ÎL MAI IUBESC TINERII PE EMINESCU?

                              Îl mai iubesc tinerii pe Eminescu ?

Într-un sondaj ad-hoc făcut pe cca 25 de tineri cu întrebarea dacă îl iubesc pe Eminescu am constatat că aproape jumătate mi-au spus că Eminescu nu mai este în atenția lor. De ce ?- i-am întrebat. Răspunsurile au fost variate. Eminescu este depășit, epoca romantismului s-a dus demult. Ne-am cantonat în Eminescu, cu nefericirea lui, cu iubirile lui neîmplinite. Veronica Micle nu mai e iubita ideală care se sacrifică pentru iubit. Dacă vrem să întinerim poezia postmodernistă, ziceau ei, trebuie să ieșim din Eminescu. Acum sunt alte timpuri, avem televiziuni, internet, o viață care se desfășoară tumultos, iubitele nu mai au mirosul romantic al secolului trecut, e la modă sexul cu toate capriciile lui, s-a dus moda domnișoarelor de pension, moda tinerilor don juani care tremurau pe la ferestrele desdemonei și-i făceau declarații de dragoste în versuri.

Bine, bine, dar numai aceste elemente vă fac să nu-l mai iubiți ? Poeziile lui de dragoste sunt unice, versurile lui au sclipirea aurului și a marmorei șlefuită până la perfecțiune, el a fost și este și astăzi  marele poet care a trasat noi direcții în literatură, (poezia modernă începe cu Eminescu), un mare ziarist, un mare filozof, un mare patriot. Tăcere. „Poezia lui s-a zaharisit.”- îmi răspunde cineva. „Ai citit această poezie ?”-l-am întrebat. „Spune-mi cîteva versuri din Eminescu !” Tot tăcere. Generații întregi au știut poezia lui pe dinafară, au recitat-o cu o pasiune înrobitoare : Sadoveanu, Vlahuță, Ibrăileanu, Iorga, Călinescu ,Noica, Petru Creția, Rosa Del Conte etc. Perpessicius și-a pierdut vederea pe manuscrisele lui, Augustin Z.N. Pop și-a ruinat averea umblând după o frântură de Eminescu.

Sunteți superficiali, dragi tineri ! Nu mai citiți, nu vă mai aplecați pe carte cu pasiunea omului studios. Vă lipsesc lecturile fundamentale, vă lipsește dragostea față de lectură, pasiunea cărții. Sufletul vostru este furat de sclipirile clipei. Faceți orice ca să ajungeți scavul banului, care vă înrobește, vreți mașini, locuințe spațioase, visați la mari averi . Dar uitați un lucru : sufletul. Bogăția voastră cea mare, sufletul, este ruină. Tot fugind după himere, vă treziți la bătrânețe cu vânarea de vânt, vorba ecleziastului.

Trebuie să știți că Eminescu nu este cel despre care vorbiți voi. Nu vreau să spun cuvinte mari despre el. Mai bine citiți-l și răscitiți-l și aveți să-l descoperiți cu tot farmecul lui. Eminescu vă va mângâia în clipele voastre de nefericire, Eminescu vă va trezi la viață, Eminescu va trezi în voi dragoste față de țară, acel patriotism mult hulit de voi, Eminescu vă va pune pe gânduri cu întrebările lui despre viață, vă va încânta cu poezia lui filozofică, cu poezia lui de dragoste, vă va deschide ochii cu articolele lui din ziarul Timpul, articole care au și astăzi aceeași valoare.

Ascultați glasu lui în poezia „Numai poetul” :

„Lumea toată-i trecătoare.

Oamenii se trec și mor

......................................

Numai poetul,

Ca paseri ce zboară

Deasupra valurilor,

Trece peste nemărginirea timpului

În ramurile gândului,

În sfintele lunci

Unde paseri ca el

Se-ntrec în cântări.”

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Domnule profesor, este perfect adevarat ca alternativele la o lectura de carte sunt multe si greu de contracarat... Totusi, marile probleme vin din exemplul dezastruos pe care liderii din mass media, familie, scoala, comunitate, natiune il ofera copiilor. Puterea exemplului negativ este imensa...

    O miscare culturala sanatoasa e mai necesara ca oricand...

  • Ce sa faca tinerii cu Eminescu daca-i au pe Guta, Becali, Dragusanu..si altii asemenea? Dar nu tinerii sunt principalii vinovati ci sistemul care a dus o campanie de indobotocire si deculturalizare a populatiei. Multi si prosti ca asa le infloresc interesele conducatorilor.109.gif45.gif

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->