categorii forum

Răspunsuri

  • În ziua de 22 iunie am prezentat Mănăstirea Sărăcinești - VÂLCEA.

    10592328698?profile=RESIZE_584x

    10592329078?profile=RESIZE_400x

    Mănăstirea Sărăcinești este o mănăstire ortodoxă de maici, cu statut de monument istoric, situată în localitatea Valea Cheii, comuna Păușeti-Măglași, județul Vâlcea, nu departe de stațiunea Olănești. Edificiul a fost ctitorit de comisul Tănasie Păușescu și mama sa monahia Marta (văduva clucerului Radu Popescu). Biserica mănăstirii a fost sfințită în anul 1688 de către episcopul Ștefan al Râmnicului și are hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Episcopul Stefan se retrage din scaunul arhieresc si se face schimnic in noua ctitorie, purtand numele de Sava arhieroschimonahul. Murind in anul 1693, episcopul schimonah Sava este ingropat in pronaosul bisericii, pe care o lasa nepictata. Peste 30 de ani, anume in anul 1718, episcopul Damaschin, impreuna cu Paisie ieromonahul, cu Ioan, arhimandritul de la Hurezi si cu Dosoftei ieromonahul, aduce la Manastirea Saracinesti trei mari zugravi: Teodosie, Gheorghe si Preda. Acesti trei zugravi au zugravit si Paraclisul de la Manastirea Hurezi, alaturi de alte asezaminte brancovenesti. Din vechea manastire (1688-1693) s-au pastrat urmatoarele bogatii: biserica, in forma ei originala, impreuna cu pictura acesteia; clopotnita, pe zidul careia se vede inscriptia "Sava 7200 = 1692"; cladirea care a fost staretie si corp de chilii; clopotul cel mic, turnat in anul 1612 si returnat in anul 1930, de Ieronim protosinghelul; crucea din lemn, ferecata de mana, cu inscriptia "Stefan episcop 7200 = 1692".Biserica cea mare, zidita in forma de cruce, este masiva si spatioasa. Clopotnita, zidita din piatra si caramida netencuita, se afla in partea de sud a bisericii, iar pe zidul ei se vede inscriptia arhiereasca: "Sava 7200-1692".Pridvorul bisericii, deschis, este sustinut de opt coloane de piatra si este pictat in intregime. Biserica este acoperita cu tigle si are o singura turla, asezata pe un soclu patrat, deasupra naosului. Soclul este decorat cu firide, iar turla poligonala prezinta si ea ocnite si firide prelungi. Peretii exteriori ai bisericii sunt albi, inconjurati de un brau median, cele doua registre avand aceleasi decoratii ca si turla. Catapeteasma bisericii este sculpata in lemn, iar pictura a fost executata in 1718, de celebrii zugravi Teodosie, Gheorghe si Preda. Totul s-a desfasurat sub grija episcopului Damaschin, a lui Ioan, arhimandritul de la Hurezi, a ieromonahului Dosoftei si a lui Paisie monahul.  In anul 1960, manastirea este desfiintata de autoritati, in mod abuziv. Vreme indelungata, manastirea a fost folosita pe post de biserica de parohie de credinciosii din localitatea Valea Cheii, casele acesteia fiind transformate in camin pentru batrani. In ciuda demersurilor facute, proprietatea manastirii (biserica si incinta) nu au fost retrocedate nici astazi. Până în anul 1964 satul Valea Cheii s-a numit Sărăcinești, după numele mănăstirii.

     

     

  • jud. VÂLCEA, Valea Cheii

    Mănstirea Sărăcineşti; Prima atestare documentară a Schitului Sărăcineşti datează din 1437.

    7fcab9358ba5e3f82ac1c20d62ce3d27.jpg

     

  • Pe drumul ce duce de la Râmnicu Vâlcea spre Băile Olăneşti, în localitatea Valea Cheii, pelerinul se poate închina la Mănăstirea Sărăcineşti. Aşezământul vâlcean are origini medievale târzii şi o istorie tumultuoasă datorată mai ales ingerinţelor statului modern, dar şi a celui comunist.

    manastirea-saracinesti-valcea-dupa-desfiintarea-in-comunism-79267.webp

    Până la 1860, mănăstirea a funcţionat ca o chinovie de maici, pentru ca, la puţin timp, aici să fie instalată o obşte de călugări.

    ...

  • Biserica fostei Mănăstiri Sărăcinești, satul Valea Cheii (până în anul 1964 s-a numit Sărărcinești), comuna Păușești-Măglași, județul Vâlcea. Hram - ”Adormirea Maicii Domnului”.

    Maica Stareță Serafima (Mânăstirea Sărăcinești, Vâlcea): "În ultimele zile,  când trebuia să termin icoana făcătoare de minuni, am simțit cum vine  asupra mea o putere" - Formula AS

    A fost începută de Tănase Sărăcinescu şi familia sa, fiind terminată, potrivit pisaniei, în anul 1688, la sfârşitul domniei lui Şerban Cantacuzino, de către episcopul Ştefan al Râmnicului, ispravnic fiind ieromonahul Zosima. Edificiul a fost ridicat pe locul unuia mai vechi, întrucât, după cum reiese din vechile hrisoave monahale, pe la 1436-1437, acesta primea întăriri de stăpânire de la Vlad Dracul. (Cf. http://saracinesti.arhiepiscopiaramnicului.ro/prezentarea-manastiri...)

    Mănăstirea Sărăcinești
    În chiar inima satului Valea Cheii, la confluenţa râurilor Olăneşti şi Cheia dăinuieşte de aproape trei secole, ansamblul de arhitectură medievală re…
  • Biserica fostei Mănăstiri Sărăcineşti.

    Pisania: „†Cu vrerea Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Duhului Sfânt ziditu-s-au această biserică din temelie cu toată podoabă ei întru laudă Adormirea Precestei Bogorodite și cu chiliile împrejur cu toată cheltuiala Părintelui Ștefan, episcopul Râmnicului fiind dată moșia cu casele de Tănasie Păusescul în zilele lui Șerban Cantacuzino Voevodul. Și au fost ispravnic Zosima Er.(monah) egumen. Ani de la Adam 7196 iar de la Iisus Hristos 1688 Sept. 28.”

    Pis(a) Er.(monah) Neagoe
    Aici, la confluența răului Olănești cu răul Cheia, în mijlocul satului Valea Cheii care până în anul 1964 s-a numit Sărăcineşti așa cum glăsuiește pisania, de aproape 300 de ani stă în bătaia vânturilor și vijeliilor Biserica fostei Mănăstiri Sărăcineşti.

    manastirea-saracinesti-valea-cheii-valcea-990x660.jpg

  • Răspunsuri din spital, de pe telefon, scuzați ortografia

    • Manastirea Saracinesti este o veche manastire ortodoxa din tara noastra. Asezata la confluenta raului Olanesti cu raul Cheia, in satul Valea Cheii, in comuna Pausesti-Maglas, judetul Valcea, manastirea poarta pana astazi aprinsa flacara dreptei credinte.
Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

activităţi recente

video al lui Ioan Muntean a fost prezentat
Acum 6 ore
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
Acum 8 ore
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
Acum 8 ore
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
Acum 8 ore
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
Acum 8 ore
Ioan Muntean – epopeea zorilor (cybersonet LVIII) prin Cronopedia
Acum 13 ore
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Acum 13 ore
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - epopeea zorilor (cybersonet LVIII) în Cronopediada grup
Acum 13 ore
Mai Mult…
-->