Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Palatul Dicasterial - TIMIȘOARA

Palatul Dicasterial este o clădire masivă din Timișoara, construită între anii 1855 – 1860, ce este situată pe Strada Eugeniu Savoya, la nr. 2 . Astăzi în această clădire funcționează Judecătoria Timișoara, Tribunalul Timiș, Curtea de Apel Timișoara, Parchetele de pe lângă aceleaşi instanţe, Serviciul Teritorial al Parchetului Naţional Anticorupţie, Institutul Naţional de Expertize Criminalistice, Baroul Avocaţilor, Centrul Regional de Pregatire al Institutului Naţional al Magistraturii şi Centrul de Pregătire pentru Grefieri. Edificiul a fost proiectat ca sediu al administrației  imperiale austriece a Banatului. Construcție monumentală, ridicată pe o suprafață ce se întinde de-a lungul a trei străzi, edificiul a fost mult timp cea mai mare construcție din Timișoara, fiind ridicată în stilul renașterii italiene, imitând Palatul Medici din Florența. Fațadele sunt structurate în registre orizontale, ritmate doar prin șirul ferestrelor. Ornamentele de la ferestre se reduc la colonetele ce flanchează ferestrele de la primul etaj. Imobilul intervine în peisajul urban printr-o modificare de proporții a ambientului. Impunându-se prin dimensiuni, singularitate și semnificație, palatul exprimă pronunțat funcția de reprezentare care i-a fost atribuită. Clădirea de 23500 metri pătraţi și 453 de încăperi ocupă astăzi patru străzi, fiind mult timp considerată cea mai mare din Timişoara. Palatul Dicasterial îşi păstrează, cel puţin la nivel exterior farmecul de acum 150 de ani. Faţadele au rămas neschimbate dar interiorul a fost supus în repetate rânduri reparaţiilor.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.38 - 3 raspunsuri

  • Gara din Alexandria, Teleorman

    Gara din Alexandria a supravieţuit 118 ani, trecând prin două războaie şi peste un cutremur, fără ca timpul sau calamităţile să-şi pună amprenta pe faţada ei.

    Localul gării este singura clădire din oraş care păstrează aceeaşi înfăţişare chiar şi după mai bine de un secol de la înfiinţare.

    La 61 de ani de la înfiinţarea Alexandriei a apărut şi gara oraşului. Linia de cale ferată a fost creată din raţiuni economice pentru a face o legătură directă cu cel mai sudic punct al ţării, Zimnicea. Mai bine de doi ani au durat procedurile de expropriere a proprietarilor terenurilor unde avea să fie ridicată gara. Construcţia gării a impus spargerea unei străzi şi schimbarea arhitecturii iniţiale a oraşului.

    Gara fost inaugurată în 1895, devenind imobilul cu numărul 1 al străzii care a fost numită vreme de ani buni drept strada Gării.

    După 118 ani de la înfiinţare, gara rămâne singura construcţie din oraş a cărei înfăţişare nu s-a schimbat aproape mai deloc. Imobilul în care funcţionează gara a trecut prin două războaie, dar a fost ferită de bombardamente. Nici cutremurul din 1977 nu a clintit construcţia. Atât exteriorul, cât şi interiorul clădirii păstrează aceleaşi caracteristici ca acum 118 ani, de la forma ferestrelor, până la coşurile de aerisire.

    Până şi cărămida, despre care se spune că a fost adusă tocmai din Italia, la data construcţiei clădirii, a rămas aceeaşi. Clădirea devenit monument istoric, prin decizia Ministerului Culturii, fiind unul dintre puţinele monumente de acest gen din reşedinţa de judeţ. 

    Gara din Alexandria, monument istoric încremenit în timp

  • Gara din Alexandria oras unde s-a nascut tatal meu 

  • Gara din Alexandria

    978x0.jpg

    978x0.jpg

    978x0.jpg

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

activităţi recente

Mai Mult…
-->