Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Biserica bulgară - Chișinău - REPUBLICA MOLDOVA
Biserica Voluntarilor Bulgari din parcul memorial Șipca, cu hramul „Tuturor Sfinților proslăviți pe meleagurile Moldovei”, din Chișinău, reprezintă un loc pătruns de rugăciune și har, precum și un veritabil monument de arhitectură și istorie al neamului nostru. Amplasată în mijlocul parcului, bucură privirea și sufletul fiecăruia care îi trece pragul. În continuare vă prezentăm câteva aspecte istorice puțin cunoscute despre acest edificiu de cult:
- Biserica a fost construită în anul 1882 în memoria victoriei Imperiul Rus în războiul cu Imperiul Otoman din anii 1877-1878 și în cinstea detașamentelor de voluntari bulgari participante în război, fiind inițial o capelă, sfințită în cinstea „Sf. Alexandru Nevski”.
- Are o formă octogonală în plan, încununată de o turlă luminoasă. Sursa formelor arhitecturale a servit arhitectura rusă, tratată eclectic, împreună cu detalii neoclasice.
- Biserica a fost construită pe locul unde la 12 aprilie 1877 în prezența țarului Alexandru al II-a s-a dat citire declarației de război făcută Imperiului Otoman.
- Aici a avut loc parada trupelor rusești și a celor trei detașamente de voluntari bulgari, formate la Chișinău și transformate mai târziu în bază de constituire a armatei bulgare.
- În perioada sovietică a servit în mai multe scopuri, la un moment dat fiind locul unde angajații primului Aeroport din Chișinău își primeau salariul, care era amplasat în preajma acesteia.
- În anul 1969 în incinta capelei a fost inaugurat un Muzeu-Memorial al Voluntarilor Bulgari, iar în jur a fost proiectat un parc numit „Șipca”, după numele orașului bulgar Șipca. Anterior, în anul 1966, în apropiere este ridicat un obelisc înalt de 16 metri, din granit roșu pe care e inscripționat în trei limbi (română, rusă și bulgară) „Detașamentelor de voluntari bulgari formate la Chișinău în anii 1876-1877, care au luptat vitejește împreună cu armatele rusă și română pentru eliberarea Bulgariei de sub jugul turcesc”.
- Odată cu renașterea națională și spirituală, la începutul anilor 1990 muzeul este închis, iar capela își redobândește scopul inițial. Astfel de atunci aceasta activează ca biserică de enorie, fiind sfințită de către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove. În anul 1998 la intrare este înălțată o clopotniță în stilul arhitectural caracteristic edificiului.
Răspunsuri
ORA 11.28 - 4 RASPUNSURI
Obeliscul cu lei (Monumentul Regulamentului Organic), Parcul Copou, Iaşi
Obeliscul cu lei (parc Copou, Iaşi)
Cel mai important monument istoric din parc este Obeliscul cu lei, cunoscut, începând cu secolul al XX-lea, şi sub denumirea de „Monumentul Regulamentului Organic”. Edificiul este amplasat în centrul grădinii, în apropiere de Teiul lui Eminescu.
El a fost construit între anii 1834-1841 după planurile lui Gheorghe Asachi şi ridicat în cinstea noului domnitor Mihail Sturza şi a puterilor suzerane şi protectoare sub a căror influenţă se afla Moldova. Fondurile pentru realizarea obeliscului, însumând 2.225 de galbeni, au fost obţinute prin subscripţie publică de la marea boierime şi de la înaltul cler. Edificiul a fost lucrat în piatră de Şcheia de către sculptori polonezi.
Obeliscul cu lei din Iași (Parcul Copou), cunoscut și sub denumirea de Monumentul Regulamentului Organic, este un monument din municipiul Iași, amplasat în centrul Parcului Copou, în apropiere de Teiul lui Eminescu. El a fost realizat între anii 1834-1841.