categorii forum

             Calul a apărut pe pământ  acum circa 60 milioane de ani. El s-a impus în viața omului pentru a îl ajuta să cucerească noi teritorii, să inventeze jocuri, să se deplaseze mai ușor.

Astăzi filiera ecvestră se dezvoltă la nivel național în Centre de echitație și circaziene.

În același timp acest cvadruped mare impune prin alura sa respect, ne invită la cursele de  pe hipodrom, practicarea unor sporturi precum poloul, horse- ballul, salvarea unor oameni, în poliție dar și în armată, la spitale.

Strămoșul cailor domestici  a fost  numit calul Przewalski de către colonelul rus care l-a cercetat . El a observat caii din deșertul Gobi care  nu au fost niciodată domesticiți .

S-a generalizat  în Mongolia progresiv specia de cal  care trăiește în totală libertate. În Lozere- localitate din Franța trăiesc treizeci de astfel de exemplare splendide .

Numeroase boli beneficiază de ajutorul  echitației. Este vorba de -autism, tulburările de comunicare și de interacționare socială, dar  și  sindromul Asperger.  Aici  echito-terapia aduce pacientului o comunicare ușoară cu calul.

Terapeuții pot să  observe pacientul care efectuează echito-terapie râzând, vorbind, mișcându-se mai bine, refăcându-se psihic, calmându-se.

Tulburările specifice, limbajul dificil, înapoiat, coordonarea afectată și ea  se  pot atenua. Vorbirea se ameliorează în mod treptat, lucrând atent.

Tulburările intelectuale, trisomia 21, înapoierea mintală sunt tratate prin stimulare cognitivă.

Dificultăți emoționale precum- fobia, stresul, lipsa de încredere în sine, se pot  reduce astfel.

Pacientul învață să respire în ritmul animalului. Situații particulare precum divorțul și separarea părinților, doliul, eșecul la învățătură, izolarea, boala sunt semnalate ca motive de apelare la un astfel de tratament.

Mentalul bolnavilor poate fi influențat  de animal, pacienții fiind eliberați de o preocupare obsesivă de moment, resimțind destindere,  ușurare.

Patologii mai grele precum–schizofrenia, depresia, bipolaritatea pot fi tratate prin echiterapie. Bolnavii se simt mai bine datorită ședințelor de echitație .

Para și tetraplegiile se ameliorează din punct de vedere al echilibrului și creșterii încrederii în forțele fizice a bolnavului.

Tulburări senzoriale precum-surditatea sau malvoaianța se reduc datorită unei mai mari autonomii.

Încrederea în sine a bolnavului se stabilește în mod  exponențial, animalul venind cu un sprijin,  un aport  total.

Există și contraindicații în aceste terapii. E vorba de-fracturi, coxartroză, probleme  craniene, osteoporoză, instabilitate spinală, probleme neuromusculare, anevrism și embolie, cancerul în creștere prin tumori, probleme cardiace, prezența unui peace-maker, hipertensiunea, hemofilia, durerile de cap.

Fără un aviz prealabil echi-terapia nu poate fi practicată. De câțiva ani, în localitățile Lyon, Calais, Dijon, Senlis și în alte orașe  franceze  s-au propus pentru cei bolnavi activități terapeutice legate de echitație.

Pacienții sunt invități să  conecteze cu animalul prin atingere, pansaj , întreținere.

Casele de pensionari și EPHAD achiziționează cai și  propun apoi rezidenților,  în special persoanelor atinse de boală Parkinson  activități de apropiere de acest animal formidabil.

Dar asta nu este totul.   Există cai care pot  comunica la urechea pacientului, cu capacități empatice excepționale.

Dresorul Hassen Bouchakour a fost  atras de animale din copilărie, achizitionand un cal pentru a participa la diferite competiții dar și pentru spectacole, atunci când animalul a considerat că a acumulat un potențial important, acela de a  detecta bolile unui om.

A fostelaborat apoi  un protocol riguros, de învățare la comandă, de familiarizare cu spațiul  spitalicesc, de răspundere la normele sanitare pentru a putea intra intr-un spital. Astfel,  pur sângele amintit  a pătruns în astfel de locuri și  s-a îndreptat instinctiv către acel pacient care s-a bucurat să îl primească. Contactul  cu acesta a durat un anumit timp.

Tulburările de somn, de gust, durerile fizice și mentale s-au putut diminua, uneori au dispărut cu totul.

Pe de altă parte calul Peyo are o sensibilitate deosebită, o feblețe s-ar putea spune pentru pacienții atinși de boala Alzheimer,   copii, persoane în vârstă, bolnavi mintal.

El devine un  intermediar viabil  în comunicarea acestora cu alți pacienți, cu corpul medical, dar și cu familia.

Echiterapeutul este o persoană calificată  pentru a putea exersa  ajutorul psihic al bolanavilor  prin intermediul echitației.

Cel mai adesea medicul, infirmierul, psihomotricianul, ergoterapeutul, educatorul, în cea mai mare parte au urmat o activitate de formare de 400 la 600 ore,  timp de unul sau doi ani.

Pe teren echiterapeutul călărind  alături de pacient, se poate implica în relația dintre pacient și cal.

El ascultă, observă  atent, pentru a îl putea ajuta pe bolnav.Îl invită să găsească un mod , să construiască  relația sa de colaborare, în trioul format.

În această ascultare, cel care îngrijește  face apel la  un limbaj care să  ajute activitatea terapeutică.  El explică pacientului anumite tipuri de reacții posibile ale calului , pentru a crește înțelegerea reciprocă.

Echiterapeutul trebuie să se arate disponibil să sesizeze și să utlizeze toate aceste argumente.

Pacientul este invitat să își identifice reacții, senzații și emoții.

El poate refuza în numite situații, anumite poziții.

Echiterapia deschide o cale posibilă de comunicare la intersecția timpilor, condițiilor, mijloacelor, manierelor, reacțiilor pozitive sau negative.

Din anul 2006 există o Carta de etică și deontologie propusă personalului din acest domeniu.

Nu există o ședință tip de echitoterapie. Ea debutează cu o ședință de 45 minute. Animalul este adus în manej în acest scop. Toți cei care sunt instruiți poartă o cască de protecție. 

Bibliografie 

  1. L equitherapie, AEDIS editions, Vichy 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->