categorii forum

Ce monument e în poza de mai jos?

10596394488?profile=RESIZE_400x

Ieri am prezentat Biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din orașul Lipova - ARAD, monument inconfundabil ce a creat ușoare disensiuni. 

Pe viitor îmi propun, și vă rog și pe dvs, să fotografiați răspunsurile gresite ale colegilor și să le puneți aici ca să avem dovezi. Atunci când apar dovezi acestea vor priorita, nu se vor mai valida răspunsurile corectate ulterior.

Verificați corectitudinea răspunsului înainte de a-l posta aic.

În acest concurs este suficientă nominalizarea actuală a monumentului sau după o carte poștală veche, dar MUSAI localitatea și județul unde poate fi văzut acest monument.

Vă multumesc!

10596418255?profile=RESIZE_584x 10596449870?profile=RESIZE_400x

Biserica ortodoxă din orașul Lipova, județul Arad este un vechi lăcaș de cult, având hramul „Adormirea Maicii Domnului” și statul de monument istoric net  din Lipova în cadrul unui complex arhitectonic care inculde și Școala românească, azi școală generală. Pe lângă biserica construită în anul 1338 și care a suferit o reparație capitală în anull 1996, există o colecție parohială înființată în 1960 - ce cuprinde cărți - cea mai veche carte datează din anul 1645, veșminte și orare diaconești datând din 1606, icoane, obiecte de cult cuprinzând candele, cădelnițe, cruci, potire, engolpioane - majoritatea din argint, argint aurit, unele încrustate cu pietre prețioase, majoritatea datând din secolele al XVII-lea – al XVIII-lea.  Această biserică este o capodoperă a artei feudale românești.  Construită în trei etape, s-a îmbogățit în secolul al XIV-lea (pe la 1338) cu pronaosul și aproximativ jumătate din actuala navă, în stil bizantin, pe cheltuiala cnejilor români din Valea Mureșului și poate – potrivit tradiției – chiar a lui Basarab I, domnul Țării Românesti. Biserica dispune de valori picturale deosebite, realizate în mai multe etape. Frescele din nava veche situate lângă intrare au fost datate de Nicolae Iorga în jurul anului 1500, având afinitate cu cele de la Mănăstirea Viforâta (secolul al XV-lea) din Țara Românească. În anul 1732, cea mai mare parte a zidurilor, atât în interior, cât și în exterior au fost acoperite de fresce ale pictorului Nedelcu, lucrate în stil bizantin. În exterior ele au fost acoperite cu tencuială, fiind parțial dezvelite începând cu anul 1928, împreună cu străvechea poartă a „Eternității”. Dintre ele se remarcă „Judecata din urmă” și “Patriarhii Avram, Isac și Iacob”. Dintre picturile ce se află pe iconostas, unele apartin lui Pocroniu (secolul al XVIII-lea), ca de exemplu cei patru evangheliști și Buna Vestire, de pe usile împărătești. Cele mai însemnate picturi  sunt datorate lui Ștefan Tenețchi-Ponerechiu, dintre care “Sfântul Ioan Botezătorul” a fost pictată în 1785. Restul aparțin unei etape mai târzii a activității pictorului ca de exemplu: „Cina cea de taină”, „Ierarhul Nicolae”, etc. Un interes deosebit îl reprezintă tronul arhieresc, frumos sculptat, adus din Moldova. Biserica ortodoxă din Lipova a servit în secolele al XV-lea – al XVII-lea drept catedrală a unor ierarhi (1408, 1563, 1606, 1651.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.00 - 2 răspunsuri.

  • Bustul lui Vasile Alecsandri din Bacău

  • Bustul lui Vasile Alecsandri din Bacau, strada Vasile Alecsandri, nr. 37, jud. Bacău

    • 2140.JPG

       Iniţial a fost instalată în grădina publică, actualul Parc al Trandafirilor. În prezent acesta se află în faţa Colegiului Naţional "V.Alecsandri", clădire monument istoric.

    • Este creaţia artistului Wladimir Hegel și a fost dezvelit în 1897, făcând din acesta cel mai vechi monument public din Bacau.

      Este realizat în marime naturală, din bronz, cu detalii anatomice și vestimentare tipice sculpturii din secolul al XIX-lea.In trecut. Avea un soclu de piatră cu inscripții pe toate laturile, dar in prezent lipsește.

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->