categorii forum

ROMÂNI VALOROŞI “UITAŢI” SAU NECUNOSCUŢI

Putem observa cu stupoare cum chiar şi unii români afirmă despre locuitorii acestei ţări că ar fi doar nişte “barbari” încă de pe vremea dacilor, care n-ar fi ştiut nici măcar să scrie (cum susţine în unele articole “Academia Caţavencu”) şi că românii sunt şi acum “codaşii Europei”!

Astfel de afirmaţii nu sunt doar semne de incultură crasă ci, de cele mai multe ori, de rea credinţă, ce apare ca un rezultat al oportunismului unor ziarişti care nu urmăresc altceva decât banii care vin din Vest sau din Est.

Şi pentru că autorii celui mai popular dicţionar occidental, Larousse, nu vorbesc deloc de români ca naţiune importantă pentru dezvoltarea civilizaţiei umane, vom prezenta, pe lângă personalităţi mondiale de primă mărime care aparţin acestui neam, şi o serie de inventatori de marcă originari din România, care din păcate nu sunt cunoscuţi, deoarece se pare că mass media românească este mult mai preocupată de cazuri stupide care nu au nici o valoare umană şi naţională.

***

1) Rachetele expediate de la Cape Kennedy şi aripile “Delta” au fost inventate la Sibiu încă din 1555! Onest, Robert Charroux a semnalat acest eveniment, cu toate amănuntele necesare şi cu o firească uimire că “istoria oficială” a “reuşit” să neglijeze acest lucru… Racheta spaţială cu trei etaje de carburant solid (“model Cape Kennedy”) a fost inventată în 1529 şi trimisă în spaţiu cu succes în 1555, în prezenţa a mii de spectatori. Performer: Conrad Haas, şeful Depozitului de Artilerie de la Sibiu (1550-1570).

Această informaţie şi următoarele provin dintr-un vechi manuscris descoperit de prof. Doru Todericiu, în 1961, la biblioteca din Sibiu. Lista invenţiilor menţionate în manuscris conţine: rachetă cu două etaje de ardere (1529); rachetă cu trei etaje (1529), baterie de rachetă (1529), căsuţă zburătoare (1536), experimentarea principiului arderilor necesare la racheta cu mai multe etaje (1555), utilizarea aripioarelor de stabilizare având forma literei delta (1555)… “Căsuţa zburătoare”, propulsată în aer de rachetă, nu era nimic altceva decât anticiparea cabinei spaţiale folosită de cosmonauţi începând cu anii 50!… În lucrare erau menţionate şi pulberile lui Ioan Românul din Alba Iulia.

2) Radioactivitatea artificială a fost descoperită de o savantă de la Facultatea de Ştiinţe Bucureşti, însuşită apoi de Marie Curie  şi întrebuinţată pentru distrugere.

STEFANIA MARACINEANU – Fiziciana si chimista de renume international, a descoperit radioactivitatea artificiala si procedeul de declansare artificiala a ploii

 

 Desi este o somitate a stiintei mondiale, in tara natala este pe cale sa dispara din constiinta publicului larg -

S-a nacut  la Bucuresti, la 18 iunie 1882. Dupa ce a terminat liceul “Elena Doamna” din Bucuresti (1899), urmeaza cursurile Facultatii de Stiinte Fizico-Chimice, pe care o absolva in 1910. Dupa licenta, devine profesoara de fizica si chimie la Scoala Centrala de Fete din Bucuresti, iar in 1919 primeste o bursa de specializare de doi ani la Paris, unde asista la cursurile de radioactivitate tinute de celebra Marie Curie.

O descoperire epocala: radioactivitatea artificiala

In 1924 isi sustine lucrarea de doctorat la celebra Universitate Sorbonne din Paris (“Recherche sur la Constant du Polonium et sur la penetration dans les metaux” – “Cercetari asupra constantei poloniului si asupra penetrarii in metale”), pentru care a primit calificativul “Tres Honorable”. La sustinerea tezei, sala a fost arhiplina, printre cei interesati de subiect aflandu-se insasi Marie Curie (dubla laureata a Premiului Nobel – 1903, pentru fizica, si 1911, pentru chimie) In lucrarea ei, Stefania Maracineanu sustine existenta unor  fenomene si descoperiri senzationale, printre care observatia ca substantele radioactive prezentau fluctuatii ale intensitatii radiatiilor, desi intensitatea lor ar fi trebuit, conform nivelului cunostintelor stiintifice din acea vreme, sa fie constanta. 

A numit acest fenomen radioactivitate artificiala.

Lucrarea ei de diploma a entuziasmat asistenta, Marie Curie oferindu-i un post de cercetatoare la laboratorul ei, iar profesorul Deslandres facandu-i cadou cateva placi de plumb de pe acoperisul observatorului astronomic parizian, placi vechi de 300 de ani, pentru ca acoperisul tocmai fusese reconditionat. Cu ajutorul acestor placi, Stefania Maracineanu a reusit, inca o data, sa confirme radioactivitatea artificiala, expunandu-le vreme indelungata la soare. Intr-unul din studiile sale, publicate in reviste frantuzesti de prestigiu, ea afirma: “Piatra filosofala exista in radiatiile solare si tot aici este sursa formidabilei energii radioactive, a carei necesitate s-a impus deja si se va impune tot mai mult”.

Amaraciunea Stefaniei Maracineanu fata de necooptarea sa la Premiul Nobel pentru chimie in 1935 se agraveaza si mai mult, dupa ce la Bucuresti i se refuza acordarea unui grad superior la Universitate. Cu sufletul catranit, ii scrie Regelui Carol al II-lea: “Numirea mea s-ar putea face pe aceeasi cale exceptionala, ca o recompensa a descoperirii radioactivitatii artificiale, care este a mea, si de al carui fruct s-a bucurat d-na Joliot Curie. Domnul Decan al Facultatii de Stiinte si o parte din profesori ma sacrifica pentru a nu-i nemultumi pe sotii Joliot Curie, de care, zic dumnealor, au nevoie”.Stefania Maracineanu, in tara, s-a ocupat si de fenomenele meteorologice descoperind prima in lume procedeul de declansare artificiafenomenelor naturii a stabilit o legatura intre cutremure si precipitatii.
Culmea, in timp ce i se recunosc meritele chiar si in Franta, Stefania Maracineanu nu figureaza nici in ultimul dictionar enciclopedic roman, din secolul 21!
la a ploii. A provocat prima ploaie artificiala din lume la Bucuresti in 1931. A fost  invitata, de altfel, de guvernul francez sa-si continue cercetarile in aceasta directie, in 1934, in Algeria. Continuand cercetarile in domeniul

3) In 1827, Petrache Poenaru (secretarul lui Tudor Vladimirescu), este inventatorul stiloului (tocul rezervor).

4) In 1858 la Bucureşti are loc primul iluminat cu petrol al unui oraş din lume şi prima rafinare a petrolului.

5) In 1880 Dumitru Văsescu construieşte automobilul cu motor cu aburi.

6) In 1881 Alexandru Ciurcu obţine un brevet din Franţa prin care prevede posibilitatea zborului cu reacţie.

7) In 1885 Victor Babeş realizează primul tratat de bacteriologie din lume.(Notă: În imaginea alăturată – Victor Babeş.)

8 ) In 1886 Alexandru Ciurcu construieşte prima ambarcaţiune cu reacţie.

9) In 1887 C. I. Istrate produce friedelina şi franceinele.

10) In 1895 D. Hurmuzescu descoperă electroscopul.

11) In 1899 C. I. Istrate produce o nouă clasă de coloranţi.

12) In 1900 Nicolae Teclu construieşte becul cu reglarea curentului electric şi gaz.

13) In 1904 Emil Racoviţă pune bazele biospeologiei.

14) In 1905 Augustin Maior ne descoperă telefonia multiplă.

15) In 1906 Traian Vuia realizează avionul cu tren de aterizare pe roţi cu pneuri; cu “Vuia I ” acesta reuşeşte prima decolare fără să folosească nici un mijloc apărător, numai cu aparate aflate la bord (în fapt, primul avion din istorie). (Notă: În imaginea alăturată se află Traian Vuia.)

 In 1925 fabrică generatorul de abur cu ardere în cameră închisă şi cu vaporizare instantanee.

16) In 1906 A. A. Beldiman inventează aparatul hidraulic cu daltă de percuţie pentru sondaje adânci.

17) In 1908 Lazăr Edeleanu produce prima rafinare în lume a produselor petroliere cu bioxid de sulf.

18) In 1908 acad. Nicolae Vasilescu-Karpen inventează “pila Karpen”, care funcţionează încă, neîntrerupt, de aproape 100 de ani!

19) In 1910 Aurel Vlaicu lansează primul avion din lume fuselat aerodinamic. (Notă: În imaginea alăturată se află fotografia lui Aurel Vlaicu)

20) In 1910 Tache Brumărescu realizează maşina de tăiat sulf.

21) In 1910 Ştefan Procopiu descoperă efectul circular al discontinuităţilor de magnetism.

22) In 1910 Gh. Marinescu descoperă tratamentul paraliziei generale.

23) In 1910 Henri Coandă reuşeşte primul zbor al unui avion cu reacţie (fabricaţie proprie). In 1933 descoperă aerodina lenticulară (farfuria zburătoare), în 1938 realizează efectul Coandă, iar în 1938 produce discul volant.Henri Coandă (1886-1972) este cunoscut în lume datorită faptului că a reuşit primul zbor aeroactiv cu un avion construit integral de el şi propulsat de motoreactor, cât şi datorită efectului ce-i poarta numele, “efectul Coandă”. Puţini sunt însă cei care ştiu de descoperirea sa epocală din domeniul nutriţiei: “apa vie”. Aceasta este o apă cu un potenţial uriaş asupra sănătăţii umane, pe care savantul român a descoperit-o călătorind în cinci regiuni geografice ale lumii, unde oamenii trăiau peste 100 de ani: Tara Hunzilor din nordul Pakistanului, Vilcambamba din Ecuador, o vale muntoasă din Georgia, una din Peru şi alta din Mongolia. Henri Coandă a ajuns la concluzia că aceşti oameni din zone atât de diferite ale globului şi cu o alimentaţie diferită trăiesc atât de mult, deoarece consumă apa provenită din gheţuri sau gheţari. De aici a dezvoltat o întreagă teorie conform căreia fulgii de zăpada sunt vii, având un sistem circulator intern. Aici trebuie să ne amintim că savantul român este considerat părintele dinamicii fluidelor. Convins că formula acestei ape putea fi recreată în laborator, el i-a încredinţat continuarea studiilor ştiinţifice asistentului său, americanul Patrick Flanagan care după 30 de ani de cercetări a creat două produse, numite “Active-H” şi “Crystal Energy”, două ingrediente ce asigură prelungirea substanţială a vieţii.

24) In 1910 Ioan Cantacuzino produce aglutinarea unor microbi (“fenomenul Cantacuzino“).

25) In 1913-1916 Ioan Cantacuzino produce vaccinarea antiholerică (metoda Cantacuzino).

26) In 1916 D. Danielopolu ne descoperă acţiunea hipertensivă a digitalei.

27) In 1918 Gogu Constantinescu întemeiază o nouă ştiinţă: sonicitatea.

28) In 1920 Emil Racoviţă pune bazele Institutului de Speologie Cluj (primul din lume).

29) In 1920 ing. Gheorghe Botezatu  a calculat traiectoriile posibile Pământ – Lună, folosite la pregătirea programelor “Apollo”(al căror părinte a fost sibianul Herman Oberth); el a fost şi şeful echipei de matematicieni care a lucrat la proiectul rachetei “Apollo” care a dus primul om pe Lună (ca un fenomen de sincronicitate Apollo a fost unul dintre Gemenii Divini…) Gheorghe Botezatu (1883-1940) şi-a dobândit celebritatea în S.U.A, unde figurează ca inventator al unuia dintre primele elicoptere din lume. Este prima persoană care a susţinut o teză de doctorat cu un subiect din domeniul aviaţiei: “Studiu asupra stabilităţii aeroplanului”. La Muzeul Naţional al Aerului şi Spaţiului din Washington sunt expuse şi astăzi părţi din elicopterul său.

30) In 1921 Aurel Perşu realizează automobilul fără diferenţial, cu motor în spate (de forma “picăturii de apă”).

31) In 1921 Nicolae Paulescu descoperă insulina,dar pentru că era un anti-mason virulent, Premiul Nobel l-au primit canadienii F. Banting şi J.RJ. McLeod pentru această descoperire…(Notă: Nicolae Paulescu este autorul celebrei şi prohibitei cărţi Spitalul, Coranul, Talmudul, Cahalul şi Francmasoneria şi a fost apărătorul Căpitanului în procesul ”complotului studenţesc” din 1923)În imaginea alăturată, Nicolae Paulescu)

32) In 1921 Ştefan Procopiu realizează depolarizarea luminii (fenomenul Procopiu)

33) In 1922 C. Levaditi şi Sazevac descoperă bismutul ca fiind agent terapeutic împotriva sifilisului.

34) In 1930 Elie Carafoli construieşte avionul cu aripă joasă.

35) În 1952 Ana Aslan descoperă Gerovital H3

36) Vehiculul descris de profetul biblic Ezechiel a fost asemuit cu ingenioasele centuri zburătoare testate de americani în 1961, dar, deşi americanii au fost creditaţi ca autori ai invenţiei, adevăratul inventator este Justin Capră care, în 1958 a proiectat, realizat şi zburat cu un astfel de aparat. Acum, acest aparat a fost îmbunătăţit şi este folosit (cu o autonomie de 30- 40 minute) pentru salvarea rapidă de pe platformele marine şi pentru supravegherea zonelor forestiere. Justin Capră este un inventator celebru al României, din păcate mereu tratat cu indiferenţă (chiar ostilitate) de autorităţile statului, condiţii în care nu e de mirare că unele din invenţiile sale (de miliarde de dolari) i-au fost pur şi simplu furate de americani… În 1956, la nici 25 de ani, Justin Capră a inventat primul rucsac zburător, un aparat individual de zbor. După 7 ani în care “semidocţii savanţi” l-au tratat cu dispreţ pentru că era doar tehnician şi nu inginer, în 1963, americanii Wendell Moore, Cecil Martin şi Robert Cunings au preluat invenţia din România şi au lansat-o în fabricaţia de serie… În 1958 acelaşi Justin Capră a realizat prima variantă a rachetonautului, cu care s-a ridicat de la pământ la… Ambasada SUA din Bucureşti. Rezultatul: invenţia a fost şi aceasta furată şi brevetată în 1962 de Wendell Moore (“specializat” deja!), iar inventatorul a fost arestat de Securitate pentru că… ar fi dorit să fugă din ţară cu aparatul său! Justin Capră mai este şi realizatorul celui mai mic autoturism din lume, “Soleta”, care consumă … 0,5 litri /100 km, şi al unei motorete unice în lume ce funcţionează cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, 80 km autonomie cu o încărcare).

37) Un crater de pe lună poartă numele lui… .Spiru Haret. Aceasta deoarece savantul român a demonstrat că axa mare a elipsei pe care se deplasează Pământul în jurul soarelui este de o mărime variabilă, creând premisele de bază ale astrofizicii moderne.39) Smaranda Brăescu s-a născut în 1897, în zodia recordurilor. Primul record pe care l-a doborât a fost cel mondial feminin stabilit în America, 5384 metri (2 oct. 1931). Românca a sărit cu paraşuta de la 6000 de metri, stabilind un nou record mondial feminin. Pentru aceasta realizare a fost răsplătită cu Ordinul Virtutea Aeronautica, clasa Crucea de Aur. La 19 mai 1932, în America, Sacramento, Smaranda a doborât recordul mondial absolut, sărind de la 7200 metri înălţime. Recordul va fi doborât cu greu, abia peste 20 de ani, de un alt român, Traian Demetrescu-Popa, în 1951. Smaranda a devenit prima europeană care a obţinut un brevet de pilot in S.U.A. În 1933 a fost primită de ministrul italian al aviaţiei, mareşalul Italo Ballo. Apoi a mers la Roma, fiind invitată de către Papă. Şi-a cumpărat un avion pe care l-a botezat “Aurel Vlaicu”, iar la 19 mai 1936 a reuşit în premieră mondială traversarea Mării Mediterane.Anul 1942 o găseşte pe Smaranda încadrată în Escadrila Albă, alături de alte aviatoare de renume precum Nadia Russo, Virginica Diţescu, Eliza Vulcu şi Mariana Drăgescu. Românca spunea: “Viaţa mea nu înseamnă nimic dacă o ţin pentru mine. Viaţa mea o dăruiesc ţării, dar vreau să o dăruiesc frumoasă şi încărcată de glorie”. Smaranda a slujit României pe front dând dovada de curaj şi dragoste de ţară. După terminarea războiului a început prigoana comunismului. Tot cei ce erau eroi ai neamului sau idoli ai românilor, atunci ca şi acum, trebuiau distruşi. Smaranda a început să fie hărţuită, vânată, mai ales că intrase în organizaţia “Sumanele negre”, inamic declarat al sistemului comunist. In scurt timp s-a îmbolnăvit şi a murit (la 2 febr. 1948). Vorbele ei însă ne vor rămâne în memorie: “N-am bătut recordul nici pentru glorie, nici pentru premii. Puteam să realizez acelaşi record în Apus sau în America, unde o asemenea realizare constituia evenimentul zilei. Dar am preferat să realizez evenimentul aici pentru numele nostru românesc.”

39) Un alt pilot celebru al românilor a fost Jean Calcianu, dobrogeanul care s-a dedicat dezvoltării tehnologice a maşinilor de curse. Născut în 1893, acesta a devenit celebru după ce a fost tehnician pentru Bugatti, companie care l-a lansat în lumea mare a raliurilor. Dubonnet i-a dăruit una dintre maşini, modelul 37. Reuşind să îmbunătăţească performanţele maşinii, Calcianu a realizat un record de viteză de 173,6km/h, ceea ce i-a atras atenţia lui Ettore Bugatti care l-a angajat ca preparator. După şase ani s-a întors în România cu trei bolizi Bugatti, câştigând cu unul dintre aceştia Marele Premiu al Poloniei de la Lvov.In 1934 a organizat “GP-ul Braşovului”, prima competiţie de acest gen din România, iar în 1939 a câştigat la Belgrad cursa desfăşurată în încheierea ultimului GP desfăşurat înainte de cel de-al doilea război mondial.

40) La raliuri, Petre Cristea a dovedit ca este cel mai bun din toate timpurile. În 1936 a câştigat raliul de la Monte Carlo la bordul unui Ford. A fost prima victorie din istoria renumitului constructor american în această competiţie. Un an mai târziu, la bordul unui BMW 328, a participat la Marile Premii ale Portugaliei şi Austriei, câştigând la categoria “Sport”, primul, respectiv al doilea loc. În 1939, la Nurburgring, a câştigat primul loc chiar sub ochii înmărmuriţi ai lui Adolf Hitler, stabilind un record de viteză, de 115 km/h,care a fost doborât abia în 1953.In 1939, în Franţa, a câştigat Marele Premiu de la La Turbie şi în Finlanda a obţinut locul secund. Cristea a trecut în veşnicie la 6 iunie 1995, când a părăsit aceasta lume, lăsând în urmă un palmares internaţional inegalabil.***Semnalăm şi existenţa unor personalităţi, adevăratele “vârfuri de talie universală” apărute dintre minorităţile din România, în toate domeniile (un exemplu de prim rang: prof. Herman Oberth, un sas din Sibiu, considerat “părintele navigaţiei spaţiale” şi, de asemenea, prof. lui Werner von Braun, şeful programului rachetelor americane “Saturn”).***O altă idee propagată puternic în societatea românească de astăzi este că toate aceste prilejuri de mândrie naţională ţin doar de domeniul trecutului, că România de astăzi ar fi… o “ţară bolnavă”, fără civilizaţie, fără personalităţi marcante.Pentru a contracara astfel de teorii menite să-i ţină pe români “la locul lor” (depărtându-i, în acelaşi timp, de tradiţia şi sufletul neamului românesc), teorii stabilite de cei ce se doresc atotputernicia lumii, vom oferi şi o serie de realizări ale geniului românesc ale ultimilor ani:

1) Dr. fiz. Eugen Pavel, de la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, a realizat un CD-ROM (din sticlă) cu o capacitate de stocare de 15.000 ori mai mare decât a unuia obişnuit. Pe 5 astfel de CD-uri ar putea fi stocată întreaga Bibliotecă a Academiei Române, iar informaţiile ar putea rezista…5.000 de ani!!! În nov. 1999 invenţia sa a fost premiată cu medalia de aur la Salonul Mondial al Invenţiilor “Bruxelles Europa”, iar autorul doreşte cu orice preţ producerea de serie în România. Dar forurile din România întârzie la nesfârşit formalităţile…

2) Constantin Pascu a realizat în anul 2000, în premieră mondială, un aparat care purifică aerul în spaţiile de locuit: distruge bacteriile din aer, reţine praful şi fumul de ţigară, atmosfera devenind “ca în salină sau pe litoralul marin”. Instalarea acestui aparat costa atunci doar 480.000 lei!…

3) Petrică Ionescu este cel mai important regizor de operă după Zefirelli (afirmaţie făcută de George Astaloş, în ian. 2001)

4) România a câştigat Campionatul Mondial de bridge (considerat de mulţi drept cel mai inteligent joc de cărţi) pe Internet, în 16.11.2000 (107-75 cu SUA în finală).

5) Hackerii români sunt consideraţi printre cei mai buni (şi mai periculoşi) din lume.Conform declaraţiei lor, ei nu fură informaţii, ci doresc doar să îşi dovedească … valoarea.Distracţia” celor “5 magnifici de la Răsărit” a obligat CIA să trimită o delegaţie la Bucureşti… Printre site-urile “sparte” de ei: US Army, US Air Force, US Navy, NASA, Coast Guard, departamente federale etc…

6) La salonul invenţiilor de la Geneva (aprilie 2001), România s-a clasat pe locul I în privinţa numărului de premii obţinute şi pe locul II (după Rusia) ca număr de invenţii prezentate. Adică a luat premii pentru toate cele 62 de invenţii prezentate (22 premii I; 18 premii II; 22 premii III)!! Delegaţia română s-a mai întors de la Geneva şi cu 4 premii speciale din partea delegaţiilor altor ţări, un premiu de creativitate (pentru Ionuţ Moraru – invenţia “Biomer”; simplă coincidenţă de nume cu mine), Medalia expoziţiei şi Diploma salonului pentru contribuţia excepţională în promovarea invenţiilor.

7) Prof. Ştefania Cory Calomfirescu a primit medalia de aur a mileniului din partea Universităţii Cambridge (ian. 2001), fiind aleasă şi în Consiliul Director al prestigioasei instituţii britanice. In plus, medicul român a primit şi medalia de onoare a mileniului din partea Institutului Biografic American, fiind numită şi în conducerea acestei unităţi. Posesoare a două certificate de inovator, autoare a 8 tratate de neurologie, şefa Clinicii de Neurologie din Cluj-Napoca este primul medic din lume care a scris un tratat despre edemul cerebral.

8 ) Dr. Maria Georgescu, eleva prof. Ana Aslan şi director al institutului cu acelaşi nume, a avut o serie de pacienţi celebri: Charlie Chaplin, Leonid Brejnev, Iosip Broz Tito, J.F. Kennedy, Charles de Gaulle, preşedinţii Suharto şi Ferdinand Marcos, generalul Augusto Pinochet (1993), prinţul Agacan (cu soţia), contele Olivetti, contesa Zwarowskzy etc.

9) La olimpiada internaţională de matematică de la Washington(iulie 2001), elevii români au obţinut o medalie de aur, două de argint şi trei de bronz. Ei sunt din Galaţi, Arad, Vâlcea şi Constanţa.Participarea la olimpiade internaţionale de matematică şi fizică: 500 de elevi din 83 de ţări…Mihai Manea, medaliatul cu aur (din Galaţi) are, la 18 ani, un palmares impresionant: medalii de aur timp de trei ani consecutiv la internaţionale şi Balcaniadă… Fireşte, el a fost “racolat” imediat de americani, optând pentru Universitatea din Princetown (SUA)…

10) Ştefan Cosmin Bucă, Maria Popa şi Mihai Ivănescu au fost nominalizaţi, în vara anului 2001, pentru Premiul Nobel de către instituţii din SUA! Primul este student la Economie, ceilalţi participă la programe în colaborare cu NASA.

11) România este pe primele locuri în lume la… exportul de inteligenţă: de exemplu, la “Microsoft”, a doua limbă vorbită este româna, iar la NASA mulţi dintre specialiştii de prim rang sunt tot români…

12) Radu Teodorescu este proprietarul celei mai renumite săli de gimnastică din SUA (Manhattan – New York). Emigrat în 1972, a ajuns cel mai celebru profesor de fitness de peste Ocean, printre clienţii săi numărându-se Robert Redford, Cindy Crawford, Candice Berger, Susan Sarandon, Mick Jagger, ş.a. Celebrele casete video-lecţii de fitness produse de Cindy Crawford începând din 1992 au fost realizate împreună cu antrenorul său, Radu Teodorescu, care doreşte să înfiinţeze în România primul institut din lume de pregătire a profesorilor de educaţie fizică în fitness pentru adulţi…

13) Nicolae Bălaşa (39 de ani), un inginer mecanic din Dolj, socoteşte mental mai rapid decât calculatorul (înmulţiri, împărţiri, ecuaţii de gradul II, radicali de ordinul III şi IV)! Fost inginer la Uzina Mecanică Filiaşi, din 1994 Nicolae Bălaşa este actualmente şomer…

14) Ion Scripcaru,strungar şi lăcătuş mecanic din satul Uzunu (Giurgiu) nu găseşte de 4 ani, 15.000 USD pentru a-şi realiza invenţia epocală: motorul care nu consumă nimic! Acesta ar trebui să funcţioneze pe baza gravitaţiei, fiind în fapt “instalaţie mecanică amplificatoare de putere, capabilă să transforme forţa statică gravitaţională în lucru mecanic”. “S-ar închide toate centralele nucleare”, spune el. Numai că OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci)a refuzat să-i breveteze invenţia pe baza schiţelor în lipsa unei machete funcţionale. Ministerul Cercetării şi Tehnologiei şi Petre Roman l-au tratat cu indiferenţă (1997), iar sponsorii nu s-au înghesuit (ca şi statul) să-i asigure cei 15.000 USD necesari pentru realizarea machetei…

15) Sandu Popescu din Oradea este primul fizician din lume care a reuşit teleportarea unei particule. O aplicaţie a acestei invenţii: criptografia, transmiterea mesajelor secrete. Acest eveniment epocal a avut loc în 1997, în laboratoarele din Bristol (Anglia) ale celebrei firme “Hewlett Packard”. Pe vremea lui Ceauşescu, Sandu Popescu a reuşit “performanţa” de a fi şomer în România…

16) Ioan Davidoni (52 de ani), un bănăţean sărac material dar bogat în idei geniale, este un exemplu relevant pentru modul în care ne pierdem cea mai mare bogăţie: inteligenţa şi inventivitatea. Angajat al fabricii de sticlă din Tomeşti (Timiş), pentru care a realizat, în câţiva ani, 45 de invenţii şi inovaţii, el a fost disponibilizat când a îndrăznit să-şi ceară drepturile (o parte din cele 4,3 miliarde lei economii aduse fabricii la nivelul anului 1995, adică… de 4 ori greutatea sa în aur!). A fost apoi reangajat ca muncitor… “din milă”!! Ulterior, Ioan Davidoni a mai realizat două invenţii de excepţie: un recuperator de peliculă de ţiţei şi pantofi magnetici anti-stress ce pot asigura o longevitate de peste 100 de ani… Prima invenţie valorează miliarde de dolari în Vest, a doua a înregistrat-o inutil la OSIM, pentru că atât chinezii cât şi americanii i-au furat şi folosit invenţia cu un profit imens(de exemplu, în SUA s-au vândut peste 10 milioane de perechi, cu un profit de peste 1 miliard de dolari)… În acest timp, statul român ignoră în continuare o invenţie, într-adevăr de miliarde, ca atâtea alte invenţii româneşti “pierdute” în străinătate …

17) În 1991 Carol Przybilla a înregistrat la OSIM brevetul unui aparat bazat pe invenţia sa mai veche, neconcretizat nici până acum. Între timp însă, principii incluse în tehnologia aparatului au fost utilizate în realizarea hiperboloidului ing. rus Gagarin, cu aplicaţii militare malefice… Carol Przybilla a mai realizat şi alte invenţii deosebite: turbină cu combustie internă (1958, vândută de statul român firmei General Motors), termocompresor frigorific cu circuit închis (1959), motor eliptic, fără bielă (invenţie vândută Japoniei şi folosită în celebrele motociclete japoneze), armă defensivă antitanc (anii “90).

18) Mihai Ruşeţel a inventat motorul cu apă! “Cazul Ruşeţel”, este elocvent pentru geniul românesc dar şi pentru “talentul” cu care ne risipim forţele şi putem să ne pierdem valorile. Proiectul a fost depus la OSIM în 1980 şi a fost brevetat abia în …ianuarie 2001. Până atunci, Securitatea l-a şicanat pentru refuzul de a cesiona invenţia statului, iar în febr. 1990, precaut, el a refuzat angajarea pe post de consilier tehnic la “Mercedes” (2.500 DM lunar) pentru a nu pierde, eventual, proprietatea invenţiei… Motorul său se bazează, ca principiu de funcţionare, pe “cazanul Traian Vuia”, invenţie folosită încă la locomotivele Diesel electrice pentru încălzirea vagoanelor. Poate fi utilizat în domeniul transporturilor terestre şi navale, în locul turbinelor din termocentrale şi chiar al centralelor termoelectrice. În lume mai există două brevete în domeniu (Japonia şi SUA), dar acestea nu depăşesc nivelul locomotivei cu aburi, necesitând combustibil solid sau lichid. “Motorul Ruşeţel” foloseşte drept combustibil doar apa, şi are dimensiunile unui motor de Dacie, sursa de energie iniţială fiind o banală baterie de maşină. Datele tehnice preconizate de a patra sa machetă (10 litri / 100 km consum de apă, 70 km/h viteza maximă) pot fi îmbunătăţite la realizarea prototipului: un motor cu apă montat pe o Dacie 1310. Directorul general al Uzinelor Dacia de la aceea vreme, ing. Constantin Stroe, care cunoaşte acest proiect chiar din 1980 a declarat, încântat. “Reuşita ar fi un miracol, şi cred că în asemenea caz ar trebui să se inventeze pentru acest om Premiul Super-Nobel”.

19) La Salonul de Inventică de la Geneva din 2005, România a luat mai mult de o treime din medalii.

20) De asemenea, în momentul de faţă o tânără pictoriţă româncă este considerată de către toată omenirea ca fiind al doilea Picasso.

21) Capul Christului din Rio de Janeiro a fost executat de către arhitectul român Leonida.

22) Şi ce-i mai impresionant, imnul statului Israel, pe care toţi evreii îl ascultă cu mâna la inimă, este cântat pe muzica unui compozitor… român!- Compozitorul român Timotei Popovici a scris piesa “Luncile s-au deşteptat”, ce a devenit ulterior imnul naţional al Israelului.

Iar compozitorul roman bucovinean Ciprian Porumbescu (n.1853 –  d.1883),a scris muzica imnului “Pe-al nostru steag ”, piesă ce a devenit imnul naţional al Albaniei.

***În completarea articolului având acelaşi titlu, din martie 2006 şi mai 2006, la lista celor peste o sută de nume de români valoroşi “uitaţi” sau necunoscuţi, aduc în atenţia cititorilor altele, despre care am aflat şi eu între timp:Nicolae Teslea (1856-1943), cunoscut sub numele de Nikola Tesla este de fapt un istro-român devenit cetăţean american. Numele iniţial de familie a fost Drăghici, însă acesta a fost înlocuit prin porecla de Teslea, după meseria de dulgheri teslari, transmisă în familie. Ascensiunea lui va începe odată cu terminarea cursurilor de inginerie de la Politehnica din Graz, când va inaugura seria descoperirilor sale. A lucrat apoi la Budapesta şi Paris, trecând în cele din urmă Oceanul, în America. Aici se angajează la compania lui Edison, dar după ce-i perfecţionează acestuia generatoarele electrice va demisiona din cauza unor neînţelegeri financiare. Ideile sale despre curentul alternativ au prins viaţă datorita unui investitor, astfel că la Târgul Internaţional de la Chicago, în 1893, sute de lumini s-au aprins în faţa a 27 de milioane de vizitatori. În 1898 a demonstrat public dirijarea prin radio a unui vas fără echipaj. Nicolae Teslea este inventatorul primului sistem de comunicaţie wireless, lui datorându-i şi primii roboţi, prima telecomandă şi ideea de vehicul cu decolare verticală. Tot el este descoperitorul câmpului magnetic învârtitor, al frecvenţei de rezonanţă a pământului şi inventatorul sistemului bifazat electric alternativ, al primelor motoare asincrone bifazate, al transformatorului electric de înaltă frecvenţă, al bobinei lui Teslea, al primului neon, al primelor fotografii cu raze X. A realizat primul cutremur artificial, prima hidrocentrala şi primul brevet pentru aplicaţii radio. Cu toate acestea, Oficiul american pentru patente l-a indicat pe Marconi drept inventator al radioului, datorită puternicei susţineri a acestuia de către oligarhia financiar-bancară. La un moment dat Teslea a fost acuzat de nebunie, întocmai ca în cazul lui Eminescu. După cercetările sale în domeniul fisiunii nucleare, Teslea descoperă o nouă “rază mortală”, dar moare în 1943, în plin război mondial, când cercetările lui puteau schimba soarta războiului. Moartea sa rămâne extrem de controversată. Foarte probabil Einstein, care a beneficiat de arhiva lui Teslea după ce l-a vizitat în 1933, a definitivat realizarea bombei atomice datorită cercetărilor acestui mare savant istro-român al lumii: Nicolae Teslea.

Gheorghe Ionescu Siseşti (1885-1967) s-a născut în com. Siseşti din jud. Mehedinţi, de unde i se trage şi numele. A înfiinţat Institutul de Cercetări Agronomice din România, fiind recunoscut ca fondator al ştiinţei experimentale agricole româneşti. Incontestabil, a fost conducătorul şcolii româneşti de agricultură. Printre multe alte realizări, a creat noi plante de cultură prin metode originale de încrucişare.

Haricleea Darclee (1860-1939)a cucerit toate marile scene ale lumii cu vocea ei inegalabilă, fiind supranumită “vocea începutului de secol”. A fost prima “Tosca” a lui Giacomo Puccini şi prima “Iris” a lui Mascagni. Se spune că Puccini a plăcut-o aşa de mult, încât a scris “Tosca” anume pentru ea. Cert este că mulţi compozitori verişti (adică ce s-au inspirat din realitate), au creat personaje de operă special pentru ea. Peste tot unde şi-a făcut apariţia publicul a ascultat-o vrăjit, ca în transă.Rodrig Goliescu (1882-1942) face parte din marea familie a inventatorilor români din domeniul aeronauticii. El a inventat primul aparat de zbor cu fuselaj tubular, considerat precursorul avioanelor cu zbor vertical. Şi-a brevetat avioplanul pe care l-a şi construit în mărime naturală. În acelaşi an a reuşit să zboare pe aeroportul Juvissy, de lângă Paris.Ion Delu (1904-1982) s-a născut în com. Vadastria, jud. Corabia. El este inventatorul unui instrument muzical cu corzi şi arcuş, ce are un timbru intermediar între sunetele emise de vioară şi cele emise de violă. Acest instrument poartă numele de violenă. Familia viodelor (viodina, viodena, vioda, viobassa şi viograva), cu o întindere de aprox. 80 de sunete, accesibilă atât interpreţilor amatori cât şi celor profesionişti, este tot o creaţie de a sa. Instrumentele construite de Ion Delu se află în momentul de faţă în nenumărate ţări ale lumii, în special în cele nordice.Gheorghe Cartianu (1907-1982) a fost unul dintre creatorii şcolii româneşti de radiocomunicaţii, asistând la apariţia şi aplicarea celor mai importante invenţii în domeniul electronicii. În anul 1949, a realizat după o concepţie proprie, prima legătură din România prin radiorelee. Aceasta se realiza între studiourile din Bucureşti şi staţia de emisie Tâncăbeşti, localitate cunoscută mai mult până atunci prin faptul ca aici fusese asasinat Corneliu Zelea Codreanu. Din Tâncăbeşti va efectua emisiuni şi recepţii de radiodifuziune pe unde ultrascurte, efectuând astfel primele experimente de radiodifuziune HIFI (High Fidelity) din România.Constantin C. Iliescu (1892-1978), academician, înfiinţează în Bucureşti primul centru de asistenţă a cardiacilor din lume (ASCAR), servind ca model pentru realizarea unor instituţii similare şi în alte ţări. Acest centru era conceput ca o instituţie destinată profilaxiei cardiopatiilor, asistenţei şi dispensarizării bolnavilor de inimă, precum şi învăţământului de cardiologie. De asemenea Constantin C. Iliescu a fost unul dintre fondatorii cardiologiei din România, ca specialitate medicală independentă.Johnny Weismuller(1904-1984), român de origine germană, stabilit în Statele Unite, a fost primul personaj “Tarzan” al filmului sonor, fiind considerat frumosul anilor ’40.  Nu mulţi sunt cei care ştiu că el a fost cel mai mare înotător al tuturor timpurilor, stabilind 51 de recorduri mondiale la concursurile de nataţie din acea vreme.Elisa Leonida Zamfirescu (1887-1973) este prima femeie inginer din lume, inventatoare a unor metode originale de analiză chimică şi a unor procedee de preparare a minereurilor. Din cauza prejudecăţilor vremii, nu a fost admisă ca studentă la Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele. Fire tenace, după ce a înfruntat toate piedicile, în anul 1909 s-a înscris la Academia Regală Tehnică de la Berlin, devenind prima studentă a acestei şcoli, iar la terminarea ei, prima femeie inginer din lume.Elvira Popescu (1894-1993) a pus bazele Teatrului Mic din România şi nu numai. La 25 de ani era deja directorul teatrului Excelsior, ulterior stabilindu-se în Franţa, unde a avut o activitate prodigioasă. Deşi francezii au adoptat-o imediat, ea spunea ca teatrul nu-l simte decât româneşte: “Sentimentele mele de bucurie, de tristeţe, nu vorbesc decât româneşte. Niciodată sentimentele mele nu s-au schimbat. Am rămas aceeaşi româncă.”Dumitru Daponte (1894- 1965) a construit în premieră mondială aparatul de filmat pentru filmul stereoscopic, deschizând astfel calea proiecţiei cinematografice în relief. Este vorba despre camera cu două obiective, la 6 cm distanţă, în vederea acomodării ochilor la variaţiile de câmp vizual, şi un mecanism de stabilire a distanţei dintre obiectiv şi subiect. Aparatul a fost brevetat în Anglia, în anul 1923, iar în 1931, tot în această ţară, Daponte a brevetat mai multe invenţii în cinematografia color.Sofia Ionescu s-a născut în 1920 şi este prima femeie neurochirurg din lume. Prima operaţie pe creier a realizat-o la vârsta de 23 de ani, efectuând o intervenţie chirurgicală complicată de care profesorii din vremea respectivă s-au ferit. Au urmat alte mii de operaţii pe coloană şi pe creier, salvând nenumărate vieţi. Sofia Ionescu a învăţat să opereze chiar de la celebrul prof. român Bagdasar. Timp de 47 de ani şi-a dedicat viata bolnavilor şi lucrărilor ştiinţifice, împărţindu-se între spital, birou, policlinica cu plată şi familie. Ea spunea: “cea mai mare fericire a vieţii mele era rezultatul operaţiei”. Distinsa doamnă doctor Sofia Ionescu trăieşte şi astăzi, la 96 de ani, având o pensie de mizerie. Spre ruşinea statului român, ea supravieţuieşte doar datorită vânzării tablourilor valoroase şi a lucrurilor vechi pe care le are moştenire de familie.Gheorghe Cârţan (1849-1911) cunoscut românilor ca Badea Cârţan, s-a născut în satul Oprea din Ţinutul Făgăraşului. Cioban fiind, a plecat în Bărăgan, la stâna lui Ion Cotigă, unde a învăţat să scrie şi să citească, învăţând despre strămoşii săi, despre daci şi romani, despre moartea regelui Decebal şi despre columna lui Traian. După ce a plecat voluntar în Războiul pentru Independenţă,i-a încolţit un gând în minte: acela că împăratul de la Viena va înţelege plângerea lui şi-i va împlini dorinţa ca românii să fie împreună. După ce doi ani a aşteptat să ajungă la împărat, Badea Cârţan a mai dormit câteva nopţi în temniţele vieneze. Destinul său a fost schimbat de “Istoria romanilor supt Mihai Voievod Viteazul” a lui Nicolae Bălcescu, căci, după ce a citit-o, a plecat la Bucureşti să vadă statuia voievodului. Aici l-a găsit slujitorul prof. Alexandrescu Urechia, care l-a găzduit şi l-a dus prin toate muzeele Bucureştiului. Acesta este momentul când ciobanul Gheorghe Cârţan devine Badea Cârţan şi ajunge la Liga Culturală, devenind personaj principal în presa vremii. Nu după mult timp îi spune lui Urechia că vrea să plece la Roma, ceea ce şi face, luând cu el şi un săculeţ de pământ din satul Cârţişoara. După 45 de zile a ajuns, s-a învârtit în jurul stâlpului uriaş până când a citit toată istoria de pe el, apoi a vărsat la picioarele Columnei săculeţul cu pământ ce-l adusese de acasă, s-a învelit în cojoc şi, rupt de oboseală, a adormit. Ziarele de a doua zi titrau mare: “Un dac a coborât de pe Columnă“. Duiliu Zamfirescu, aflat la Roma, l-a introdus marilor personalităţi ale vremii. De acum Badea Cârţan devenise “om politic”. Întors acasă a început să cumpere cărţi pe cont propriu şi să le răspândească în comuna sa natală. Câteva dintre aceste cărţi se mai află încă la Muzeul “Badea Cârţan” din Cârţişoara. A murit în anul 1911, fiind înmormântat la Sinaia.Elisabeta Rizea este un simbol al luptei anticomuniste din România ce a vrut să trăiască şi să moară liber. Deşi a fost o femeie simplă, fără nici un aport la dezvoltarea ştiinţei sau cercetării româneşti, totuşi ne-am gândit că merită cu prisosinţă să fie pusă în panoplia românilor valoroşi “uitaţi” sau necunoscuţi. Elisabeta Rizea a fost torturată cu sălbăticie în temniţele comuniste, atârnată cu părul de un cârlig şi bătută până la pierderea cunoştinţei. Cu toate acestea nu a trădat niciodată grupul Arsenescu – Arnăuţoiu al luptătorilor din munţi, grup cu care avea legătură şi pe care îl sprijinea. A fost eliberată din închisoare în anul 1964, dar despre ea nu s-a auzit decât după 1990.Gheorghe Zamfir, artistul de geniu contemporan cu noi,ce a reuşit să scoată sunete mistice, profund româneşti, din instrumentul nostru naţional, naiul.În anii 1970 a cucerit lumea, susţinând zeci de concerte cu biletele total epuizate şi casele închise. Gheorghe Zamfir a revoluţionat arta sunetului, făcând să se nască inedita apropiere dintre nai şi orgă. A compus prima simfonie pentru nai existentă în lume, a fost invitat la cele mai mari case, i-a cântat Papei Ioan Paul al II-lea în deschiderea procesiunii de la Vatican, a avut concerte în Israel. Actualmente a fost catalogat “antisemit” şi pus bine “într-un insectar” cu această etichetă (cu care te duci şi în mormânt, dacă ţi s-a pus). A avut îndrăzneala să deschidă gura şi să spună câteva vorbe ce i-au supărat pe “iluminaţi”.De atunci şi-a semnat moartea socială, dispărând complet de pe firmamentul presei româneşti sau al televiziunilor. La Universitate a cerut o sală ca să-şi poată face catedra de nai, dar a primit o mansardă plină de igrasie. În acelaşi timp, un alt naist, banal, ţigan de origine, ce se afla în S.U.A., este promovat din toate puterile ca fiind “regele naiului românesc”! Pe baza căror merite? Cu toate acestea, Gheorghe Zamfir nu s-a lăsat doborât şi, la începutul anului 2006, a realizat la Toronto premiera mondială absolută a “Anotimpurilor” de Vivaldi, cu solo nai în locul viorii. Nici un alt naist nu a avut curajul şi profesionalismul să atace această partitură. şi asta ne spune multe despre cine este de fapt Regele naiului românesc la ora actuală. De fapt, ca să fim corecţi, vorbim despre Regele mondial al naiului românesc.

Ionuţ Moraru

cersipamânt.wordpress.ro

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->