sursa: teologiepentruazi.ro

Am spus, cu puțin timp în urmă, că Eminescu se inspiră mai mult din Legendele lui Alecsandri, decât din Pasteluri. S-a afirmat de multe ori că Eminescu le admira și le citea adesea.

Este interesant însă de observat că Eminescu nu preia doar imagini statice, ci parcă mai seducătoare pentru el sunt cele dinamice, care sunt introduse într-o poveste.

De altfel, el nici nu scrie pasteluri, iar feeria peisajului natural eminescian are întotdeauna valențe alegorice profunde, ceea ce a și permis dezvoltarea unei exegeze atât de complexe și excursul critic și eseistic de mare profunzime, fără să mai pomenesc despre dezvoltarea unei adevărate filosofii speculative în jurul creațiilor eminesciene.

Din Pasteluri, în afară de câteva sintagme poetice, care pot fi luate în considerare în mod comparativ (dar care se întâmplă să apară și în alte contexte alecsandrine), poate singurul pasaj mai extins pe care îl putem apropia de Eminescu sunt cele două strofe din Concertul în luncă în care se descrie sărbătoarea gâzelor (tot un tablou dinamic), pe care îl dezvoltă – acordându-i și alte semnificații – în Călin (file din poveste).

Basmele, baladele și legendele par să-l fi interesat mai degrabă pe Eminescu, în sensul în care anumite imagini plastice din poemele lui Alecsandri s-au metamorfozat în binecunoscute versuri și imagini eminesciene, de o mult mai vastă, însă, dimensiune a semnificației, încât aproape că nici nu m-ai putem vorbi decât de vagi sugestii pe care Eminescu le-a primit de la Alecsandri.

În lirica acestuia, Legenda rândunicăi și Legenda ciocârliei sunt interpretări culte în versuri ale unor basme populare, Dan, căpitan de plai și Grui-Sânger sunt legende mai mult sau mai puțin istorice (un proiect dramatic eminescian se intitulează, de asemenea, Gruie-Sânger), în timp ce poeme ca Valul lui Traian sau Visul lui Petru Rareș sunt inspirate din cronicile lui Miron Costin și, respectiv, Ion Neculce. Așa încât sursa legendară oscilează.

Ne oprim la câteva exemple, aleatorii. În legenda Înșiră-te, mărgărite, câteva versuri ne rememorează zborul Luceafărului: Cum se duce neoprit / Dorul cel nemărginit! /…/ Cine-n lume, cine poate / Mările să le înoate – și ne aducem aminte că stelele îl îl înconjor / Ca niște mări, de-a-notul…pe Luceafăr.

În Legenda ciocârliei, descoperim motivul insulei fericite (care ne face să ne gândim la Cezara și la Memento mori), dar și pe cel al umbrei care rămâne pe mal înstrăinată, ca, mai târziu, în zborurile cosmice din Sărmanul Dionis.

Și tot aici este invocată în câteva versuri cosmogeneza: De când nu era încă pământul care este, / De când tot ce e-n lume era numai poveste / Și raza de lumină și razele căldurei / Erau comori ascunse în haosul naturei…Ele ne trimit indubitabil la Scrisoarea I și la Rugăciunea unui dac, deși nu reprezintă decât o intenție vagă de poetizare a cosmogenezei, din partea lui Alecsandri.

În Ghioga lui Briar, alte câteva versuri sună cunoscut (El, care ziua-ntreagă se-ngână cu un pai, / Și-n cânticul de paseri surprinde-un dulce grai, / Ce vis frământă gându-i, ce taină spune-ades / Și stelelor din ceruri, și florilor din șes), amintindu-ne de Codru și salon, de dulce-nmiitul al paserilor grai, dar și de comunicarea dintre stele, păduri și valuri, neîncetată, care apare adesea în secvențe poetice eminesciene.

În Legenda rândunicăi e reiterat motivul zburătorului, iar un pasaj – al scăldătorii în pârâu – îmi evocă o scenă asemănătoare din Miron și frumoasa fără corp.

Asupra opțiunilor spre legendă ale lui Eminescu rămâne să discutăm, poate, altădată.