Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Biserica reformată din orașul Luduș - MUREȘ.
Biserica reformată din orașul Luduş, județul Mureș, cunoscută printre localnici şi sub denumirea de „Biserica cu ceas” sau „Biserica reformată mare”, a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ea este situată pe Strada Republicii, la nr.44. Numărul locuitorilor de religie reformată, aflat în continuă creştere a determinat declararea parohiei din Luduş ca parohie autonomă, în anul 1883. În anul 1884 numărul reformaţilor din oraşul Luduş era de 312. La 23 iulie 1888 se pune piatra de temelie a bisericii de către meşterul zidar Mónusz Ferenc, iar la 20 septembrie 1889 biserica este sfinţită de către episcopul Szász Domokos. Între anii 1908 - 1909 construcţia a fost mărită cu ajutorul statului maghiar, ocazie cu care au fost adăugate cele două balcoane laterale şi partea din spate. Lucrările au fost realizate de o echipă aflată sub conducerea inginerului Gnödig Béla. Orga bisericii este opera unui maestru german din orașul Brașov, ea fiind construită în urmă cu aproape o sută de ani. Cele mai importante reparaţii ale bisericii a avut loc în anii: 1933, 1948, 1960 şi 1969. Între anii 1986-1987 s-a schimbat parchetul în interior şi s-a tencuit exteriorul în alb. Orașul Luduș are două biserici reformate, ambele situate în partea de nord a orașului, cea „mare”, pe care o prezint aici, este situată lângă Judecătoria orașului, fiind de departe cea mai impozantă și interesantă clădire din oraș. Turnul bisericii poate fi observat din aproape orice punct al orașului. Biserica este un exemplu superb de arhitectură neoclasică, aici având loc în fiecare an expoziții culturale, festivaluri și concerte de muzică, în special clasică.
Răspunsuri
ora 11.03 - 2 raspunsuri
Hotel Pârâul Rece (actual), Buşteni -- jud Prahova (1900)
Hotel Pârâul Rece, Bușteni
Hotelul Pârâul Rece este situat în cochetul oraș Bușteni, pe Valea Prahovei, la baza Munților Bucegi. Hotelul este aproape de gara centrală (300 m) și la doar 10 minute de mers pe jos de centrul orașului.
Eliseul din Valea Cerbului – o scurtă trecere in revisă prin anii 1900 – 1910 – Denumirea inițiala “Eliseul din Valea Cerbului, apoi Vila Rigler, apoi Hotel Mircea, in prezent Hotel Pârâul Rece.
99. Fotografie realizată in 1910 , reprezentând “Eliseul din Valea Cerbului ” cu podul rutier de pe Bulevardul Carol I și rambleul căii ferate.
101. Fotografie realizată in 1900 reprezentand “Eliseul din Valea Cerbului si Casa Ing. Leonida Varnali Oprescu
102. Fotografie realizata in 1910, reprezentând Hotelul Rigler, fostul Eliseu din Valea Cerbului, cu podul rutier și cel de cale ferată pe sub care trece valea cu același nume. Trenul dinspre Azuga intra in Bușteni
103. Fotografie realizată in 1900, reprezentând Eliseul din Valea Cerbului , cu podul rutier și rambleul caii ferate
104. Fotografie realizată in 1910 reprezentând Hotelul “Mircea” (Ignat ), fost “Rigler” , fost Eliseul din Valea Cerbului, apoi denumirile au fost ” Pârâul Rece, Rosu și Negru, etc, acum s-a revenit la denumirea de Hotel Pârâul Rece, complex turistic de 3 stele
Hotel Eliseul din Valea Cerbului, 1900 (Actual Hotel Pârâul Rece)
Hotel Rigler, 1910 (Actual Hotel Pârâul Rece)/ Rigler Hotel, 1910 (Now Pârâul Rece Hotel)
Hotel Mircea, anii 1910 (Actual Hotel Pârâul Rece
Hotel Mircea, anii 1910 (Actual Hotel Pârâul Rece)