Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica greco-Catolică din orașul Tg.Lăpuș - MARAMUREȘ.

Biserica greco-catolică din orașul Târgu Lăpuș, județul Maramureș, astăzi aparținând cultului ortodox, este situată în centrul localității, pe un teren donat de parohia reformată. Biserica a fost construită între anii 1906 - 1911 de credincioșii greco-catolici, pe locul unei biserici de lemn construite în 1848 în cimitirul romano-catolic. După interzicerea religiei greco-catolice, în anul 1948 și această biserică a revenit ortodocșilor. Biserica are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Din tot ce a fost se mai pot admira icoanele din iconostas, fiind schimbată doar partea lemnoasă a iconostasului. Între anii 1998 și 2003 interiorul bisericii a fost repictat. Pictura actuală a fost realizată de Daniela și Cornel Bănică și Florin Tudorache. Tot între anii 1998 - 2003 a fost extins balconul central prin construirea balcoanelor laterale. În exterior a fost construit porticul de la intrare. Locaşul de închinare din Tg. Lăpuş este prima biserică ortodoxă din acest oraş, în oraș mai existând încă una construită mai târziu.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.03 - 2 raspunsuri

  • Luduş - Biserica Reformată Mare (jud. Mureş)

    În 1850 Luduşul avea 2031 de locuitori, între care 1795 de români şi 81 maghiari. Nu am găsit alte informaţii privind structura confesională a populaţiei, dar este de presupus că maghiarii erau în marea lor majoritate reformaţi. Ei participau la slujbe religioase în biserica reformată de la Bogata, localitate ce era pe atunci centrul administrativ al plasei.

    O dată cu desemnarea Luduşului ca centru de plasă, ponderea populaţiei maghiare creşte treptat, fapt accelerat şi de alipirea Transilvaniei la Ungaria în 1867 şi de construcţia căii ferate în 1871. Comunitatea reformată a luat hotărârea de a-şi construi o biserică, iar în 1883 şi-a declarat autonomia parohială. În 1884 numărul reformaţilor din oraşul Luduş era de 312. În acelaşi an, soţia contelui Andrássy Gyula, născută contesa Kendeffy Katalin, a donat un teren de 400 stânjeni pătraţi pentru construirea bisericii. Pe lângă acest teren, parohia mai deţinea la sfârşitul anului teren arabil, teren pentru cimitir şi 332 forinţi depuşi la casa de economii. S-au primit donaţii importante în bani, precum şi un împrumut de 8500 de forinţi de la Consiliul dirigent al eparhiei reformate din Ardeal.

    La 23 iulie 1888 a fost aşezată piatra de temelie de către meşterul zidar Mónusz Ferenc, iar la 20 septembrie 1889 biserica a fost sfinţită de către episcopul Szász Domokos. Între anii 1908 şi 1909 construcţia a fost mărită cu ajutorul statului maghiar. Atunci au fost adăugate cele două balcoane laterale şi partea din spate. Planul a fost realizat de inginerul Jánosházi László, iar lucrările au fost realizate de o echipă condusă de inginerului Gnödig Béla de la firma Haussmann & Smiel din Cluj. Cele mai importante reparaţii a avut loc în anii 1933, 1948, 1960, 1969, 1973, 1987, 2002.

    ludas.jpg

    Biserica reformată, an necunoscut

    Planul bisericii este de tip sală, format dintr-o singură navă, cu o absidă semicirculară în zona altarului şi cu două aripi laterale unde au fost montate balcoane din lemn. Turnul adăposteşte clopotul şi are un acoperiş ascuţit, cu o elansare puternică. Faţadele laterale sunt marcate de prezenţa frontoanelor triunghiulare şi a celor două turnuleţe de mici dimensiuni. Din punct de vedere al accentelor decorative, biserica are într-o oarecare măsură forme care o încadrează stilului neogotic, adesea întâlnit în cazul bisericilor reformate construite în Transilvania la sfârşitul secolului al XIX-lea.

    Obiectele liturgice au fost realizate în anii 1908-1909. Orga a fost construită şi montată de maistrul braşovean Einschenk Károly în anul 1909. Orga are 8+2 seturi de tuburi; în 1918, tuburile registrului principal au fost rechiziţionate de către armată. Ele au fost înlocuite ulterior cu tuburile actuale, iar orga a fost recondiţionată complet în anul 2000. Clopotul mare şi cel mic au fost donate în 1888, dar clopotul mare a fost rechiziţionat şi el în 1918. Clopotul actual datează din 1922. Ceasul şi mecanismul acestuia, realizate de meşterul ceasornicar Müller János din Budapesta, au fost montate în turnul înalt de 43,3 metri al bisericii.

    Ref_templom2.png

    Biserica reformată, 1941

    ref_templom_2.jpg

    Újonnan átépült réformatus templom / Biserica reformată recent renovată
    an necunoscut

    Biserica Reformată este cea mai caracteristică clădire din oraș. Turnul bisericii se poate identifica chiar de la intrarea în oraș. Biserica construită în stil neoclasic în 1889 dovedește faptul că Ludușul a început să devine un oraș chiar în Imperiul Austro-Ungar.

    Renovarea totală a clădirii a început în 2007 și s-a terminat în 2009 cu ajutorul Episcopiei Reformate din Transilvania și a Republicii Ungare. În 2009 parohia a sărbătorit aniversarea a 120 de ani de la inaugurarea bisericii.

    <a rel=nofollow href=http://static.panoramio.com/photos/large/98259329.jpg"/>

    man0156828.jpg

    man0022914.jpg

    Biserica reformată din Pănet - Wikiwand

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

  • Biserica Reformată Luduș, Mureş - 1869

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->