mini-concurs – ediţia a 5-a – Tu cum îţi bei cafeaua?  – mini-interviu

De la legendă la savoare

(mini-interviu)

 

Sunt multe legende legate de existenţa cafelei. Una din ele ne trimite în secolul IX, în Etiopia, unde un păstor de capre, Kaldi, a observat că animale din turma sa sunt mai active după ce au consumat nişte fructe roşii ale unui arbust. Duse boabele la o mănăstire din apropiere, un călugăr le-a aruncat în foc, o aromă deosebit de plăcută inundând încăperea. Apoi a luat boabele prăjite şi le-a aruncat într-o cană cu apă fierbinte. Povestea mai spune că această licoare i-a ajutat pe călugări în lungile ore de meditaţie şi rugăciune.

Nu fac un istoric al acestei licori, dar pe 1 octombrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cafelei şi am dorit să aflu de la cafegiu câteva mici secrete ale modului în care îşi bea el licoarea.

 

– Ce ne poţi spune de bunele maniere legate de cafea?

– Eu le-am învăţat încă din copilărie, când am fost educat că un cappuccino se comandă până la ora 12. Aşa că nici azi nu consum cappuccino, macchiato, lungo, ristretto sau romano după această oră.

 

– Dar bei cafea şi după prânz, nu? Câte cafele bei tu, în fiecare zi? De care?

– Normal, beau şi după prânz, şi seara şi chiar noaptea. Beau cafea la nisip, îmi place şi cafeaua la filtru... N-am numărat ceştile de cafea sau cantităţile zilnice, dar aşa o aproximare cantitativă cred că ar duce undeva la 1200 de mililitri.

 

– Ce ne poţi spune despre „pauza de cafea”?

– Ea a fost inventată de scandinavi, a apărut în America ca metodă de odihnă la locul de muncă sau de încurajare a consumului. În programul meu zilnic am o astfel de pauză undeva pe la ora 10 dimineaţa, vreo 15 minute dedicate special unei ceşti de cafea, şi apoi mai pe după-amiază, după 17.

 

– Cafeaua socializează?

– Categoric da! Că o bei cu 1-2 prieteni lângă tine, că o bei cu monitorul în faţă palavragind cu cine ştie ce virtualitate, socializezi (un termen modern pentru bârfă!)

 

– O vorbă din bătrâni spune că avem în cafea cel mai bun afrodisiac şi cel mai bun argument pentru natalitate. Cum comentezi?

– Ooo! Se ştie că cei mai mulţi copii s-au născut după ce totul a plecat de la o banală invitaţie „Ieşim şi noi la o cafea?” Şi apropo de „bunătăţurile” din întrebare, combinația perfectă de cafea include un pic de zahăr, lapte din belșug ca prin simplul ei parfum să îți trezească toate simțurile la viață. Că uite aşa am eu acum trei copii!

 

– Bei cafeaua dintr-o ceaşcă anume?

– Acasă, normal că da. Eu am ceaşca mea, Oana pe a ei. Şi beau din aceeaşi ceaşcă uneori şi o săptămână, fără să o mai spăl. În rest, în celelalte prilejuri nu cred că există 2 ceşti identice pentru o cafea. Nu e chestie de gust, de marcă sau de cafeneaua în care o servesc, ci cu siguranţă e vorba de socializările ce o însoţesc.

 

– Un gând de ziua mondială a cafelei?

– Cafegii din lumea întreagă, fiți fericiți!  Savuraţi cafeaua! În tihnă, povestind, râzând, iubind!

**********

500 cuvinte

7 întrebări, 7 răspunsuri

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Poate că e interviul cel mai interesant din toate cele 20 prezentate în concurs. Are temă, are informaţie, are mister, are destăinuri... Şi are de la mine trei steluţe! ***

  • O constatare proprie: nu ştiu dacă din coincidenţă sau din alte motive, 3 interviuri din acest concurs s-au nimerit a fi, în ordinea postării pe locul prestabilit al unei liste de 20 de interviuri (interviul nr. 14 al Dorinei Pop, şi interviurile 19 şi 20 ale lui Marin Anghelescu.

    Dragă Marine, acum te recunosc ca pasionat de istorii rătăcite prin memorii... Ai reuşit să imbini pasiunea cu tema şi structura interviului pentru acest concurs. Şi în ălus ne-ai amintit subtil că mâine este Ziua Mpndială a Cafelei! Să vă văd dragi concurenţi cum o "sărbătoriţi"!

    Pentru acest text acor pe deplin cele 3 steluţe! ***

  • Bun interviu! Felicitări!***

  • I-ai spus "mini-interviu" dar de fapr e o istorie pe scurt, pe repede-înainte. Interesant este faptul că pe lângă informaţiile istorice oferit în fugă ai ştiut să aduci în prim plan şi câte ceva din stilul de a bea o cafea, poate mai puţin evident, explicit, mai mult subînţeles. Oricum eu cred că şi pentru tine a fost o experianţă frumoasă. Ca redactor la revista Cronos eu te aştept cu ceva "material" mai amplu despre cafea, despre modul ei de răspândire şi influenţare a diferitelor civilizaţii (ştiindute istoric pasionat sunt convinsă că vei reuşi).

    Pentru acest text primeşti iarăşi cele 3 steluţe de promovare.

    ***

    Iar pentru contribuţia ta generală la acest concurs, cel puţin din partea mea ai toată admiraţia!

    77.gif77.gif77.gif77.gif77.gif77.gif77.gif77.gif77.gif77.gif

  • O „legendă” gândită și simt că din plin documentată. Ofer două steluțe și-o cafea „de legendă”.

    **

    Imagini pentru barista Mihai

  • Un mini-istoric, o mini-amintire a zilei internaţionale a cafelei... Ore Muntean s-a gândit la această zi când a propus acest mini-concurs?

    Îndemnurile din răspunsul la ultima întrebare Mi se par de cea mai bună esenţă: haideţi deci să iubim cafeaua, să iubim viaţa, pe oricare de lîngă noi... să povestim, să râdem... să râdem mult şi să savurăm cafeaua preferată.

    Sper să sărbătorim cumva pe 1 octombrie, vorbesc serios!

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->