categorii forum

Poezia…

Poezia este căsătoria realității cu idealul, în sufletul poetului. (Bogdan Petriceicu Hasdeu, 1838 – 1907)

Poezia – trandafirul ce crește în potir de aur, sufletul frumos. (Mihai Eminescu, 1850 – 1889)

Poezia este însăși viața, e umbra și lumina care catifelează natura și dă omului senzația că trăiește cu planete lui în cer. (Tudor Arghezi, 1880 – 1967)

Poezia este un veșmânt în care ne îmbrăcăm iubirea și moartea. (Lucian Blaga, 1895 – 1961)

Singura certitudine: poemul. Singura cuminecătură: poemul. Luați, mâncați, acesta este trupul și sângele nostru: poemul. (Ilarie Voronca, 1903 – 1946)

Poezia este dimineața omenirii, istoria sentimentelor înălțătoare, îndemnul permanent către bine și adevăr. (Eusebiu Camilar, 1910 – 1965)

Nimeni nu știe mai bine ca inima secretele creierului. Poezia ar fi secretul creierului scăpat din gura inimii. (Grigore Vieru, 1935 – 2009)

Poezia nu este numai artă: ea este însăși viața, însuși sufletul vieții. Fără poezie omul nu s-ar distinge de neant. (Nichita Stănescu, 1933 – 1983)

Poezia e ca o amantă: vine când vrea și te lasă când vrea. (Emil Brumaru)

Poezia nu este o succesiune de experiențe, ci o succesiune de viziuni. (Ana Blandiana)

… și poetul

Cu cât sunt mai rari poeții care au lăsat numele lor la veacuri, atât mai numeroși aceia care s-au pierdut în adâncul uitării. (Grigore Alexandrescu, 1810 – 1885)

Bieții poeți sunt rău înțeleși în lumea aceasta. Poezia este luată de o ușurătate. Un adevăr în gura poetului este o poezie, un simțământ în inima lui este o poezie! Ei nu pot să spuie nici dorințele lor, nici părerile lor… tot este poezie la ei. (Dimitrie Bolintineanu, 1819 – 1872)

Cu cât o rimă este mai ușoară, cu atât este mai ieftină și mai comună, și poetul trebuie să se gândească de două ori pentru a o întrebuința. Un poet distins nu va rima niciodată “guriță – garofiță”. (Titu Maiorescu, 1840 – 1917)

Cea mai mare licență poetică e a te crede un poet chiar când ești. (Nicolae Iorga, 1871 – 1940)

Poetul, donator de sânge la spitalul cuvintelor. (Lucian Blaga, 1895 – 1961)

Poeții, în felul lor, fac asta prin fiecare act de creație artistică. Încearcă “să spună” așa cum nu s-a mai “spus” niciodată; încearcă să redescopere limbajul și se comportă – când sunt “inspirați”- ca și cum limbajul n-ar fi avut o Istorie, n-ar fi uzat, mistuit, profanat de Timp. Privesc peste Vreme, la Dumnezeu ca și cum ei, poeții, ar fi contemporanii începuturilor Lumii, ar fi martorii Cosmogoniei.(Mircea Eliade, 1907 – 1986)

Poeții sunt inima umanității. (Eugene Ionescu, 1909 – 1994)

Vai autorului care nu seamănă cu scrisul său, – și vai poetului care nu seamănă cu versul său. (Nichita Stănescu, 1933 – 1983)

Poetul e un dansator pe funie, un jongler de cuvinte, un inventator de rime rare, plin de ingenuitate și de har. (Nicolae Manolescu)

Azi scriem poezia pe mari bucăți de pâine. (Mircea Dinescu)

Sorin Tudor

web cultura

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Multumesc mult draga mea prietena si colega de breasla, pentru aceasta discutie foarte interesanta pe care ai inceput-o, dar si pentru toate celelalte la care m-ai invitat sa particip si-ti promit ca-n masura timpului disponibil voi contribui la bunul  mers al siteului si la-mbogatirea lui.Despre continutul discutiei pot spune ca este unul ales pe spranceana, fiindca niste definitii mai exacte ale poeziei nu puteau fi date si niste ganduri mai alese nu puteau fi exprimate. Felicitari si succese mai departe!

    • Mulţumesc frumos Alexandrescu Vlad Mircea pentru semnul de lectură.

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->