Pentru luna august 2018 vă propunem, în cadrul mini-concursului Cronopedia – ediţia a treia – un mini-concurs de sonete cu tema „Poveştile cerbului”.

 

Termenul sonet este derivat din cuvântul provensal sonet și din cuvântul italian sonetto, amândouă însemnând „cântecel”. Începând cu secolul al XIII-lea a ajuns să semnifice un poem cu formă fixă de paisprezece versuri care respectă o schemă de rimă foarte precisă și o structură logică.

Structura sonetului propus pentru concurs va fi de forma: o octavă de opt versuri (formată din două catrene) urmate de un sextet de șase versuri (alcătuit din două terține). Catrenele vor afirma o propunere sau o interogație iar terținele ofereau soluția cu o ruptură clară între cele două. Cele opt versuri vor rima după structura a-b-b-a, b-a-a-b. Pentru terține existau două posibilități c-d-e-c-d-e, sau c-d-c-c-d-c.

Se acceptă ca al nouălea vers să creeze o întoarcere (una volta), care să semnaleze o schimbare de subiect sau ton.

Întrucât la sfârşitul lunii august 2018, în Braşov se va desfăşura festivalul Cerbul de Aur (50 ani de la lansare) am ales ca temă cerbul cu ale sale poveşti. Se vor putea face referiri la cerbul festivalului dar şi la orice altă poveste cu cerbi.

 

 

REGULAMENTUL SPECIAL AL MINI-CONCURSULUI CRONOPEDIA – EDIŢIA A 4-A

 

1. Tema: Poveştile cerbului

2. gen: poezie - sonet

3. condiţii speciale:

6.6.1. – măsura versurilor va fi maxim 13-14;

6.6.2. – cuvint impuse: cerb, (orice formă flexionată, precum şi sinonime, obligatoriu la masculin, cel puţin odată);

4. Perioada de publicare/trimitere a lucrărilor propuse: 26.08.2018 - 31.08.2018. Lucrările pot fi trimise şi pe mesageria privată a organizatorului Ioan Muntean sau pe adresa fabulatortemporis@gmail.com – cu menţiunea miniconcurs4.

5. Lucrările vor fi publicate pe pagina de forum CONCURS AUG 2018, AUTORI, cu titlul sub forma: nr. sonet, nume autor – titlu sonet – (ediţia miniconcursului (ex.: 13 - Ioan Ionescu – Mi-am rătăcit timpul în vacanţă (4))

Lucrările participante se arhivează în prima formă de publicare a acestora şi această variantă va fi jurizată, orice modificări/corecturi efectuate se menţionează în comentarii.

6. Perioada de apreciere: 1.09 - 05.09.2018 ora 20.00

7. Centralizare şi publicare rezultate: 6 - 8.09.2018

8. Premiul mini-concursului: 2 exemplare din revista Taifas literar pe luna septembrie plus diplomă tipărită;

Premii speciale:

- premiul de excelenţă: autorului cu cele mai multe sonete înscrise – 1 exemplar din revista Taifas literar pe luna septembrie plus diplomă de excelenţă;

- premiul de popularitate: autorul cu cele mai multe răspunsuri/comentarii primite, cele mai multe aprecieri, cele mai multe vizite însumate (în caz că sunt mai multe sonete înscrise se va face media acestor statistici) – 1 exemplar din revista Taifas literar pe luna septembrie 2018 plus diplomă de popularitate;

Premiile nu pot fi cumulate de acelaşi autor.

9. Juriul concursului: această ediţie nu are juriu de specialitate;

10. Alte precizări: lucrările premiate vor fi publicate în revista Taifas literar pe luna septembrie 2018. Toate lucrările vor fi incluse într-un volum de sonete online. În funcţie de sponsorizări şi contribuţii acest volum poate fi şi tipărit până la sfârşitul anului 2018.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Am analizat şi propunerea lui Matei de la ultima poezie a dnei NIcoleta şi am postat acolo următorul răspuns:

    "

    Matei, poate ai dreptate, poate n-ai. În mod normal termenele sunt termene. Obiectiv însă, consider că e un adevărat maraton pentru o persoană să aprecieze 87 de poezii în 5 zile. Dacă o face doar de forma "intru pe pagină, văd titlul şi dau nota" - în maxim 60 min. termină. Dacă se respectă şi citeşte fiecare rând şi-l analizează atunci o medie de 17 lucrări pe zi e cam mult (ne gândim co o astfel de analiză ia cel puţin 10 min, adică ar dedica numai concursului cam 3 ore pe zi).

    Aşa că până vineri 07.09.2018 la ora 20.00 putem prelungi termenul de aprecieri şi comentarii. "

  • Nici nu știu cum să formulez pentru ca mesajul meu să fie înțeles corect de toți cititorii.

    Am lecturat toate poezioarele înscrise în concurs. Nu știu câte din ele sunt sonete (și aici mă includ și pe mine!) însă e inadmisibil ca într-un concurs literar, chiar de o importanță minoră să te izbească la tot pasul greșelile de tehnoredactare, astfel încât nu știi ce să faci. Ai alternative:

    1. Taci și... pleci mai departe.

    2. Comentezi și-ți faci dușmani gratis!

    3. Te faci că nu vezi și inunzi hârtia cu... aplauze?

    Rog respectuos, domnule Muntean, să stipulați cumva în regulamentul pentru viitoarele concursuri aceste aspecte. 

    • Doamnă Dorina (nu ştiu nexact unde va apare răspunsul meu, dar este un răspuns la apelul dv.) eu sunt integral în asentimentul dv. (din acest motiv eu încă nu am început "notarea" pentru că aş fi nevoit să descalific cam jumătate din ce s-a postzat. Ştiu că mai am 2 ajutoare (lucrez cu ele la cărţi şi revste, ştiu că le-am instruit şi ştiu că gâmndesc în spiriutul respectului pentru scrisul corect - mă refer la Matei şi Rodica). Matei deja a atacat frontal priblema şi mă bucur în primul rând pentru limba română şi apoi pentru el, că a stat şi aanalizat vertical fiecare postare. Rodica e mai, cum să zic eu, mai dulceagă, acceptă mai uşor motivaţii de genul "tastatura e de vină".

      Cred că altceva ar trebui să fac (în regulamentul general e prevăzut că atorii răsapund de corectitudinea scrierii): pur şi simplu la prima greşeală de redactare sesizată să şterg definitiv acea postare, fără alte comentarii! La cncirsurile care se respectă aşa se procedează. Noi, din lipsă de concurenţi, am cam acceptat oprice. Ba mai mult, eu doresc să pot statornici pe întregul site această regulă şi să şterg orice postare scrisă cu greşeli.

      Singurul loc unde pot acdepta greşeli de tastare sunt comentariile - acestea sunt "Live" şi din viteză pot apărea litere în plus sau în minus. Dar categoric nici aici nu pot apărea dezacorduri, semne de punctuaţie puse aiurea...

      Ca să pot institui un astfel de comportament însă am nevoie şi de sprijin. Adică dacă eu fac aşa ceva (şterd sau scot în evidenţă o greşeală de scriere, exemplul meu să fie urmat. Măcar de 3-4 discipoli...

      Nu mă pronunţ încă ce voi face cu textele scrise incorect (v-am spus mă ghidez după poza lor la ora finişului, nu după eventualelele corecturi ulterioare). Dar probabil (mă mai gândesc până dimineaţă) voi da curs cererii de prelungire a termenului de notare. Nu cu mult cu 3-4 zile. Dar m-aş bucura să văd în comentarii referiri stricte la scrierea incorectă, dacă e cazul!

      • Eu, ca un simplu membru pe acest site, am sesizat un punct de vedere. Dumneavoastră, domnule Muntean, nu puteți fi chiar așa de drastic, adică să ștergeți orice postare care conține greșeli de redactare. În fond, autorul e cel care răspunde de ceea ce postează. Toți greșim, nu este om perfect, însă dacă avem pretenția de a participa la un concurs literar trebuie să învățăm să scriem corect. 

        • Ei, vedeţi, de aceea eu sunt mereu în dilemă, pentru că am întlnit şi autori de excepţie, care trimit materiale în particular dar redactate groaznic (cu multe greşeli e puţin spus). Dar ei recunosc şi apelează fără jenă la corectori şi astfel în "on line", pe sticlă textele lor apar corect scrise. Ce e în spate nu se mai vede. Dacă toţi s-ar comporta măcar aşa (nu mai am pretenţia că unii se pot dezobişnui de nişte deprinderi formate încă de pe băncile şcolii) tot ar fi bine.

          Dar sunt unii care nu acceptă un astfel de ajutor şi atunci decidenţii rămân în dilemă, cum sunt eu: ori aplicăm regula, ori nu o aplicăm.

          Da, la concursurile literare cred că din capul locului trebuie respinse lucrările cu scrieri greşite. Odată acceptate pe site (în cazul nostru odată mutate pe pagina de concurs a autorului, înseamnă că au fost admise şi cei ce sesizează greşelile ar trebui să o facă şi în nota acordată şi în comentarii. Adică hai să zici - prima greşeală se acceptă, o depunctezi şi gata. Dar dacă se repetă, depunctarea e puţi, aş merge mai departe - nu aş mai face clic pe acel buton "Îmi place", nici măcar nu aş mai comenta acea lucrare, cel mult aş scrie doar atât. NOTA 2 pentru greşeli de redactare, exprimare etc. (eventual în particular sau pe pagina cu regulamentul concursului aş face comentarii referitoare la greşelile semnalate. În acest fel concurentul, pe de o parte nu primeşte elementele ce-i cresc punctele în sistemul de notare aplicat, pe de altă parte sunt semnalate corect greşelile întâlnite.

          Iar dacă se supără, organizatorii pot elimina acel concurent din competiţie, cu toate lucrările participante.

          Poate că numărul mic de participanţi este dat şi de calitatea lor (mă rog a lucrărilor lor). Şi atunci ce facem? Nu mai facem concursuri? Sau le facem doar de dragul de a le face? Dileme... dileme...

          Şi mă gândesc că deja am "pe ţeavă" tematicile pentru cel puţin 3 mini-concursuri de aici înainte (cu surprize, bineînţeles)...

  • Gata! Pentru astăzi ajunge, am citit destul. Voi reveni mâine după masă cu celelalte note. Acum ofer un dar muzical de la Cerbul de Aur 2018:

  • Aș vrea să fac o precizare. Eu, prinsă într-un alt concurs pe care trebuie să-l finalizez în următoarele zile, voi puncta poeziile începând de luni.

    P.S. Pupici tuturor și felicitări Nicoletei pentru dârzenia cu care s-a bătut în final.

                                                        Baftă, Ovidiu Anton!

  • Azi noapte - 31 august 2018 ora 24.00/01,09.2018 ora 12.00 am - s-a încheiat perioada de postare a sonetelor!!! 41.gif41.gif41.gif Felicitări celor 4 concurente care au îndrăznit să răspundă provocării lunii august 2018! 36.gif36.gif36.gif

    Intenţionat am subliniat mai sus data şi ora în formate diferite, căci am avut parte de final neaşteptat, cu departajare prin fotografiere:

    3471c25d-4433-4fd0-bf00-1223cc71f61e.jpg

    acb9ed66-0d79-47c4-be93-cff207df8589.jpg

    După cum puteţi observa sunt 2 lucrări postate după ora închiderii!!! Dar, întrucât foto-finişul nu influenţează vreun clasament am hotărât să păstrăm în concurs şi aceste lucrări. 6.gif6.gif6.gif

    O altă surpriză, de această dată nu prea plăcută, este că nu s-a îndeplinit baremul de minim 7 concurenţi pe ediţie (sincer la acest concurs am făcut promovare cât la celelalte la un loc). Dar nici ata nu-i bai - mergem mai departe, desfăşurăm etapa de jurizare şi apoi cea de finalizare iar cu "premiile" vom vedea la sfârşi! 71.gif71.gif71.gif

    Vă invit deci la aprecieri, comentarii, răspunsuri - la toate lucrările din concurs (avem un nou record de lucrări înscrise şi pe autor şi per total)!!!113.gif113.gif113.gif

    • NOTĂ: toate lucrările au fost foto-copiate în forma existentă la ora închiderii, deci orice modificare făcută ulterior nu se ia în considerare la jurizare.

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->