categorii forum

sursa: magazinweb

 

Un film pentru eternitate, Iisus din Nazaret a fost văzut şi la răsărit şi la apus, de credincioşi şi necredincioşi deopotrivă; cei care l-au văzut încă vor să-l mai vadă, să-şi reamintească primele trăiri când au sperat ca Iisus va coborî din film în viaţa reală . Este un film care ne trebuie!

 

regizor: Franco Zeffirelli

scenariu: Franco Zeffirelli, Suso Cecchi D’Amico, Anthony Burgess

compozitor: Maurice Jarre

operator: David Watkin, Armando Nannuzzi

monteur: Reginald Mills

 

din distribuţie:

 

Robert Powell (Iisus)

Anne Bancroft (Magdalena)

Yorgo Voyagis (Iosef)

Olivia Hussey (Maria)

Laurence Olivier (Nicodim)

James Farentino (Petru)

Claudia Cardinale (Femeia adulteră)

James Earl Jones (Baltazar)

Stacy Keach (Barabbas)

Donald Pleasence (Melchior)

Christopher Plummer (Irod Antipa)

Anthony Quinn (Caiafa)

Fernando Rey (Gaspar)

Ralph Richardson (Simon)

Ian McShane (Iuda)

Rod Steiger (Pilat din Pont)

Peter Ustinov (Irod)

Michael York (Ioan Botezătorul)

Ian Holm (Zerah)

Ernest Borgnine (Centurionul)



Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • 1939311975?profile=original

    Superstiţii de Sărbătorile Sf. Paşti

    Copiii nascuti in ziua de Pasti sunt copii binecuvantati de Dumnezeu si vor avea parte de noroc si lumina in viata.

    Este bine ca in dimineata de Pasti sa iti speli tenul in apa neinceputa in care ai pus un ou rosu, o moneda si o frunza de urzica. Astfel, obrajii tai vor fi sanatosi si imbujorati precum oul rosu, vei fi tare precum moneda si aspru precum urzica. In timp ce iti speli obrazul se spune:

    “Sa fiu sanatos/a si obrazul sa-mi fie rosu ca oul; toti sa ma doreasca si sa ma astepte, asa cum sunt asteptate ouale rosii de Pasti; sa fiu iubit/a ca ouale in zilele de Pasti”.

    Ploaia si vremea rece in ziua de Pasti sunt semne ca va fi vreme uracioasa pana in ziua de Rusalii.

    Lumanarea cu care a fost adusa lumina in casa in Noaptea Invierii este considerata a avea puteri binefacatoare si de aceea nu trebuie aruncata. Atunci cand esti incercat de griji sau boala, te afli in pericol sau te incearca un necaz mare este indicat sa aprinzi aceasta lumanare.

    Chiar daca ouale incondeiate fac deliciul sarbatorilor pascale, atunci cand vine vorba de a imparti pentru sufletul unui mort, traditia spune ca doar ouale rosii sunt primite de Dumnezeu. De asemenea, daca doua persoane ciocnesc oua in ziua de Pasti, exista credinta ca se vor intalni pe lumea cealalta.

     Ouale rosii nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti caci sunt considerate a fi pazitorii casei.

    Persoana care a pastrat un ou rosu timp de patruzeci de zile de la Paste, iar acel ou nu s-a stricat, va avea parte de noroc tot timpul anului. De asemenea, in unele regiuni ale tarii ouale rosii se ingroapa in pamanturile cultivate. Se crede ca aceste pamanturi vor fi ferite de grindina, inundatii sau alte dezastre ale naturii.

    Este interzis sa inrosesti ouale in ziua de Pasti daca nu vrei sa atragi asupra ta bolile. Ca si in ziua de Revelion, daca vrei sa ai parte de un an benefic, prima persoana care iti trece pragul in ziua de Pasti trebuie sa fie o persoana de sex masculin.

    In anumite regiuni ale tarii, in noaptea de Inviere sunt adusi cocosi la biserica. Posesorul cocosului care incepe sa cante primul este considerat ca avand parte de noroc tot cursul anului.

  • 1939312126?profile=original
    1939311954?profile=original
  • Mii de multumiri !1939312174?profile=original

  • 1939311041?profile=original
  • Multumim d-le Munteanu!1939311951?profile=original
  • 1939311839?profile=original
  • 1939311718?profile=original
  • 1939311812?profile=original
  • Semnificatia religioasa a numelui lui Iisus Hristos

    iisusIn urma cu doua milenii urma in traditia Vechiului Testament numele copilului se punea imediat nasterii, datorie care era lasata de obicei in seama mamei copilului, fara insa ca tatal sa fie exclus.

    In iudaismul talmudic, fapt atestat inca din perioada scrierii Noului Testament, punerea numelui a fost mutata in a opta zi, cand baiatul era taiat imprejur, aratand prin aceasta ca nou-nascutul isi dobandeste identitatea abia ca membru in comunitatea religioasa, scrie Jurnalul National.

    Numele, avand o incarcatura bogata simbolica, putea reprezenta o scurta descriere a unui eveniment important, pozitiv sau chiar negativ. Numele primului om nascut, Cain, este pus chiar de Eva, care exclama: “Am dobandit (qaniti) om de la Dumnezeu”, spune Alexandru Mihaila, asistent universitar la Facultatea de Teologie Bucuresti. La nasterea lui Noe, in ebraica Noah, tatal sau Lameh spune: “Acesta ne va mangaia (yenahamenu) in lucrul nostru si in munca mainilor noastre”. Numele patriarhului Isaac, in ebraica Ithaq, face aluzie la verbul tahaq, “a rade”, aceasta pentru ca Avraam si femeia sa, Sara, au ras cand Dumnezeu le-a fagaduit nasterea unui copil la batranete. La prima vedere fagaduinta divina parea imposibila, mai ales ca Sara era stearpa. Tocmai de aceea, copilul va purta numele care manifesta “surasul” indreptat de Dumnezeu catre oameni.

    Iisus in Orient, Isus in Occident

    Numele Iisus era un nume destul de comun in Palestina sec. I d.Hr. In ebraica el suna Iehosua sau prescurtat Iesua, fiind transliterat Iesous in greaca, limba care nu are sunetul “s”.  Faptul ca grecii pronuntau pe atunci Iesous este confirmat de faptul ca latina l-a preluat ca Iesus (Jesus) (sec. I-II dHr.), forma pastrata si in limbile occidentale. Citirea Iisus este deci de data mai tarzie, tinand cont de evolutia modului de pronuntie a limbii grecesti. Este pronuntarea traditionala a Bisericii Ortodoxe, intrata si in limba romana.

    In mediul teologic catolic si neoprotestant din Romania s-a impus recent varianta Isus, cu un singur “i”. Nu se poate spune ca una dintre citiri este gresita si alta adevarata, ci mai degraba ca sunt manifestarile propriilor traditii, menite chiar diferentierii confesionale. Acuza ca Isus cu un singur “i” seamana cu vreun cuvant care ar insemna “asin” nu are nici o baza filologica.

    Iehosua inseamna in ebraica “Iahve va salva, va mantui” sau “Iahve este mantuire”, fiind deci un nume teoforic. Radacina verbala de la care provine este yasa, care la forma hosia inseamna “a ajuta”, “a salva”, subiectul putand fi omul (Deuteronom 22,27), judecatorii (Judecatori 2,16), regele (2 Regi 14,4), dar mai ales Dumnezeu. Interesant este ca verbul hosia a dat si forma liturgica hosia na “mantuieste-ma, Te rog” sau “mantuieste-ne, Te rugam” (Psalmul 117,25), care in greaca a fost transliterat osanna, “osana” (Marcu 11,9-10; Matei 21,9).

    Nume vestit de inger

    Dincolo insa de aceste aspecte istorice, Sfanta Scriptura ne prezinta o viziune teologica foarte importanta. Pentru evanghelisti, punerea numelui Iisus Mantuitorului nu era un fapt intamplator. In primul rand, numele a fost vestit de catre ingerul Gavriil: “Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus”.

    Apoi semnificatia numelui este comentata in Matei 1,21: “Ea va naste Fiu si vei chema numele Lui: Iisus, caci El va mantui poporul Sau de pacatele lor”. Ca Dumnezeu intrupat, numele primit, care se traduce “Iahve (Dumnezeu) mantuieste”, capata o consistenta care depaseste simbolismul numelor acordate oamenilor obisnuiti. In Hristos, numele devine o realitate, pentru ca El insusi este Dumnezeu Care mantuieste.

    Supranumele de Hristos

    Hristos nu constituie numele Mantuitorului propriu-zis, ci este un supranume. El provine din limba greaca, de la verbul hrio “a unge”. Hristos inseamna “Cel uns”, corespunzand de fapt ebraicului Masiah (transliterat in greaca Messias – Ioan 4,25).

    “Masiah” era numit initial regele in Israel, pentru ca la ceremonialul de investire era uns cu untdelemn de catre un preot sau un profet cultic. Regelui David, Dumnezeu i-a promis o dinastie vesnica, fagaduinta care insa a fost pusa sub semnul intrebarii in 586 i.d.Hr., cand regatul Iuda isi pierde independenta politica. Dinastia lui David nu va mai fi restabilita, dar profetiile despre venirea unui descendent davidid, un rege drept ales de Dumnezeu, a generat o intensa asteptare mesianica.

    Mantuitorul S-a prezentat pe Sine ca fiind Mesia, dar imparatia Lui nu era din lumea aceasta (Ioan 18,36), ci era imparatia cereasca, a carei apropiere chiar a predicat-o inca de la inceputul activitatii. sursa:almeea
  • Minunat film dl Muntean...Mulţumesc frumos pentru acestfilm... Isus din Nazaret, sau Iisus, (în aramaică ישוע, Ieşu, în ebraică יֵשׁוּעַ‎, Ieşua (arhaic Iehoşua), grecizat Ἰησοῦς, Iesous, latinizat Iesus; n. ca. 4 î.e.n. probabil Nazaret — d. 30 e.n. Ierusalim) a fost un predicator evreu din Galileea, care a trăit în timpul ocupaţiei romane a Israelului. Isus din Nazaret a fost întemeietorul şi a devenit figura centrală a creştinismului. Cu numele Isa ibn Maryam, Iisus este cunoscut ca unul dintre principalii profeţi ai credinţei islamice. Conform tradiţiei, acceptată în general ca adevăr istoric, Iisus s-a născut în jurul anului 4 î.e.n. şi a murit în jur de 30 e.n. fiind martirizat prin răstignire. Evangheliile lui Matei şi Luca, precum şi Evanghelia după Toma menţionează ca loc al naşterii oraşul Bethleem Efrata (Mt 1-2, Lc 1-2). În general, istoricii consideră aşezarea Nazaret ca locul naşterii sale, aceasta fiind localitatea prezentată de autorii evangheliilor sinoptice drept „domiciliu al familiei sale” (Mc 6,1; Mt 13,54; Lc 2,39).
Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->