Nu mă pricep la muzica începutului de mileniu III. În ceea ce priveşte evoluţia acestei arte în perioada menţionată mă simt vetust, demodat, depăşit. Prin urmare, la capitolele voice, sound şi show le-aş fi acordat, probabil INSTINCTUAL, nota MAXIMĂ, tuturor celor zece melodii finaliste.
Marea mea dezamăgire a fost că doar trei candidaţi (o interpretă, un duet şi o formaţie) cunosc Limba română. Nici măcar a treia parte.
Unii îmi vor reproşa că nu sunt cool, nici măcar trendy, că nu mă pricep la showbizz, că nu cunosc ingredientele pe care trebuie să le conţină o piesă pentru a deveni hit internaţional. Probabil că au dreptate.
Alţii vor susţine că sunt un naţionalist exaltat, eventual ultranaţionalist, şi că nu ne putem integra în Europa cu limba „vechilor cazanii”, a lui Eminescu, a lui Creangă. Probabil că şi ei au dreptate.
Toţi (mă rog, aproape toţi), mă vor atenţiona, precum pe Ion Hagiu, „să-mi iau căciula jos din cap, spunând adesea că nu-s civilizat”. Mă gândesc, precum Ion Hagiu: „Poate vor s-o ţâu în mână, să m-aplec, ca să mă laude că m-am integrat.”
Faptul că poporul şi-a ales ca reprezentativă o piesă cântată în Limba engleză (din restul de şapte) n-a mai fost o surpriză. Nici măcar pentru un „antieuropean” ca mine. Rămâne de văzut care popor. Mai am doze de optimism: sper că nu cel român. Sau, dacă, într-adevăr, a votat poporul român, aceleaşi doze de optimism mă îndeamnă să aştept cu răbdare ziua în care două treimi din englezi vor cânta în Limba română.
Dar, în fond, cine sunt eu? Un oarecare inadaptat. Nimic mai mult. Dar la ce să mă adaptez?
FLORIN T. ROMÂN
P.S.: Congrăciuleişn for uinărs!
Răspunsuri