sursa: efemeride.ro
Istoria fotbalului: reguli ciudate și primul club din lume
Fotbalul este cel mai iubit sport de pe planetă, motiv pentru care i se mai spune și Sportul Rege. În decursul veacurilor, fotbalul a evoluat extrem de mult și a devenit astăzi jocul pe care îl cunoaștem cu toții. Dar nu a fost întotdeauna așa.
Când a început fotbalul așa cum îl știm?
Un moment cheie în dezvoltarea acestui joc s-a produs în octombrie 1863, când reprezentanții a zeci de școli și cluburi s-au întâlnit la Taverna Francmasonilor din Londra pentru a forma Asociația de Fotbal. Atunci au convenit un set de reguli oficiale în baza cărora s-au desfășurat meciurile.
Care a fost istoria fotbalului înainte de 1863?
Primele însemnări ale jocului de fotbal se regăsesc în Evul Mediu. Atunci, două grupuri de bărbați, se chinuiau, la propriu, să mute o minge dintr-un capăt în altul al satului. Probabil că mingea era extrem de grea, pentru că un joc dura foarte multe ore.
Ani buni mai târziu, atunci când s-au înființat școlile, fotbalul s-a dezvoltat. Fiecare școală avea propriile ei reguli după care se juca fotbalul. Una dintre cele mai ciudate reguli a fost cea care permitea lovirea unghiilor adversarilor.
Istoria fotbalului! Ce reguli au fost convenite în 1863?
Atunci când toate cluburile sau școlile s-au reunit au convenit 14 reguli. Cele mai importante dintre acestea au fost dimensiunea terenului, dimensiunea porților și o formă timpurie de offside. Ciudat este că nu s-a stabilit numărul de jucători într-o echipă. Probabil că fiecare școală juca cu numărul ei de jucători.
Prima cupă s-a organizat între anii 1871 și 1872, în Anglia. În 1888 s-a format Liga de Fotbal din Anglia.
Când a fost organizat primul meci internațional de fotbal?
Primul meci internațional de fotbal s-a desfășurat în 1872 între jucătorii scoțieni și cei londonezi. Nu erau de fapt două naționale, dar istoria așa a consemnat acest meci.
Așadar, primul meci oficial de fotbal internațional a fost organizat la West of Scotland Cricket Ground în ziua lui St Andrew, 1872. Urmărit de 4000 de spectatori, meciul sa încheiat cu o remiză 0-0. Cronica meciului spune că cele mai multe ocazii de gol le-a avut Scoția, care putea să câștige cu ușurință meciul dacă ar fi avut puțin noroc.
Cel mai vechi club din lume
Sheffield(1857) este cel mai vechi club de fotbal din lume. Echipa a fost fondată cu şase ani înainte ca primele legi ale fotbalului să fie stabilite de FA.
În primii trei ani de existenţă, pînă la apariţia celor de la Hallam F.C., fotbaliştii de la Sheffield jucau fotbal între ei deoarece nu mai exista nicio echipă cu care să concureze.
Răspunsuri
La recepția oferită de președintele Franței - live - cu ocazia câștigării Campionatului Mondial de Fotbal.
Dar să ne concentrăm pe finală. Cine va câștiga?
„Jucătorilor mei vreau să le spun: mergeţi pe teren, jucaţi fotbal, nu fiţi inhibaţi, fiţi voi înşivă, a declarat sâmbătă selecţionerul Croaţiei, Zlatko Dalic, cu o zi înaintea finalei Cupei Mondiale de fotbal 2018 din Rusia.”Acum nu mai există presiune, iar eu nu voi adăuga presiune înainte de o astfel de întâlnire (…) Este pur şi simplu cel mai important moment din viaţa fiecăruia dintre noi. Suntem gata să acceptăm înfrângerea cu demnitate dacă aşa va fi, dar vom reprezenta ţara noastră în modul cel mai demn. Dacă nu vom câştiga, vom felicita adversarul. Dacă vom câştiga, atunci vom fi cei mai mândri. Suntem aici să ne bucurăm”, a spus Dalic.”
https://stiriapropo.ro/campionatul-mondial-de-fotbal-2018-ziua-25-m...
Însă, dincolo de bucuria Croației, care a ajuns depate detronând alte echipe valoroase, cred că vom aplauda reușita Franței care va readuce la Paris cupa mondială de fotbal... după douăzeci de ani. Aleez les bleus!
Dacă e duminică, e... Franța!
Și mai e o-ntrebare: Anglia sau Croația?
Oare așa echipă, dragă Petru, ar umple stadionul?
Zece scriitori, fani ai fotbalului