sursa: arta si natura

Visez la o artă echilibrată, plină de puritate și liniște, o artă fără comploturi zadarnice și neliniștite … care ar putea să dea odihnă minții … ca un scaun confortabil oferă odihnă unei persoane obosite”, a spus Matisse

(Henri Matisse n. 31 decembrie 1869, Le Cateau-Cambrésis – d. 3 noiembrie 1954, Nisa), pictor francez.


Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este henri-matisse-anemones-in-vase-1943.jpg




Cu o mână ușoară, termenul a fost înrădăcinat în mișcarea artistică a „Fauvismului”, bazată pe Matisse și asociații săi. Matisse percepe realitatea printr-un caleidoscop – colorat, plin de viață, distracție, cu o anumită provocare. Culorile tablourilor sunt luminoase, strălucitoare, formele sunt simple, dar transmit pe deplin plasticitatea mișcărilor. Panza „Dans” și „Muzică” au fost comandate de colecționarul rus S.I. Shchukin. A fost o senzație!


Dans, Moulin Rouj


Dans, 1910

În tabloul „Dans” vedem cinci figuri feminine dansând într-un dans rotund. Fără fond, fără detalii inutile, doar un proces. Sunetele muzicii copleșesc complet trupurile dansatorilor, harul lor, aplecarea corpurilor arată clar dinamica.


Bucuria vieții

Henri Matisse, numit „Bucuria vieții”. Artistul și-a propus să lucreze la ea un an mai devreme, în timp ce se afla în sudul Franței. Fundalul pentru oamenii care se odihnesc sunt cer, marea, plaja și copacii denși. 


Soțul și soția dimineața

Aceasta este o sursă specială de viață. De aici s-au născut toate lucrurile vii. De asemenea, verde este foarte important. Albastrul este incredibil de semnificativ. Pur și simplu captivează toți spectatorii. Simbolizează natura, fertilitatea. În centru vedem arborele vieții, care a fost mult timp întruchiparea întregului ciclu de viață. Figurile bărbatului și femeii sunt, de asemenea, iconice. Ele devin o întruchipare vie a principiilor feminine și masculine. Pentru a se exprima artistul folosește linii drepte verticale, pentru partea masculină. Pentru feminin, folosește linii curbe grațioase, care impresionează cu o netezime incredibilă. Această unire este eternă. Datorită lui, se naște o nouă viață.


Camera Roșie

 Atât masa, cât și peretele sunt realizate în aceeași schemă de culori. Mai mult, chiar și ornamentul de pe aceste suprafețe este același – modele florale orientale albastru închis. Verdele din afara ferestrei nu stinge deloc umbra stacojie strălucitoare a pânzei. Florile mici și ramurile de copaci înfloriți albe aduc armonie Fauvismul și-a pus sarcina de a arăta bucuria entuziastă de a contempla viața. Iar Matisse din „Camera Roșie” a reușit să realizeze cât mai bine această idee. Imaginea este decorativă, energică, optimistă.

„Pentru mine, arta este capacitatea de a vedea. Cred că trebuie să-ți folosești ochii, precum și emoțiile – unul nu funcționează fără celălalt. Asta este arta mea.”


Fondator al Fauvismului și maestru al coloristicii. Așa apare Henri Mattiss în fața urmașilor.



Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->