categorii forum

Ce monument e în poza de mai jos (clădirea)?

10524643684?profile=RESIZE_584x

Ieri am prezentat Clădirea adminsitrativă a Întreprinderii de Construcții Siderurgice - HUNEDOARA.

10524644268?profile=RESIZE_584x

10524644081?profile=RESIZE_400x

Clădirea administrativă a Uzinelor de Fier din municipiul Hunedoara, denumire și destinație actuală Clădirea adminsitrativă a Întreprinderii de Construcții Siderurgice, este o veche și robustă clădire cu statut de monument istoric din oraș, ce este situată pe Strada Constantin Bursan. Sediul administrativ construit în centrul uzinei siderurgice, în anul 1880, s-a dovedit insuficient pentru a putea deservi numărul în creștere al personalului din cadrul conducerii uzinei, care era în continuă dezvoltare. Astfel, la marginea uzinei siderurgice pe strada Sőrház (denumire ulterioară – Strada Berăriei, denumire actuală Strada Constantin Bursan), în anul 1899, conform cerințelor s-a demarat construcția unei noi clădiri administrative, pentru a putea primi personalul care deservea anterior în trei clădiri separate. Amenajarea interioară a costat 30000 coroane, din care 5200 pentru iluminatul electric, 10800 pentru încălzirea cu aburi și 14000 pentru mobilier. Amenajarea iluminatului s-a efectuat din resursele proprii ale uzinei iar încălzirea cu aburi a fost asigurată și instalată de către uzina Zellerin Mátyás din Budapesta. Mobilierul a provenit de la fabrică Lengyel Lőrincz, situată în Arad. Lângă clădirea administrativă, în latura îngustă s-a construit biroul personal al muncitorilor, reușind să se satisfacă astfel cerințele personalului de conducere prin asigurarea unei noi clădiri.După Revoluţia din 1989 aici a funcţionat sediul Întreprinderii de Construcţii Siderurgice Hunedoara (I.C.S.H). ICSH S.A - Intreprinderea de Constructii Siderurgice Hunedoara a fost infiintata in luna iulie 1950, in subordinea Ministerului Industriei Metalurgice, ca antreprenor general, pentru construirea, repararea si punerea in functiune a obiectivelor de pe platforma Combinatului Siderurgic Hunedoara - Siderurgica S.A, Combinatului Siderurgic Calan - Sidermet S.A, calitate in care a realizat cu forte proprii peste 90% din volumul lucrarilor de constructii montaj, instalatii si punere in functiune, dispunand de un know-how fara concurenta in zona. De-a lungul anilor ICSH si-a diversificat obiectul de activitate realizand si alte obiective din domeniul constructiilor industriale, comerciale si civile. ICSH a fost privatizată în octombrie 2004, când Societatea de Întreținere și Reparații Drumuri (SIRD) Timișoara a cumpărat de la stat, cu 4,4 milioane de euro, acțiuni reprezentând 70% din capitalul social al companiei. Din acționariat mai face parte și SIF Banat-Crișana cu 12,7% din acțiuni.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 4
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.01 - 5 raspunsuri

     

  • Liceul Teoretic "Ion Neculce", corpul A, Târgu Frumos, Iaşi -- 1894

  • Clîdirea Liceului Teoretic "Ion Neculce", Târgu Frumos, str. Cuza Vodă, Nr. 65, județul Iaşi

  • Liceul Teoretic "Ion Neculce", Târgu Frumos, Iaşi

    Strada Cuza Vodă Nr. 65, Târgu Frumos, 705300, Iaşi

    Din informațiile sigure care există, rezultă că la Târgu Frumos înființarea unei școli a fost proiectată în ianuarie 1832, dar a fost înființată abia în anul 1841, odată cu cea de la Vaslui.

    Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos (@LFrumos) / Twitter

    În aceeași perioada a fost întemeiată la Tg. Frumos o școală românească particulară, la care învățau 16 elevi conduși de un professor.

    Sensibilizare culturală printr-un amplu proiect educational lansat de  Liceul Teoretic Ion Neculce din Targu Frumos ‣ BitTV.Info - PASCANI, TG.  FRUMOS, HARLAU

    Această școală a funcționat în diferite locații ale orașului Tg. Frumos, până în anul 1894 când s-a construit pe stradă principala "Cuza Vodă" o clădire impunătoare pentru acea vreme cu patru săli de clasa, o sala pentru atelier, o sala pentru material didactic, arhivă și cancelarie, care este actualmente corpul A al liceului.

    Dintre elevii care s-au remarcat ulterior menționăm pe: Constantin Munteanu (dramaturg), Emilian Marcu (poet), Valentin Talpalaru (poet), Eugen Pleșca (fost primar al Sectorului III din București și fost prefect al capitalei), Constantin Munteanu (director imagine TVR Iași), Român Ștefan (fost consilier al prefectului), Apostol M. (avocat), Prisecaru Gabriela (profesor).

    neculce

    Începând din 1992, liceul se transformă din liceu industrial în liceu cu profil teoretic, funcționând actualmente în aceeași strctura.

    MONOGRAFIA ORAȘULUI TÂRGU FRUMOS” – VALOAREA EDUCAȚIONALĂ A UNEI CĂRȚI SAU…  …CUM FAC OAMENII ISTORIE – OAMENI CARE FAC ISTORIE

    Proiect original, intitulat sugestiv "Unitate prin cultură" - ediția  COVID-19, la Liceul Teoretic "Ion Neculce" din orașul Târgu Frumos • Buna  Ziua Iasi • BZI.ro

     

     

    Liceul Teoretic "Ion Neculce" Targu Frumos
  •  Între anii 1892-1894 a fost construită în Tg.Frumos, pe strada principală Cuza-Vodă, o şcoală cu patru săli de clasă, o sală-atelier, una pentru material didactic, arhivă şi cancelarie, actualmente Corpul A al Liceului teoretic «Ion Neculce».

    10525229290?profile=RESIZE_710x

       Clădirea a fost ridicată cu bani proveniţi din veniturile pădurii Stroieşti-Laiu,oferiţi de către Ecaterina Stârcea pentru ridicarea şi iniţierea şcolilor din Tg.Frumos. Iniţial,acest edificiu a servit ca Şcoală de băieţi, iar până la Primul Război mondial au absolvit cursurile 891 de băieţi.

      Această şcoală şi-a continuat activitatea în perioada interbelică, având doar nivel gimnazial. După război, se înfiinţează şi clase de liceu, iar în 1970 existau 17 săli de clasă. Odată cu creşterea populatiei şcolare, spatiul de învăţământ  se extinde, între 1970-1971 ridicându-se o nouă clădire, lângă care s-au construit căminul şi cantina care puteau primi în jur de 120 de elevi.

       Din anul 1976 devine Liceu industrial cu profil mechanic, industrie uşoară, construcţii, agricol, chimie. În 1979, din acest liceu s-au desprins clasele gimnaziale care s-au constituit într-o şcoală separată, astăzi Şcoala cu clasele I-VIII “Garabet Ibrăileanu”.

    ion-neculce.jpg


       Dintre personalităţile care s-au născut, au trăit, au studiat sau au avut diverse conexiuni cu oraşul si Liceul «Ion Neculce» s-au remarcat :

    • Cronicarul Ion Neculce 1672-1745, care s-a născut în satul Prigoreni şi care, sub domnia lui Dimitrie Cantemir, a avut rangul de spătar, hatman şi vornic. Neculce, preţuit în mod deosebit de ţarul Petru cel Mare, este îngropat în satul Prigorenii Mici, autorul « Letopiseţului Ţării Moldovei » dând numele de astăzi liceului nostru.

    • Garabet Ibrăileanu 1871-1938,născut in Tg.Frumos-critic şi istoric literar, eseist, profesor universitar, redactor literar la revista « Viaţa românească », romancier. Bogata sa activitate culturală l-a impus ca pe una din cele mai proeminente personalităţi din literatura română.

    • Petru Poni 1841-1925-chimist, fizician, mineralog, pedagog, om politic român, a făcut şcoala primară în Tg.Frumos. A fost professor la Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi, membru al Academiei Române, primar al Iaşului, ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice, autor de manuale de fizică şi chimie, întemeietor al unor societăţi ştiinţifice.

    • Theodor Dimitrie Speranţia 1856-1929 –scriitor, folclorist, învaţă două clase în Tg.Frumos. Este unul din întemeietorii revistei « Contemporanul »,colaborator la « Revista Nouă » a lui B.P.Hasdeu. La Universitatea din Liege obtine diploma de doctor în litere şi filozofie.

    • Costin Merişca 1927-2003 –profesor de limba română la Liceul « I.Neculce », autor de articole şi microstudii literare, romancier şi poet. Este membru fondator al Institutului de heraldică şi genealogie « Sever Zotta » al Academiei Române. În 1990 a obţinut Premiul Uniunii Cineaştilor pentru cel mai bun scenariu de film. 27 dintre foştii săi elevi au devenit profesori de limba română.

    • Emilian Marcu n.1950 - fost elev al liceului, poet contemporan şi deţinător a numeroase premii literare, membru al Uniunii Scriitorilor.

    • Valentin Talpalaru n.1953 - fost elev al liceului, membru al Uniunii Scriitorilor, poet, prozator si publicist, cu o bogată activitate culturală în cadrul Bibliotecii « G.Asachi », Inspectoratul judeţean pentru cultură, Muzeul Literaturii române.

    • - Dan Merişca 1957-1991-fost elev al liceului, fondator al Cenaclului de anticipaţie « Quasar », autor al primului almanah SF românesc « Fantastic magazin » şi al primului ziar SF « Quark », colaborator la reviste studenţeşti.

    • Lucian Merişca n.1958 - fost elev al liceului, scriitor, jurnalist, medic, specialist în probleme europene, vicepreşedinte al Clubului UNESCO “Quasar”.

    Liceul "Ion Neculce" din Tîrgu Frumos

    ...

  • Liceul Teoretic „Ion Neculce” Tg. Frumos, jud. Iaşi

    21c6fc1ad56b2aed31e55c86f083aeac.jpg

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

activităţi recente

Nicoleta Mija a postat o discuție
Acum 8 minute
Pop Dorina a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - o dimineață la vânătoare (cybersonet LXXIV) în Cronopediada grup
Acum 50 minute
Ioan Muntean – dimineți rebele (cybersonet LXXV) prin Cronopedia
1 oră în urmă
Nicoleta Mija a postat o discuție
Acum 3 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Acum 5 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Acum 5 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Acum 7 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Acum 17 ore
Mai Mult…
-->