categorii forum

Cartierul Yemin Moshe - Istorie

Cartierul Yemin Moshe, istoria modernă 



Acum 40 de ani, lucram ca inginer la o firmă de sisteme electrice din Tel Aviv. Într-o dimineaţă, devreme, şeful meu zice: hai la Ierusalim avem de lucru, este acolo un cartier care trebuie electrificat. După o oră ne aflam în cartierul Yemin Moshe clădit vis a vis de zidurile Oraşului Vechi. Casede 2 etaje, construite solid din piatră, cu pereţi de 70 cm grosime, ca să ţină la urgie. O moară constuită de Sir Moses Montefiore zăcea în paragină. Şeful îmi explică volubil că după războiul de 6 zile, locuitorii arabi au fugit şi că primăria oraşului încurajează acum renovarea şi repopularea cartierului Miskenot Shaananim, cândva conceput de Sir Montefiore ca să ofere o alternativă oraşului vechi, suprapopulat şi aflat într-o mizeră condiţie. În 1855 guvernatorul oraşului, Ahmed Aga Dizdar îi oferă terenurile cu pricina mai mult în dar, plata fiind un mizilic de numai 1000 lire britanice. 
Ce nu se ştie este că locul era pe atunci un deal dezolant. S-au construit 28 de apartamente, o mikveh, o cisternă alimentată de o pompă  - special adusă din Anglia. Banii au provenit de la Judah Touro, evreu sefard născut în Rhode Island, fiul unui cantor. Touro se mută la New Orleans şi acolo face o mică avere din afaceri cu săpun şi lumânări. După războiul din 1812 devine filantrop interesat de Holy Land. 
Doi ani mai târziu, Montefiore construieşte o moară de făină acţionată de vânt în Miskenot Shaananim (numele înseamnă locuinţe serene), în idea de a da de lucru rezidenţilor cartierului. Dar locurile nu-s de loc liniştite, noaptea casele erau jefuite de Beduini sau atacate de animale sălbatice. Peste o decadă de lucrări de întărire a cartierului Yemin Moshe, locul devine mai sigur şi evreii se aşează acolo în număr mare. 
Familia Montefiore se afla în Italia încă din secolul 16. Bunicul lui Moses Montefiore emigrează în Anglia în 1758, stabilind afaceri şi legături sociale. Moshe se naşte în 1784 la Livorno în timp ce părinţii săi vizitau Italia. Ca evreu nu poate deveni o persoană academică, deci alege să se dedice afacerilor şi comerţului, astfel că devine agent de bursă, unul din cei numai 12 evrei care erau acceptaţi în Bursa Londoneză. 

 


Se însoară cu Judith Cohen (1812) o rudă a familiei Rothschild, legătură care îl ajută să câştige o avere solidă înainte de vârsta de 40 de ani. Judith era remarcabilă la arte şi vorbea fluent 4 limbi citind şi traducând din ebraică. Ambii observau Iudaismul. Neavând copii au călătorit extrem de mult în scopuri filantropice. Erau activi pe scena internaţională: Damasc, Maroc, Turcia, se întâlneau cu Papa şi cu ţarul Rusiei, încercând să uşureze viaţa evreilor oprimaţi. Erau respectaţi de regalităţi şi de potentaţii vremii. Montefiore în total a vizitat Holy Land în 7 ocazii folosind o caleaşcă cu cai, expusă şi azi la vedere în moara sa din Ierusalim.

Capătă titlul de Baron pentru serviciile aduse Britaniei în Orient.

  Interiorul sinagogii din Ramsgate (Proiectată de David Mocatta vărul lui Montefiori    şi mai târziu Arhitect al cailor ferate Londra şi Brighton)

 

                               Un mausoleum pentru cei doi
În timpul vieţii lor un mic mausoleum şi o sinagogă au fost construite, pentru cei doi, la Ramsgate în Anglia. Se ştia că Sir Moses şi soţia Lady Judith, intenţionau să fie înmormântaţi la Betlehem, lângă mormântul lui Rachel. Aşa că în anul 2012 urmaşii lor pornesc o serioasă controversă cerând ca cei doi să fie exhumaţi şi duşi la Ierusalim pentru somnul de veci, chiar în moara care le poartă numele. 
Chestiunea a rămas nesoluţionată.

  

Adrian Grauenfels

Surse: Internet, Ruth Corman - Unexpected Israel

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->