categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

10518668296?profile=RESIZE_584x

Ieri am prezentat Casa Lucacs Bela din orașul Zlatna - ALBA.

10518668488?profile=RESIZE_584x

10518669073?profile=RESIZE_400x

Casa Lucacs Bela, din orașul Zlatna, județul Alba, este o veche clădire, cu statut de monument istoric, ce este situată în centrul orașului și are nevoie de reparații urgente. Edificiul a fost construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea fiind cunoscut sub numele – Conacul Kendeffi-Horvath, ulterior fiind refăcut de demnitarul maghiar Lucacs Bela. În regimul comunist clădirea a avut destinație de Casă de Cultură și s-a numit Avram Iancu, pentru ca în zilele noastre să se numească Horea Popescu. Ruina Casei de Cultură din Zlatna, altădată una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș, s-a degradat de la an la an, din cauza unui proiect ratat. Primăria orașului dă asigurări că edificiul va fi salvat printr-o reparație generală.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 4
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.12 - 5 raspunsuri

  • Palatul Administrativ din Bacău - 1891

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

  • Bacău, jud. Bacău - Palatul Administrativ, sediu al Prefecturii și al CJ Bacău (1891)

     

  • Palatul Administrativ - sediul al Prefecturii şi Consiliului Judeţean Bacău

    Monument istoric - cod 04B0018, anul 1891, arhitect Filip Xenopol

    Puțină lume știe că imobilul este rezultatul unui concurs de proiecte din 1880, câștigat de arhitectul Paul Petriciu. După mai multe încercări de a se stabili un deviz, de fiecare dată rezultând o altă cifră, se organizează, la 1886 o licitație.

    57a4d7d39abb2eb979154f5e40038f2a-8059967-1000_1000

    Aceasta a fost câștigată de un domn, Solomonică pe numele său, care a oferit o reducere de 8,18% față de cei aproape 400.000 de lei la cât ajunsese ultima socoteală. Dar n-a fost să fie!

    Barlad- Palatul administrativ si de justitie-clasica, rara | arhiva  Okazii.ro

    Județul Bacău va mai plăti încă 50.000 de lei în plus până la finalul lucrărilor pentru că se cer tot felul de adăugiri.

    După cum avea să se noteze într-un raport de la 1890 cu privire la construcția Palatului, dacă s-ar fi făcut sondaje în mod serios pe teren, s-ar fi identificat de la început calitatea materialelor și mai ales a mortarului, a cărui compoziție a fost schimbată de trei ori în timpul construcției fundației.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    Printre schimbările care au dus la creșterea devizului se numără înlocuirea cărămizilor cu piatră la construcția soclului, utilizarea pardoselilor cu parchet american, schimbarea tablei pentru acoperiș sau înlocuirea sobelor de porțelan cu sobe de fier.

    După ce s-au terminat lucrările, la parter a fost instalat Tribunalul și Curtea cu Jurați (la mijloc și în dreapta) și Poșta, Telegraful și Casieria generală a județului, în stânga. Tot în aripa stângă era și intrarea separată pentru prefect și scara de ceremonie pe care se urca la etaj unde se ajungea la un salon și două camere rezervate regelui în cazul în care ar fi venit în oraș.

    bacaul-in-1904.jpg

    1904

    Prefectul de Bacău locuia în Palatul Administrativ, la etaj, în aripa stângă iar pivnița de sub această aripă îi era pusă la dispoziție; celelalte fiind adăpost pentru arhive. În fine, centrul și aripa dreaptă erau prevăzute a fi ocupate de Consiliul Județean și de Prefectură.

    bacaul-in-1943.jpg

    1943

    Astăzi, organizarea e mai simplă: în dreapta CJ, în stânga, Prefectura.

    Palatul Administrativ a fost un martor tăcut la toate evenimentele semnificative din viaţa municipiului si a judeţului: de aici au plecat trupele în luptă în cele doua războaie mondiale, iar în decembrie 1989, din balconul Palatului Administrativ, s-a strigat „Libertate” şi „Dictatura a căzut”.

    bacaul-in-anii-60.jpg

    1959-1960 (1967?)

    De-a lungul timpului, în funcţie de perioada istorică traversată, pe această clădire au fluturat, alături de tricolor, steagul german-nazist sau steagul roşu sovietic cu secera si ciocanul, iar astăzi, în piaţa Palatului Administrativ, denumită „Piaţa Tricolorului”, alături de drapelul României sunt arborate steagurile Uniunii Europene şi NATO.

    3-1.jpg

    De asemenea, Palatul administrativ din Bacău a găzduit în ultimul secol, până la preluarea de către organizaţia judeţeană a partidului comunist, următoarele autorităţi: Sfatul Popular Regional Bacău, Sfatul Popular Judeţean Bacău, Consiliul Popular Judeţean Bacău.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    Ar putea fi o imagine cu 1 persoană

    Palatul-administrativ-Bacau.jpg

    1-1.jpg

    poza-5029_1

    S-a finalizat „întinerirea” Palatului Administrativ - Deșteptarea - Liderul  presei băcăuane!

    Prefectura Bacau,Bacau,Romania | 3D Warehouse

    10519792901?profile=RESIZE_930x

     

    • Impresionant!

      Iar imaginea "la fața locului" seara, noaptea este feerică!

  • Palatul Administrativ din Bacău

    Palatul administrativ a fost ridicat între anii 1886-1890, în urmă unui concurs câștigat în anul 1880 de către arhitectul Paul Petricu, participând cu lucrarea ce purta motoul "Dreptatea".

    După ce s-au terminat lucrările, la parter a fost instalat Tribunalul și Curtea cu Jurați (la mijloc și în dreapta) și Poșta, Telegraful și Casieria generală a județului, în stânga. Tot în aripa stângă era și intrarea separată pentru prefect și scară de ceremonie pe care se urcă la etaj unde se ajungea la un salon și două camere rezervate regelui în cazul în care ar fi venit în oraș.

    5-1.jpg

    Prefectul de Bacău locuia în Palatul Administrativ, la etaj, în aripa stângă iar pivnița de sub această aripă îi era pusă la dispoziție; celelalte fiind adăpost pentru arhive. Centrul și aripa dreaptă erau prevăzute a fi ocupate de Consiliul Județean și de Prefectură.

    Palatului administrativ din municipiul Bacău este (alcătuit din subsol, parter şi etaj, cu suprafaţa construită 2450 mp, teren aferent în suprafaţă de 8500 mp, construcţie anexă pentru audienţe (320 mp); teren aferent în suprafaţă de 2770 mp).

    Bacău. Palatul administrativ – iMAGO Romaniae

    Această clădire a fost martoră la toate evenimentele importante din viață municipiului și județului Bacău. De aici au plecat trupele de lupta, în primul și al doilea război mondial, iar în Decembrie 1989, din balconul Palatului Administrativ s-au strigat cuvintele "Libertate", "Dictatură a căzut". Pe clădirea Palatului Administrativ de-a lungul timpului a fluturat alături de tricolor, steagul german-nazist, steagul roșu sovietic cu secera și ciocanul, astăzi, în piață Palatului Administrativ, denumită "Piață Tricolorului".

    BACAU+PALAT+ADMINISTRATIV+1966.jpg
    Bacău, Sfatul Popular Regional (Palatul Administrativ) - 1966

     

    Palatul Administrativ a fost sediul diferitelor autorități locale: Prefectura, Tribunalul cu două secții, Parchetul Tribunalului, Curtea de Jurați, Cabinetele I și ÎI de Instrucție, Corpul Portareilor, Baroul Avocaților, Avocatură Statului, Pretoratul Plasei Bistrița, Serviciul Tehnic al Statului, Judecătoria Ocolului I Rural, Sfatul Popular Regional Bacău, Sfatul Popular Județean Bacău, Consiliul Popular Județean Bacău, Organizația Județeană a Partidului Comunist Român Bacău iar astăzi Palatul Administrativ este sediul Consiliul Județean Bacău și Instituției Prefectului.

    Palatul Administrativ din Bacău este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv care nu este inclus în circuitul turistic.

    Photo of the Day: Palatul administrativ din Bacău (1890) - DEFERLĂRI

    ...

  • Palatul Administrativ din Bacău este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Bacău -- 1891

    ab37a76e1174ee42d3a61fab644f1fa2.jpg

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->