încât spațiile de aici să poată fi închiriate pentru a fi folosite în scop comercial. Clădirea are un parter înalt, două etaje, un turnuleț pe colt cu ferestre ondulate și două frontoane în arc semicircular pe fațada principală.
Etajul întâi are ferestre în ogive cu ancadrament, subliniate prin arcade, curbe decorative cu motive geometrice. Asemănările cu palatul Cá d’Oro din Veneția sunt evidente în decorațiunile de pe fațadă și de pe cornișa acoperișului.
Palatul din Oradea are la al doilea etaj o galerie exterioară asemănătoare unui balcon, acoperită cu un șir de arcade care se repetă la ambele etaje.
După moartea sa, arhitectul Rimanóczy senior a lăsat palatul moștenire orașului.
Palatul Rimanóczy Kálmán Senior ne încântă privirile ori de câte ori trecem pe lângă el. Prima dată, îi remarcăm culoarea caldă, ca a apusului de vară, iar pe urmă privirea ți-e cucerită de fațada atât de bogat decorată.
Iată câteva lucruri pe care poate că nu le știai despre această bijuterie a arhitecturii orădene și povestea din spatele ei:
Palatul Rimanóczy Senior din Oradea (1905)