Ce monument e în poza de mai jos?
Ieri am prezentat Monumentul Lossenau din ALBA IULIA (cetate)
Aici admirați Monumentul Lossenau din municipiul Alba Iulia (cetate). Povestea Monumentului Lossenau începe în data de 11 februarie 1849, când la Simeria armata revoluționară maghiară a înfruntat trupele austriece conduse de Ludwig Losy von Losenau. În urma bătăliei, comandantul austriac a fost grav rănit și a murit câteva zile mai târziu. Deşi astăzi se ştiu foarte puţine date biografice despre colonelul austriac, moartea sa a făcut ca Alba Iulia să mai aibă încă un monument. Inițiativa ridicării monumentului a aparținut ofiţerilor armatei habsburgice din garnizoana Alba Iulia. Piatra de temelie s-a pus în anul 1852, în prezența împăratului Franz Iosif. Amplasată în Piața Cetății, opera are forma unui turnuleț piramidal, împodobit cu elemente neogotice. Anul bătăliei în care a fost rănit colonelul Lossenau, 1849, este consemnat pe partea din faţă a monumentului, în zona mediană. Pe fiecare dintre cele patru fețe ale monumentului există câte o placă metalică pe care sunt inscripționate informații în limba germană referitoare la colonelul Lossenau, la sacrificiul altor ofițeri austrieci și la împăratul Franz Iosif. Nișele de pe fiecare latură a monumentului au forma unor ferestre gotice. Cele de pe laturile estică și vestică poartă statuete simbolice. Monumentul Lossenau a fost restaurat recent, odată cu realizarea lucrărilor de punere în valoare a Cetăţii Alba Carolina.
Răspunsuri
ora 10.40 - 5 raspunsuri
Monumentul eroilor din războiul de reîntregire națională din Câmpulung Muscel
Monumentul eroilor din războiul de reîntregire națională din Câmpulung Muscel, Argeş.
Monumentul eroilor din războiul de reîntregire națională din CÂMPULUNG MUSCEL
CÂMPULUNG MUSCEL - Argeș - Monumentul eroilor din războiul de reîntregire națională
CAMPULUNG MUSCEL - Arges
Monumentul eroilor
din razboiul de reintregire nationala
Se afla in P-ta Republicii si este opera sculptorului Dimitrie Matauanu. Menit sa evoce eroismul si jertfele de sange date de fii Muscelului in toamna aului 1916 in luptele din zona Pravat, Mateias, Albesti si Namaiesti, ca si in cele din vara anului 1917 de la Marasti si Marasesti, monumentul a fost dezvelit in anul 1928.
Pe un piedestral inalt de 4 m se afla statuia de bronz, ronde-bosse, a unui infanterist roman (3,40 m inaltime), in tinuta de campanie, avand intr-o mana arma iar in cealalta un drapel.
Pe laturile piedestralului, spre baza acestuia, sunt montate meplaturi dreptunghiulare de bronz, in ancadramente puternic profilate, care redau efigiile lui Decebal si Traian, scene de lupta si trofee militare.
Pe o placa de marmura fizata pe fatada principala a monumentului se afla inscris rmatorul text: "Campulungul Muscelului, omagiu etern eroilor sau care au pecetluit cu sangele si viata lor trecatoare hotarele vesnice ale Romaniei intregite si nepieritoare 1916-1919".