Postările lui Viorel Croitoru (140)

Filtrează după

Jo

      De-abia așteptam prima zi de școală, aveam sacul plin, colegii la fel! Adunați în grupuri de 5-6 copii nu ne mai săturam de povestit, de râs, de revederea colegilor, chiar și a celor codași, că... erau și ei ai noștri!

      În larma aceea plină de voioșie nici n-am observat când a intrat diriginta cu o arătare de băiat alături. A bătut în catedră, ca să facă liniște și ne-a spus:

      - De azi aveți un nou coleg, rămas repetent din motive medicale, așa că vă rog să aveți grijă de el și să-l faceți să se integreze în colectiv. Îl cheamă Ciubotaru,  sau Ciobanu... Ia zi, măi, cum te cheamă?

      - Ciobănașu Vasile - răspunse cu o voce surpinzător de guturală, aproape șoptită.

      - Pentru că e mai înalt va sta în băncile din spate sau, dacă-l ia cineva în bancă cu el... Fetelor, nu vă tentează, uite ce ochi frumoși are! N-am mai văzut gene naturale așa lungi și frumoase! Poate-i furați secretul, face multe parale!

      Era un băiat slab, tuns zero, cu ten palid, ca de om bolnav, toate completate cu niște ochi mari, cu privirea blândă, deschisă, ca a unui vițel, așa că i-au spus, pentru restul anilor de școală, porecla Jo, de la Joiana...

      Au trecut zilele, el venea mereu cuminte și se așeza în banca lui din cel mai întunecat colț al clasei. Simțeau cu toții o reținere, iar el parcă se temea de noi. Fiindcă eram mai vorbăreț, m-am dus la el și am încercat să vorbim.

      Venise dintr-un sat din Vaslui, mama lui se recăsătorise aici, în Săcele cu cineva care avea trei copii mai mici. Era greu, el avea grijă de ceilalți, erau săraci și nu prea ieșeau din curte că n-aveau haine și încălțări.

      Am discutat cu diriginta și am făcut o campanie de ajutorare. I-am adus fiecare ce-am putut: de îmbrăcat, ceva de încălțat, câte un caiet, creioane... Ne privea mirat, cu ochii aceia nevinovați, ne-a mulțumit și a promis că n-o să ne facă de rușine cu școala: la el în sat fusese premiant!

      La pauza mare fiecare scotea pachețelul cu mâncare, el nimic, niciodată.

      - Măi, Jo, tu nu mănânci? Că, uite ce slab ești - i-a spus o colegă, oferindu-i un pachețel adus special pentru el!

      L-a luat și a început să mănânce timid, apoi din ce în ce mai cu poftă!

      - Da' de ce te-au tuns ai tăi așa, zero? l-a întrebat altcineva.

      - Păi, când am venit aici, noii mei frați aveau păduchi și m-am umplut și eu... Mama i-a spălat, i-a dat cu petrol pe cap și i-a vindecat, erau tare murdari, săracii! Iar noi, acolo în sat eram familie de frunte, o duceam bine dacă nu ne punea cineva foc la casă! Așa s-a stins și tata, de am rămas săraci, pe drumuri, doar eu cu mama...

      Coborâse liniștea în clasă, colegele aveau lacrimi în priviri și nu numai ele...

      A intrat profa de geografie, s-a uitat în clasă și a spus ”- Scuzați, am greșit clasa” și a ieșit. După o clipă a intrat iar:

      - Dar aici aveam eu oră cu clasa a șasea... Ptiu, bătu-v-ar, erați singuri? Era așa liniște că am crezut că sunteți deja cu altcineva la oră!

      Încet, încet, Jo al nostru a început să se deschidă, noi îi mai aduceam câte un sandviș, un frunct, ce puteam fiecare. Uneori mama îmi punea câte un sandviș cu carne și pentru el, iar el, îl înfășura în hârtie și-l ascundea în geantă.

      - Nu-ți plac sandvișurile mamei?

      - Ooo, sunt minunate, numai că i-l duc la sora mea cea mică, e bolnavă și nu rezistă, ca noi ceilalți, numai cu cartofi! Și, deși-i soră vitregă, mi-i milă de ea, nu vreau s-o pierd...

      Am simțit un nod în gât, ochii mi se umeziseră și am fugit la locul meu să nu observe și el.

      Am mers pe la el pe acasă, erau într-adevăr săraci dar... aveau grădină în care ai lor puneau mereu doar cartofi. Munții în jur erau plini de mure, de fragi, de afine și alte bunătăți, le-am arătat ce bună era salata de păpădie și altele. Ei nu ieșiseră prin pădure de frica animalelor sălbatice. Mama lor muncea de dimineața până seara la o pepinieră, tatăl era tăietor de lemne și ce ciubucuri făcea le cam bea... Erau tare bucuroși că pot completa mâncarea cu darurile naturii. Ciupercile comestibile erau delicioase și ușor de recunoscut după urmele de melci. Iar, după un timp, și-au pus în grădină ceva verdețuri de care aveau grijă și cei mici, că erau bune! Dar... anii au trecut, a venit admiterea la liceu, Jo al nostru a plecat la o scoală profesională și... nu mai știam nimic de el.

      Au trecut anii și o bună parte din viață. Odată am mers la o înmormântare, la o altă biserică, să conduc pe ultimul drum un vechi prieten. Spun altă biserică, pentru că Săcelele era renumit că în fiecare stație de autobuz  (practic în fiecare din cele șapte săticele din care s-a format orașul), avea câte o crâșmă unde să intre el, o biserică pentru ea și o cofetărie pentru copii!

      Preotul de acolo m-a întâmpinat cu simpatie, m-a invitat în biserică să stau într-o strană liberă din față și a ținut o slujbă frumoasă, cum rar am auzit. Eram trist, n-am vrut să stau la tradiționala  pomană, dar preotul a venit personal să-mi vorbească:

      - Tu, Ionele, care iubești oamenii și le dai din bunătatea sufletului tău, acum, la plecarea acestui suflet, de ce refuzi să-i fii alături?

      Am simțit un fior pe șira spinării: avea o voce guturală, aproape șoptită care aducea mult cu ceva din amintirile mele. Și atunci am ridicat repede privirea spre ochii părintelui! Erau acei ochi, de neuitat, cu genele acelea lungi, cu privirea blândă, deschisă, ca a lui...

      - Doamne... dar... el e - a strigat sufletul din mine!

      - Jo, tu ești, mă?

      N-a răspuns, doar m-a luat în brațe și m-a ținut așa strâns, lângă sufletul lui. Și, pentru prima oară de când îi știam, am văzut acei ochi înlăcrimați...

Citeste mai mult…

Francois

      - De azi, aveți un nou coleg, Francois - spuse directorul și se uită pe o hârtie - Moungolo și mai sunt aici niște nume...

      - Comment t-apelle tu? - l-a întrebat profa de franceză, care îl însoțea pe director.

      - Moungolo Marie Francois Fonfon! spuse noul coleg.

      - Așa... E din republica Africa Centrală, mă rog, mai aflați voi restul... Cine vrea să stea cu el în bancă?

      Liniște! Nimeni nu se oferi. Explicabil, era negru, înalt, masiv, creț ca în filmele de la televizor...

      - Îl primesc eu, tovarășul director, numai să încapă în bancă... Toată clasa a început să râdă! Era mare, dom'le!

      I-am făcut semn să vină și să stea jos. Toți copiii se ițeau să vadă cum va încăpea în bancă!

      A venit, s-a așezat, așa, mai într-o parte și reușea să intre în partea mea aproape jumătate! De la genunchi până sus piciorul lui era dublu decât ale noastre!

      - Eventual, o să-i aducem un scaun să stea alături de bancă - spuse directorul scărpinându-se contrariat în cap. Oricum, va fi colegul vostru, să-l ajutați să se integreze în colectiv, pentru că, mai mulți elevi au fost primiți ca ajutor gratuit pentru dezvoltarea țării lui.

      După plecarea directorului și a profei de franceză, la banca mea s-a făcut o aglomerație infernală, toți vroiau să dea mâna cu el, să se recomande! Doar eu stăteam liniștit și așteptam să fim singuri.

      A intrat profa de română, toți au fugit la locurile lor într-o harababură de zdrăngănit de șezuturi ale băncilor, șușoteli, impresii și râsete.

      - Liniște! Ce înseamnă toate astea? A! Aveți un nou coleg! Cum te cheamă?

      - Francois - răspunse toată clasa!

      El, surprins se ridică cu greu în picioare, de nu se mai termina de ridicat! Când a văzut cât de lung era, profesoara, din zâmbitoare, luă o privire mirată, serioasă și-i spuse!

      - Nu te mai ridica, ajunge, stai jos... Ia să vedem, în catalog unde ești?... Aha, te-au pus la urmă... spuse răsfoind catalogul.

      - Știi să vorbești românește?

      - Un pic, j'ai fait curs introductiv deux semaines a Bucarest, când venit. Mais j'aprend roumain aici...

      - Bine, bine, stai jos, adică rămâi acolo și fii atent la ore!

      Nu știu ce s-a predat ora aceea dar eram numai ochi și urechi la Francois! Avea manual de română pentru vorbitori de limbă franceză și... ce calitate! Editat la Paris, foi veline, culori, ce mai, era formidabil! În pauze toți năvăleau pe banca noastră, erau și care stăteau deoparte, se fereau...

      Încercam să vorbim cu el, nu înțelegea toate cuvintele, noi le explicam prin gesturi, prin orice mijloace copilărești, semnificația lor. Era mare veselie!

      Încet, încet a ieșit din atenția generală, apăreau noi chestii care atrăgeau interesul clasei și am putut să vorbim mai pe îndelete.

Mi-a spus că era fiul unui șef de trib, mai mult comunitate modernă decât trib, aveau mașini, servitori, erau un pic mai avuți, că ceilalți nu-și permiteau să urmeze școli înalte.

      - Păi, nu sunteți școlarizați gratuit?

      - Părinte la tine dă bani pe carte, culegere și cu ce scrii? Și mâncat, haina, toate dă bani părinte, la școala gratuit! - explică el.

      Era foarte serios, aici venise cu treabă și nu era onorabil pentru el să se joace! El acasă nu se juca cu copii, era educat, format, să devină succesorul tatălui în fruntea comunității.

      Dar cum eu eram jucăuș, l-am mai împins la glume, la gâdilat, la veselie, iar el răspundea pe jumătate că, de! Nu era onorant pentru cineva ca el să se joace!

      - Măi, Francois, tu spui că, dacă noi ne jucăm, n-avem onoare? Că suntem mai jos decât cei serioși, ca tine?

      - Nu, voi sunteți altfel, alt lume, alt reguli!

      - Și crezi că e mai rău, că suntem mai prejos de voi?

      - Un șef e model, pentru oamenii lui. El serios, mult judecat!

      - Un șef nu se distrează, e pedepsit?

      - O-la-la! Se distrează, mult, dar oamenii să nu vadă!

      - Păi dacă ei se distrează nu trebuie și copiii să se distreze?

      - Da, ai dreptate, petit frere, așa trebuie!

      - Păi, atunci, hai să facem și școală și distracție, nu serios tot timpul, onoarea nu stă în seriozitate, ci în ce-i drept, corect, frumos.

      - Să mă gândesc... Ceva e adevărat... Mon Pere vrea mereu eu serios! Și el... nu mereu... Mă mai gândesc!

      L-am ajutat la multe lecții de fizică, mate, i-am explicat noțiuni din urmă și altele care nici nu le făcuseră la școală! Aveau altfel repartizată materia pe anii de liceu, ba unele nu le făceau de loc! Exercițiile lor erau mai simple, mai intuitive și aceeași lecție se întindea pe mai multe ore de curs. Dar am reușit să ajungă la zi, cam după un trimestru și ceva. Între timp exersa vorbitul românește și făcea progrese spectaculoase!

      - Petit frere, sunt tare mulțumit de munca ta cu mine, eu am onoare și trebuie să plătesc, eu nu rămân dator! Ce vrei să-ți aduc din Franța?

      - Vreau eu multe din Franța, dar eu te-am ajutat din prietenie, din colegialitate, nu pentru bani! La voi nu e așa?

      - Nuu, la noi, fiecare pentru el! Și dacă eu știu mai multe, voi primi serviciu mai bun, pot face afaceri mai multe, la noi e concurență!

      - Păi, ce să spun, dacă tu vrei neapărat, ai văzut că mă ocup cu electronica, adu-mi ceva, un aparat de măsură, un osciloscop mai ieftin...

      A comandat cataloage și a venit cu ele să alegem. Dar toate erau așa de scumpe și el n-avea destui bani pentru asta!

      - Măi, Francois, dar ceva ușor de găsit la voi acasă și care nu-i pe aici nu poți să cauți, ceva ieftin, fără bani, dacă se poate!

      - La noi nu este nimc gratis, totul este pe bani!

      - Spuneai că la voi sunt maimuțici din alea mici, pe care le țineți pe gât sau în păr, cum spuneai tu... Adu-mi una din aia!

      - Da, petit frere, asta nu costă, ele fac pui și o să aduc un pui mic, să se învețe cu tine!

      A fost acasă forțat, că i-a murit mama, a plâns mult. Când s-a întors a venit cu o maimuțică, pe care, la nu știu ce aeroport, i-au oprit-o, că n-are voie cu animale, ceva motive epidemiologice...

      Mi-a părut tare rău, el a trebuit să aleagă: ori cedează maimuța unei grădini zoologice de acolo, ori plătește nu știu ce sumă mare și ei i-o păstrează până la vacanță ca s-o ducă înapoi. A dat-o... și așa nu am avut noroc de nici un cadou de la Francois...

      După liceu am pierdut legătura cu el, mi-a scris câteva scrisori, era și el la facultate, la medicină, pentru că țara lui avea mare nevoie de specialiști. Apoi a terminat și s-a întors în țara lui.

      Am încercat să-l caut pe net, acum, în epoca internetului, dar nu l-am găsit.

      Mi-ar fi plăcut să aflu ce mai face, cum a contat modelul nostru românesc pentru lumea lui, că tare i-a plăcut să fie mai puțin serios față de cum era pus să fie acasă...

      Dar am mulțumirea în suflet că l-am învățat să fie mai deschis, mai vesel, mai prietenos, fără să afecteze ”onoarea” lor ciudat înțeleasă...

Citeste mai mult…

Peripeții de primăvară

      Stau pe o bancă, în parcul din fața blocului, am prins o pauză în zbenguiala vântului iar soarele încălzește plăcut. Și-i verde-n jur... în sfârșit!

      Peste bucuria primăverii care-mi pătrunde în suflet se strecoară frânturi de imagini, apoi mă trezesc în alt timp, în alt parc, așteptând plin de emoție să vină ea. Soarele călduț mă liniștește. Închid ochii și încerc să-mi cobor emoția, să îmi stăpânesc inima care bate aiurea, nebună...

Aud pașii ei și mă fac că nu observ că vine. Doar bubuiturile din piept m-ar trăda, dacă n-ar fi zarvă de copii.  Ocolește banca, îmi pune mâinile la ochi și întreabă:

      - Ghici, cine-i?

      Dar atunci n-a fost așa! Atunci a venit și m-a sărutat pe vârful nasului!

      Chiar mi-a pus cineva ACUM mâinile la ochi! Parfumul pare al cuiva de la Iași, de departe... Oare?

      - Miroase a... Iași!

      - Ai ghicit pe jumătate! Ghici, cine-i?

      Deja au năvălit peste mine nepoții de la Iași, că ei n-aveau răbdare cu ghicitorile. Avem musafiri de 1 Mai!

      Împărtășim noutățile, facem planuri de hoinărit prin jur și intrăm bucuroși în casă.

      A doua zi, hai la iarbă verde, la cabana ”Trei Brazi” din Predeal! Aglomerat, muzică, fum, fripturi și mititei. Căutăm un loc mai departe, mai liniștit, de unde zumzetul boxelor se mai aude, doar așa, ca o părere. Era o margine de poiană de unde pornea un povârniș iar jos fremăta un fir de apă, ca să ne bucure auzul și privirea. Am făcut igienizarea: aproape doi saci de gunoaie și pet-uri. Eram obișnuiți, ne-ar fi surprins dacă găseam curat...

      Am scos grătarul cu cărbuni, fetele au început pregătiri, noi la căutat uscături și apoi la făcut focul, am pus alături masa pliantă, scăunelele și hai să ”udăm” evenimentul cu o pălincă bună dar mică, mică, să nu afecteze fiola eventualilor polițiști de pe traseu. Oricum, până plecăm se disipă orice urmă de alcool! Ne-am așezat cu toții să mai vorbim câte ceva. Fiind mai greu m-am așezat mai zdravăn pe scăunel.

      - Oau, ce repede și-a făcut efectul pălinca! Mi se clătina peisajul în fața ochilor, iar ceilalți se uitau mirați la mine.

Dar... Nu era pălinca! Era chiar malul, care începuse să cedeze și, încet, încet, a luat-o la vale! M-am speriat un pic dar ”coborârea cu malul” se făcea lent, cu mici zmucituri luându-mă pe mine, cumnatul și masa. Ei și paharele, farfuriile, n-au prea fost încântate, au plecat mai repede să se clătească în pârâiaș. Le-am ajuns din urmă, eram deja plin de pământ și apa și-a făcut datoria: aveam noroi pe toată jumătatea inferioară a corpului!

      Au sărit cu toții să ne ajute.

      - Băi, lăsați-ne pe noi, ia palinca să nu se spargă - strigă cumnatul!

Am început să râdem cu toții, am rămas doar în slip, că restul hainelor erau la uscat... dar cum era cald, s-au uscat repede.

Și așa am făcut și prima ieșire la iarbă verde și prima baie în râu!

      Ne gândeam: dar dacă era cu adevărat o râpă adâncă? Și de-atunci nu ne mai instalăm pe asemenea locuri riscante, chiar dacă priveliștea ne îmbie și susurul apei ne tentează...

Citeste mai mult…

Ce vrea femeia?

Demult, când pe pământ erau regate multe, mărunțele,

Trăia un prinț cam tinerel, deștept, frumos în toate cele.

Pierdu o luptă cu-n vecin, bătrân, dar foarte înțelept,

Care-l ierta dacă-ntr-un an, aduce un răspuns deștept

La greaua, vechea întrebare, ce filozofii lui au pus:

”Cu-adevărat ce vrea femeia” de-i slugă sau regină, sus?

 

S-a dus acasă! Cercetă, prin toate cărțille-nțelepte

Dar nu află... Și apelă, la toate mințile deștepte!

Se-apropia încet sorocul! Se duse și la vrăjitoare

Află că sus, pe vârf de munte, e vrăjitoarea cea mai mare!

Spășit, se duse și-i ceru, să îl ajute, dacă știe.

- Te-ajut dar prețu-i pe măsură! Va trebui să-ți fiu soție!

 

Cutremurat,  a acceptat, că era-n joc chiar viața lui!

- De e răspunsul bun și scap, jur că va fi așa cum spui!

-”Femeia vrea să hotărască ea însăși viața cum să-i fie!”

Plecă degrabă cu răspunsul la-învecinata-împărăție.

Era corect! Veni ferice, sărbători evenimentul

Și-apoi se pregăti de nuntă, ca să-și respecte-angajamentul.

 

În ziua nunții vrăjitoarea, se transformă, minune mare

În cea mai mare frumusețe! Subțire, dulce... ca o floare!

Și-i spuse: - De acum alege, pot fi așa doar timp jumate

Sunt ori frumoasă ziua toată și vrăjitoare-ntreaga noapte,

Sau pot fi noaptea minunată și ziua... cum mă știi prea bine!

Alege! Asta va depinde, de ce-ți dorești tu de la mine!

 

”Orice aleg aș regreta întreaga viață” a gândit

Și-a amintit de întrebarea vecinului și a vorbit:

- Alege tu, că ești femeie! Și ,viața, cum vrei tu să-ți fie!

- Aleg să-ți fiu și zi și noapte, cea mai frumoasă bucurie!

A fost o nuntă ca-n povești, trei zile nunta a ținut!

Mai multe n-am aflat dar, sper,că povestirea v-a plăcut...

Citeste mai mult…

Buchețel

      Am luat speranțe, dor, iubire

      Și am făcut un buchețel.

      Zâmbea cu mine-întreaga fire

      Iar soarele... zâmbea și el!

 

      Hăinuțe bune, spray, de toate,

      Doar la curaj stăteam cam rău!

      - N-o să mă placi, e peste poate!

      Dar mă topeam de dragul tău...

 

      - E ziua ta, fată frumoasă,

      Ți-aduc în dar aceste flori!

      Îmi repeta mintea fricoasă

      Și mă treceau mii de fiori.

 

      M-am dus... Mi-a dat o sărutare!

      Simțeam că zbor, că-mi vine rău...

      Îmi tremurau mâini și picioare,

      Dar mă topeam de dragul tău!

 

      Azi ne-amintim cu drag de toate

      Și cerului îi mulțumim,

      Că ani și zile minunate,

      Le-avem în dar... Că ne iubim!

Citeste mai mult…

Înconjurat de sfinți

      Există multe tipuri de oameni. Pot fi din naștere blânzi, prietenoși, buni sau aprigi, plini de ambiție, chiar duri cu ei sau cu ceilalți.

      Dar mai există și pornirile de moment: ești bine dispus și ai ierta pe mulți și destul de multe. Sau prost dispus și orice greșeală minoră poate deveni o tragedie, un motiv de supărare. Pentru acest fel de momente există, meditația, religia sau orice altă cale de destresare și liniștire a stărilor interioare.

      Un suflet nemulțumit va vedea în jur, selectiv, parcă mai mult rău, mai multe gesturi negative, suferințe, egoism, simțindu-se de parcă ar trăi într-un fel de iad.

      Un suflet calm, plin de intenții pozitive, va vedea în același loc, în aceeași lume, în mod selectiv, gesturile frumoase, bunătatea, mila, iubirea față de aproapele său, de parcă ar fi înconjurat de sfinți!

      Avem reflexul de a căuta ce-i deosebit, minunat în natură, peisaje, flori, gâze și, de ce nu, suflete frumoase! Când ești supărat, chiar dacă apar în jur asemenea frumuseți, le vezi cu alți ochi, treci pe lângă sau printre ele de parcă n-ai putea vedea esențialul tău de acești ”copaci”! Dar în subconștient imaginile rămân. Rămân asociate cu acele evenimente triste sau care te-au supărat.

      Admiram odată un apus de soare, cu jerbe de nori portocalii, roșii ce îmi dădeau fiori privindu-le! Am vrut să-i arăt unui străin care părea dus pe gânduri, trist și singur:

      - Nu vi se pare magnific acest cer plin de culoare?

      - Mda... Pe sub un asemenea cer, sub un splendid apus... am pierdut-o pe soție, într-un accident!

      - Îmi pare rău pentru pierderea dumneavoastră! Înseamnă că această frumusețe vă face mai mult rău...

      - O, nu, doar că simt odată cu frumusețea și durerea de atunci... Și mă doare, da tot mă uit, că ei i-ar fi plăcut tare mult să privească! Atunci, demult, ne-am oprit să admirăm apusul la rugămintea ei, iar un camion a ieșit din drum și a lovit-o, apoi s-a oprit într-un pom. S-au dus... și ea și șoferul camionului... Da... Așa a fost... Iar cerul era plin de portocaliu, ca acuma și roșu și galben... Doar noi eram goi în suflet, nu mai simțeam nimica... Țineam fetița în brațe și plângeam! De-atunci vin aici, să admir și să mă doară... Acasă trebuie să fiu vesel, să-mi cresc fetița! Aici... Pot s-o jelesc...

      Și mângâia o cruce de fier, de pe marginea drumului, pe care n-o observasem. Era vopsită în portocaliu, avea flori proaspete la bază și o candelă aprinsă.

      Aveam impresia că acolo trebăluia un sfânt, lăsat pe lume să guste dulcele și amarul vieții de pământean. E greu să fii un astfel de sfânt!

      Am plecat cu un nod în gât. Pe cer culorile se estompaseră, de pe munții din jur cobora răcoarea. Apusul devenise și pentru mine o imagine frumoasă dar tristă...

Citeste mai mult…

Defectul

Mergeam zilnic, chiar și de două ori, pe la Andrei, prietenul meu cu care meșteream plini de pasiune, tot felul de chestii electronice. Ieșeam din cartier la șoseaua principală, urcam pe lângă biserică și în dreptul restaurantului Stadion deviam spre poarta doi a uzinei, de unde mai erau câțiva metri până la numărul trei, unde locuia el. Pe drum, treceam pe lângă o casă micuță, în grădinița căreia era mereu o fată. De fiecare dată când treceam mă urmărea cu privirea sau chiar venea lângă gard și se uita lung, lung după mine.

      - Sigur se uită așa pentru că mă vede șchiop - gândeam eu.

      Într-o zi i-am făcut cu mâna și a fugit speriată! Altă dată i-am zâmbit și am dat din cap a salut! N-a mai fugit dar se uita mirată după mine. Încet, încet a început să-mi răspundă la salut, ba chiar să-mi facă înapoi cu mâna!

      Odată m-am oprit și am întrebat-o:

      - Cum te cheamă?

      - Iar a fugit, e de groază fata asta! Ce-o fi cu ea, de obicei unguroaicele sunt îndrăznețe, vorbărețe - mi-am spus eu în gând.

      A doua zi am trecut mai departe și am auzit-o strigând, după ce am trecut:

      - Eu sunt Ana! Și a zbughit-o colorată la față, de parcă ar fi spus ceva de care să-i fie rușine!

      - Eu sunt Ionel!

      - Știu demult, mi-a răspuns de undeva de după ceva tufe de rujinci.

      - Atunci de ce fugi așa?

      N-a mai răspuns, așa că am plecat mai departe.

      - Servus Ana, am spus următoarea dată când am mai trecut pe acolo, deși ea nu era!

      - Servus Ionel - am auzit răspunsul de undeva din grădină!

      A mai trecut un timp, am început să schimbăm câte ceva vorbe, așa în trecere, dar am observat ceva ciudat la ea: de fiecare dată stătea numai din profil, de vedeam numai partea dreaptă a capului! Am bănuit că are ceva probleme și nu vrea să văd eu, că și eu mai făceam așa când stăteam jos undeva și nu vroiam să observe niște ”ele” că sunt șchiop. Așteptam să plece ele primele și apoi plecam și eu...

      I-am povestit lui Andrei de Ana, iar sora lui mai mică mi-a spus:

      - A, e Ana Fekete, chioara, aia care stă toată ziua în grădină și pictează!

      - Vai ce urât i-ai zis, tu, Eniko! Probabil că și de mine zici ”A, Ionel ăla șchiop!”

      - Nu zic așa... Îmi pare rău, nu m-am gândit că s-ar supăra... Că te superi! Toată lumea îi spune așa, eu ce vină am?

      Data următoare m-am oprit la gardul ei și i-am spus:

      - Servus Ana, nu-mi arăți și mie ce pictezi? Că am auzit de la Eniko că pictezi frumos!

      Nu mi-a răspuns nimeni așa că am dat să plec.

      - Stai, nu pleca, acuma îți arăt!

      A venit cu o pânză înrămată, o pictură în lucru, cu niște flori foarte frumos colorate, dar de un fel de care nu mai văzusem! Și a ales așa un drum ca să fie tot cu partea dreaptă către mine.

      - Oau! Ce frumos! Ce culori! N-am mai văzut așa flori, ce sunt?

      - Ei, flori și gata! Ai văzut destul! Și plecă repede, tot așa, ca să nu văd eu cealaltă parte a capului.

      Într-o zi am văzut pe cineva ieșind pe poarta lor, o femeie mărunțică, cu privirile blajine, prietenoase.

      - Săru' mâna, Fekete neny.

      S-a oprit, m-a privit cu căldură și m-a întrebat:

      - Tu ești cel care vorbește mereu cu Ana?

      - Da, tot trec pe aici, ea este mereu în grădină și ne-am salutat, apoi am vorbit, iar acum, de curând chiar mi-a arătat o pictură!

      - De ce mă pârăști, mă? - se auzi de după gard vocea Anei.

      - Hai, măi, Ana, că n-am pârât nimica, nu e rușine să pictezi, nu?

      - N-o lua în seamă, uneori e mai... răutăcioasă! Da-i trece! - a spus mama ei plecând.

      A doua zi am trecut, am strigat-o dar n-a mai răspuns.

      - Ei, na, treaba ei, eu am vrut să fiu drăguț cu ea! - mi-am spus și am plecat în drumul meu.

      După câteva zile a ieșit iar în grădină și m-a salutat ca și când nu s-a întâmplat nimic.

      Dar a mai avut loc o schimbare: a venit lângă gard și mi-a arătat toată fața! Biata de ea avea un ochi lipsă, parcă era închis și se înroșise toată la față! Tremura, de parcă vroia să fugă ca de obicei, dar îndârjirea de pe chipul ei arăta că se abține cu greu. M-am uitat și i-am spus:

      - Mda, e o problemă, dar nu-i așa gravă ca piciorul meu! Eu nu pot să alerg cu copii, tu poți alerga, bine mersi, din cauza ochiului!

      A rămas cu gura căscată! Se aștepta la cine știe ce de la mine, dar nu asta! Eu am încercat să minimizez problema, să nu se simtă prost că mi-a arătat necazul ei!

      - Dar, uite, ce urâtă sunt din cauza asta! Nici nu pot ieși din curte de rușine, că îmi spun toți... Ana chioara - spuse ea printre lacrimi și suspine!

      - Tu ce crezi, mie nu-mi strigă la fel? Adică, nu chiar la fel, doar Ionel șchiopul! Dar dacă strigă după altul grasule, sau piticule, crezi că e motiv ca respectivii copii să nu mai iasă niciodată din curte? Uite, eu sunt mereu pe stradă, deja ei s-au obișnuit cu mine iar eu cu porecla!

      Stătea tăcută, plină de gânduri și se uita undeva aiurea, prin mine. Am plecat, să n-o supăr mai tare, iar ea nici n-a observat că plec!

      A doua zi mă aștepta lângă gard, cu toată fața spre mine, iar eu m-am oprit, am privit-o atent și i-am spus:

      - Tu poți să te piepteni cu breton mai lung pe stânga să acopere problema, ca să nu te simți prost! Și cred că nu costă mult să pui un ochi de sticlă, să fie locul la fel cu cel sănătos!

      - Oare se poate? Să vorbesc cu mama! De ce nu s-or fi gândit și ei mai repede la asta? - spuse ea și fugi în casă să vorbească cu ai ei, uitând de mine.

      A lipsit un timp, era plecată la rude la Târgu Mureș.

      Când s-a întors m-a strigat de departe și mi-a arătat mândră noua ei înfățișare: Avea un ochi foarte asemănător cu cel bun iar fața ei devenise foarte frumoasă!

      - Formidabil, ce frumoasă te-ai făcut! Cred că nu-i nici o fată așa frumoasă pe strada ta!

      S-a înroșit a dat să fugă și s-a oprit. A zâmbit încurcată și a spus:

      - Stai să vezi când mi-o crește bretonul, ce bine o să arăt!

      Radia, fericirea o făcea mai frumoasă, deja scosese o oglinjoară și lua diferite posturi, să vadă cum îi stă! Era simpatică, foc. Atunci a ieșit și mama ei în grădină și a spus:

      - I-ai mulțumit lui Ionel pentru ideea lui cu ochiul de sticlă?

      S-a oprit din maimuțăreala din oglindă, s-a bâlbâit, s-a colorat în obraji și cu greu, privind în jos, mi-a spus:

      - Mulțumesc... Stai să-ți spun ceva la ureche!

      A ieșit din curte a venit și m-a strâns în brațe și m-a pupat pe obraji. Era roșie în obraji dar fericită și mi-a spus:

      - No, așa spun eu din suflet mulțumesc, tu, Ionele!

      Am plecat emoționat și eu...

      De atunci,  am văzut-o mai rar, dar ne întâlneam prin parc, era mereu cu fetele!

      Au trecut mulți ani de la aceste întâmplări, fiecare a mers pe drumul lui, nici nu cred că mai știu cum arată!

      Într-o seară de luni, când mergeam la concerte simfonice, în foaierul teatrului dramatic din Brașov era o expoziție de pictură.

      Cum am ajuns ceva mai devreme, m-am plimbat și am admirat tablourile. deodată unul din tablouri mi-a făcut inima să tresară: erau florile acelea ciudate ale Anei. Mirat, am stat să mă uit mai de aproape. Cineva m-a cuprins cu brațele din spate și mi-a acoperit ochii, delicat, iar o voce inconfundabilă m-a întrebat:

      - Ghici cine-i?

      - Ești Ana, cum să nu te recunosc? Tu ești unică!

      Ne-am bucurat de revedere, am felicitat-o, era deja o pictoriță consacrată, absolvise nu știu ce școli din domeniu.

      Și era aranjată cu mult bun gust, pieptănată modern, asimetric, cu un fel de breton care acoperea parțial, discret, elegant, defectul ei...

Citeste mai mult…

Răsplata

Stătea pe marginea patului, cu ochii mari, înlăcrimați, privind în gol. Și povestea. Își vărsa sacul tristeții și, din când în când, suspina. Chiar și când plângea te uimea frumusețea și puritatea care se desprindeau de pe chipul ei. Ne era tare dragă, ea simțea și avea mare încredere în noi, deși eram prietenii lui de dinainte de a se cunoaște ei doi.

- Iar s-a dus la pauza de masă și a mâncat cu ceilalți, acolo unde e și aia! Iar pe mine m-a lăsat să mănânc singură! Nici nu puteam mânca mare lucru când vedeam că aia se uita și glumea numai cu el. Iar el... el... of! Nu-ți mai spun! Da, să știi că au fost colege care m-au prevenit că se duc amândoi în tunelul de uscare defect, că e cald acolo și dispar cam câte o jumate de oră. Iar ele îi spuneau maistrului și-l trimiteau după aia. Ce, ele muncesc și aia... să nu mai zic eu ce? Așa zic colegele... Și eu plâng ca proasta, iar el nu recunoaște.

- Dragă Lili, ai două soluții: rabzi sau... îți iei copii și te duci cât vezi cu ochii! Dar cu doi copii mici e greu... Și pentru ei o să fie greu!

- I-am spus: dacă eu m-aș duce cu altul așa cum merge el cu aia, cum i-ar pica? Mi-a spus s-o fac, el nu se supără... Dar eu nu pot, nu pot așa ceva! Nu știu ce să fac, nu mai știu...

- Eu cred că, dacă mai rabzi nițel, poate s-o sătura de aia și se întoarce la familie, la copii. Cred că-i iubește, nu?

- O, da! Tot timpul se joacă cu ei, parcă-s de-o seamă. Dar eu nu mai pot, nu mai pot... I-am spus că dacă nu termină cu prostiile divorțez! A râs! Mi-a spus că n-am nimic, n-am unde să mă duc cu doi copii, iar el ar câștiga rapid copii în procese, că are casă, maică-sa are grijă de copii, iar eu... Eu n-am nimica!

      Cotiera textilă a canapelei pe care stătea, era udă de lacrimile ei...

Au fost multe zile când biata Lili venea așa la noi și-și vărsa oful. Nu știam cum să reacționăm, trebuiau să-și hotărască singuri drumul.

Am încercat să vorbesc eu cu el: eram prieteni din copilărie și ne permiteam multe! Mi-a răspuns că nu-i chiar așa, că orice bărbat mai prinde câte o ”ocazie”, câte o tipă faină, care se lasă! Ce, eu n-aș profita dacă vreuna faină mi s-ar oferi, fără obligații? I-am răspuns că nu, eu sunt căsătorit și-mi iubesc soția. A râs și mi-a spus că o fac eu pe viteazul, dar, ia să mă prindă una de ”ceva” și să se ofere, sigur n-aș rezista!

Am înțeles atunci că pentru el căsătoria era doar un aranjament comod, acceptabil, cu cineva care să-i asigure confort, relații intime și copii. Iar ea prostuța îl iubea, ei nici nu i-am   mai spus tot adevărul.

Era epoca închirierii aparatelor video, cu casete mari, cu bandă, cu filme titrate de o voce feminină, parcă Irina Nu-știu-cum o chema. El a reparat un video și l-a adus într-o sâmbătă seara să ne uităm la filme și mai bune și mai necuminți... Pentru noi erau noutate absolută, nu mai văzusem așa ceva!

Duminica trebuia să vină după aparat și să ieșim undeva la iarbă verde dar n-a venit. Ei i-a fost rău, probabil destul de rău să o creadă și el și ne-am întâlnit numai a doua zi în policlinică. A fost ultima dată când am văzut-o conștientă!

Suferea tare, dar și atunci avea un zâmbet în colțul gurii, când ni se adresa! Iar paloarea o făcea și mai frumoasă!

- Cred că Dumnezeu a găsit o soluție la toate problemele noastre: Mi-a dat boala asta! - spuse ea când el nu era atent. Nu știu ce să mă fac dacă scap, mai bine n-aș mai scăpa!

- Doamne, Lili, cum poți spune așa ceva, și copii ce-or să facă dacă tu nu scapi? Te-ai gândit la asta?

- Da, au condiții... Se vor descurca, dar eu, eu... Nu mai pot!

În aceeași zi au dus-o cu salvarea la spital, seara a intrat în comă și până vineri... s-a dus! Totul s-a întâmplat după o transfuzie de sânge, la spital, făcută cu câteva zile înainte! Făcuse nu știu ce boală, parcă i se mai zicea  icter negru și de asta nu se scapă...

A rămas singur, așa cum o amenința pe ea, copiii nu știau nimic, i-am ținut cu rândul și noi și alte familii prietene până a fost pusă la locul ei... de veci!

Abia acum s-a trezit prietenul nostru la crunta realitate!

A fost prima oară când l-am văzut plângând și nu ultima...

În acea perioadă a avut loc accidentul de la Cernobâl, oamenii primeau gratuit pastile de iod, colegii la fabrică măsurau radiațiile din aer, care variau după vânt, ploaie. Nu se putea evita contaminarea, totul depindea acum de rezistența fiecărui organism. Al lui era slăbit de groază, de vina care-i umbrea fiecare gând. A făcut o boală înrudită cu cancerul, Hodkin sau cam așa ceva. L-au suspectat de boală de plămâni, l-au ținut până era să moară la un spital de pneumoftiziologie. Apoi a ajuns la București la un spital de oncologie. Ne scria de acolo despre colegi, ce au și cum sunt. După un timp ne-a scris că nu mai era nici unul din cei care erau internați când a intrat el în spital, ceilalți se duseseră...

Era total descurajat, noi îi dădeam curaj, spuneam că poate are de tras după păcatele, greșelile făcute mai înainte. Recunoștea că merită ce i se întâmplă dar... că el nu mai rezistă, nu mai poate! I-am povestit că venea Lili singură , plângea și spunea tot așa, că nu mai poate! Acuma e rândul lui...

Și a putut! S-a întors acasă și odată pe lună, se ducea la nu știu ce injecții, care costau cât un salariu. Starea i se îmbunătățea și psihic începuseră să-i revină speranțele. Chiar și-a reluat lucrul și... după un timp ne-a prezentat o fată care avea și ea doi copii ca și el și care ne-a displăcut profund! I-am spus că dacă se căsătoresc să nu o aducă pe la noi! Dar... S-au căsătorit și i-am primit, că nu eram chiar așa răi la suflet.

Se spune că Dumnezeu nu dă cu bățul, dar răsplătește fiecare faptă, bună sau rea.

El o iubea nebunește, iar ea i-a făcut, după un timp, exact ce făcuse el fostei soții: L-a lăsat acasă cu toți copiii și s-a dus cu unul care-i scria versuri ”așa de frumos”...

Și-a făcut ”damblaua” câteva zile și s-a întors acasă ca și cum nimic nu se întâmplase! Ba i-a mai și spus că dacă nu-i convine, ea pleacă la părinți și gata! A înțeles de-abia acum prin ce suferințe trecuse Lili și era tare afectat: slăbise, avea privirea tulbure, rămânea pierdut printre gânduri, era parcă alt om...

Au mai trăit împreună câțiva ani, copiii erau toți mari și s-au hotărât să se despartă, să vândă apartamentul și să împartă banii. Ea s-a mutat la un tip care nu inspira deloc încredere, până i-a tocat toți banii, apoi a dat-o afară. A revenit la el, deși nu merita a primit-o și, după câteva săptămâni, i-a dat chiar și bani să plece la muncă în Italia. S-a dus și nu a mai dat nici un semn de viață. Ba, după un timp, s-a aflat că trăia cu un italian bătrân. Iar el a rămas fără femeie, fără bani... Singur!

Suferea mult, i-am spus să se roage la Dumnezeu pentru iertare.

- La ce-am făcut eu nu merit nici o iertare! Sunt un, un... nenorocit, care și-a făcut-o cu mâna lui!

Odată cu sufletul parcă și fizicul i se dărâma: din băiatul voinic și vesel devenise o umbră tristă, tăcută. Ca prieten de-o viață, mă durea sufletul de suferința lui.

      I-am amintit de iertarea primită de unul din cei doi hoți răstigniți alături de Iisus, pe cruce.

 S-a dus la mormântul ei și a plâns mult, mi-a povestit sora lui. A vrut să rămână singur acolo, s-a întors seara, parcă alt om, dârdâind de frig, avea corpul slăbit de boală, dar cu privirea  senină și sufletul parcă mai liniștit.

- I-am cerut iertare și lui Dumnezeu și ei... Ar trebui să mă simt ușurat, dar acuma mi-am dat seama că eu nu mă pot ierta! Cum am putut?

Și lacrimile îi curgeau pe obraji, pe barbă.

I-am povestit că, dacă te căiești sincer, iertarea vine, iar el ar trebui să se ierte, mai are treabă, vor veni nepoței care au nevoie de un bunic, de un sfătuitor.

- Tot ce Dumnezeu mi-a dat, am stricat și am pierdut, apoi m-a făcut să înțeleg cât a durut... Mulțumesc, prietene, mă simt mai ușurat. Dar nu pot uita: cum am putut face așa ceva? - mi-a spus după câteva zile.

A mai trăit un timp, cuminte... senin...  și singur în suferința lui.

Apoi s-a stins...

Domnul a mai întors astfel încă o filă din viețile noastre, o filă tristă, cruntă...

Citeste mai mult…

Hora Unirii

      Culisele erau impresionante! Așteptam cu mare emoție să-mi vină rândul. Aici anunțurile se făceau prin difuzoare, aveau lumini, de, era la oraș!

      Cineva ne-a făcut semn că, după anunțul la difuzor, urma să intrăm noi pe scenă: întâi eu ca solist apoi și restul de copii.

      Am fost împins să ies de după perdea și m-am trezit într-o mare de întuneric, pentru o clipă, apoi am fost orbit de un reflector! Am uitat și cum mă cheamă!

      - Să cântăm împreună cu copiii din Balta Albă, ocupanții locului trei la spectacolul de azi, cântecul Hora Unirii! - a anunțat vocea din difuzor.

      - Hai, începe - mi-au șoptit de după perdea! Cântă!

      - Iepuraș, coconaș, a fugit peste imaș...

      Toată sala a început să cânte cu mine, în timp ce alții rădeau în hohote! Am cântat până la capăt, dar între timp îmi revenisem, așa că am început și Hora Unirii.

      Sala a început să cânte cu mine, încet, încet, au intrat și ceilalți copii ținându-se de mână și au făcut o horă în jurul meu.

      Era atât de frumos! Dar, spre final, unul din copii din horă s-a împiedicat și a căzut! Peste el a căzut și fetița care urma în horă. Cântecul nu s-a oprit, ei s-au ridicat și totul s-a încheiat frumos! Spectatorii au râs dar majoritatea au continuat să cânte cu noi.

      Copiii au ieșit de pe scenă tot în șir, ținându-se de mână iar eu, am rămas singur acolo în mijlocul scenei! În timp ce spectatorii aplaudau, mi-au pus iar reflectorul în ochi și iar m-am pierdut! Stăteam în acea baie de lumină încremenit!

      - Zi ”mulțumesc” și ieși! - mi-au șoptit de după perdea.

      - Echipa noastră artistică vă mulțumește pentru aplauze! - am spus și m-am retras și eu, în aplauzele spectatorilor!

      Am ajuns în culise, îmi tremurau genunchii de emoție și abia atunci mi-am dat seama că am cam făcut-o lată!

      - Cum de te-ai pierdut așa, măi Ionele, doar ai mai cântat pe scenă, cu spectatori!

      - Păi... Nu știu! Când mi-au pus în ochi reflectorul ăla, nu mai știam nici cum mă cheamă, na! Noroc că mi-a șoptit cineva să cânt! Și am cântat... ce mi-a venit!

      - Ei, ai avut noroc că cei din sală s-au distrat de noua ta horă... a iepurilor! Iar, după aia, ai cântat și ce trebuie și a ieșit bine!

      - Dar tu, Andrei, cum ai reușit să te împiedici?

      - Era o monedă, din aia nouă, de trei lei pe jos și gândindu-mă dacă s-o iau sau nu, m-a ajuns Lenuța din urmă și m-a călcat pe ițarii ăștia, că uitați ce mari mi i-au dat, fir-ar ei să fie... Și când am tras piciorul, a căzut și ea! Uitați ce vânătaie mi-a făcut cu cotul, zise el ridicând ia și arătând vânătaia.

      Era urâtă, îl nimerise cu cotul în coaste, săracul!

      - Ei, gata, treceți frumos la camion să plecăm că se grăbește și nea Vasile, șoferul. El mai are de lucru azi, nu numai pe noi! Andrei, ai grijă să nu te împiedici iar!

      Andrei a întors capul să spună că nu se mai împiedică, cineva i-a tăiat calea și iar a ieșit o căzătură, de data asta cu mai mulți copii!

      Am râs cu toții, chiar și Andrei și am plecat veseli și fericiți. Am fost și noi într-un spectacol la oraș, am ocupat locul trei și am oferit și finalul cu Hora Unirii, chiar dacă au mai fost prin ea și ceva iepurași coconași! Dar a fost frumos, am fost aplaudați și am plecat plini de mulțumire! Cine mai era ca noi?

 

Citeste mai mult…

Daruri

Nu speram să primesc ceva daruri de la Moș Crăciun că... n-am prea fost cuminte! Doar dacă se vor împărți ceva daruri la toți copiii din sanatoriul nostru, că cei mai mari repetă pe ascuns, ca pentru un spectacol. Tovarășa educatoare de la etajul nostru, m-a pus și pe mine să învăț o poezie. E tare frumoasă, dar... Nu pot s-o zic, că mă apucă plânsul! Am învățat-o, așa, preventiv: dacă mă pune Moșul să spun o poezie să știu măcar câteva strofe. Se numea Cântec de George Coșbuc.

A doua zi m-a chemat și m-a pus să o recit. M-a dăscălit și mi-a explicat că poezia asta e ca o piesă de teatru, plină cu roluri: de lup, de mamă, de omul cu sacul... Cu mici încurcături am recitat-o frumos, cu atâta suflet, că m-a felicitat! Și n-am plâns deloc!

În clubul nostru de la etajul trei, au pus un brad adevărat, l-au împodobit minunat! Am contribuit cu toții la ornarea bradului: coșulețe din hârtie colorată, nuci îmbrăcate în poleială din staniol, un fel de panglici din hârtie creponată care înlocuiau beteala, lănțucuri, figurine, ce mai, era o bucurie să participăm!

- Îți place, Ionel? Și ai tăi, acasă, fac brad așa frumos?

- Tovarășa, eu sunt de la țară, la noi se împodobește pom de iarnă numai la școală! Acasă n-am avut niciodată!

Seara a venit un Moș Crăciun adevărat! Doar că avea barba și mustățile din vată, iar la voce semăna grozav cu liftierul nostru, nea Ismail.

S-a făcut o serbare adevărată, am fost și eu pus să recit. Am pus atâta suflet în recitarea mea, că îmi imaginam și eu cum vine lupul să ceară copii, apoi cel care aduna în sac pe copiii care plâng... O parte din copii au început să plângă de dorul mamelor.

Am fost lăudat și s-a trecut repede la alți copii, dar nici unul nu a mai recitat cu suflet, așa ca mine! În sinea mea eram tare mândru!

- Cine te-a învățat să reciți așa frumos? m-a întrebat Moșul.

- Tovarășa educatoare, dar și eu recit cu tragere de inimă când înțeleg poezia! Că fiecare poezie are o poveste frumoasă, numai alea cu patria nu! Și mi-a mai plăcut poezia și pentru că eram o mămicuță care-și apără puișorii, cum scrie autorul Ion Creangă, pardon, George Coșbuc.

Gustarea de la ora patru a devenit una cu distribuirea cadourilor de la Moșul: un caiet, o gumă și-un creion, iar de mâncare o ciocolățică mică și câțiva biscuiți.

A fost frumos, dar aici, în sanatoriu, nu pleacă nimeni cu colindatul, cu steaua sau alte obiceiuri de la noi.

Noaptea am visat că am fost cu colindatul și am adunat multe bunătăți. Dar dimineața, chiar în ziua de Crăciun, cineva îmi furase o parte din cadouri. Ne-am plâns la educatoare, că eram mai mulți păgubiți. La căutare, s-au găsit aproape toate, la un copil de oier și ne-au fost înapoiate, minus ceea ce apucase să mănânce...

Am primit pachet de la părinți, prin poștă, cu mâncare așa cum se face la noi de sărbători: tobă, caltaboș, slănină și șorici. Dar s-a consumat totul în câteva minute, că așa aveam convenție: să împărțim cu toții când primim pachet. E bine așa, că altfel nu pupam eu dulciuri, prăjituri și cozonac, cum primeau cei de la oraș.

Au trecut anii, am devenit orășean și eu, ne mutasem la Brașov. Aici făceam în fiecare an brad adevărat, se vindeau peste tot: în fața alimentărilor mai mari, sau veneau țiganii cu brazi furați, chiar la poartă și ți-i dădeau mai ieftin.

Am cumpărat și-n acest an un brad, acum s-au mai scumpit dar fiica mea, deși e maaare, nu concepe sărbători de Crăciun, fără Măria Sa, POMUL DE IARNĂ!

Dar, oricâte led-uri, globuri și beteală ar avea pomul de iarnă de acum, oricât de sărăcuț ornat era atunci, emoții și bucurie așa cum le aveam în sufletele noastre de copii, n-am mai avut...

Citeste mai mult…

Versul lui

Iubeam nespus, iubeam frumos,

Dar nu știam cum să ți-o spun.

M-a ajutat, cu vers duios,

Un Eminescu, drag străbun...

 

Tu nu-l știai, ți l-am adus

Din file vechi și prăfuite.

Pe piedestalul lui m-ai pus:

- O, ce frumos le-ai scris, iubite!

 

- Nu eu le-am scris... Doar le-am ales

Să-ți spună despre-a mea iubire!

- M-ai păcălit!Ești un pervers!

Și-s singur azi, cu-a mea mâhnire...

 

I-am scris mesaje, vers de dor

Din eminesciana jale

S-o îmblânzesc n-a fost ușor.

- Să-mi scrii cu versurile tale!

 

Acum încerc, dar orice scriu

E-așa modest... Și ți le-am dat!

- Nu sunt la fel, dar măcar știu

Că mă iubești cu-adevărat!

 

Din Eminescu recitim.

- Să știi, cu el m-ai cucerit!

Și, după ani, îi mulțumim.

Mă simt de ceruri ocrotit...

 

Citeste mai mult…

Balada

      -Tocmai acum v-ați nimerit și voi, măi, Jeni, când serbăm admiterea la facultatea Sorbona a lui Emilian? - spuse unchiul Neculai, ruda noastră bogată, din capitală.

      - Unchiule, pe noi ne-a adus nevoia aici, la București, i-a răspuns mama. Am venit să facem ghete ortopedice lui Ionel. Se fac numai aici, la Pirogov și eram programați mâine dimineață! Uitați, v-am adus și noi câte ceva, două gâște, vin și carne în untură, două borcane de cinci kile...

      - Lasă, lasă, nu le mai înșira, o să le pună la locul lor tanti-ta. O să vă duc la o vecină... să vorbesc dacă poate... Ce mă fac eu cu voi, de la țară...

      - Păi, unchiule, eu vă ajut la bucătărie, la servire, mă pricep nu? Iar băiatul e îmbrăcat decent, în costumaș, va sta și el pe undeva! Iar după ce pleacă musafirii, la noapte găsim noi un preș, ceva, pe care să ne culcăm! Ce spui?

      - Bine-ai venit, Jeni, spuse tanti Marioara, înarmată cu un șorț de bucătărie, o bonetă albă și cu un capac în mână!  Ce bine-mi prinde ajutorul tău, hai fuga la bucătărie! Și tu, Ionel mamă, stai cuminte pe aici că acum se adună musafirii! Să nu te bagi în vorba lor, ai înțeles?

      Ne-am ”integrat” repede, eu admiram pianul, fără să-mi pese de ceilalți, de parcă eram în gară. A dat năvală peste mine Liuța, sora mai mică a sărbătoritului și m-a pupat, m-a prezentat fetelor cu care era ea.

      - Liuțo - i-am șoptit la ureche - pot să apăs și eu pe o clapă la pian, așa, încet...

      A râs, m-a lăsat să încerc două trei clape, dar să apăs ușor, să nu deranjăm musafirii.

      Eram topit, clapele sclipeau, sunetele erau divine, doar clapele negre sunau mai aiurea, pentru un necunoscător ca mine!

 La un moment dat s-a făcut liniște, Liuța m-a luat de mână și m-a așezat pe un scaun, făcându-mi semn cu degetul la gură să păstrez liniștea.

      Două fete, cu viori în mână, în picioare se pregăteau să cânte ceva.

      Și deodată, niște sunete divine, o muzică îngerească se auzi din viorile lor! Am rămas cu gura căscată, mi-au dat lacrimile de emoție și uitasem să mai respir. Era prima dată când auzeam ”Balada” lui Ciprian Porumbescu!

      Era așa de frumos, atâta tristețe și jale în unele acorduri, atâta iubire și mângâiere în altele, că eu stăteam, cu mâinile înțepenite într-o poziție aiurea iar lacrimile îmi șiroiau pe față, de îmi udasem gulerașul alb al cămășii. Sorbeam din priviri pe cele două fete, care în ochii mei erau ființe angelice și mi se părea că sunt undeva, într-altă lume, în rai...

      Ele m-au observat, mă priveau cu drag, îmi zâmbeau și, când au terminat, în aplauzele celor din jur, au venit și m-au pupat, mi-au șters lacrimile și au spus către ceilalți:

      - Atât de frumos a trăit muzica acest copil că ne-au dat și nouă lacrimile de emoția, de șiroaiele de lacrimi care i-au udat hăinuța, cămașa și obrăjorii!

      În timp ce spuneau asta, una dintre ele mă ștergea pe față cu un șervețel care mirosea tare frumos, iar eu n-aveam curaj nici să mișc, nici să scot vreun sunet, doar le priveam cu admirație, cu uimire!

      - Deci există muzică îngerească, am îngăimat eu, după un timp.

      Ele au râs, au repetat tare ce spusesem și deodată mi-am dat seama că am devenit centrul atenției tuturor. Mi-a fost așa rușine că am fugit repede la bucătărie, unde am fost întâmpinat de tanti Marioara:

      - Ce-ai făcut, ai stricat ceva? Cum de-ai venit la bucătărie? Ți-o fi foame! Ia de la mama, de pe platourile astea ce a mai rămas, că ăștia-s copii mofturoși de la oraș. Așa, mamă, e bun?

      Am aprobat dând din cap, aveam deja gura plină de bunătățuri!

Nu știu când și cum am adormit, dar noaptea le-am visat pe cele două fete cu vioara și pe Dumnezeu cum le asculta zâmbind. Eram lângă El și ascultam acea muzică divină, mângâiat pe cap de mâna Lui caldă și mare, ca a unchiului Neculai.

      De-a lungul vieții, de câte ori ascultam Balada, îmi apăreau în minte cele două, cu mobila aceea scumpă din spatele lor, care lucea de-ți lua ochii, cu viorile lăcuite, de culoarea focului...

      Și mulțumesc Domnului că am avut șansa să aud pe viu această piesă muzicală, cântată la două viori, în acea atmosferă luxoasă, plină de oameni stilați, din altă lume... Pentru mine, copilul de la țară, era o lume de vis...

      Merg și acum la concertele filarmonicii din Brașov, dar emoția aceea n-am mai simțit-o niciodată!

Citeste mai mult…

Masă în sat

      Era început de an școlar, un septembrie fierbinte, venisem de la școală, lecții aproape că n-aveam, eram singur acasă și mă plictiseam.

      - Ia să mă duc eu la vară-mea, Iulica, că tanti Lena e la muncă, la găinărie! Că poate și ea se plicitisește și ne ținem de urât amândoi!

      Am sărit gardul mai prin spatele grădinii, unde era cam prăpădit și m-am dus încet în bucătărie s-o sperii.

      - Bau, te-am speriat? - am spus eu deschizând brusc ușa.

      Erau acasă cu toate și stăteau la masă, iar în bucătărie mirosea grozav de bine.

      - Săru' mâna tanti Lena, nu știam că sunteți acasă! Am venit să... cer împrumut o radieră, că avem temă la desen și a mea a dispărut la școală. Că vine Pisei, ăla, ne bea cerneala și ne fură tot ce lăsăm pe bancă!

      - Da, da, că te și cred, io-s proastă, acuma am venit pe lume! De ce minți mă? Zi mai bine c-ai venit să te joci cu proasta asta a mea, că altă treabă n-are, degeaba e fată mare! Geme casa de treburi și ei îi arde de joacă cu ăștia mici, ca tine! - și continuă, ca de obicei, tot felul de vorbe, spuse așa, ca pentru ea.

      Noi eram obișnuiți cu vorbele ei rele, nici n-o mai băgam în seamă, le consideram un fel de salut prietenos! Că... dacă era supărată, vorbea cu mâinile, cu mătura și cu tot ce altceva mai prindea și le folosea ca arme de atac!

      În capul mesei stătea tanti Lena iar de-o parte și de cealaltă fetele ei. Stăteam în picioare în celălalt capăt al mesei și mă uitam cu poftă la tigaia din mijocul mesei, în care înmuiau  mămăliga în untura aromată și luau bucăți de carne prăjită, tăiată mărunt, adusă de la găinărie și făcută pastramă ca să țină. Frigidere nu prea erau pe atunci că... nu aveam curent electric în sat!

      - Ce stai și te uiți? Hai, ia și tu mămăligă și întinge în untură! Carne nu-ți dau, să-ți dea mă'ta!

      Am tras un taburet și am început să mănânc și eu! Iar Iulica, vară-mea îmi dădea pe sub masă câte o bucată de carne. Ehei... dar tanti a observat ceva în gura mea!

      - Ce-ai în gură, carne?

      - Nu tanti, s-a luat pe mămăligă ceva frimituri de carne și, ce era să fac? Le-am mâncat!

      - Așa, e bine! Să-i spui mă'ti că ți-am dat să mănânci, că mereu zice că-s zgârcită!

      - Dar, tanti Lena, fetele matale mănâncă mereu la noi, și noi le dăm și carne, așa să știi!

      - Bine mă, să vezi ce darnică sunt, ia și tu o bucată de carne, să nu zici că nu ți-am dat!

      Am luat repede, să nu se răzgândească, pe cea mai mare  și am băgat-o rapid în gură să nu mă oprească.

      - Uite, nehalitul, a luat-o pe cea mai mare!

      - Hai mămițică nu mai fi așa, doar mai ai destulă carne în dulap - zise Iulica.

      De fapt știam totul, în lipsa ei, fetele îmi dădeau și mie... Mmm, ce bună era!

      - Taci fă proasto, nu mai spune secretele casei - spuse ea șoptit - că ăștia îmi iau și pielea dacă află!

      - Ce să aflu, tanti?

      - Tu mănîncă acolo și taci! Hai, ia și carne, da' data viitoare nu-ți mai dau! Ei, comedie, acu o să hrănesc toți nehaliții din sat, ai? I-auzi la ei - bombăni ea în barbă și se duse să mai aducă.

      - Da' tanti, cum de sunteți acasă, că de obicei erați la găinărie la ora asta?

      - Ce trebuie să le știi tu pe toate, ha? Curioșii mor repede! S-a oprit frecându-se cu mâinile amândouă, pe șolduri și pe spinare.

      - Am fost la doctor - continuă ea - să mă caut de dureri, aici în rărunchi și al dracu' doctor mi-a zis să nu mai mănânc carne, să trec pe verdețuri! Da' ce, io-s capră? O viață are omu'! Ia mai dă-l dracu' de doctor, numai banii și plocoanele știe să le ia - continuă ea, din ce în ce mai încet, cu boscoroditul.

      - Mămițică, da' oleacă de dreptate are și omu ăla! Noi vrem să trăiești mult și bine, ia să treci și pe ceva ciorbe, ceva tocănițe, că nu le mănânci cu săptămânile! Și poți să le pui și ceva carne, doar de gust așa, că doar nu ți-a interzis-o cu totul - spuse Iulica.

       Spre surprinderea mea, tanti Lena a ascultat fără obișnuitele vociferări, stătea cu mâinile ei grăsuțe în șolduri și cu privirea pierdută undeva, peste noi.

      - De, fă, oi încerca și asta, dar să nu rămân fără vlagă, cu prostii de-astea în loc de mâncare! Da, dacă zice doctoru' și ziceți și voi, o să ne mai gândim. Vorbesc eu diseară cu tac'tu, să văd el ce spune! Da', voi parcă sunteți vorbiți, ziceți mereu la fel... Ce fă, eu sunt dușmanca voastră? - continuă ștergându-și o lacrimă - fac și eu ce pot, sunt și eu un om acilea... Din mare și grasă, devenise deodată  mică, mică, neajutorată și plângea!

      Fetele au sărit s-o pupe și s-o îmbrățișeze, m-am dus și eu și o mângâiam ușor pe umăr. M-a simțit și s-a întors cu un ochi spre mine și a zis:

      - Tu ce vrei mă, de ce te dai pe lângă mine, mai vrei carne?

      - Nu tanti, mi-e milă de matale, că dacă te prăpădești se duce totul pe pustie aici, și verisoarele mele ar ajunge rău, iar eu vă iubesc pe toate, chiar și gura aia rea a matale, așa să știi!

      Eram și eu emoționat, un pic cu ochii umezi și ea se uita cu gura căscată la mine, în timp ce fetele plângeau de-a binelea.

      - Hai la tanti să te ia în brațe, of, ce nepot plin de suflet am, pupa-l-ar tanti pe el, i-auzi ce spune! Și eu, care eram mereu rea cu el! - spuse luându-mă în brațele ei durdulii și puternice și strângându-mâ între sânii ei mari, transpirați și moi, de abia mai puteam  respira!

      Am plecat repede, că știam că-i schimbătoare ca vântul și nu se știe cum va fi peste câteva minute!

      De-atunci, când puneau masa și erau numai ele, dacă apăream prin curtea noastră, mă striga de peste gard și mă chema să mănânc și eu. Mama mă învățase să mai refuz din când în când, dar nu mă răbda inima când îmi imaginam tigaia aia cu bucățele minunate de pastramă de pui...

      Acum, după mulți, mulți ani, este iar toamnă, stau pe bancă în parcul dintre blocuri și, de undeva, vine un miros, mmm! Așa cum mirosea la tanti Lena, Dumnezeu s-o odihnească! Și, imaginile de atunci, din copilărie, îmi răsar vii în fața ochilor, frumoase, așa cum le văd toți copii fericiți...

Citeste mai mult…

Destine

      - Servus, Carmen, ce faci cu caietele alea, aici în parc?

      - Bună ziua, nene Ionel, m-am oprit un pic pe aici... Eram în trecere! - spuse tare și răspicat, uitându-se în jur.

      Apoi îmi spuse așa, pe un ton conspirativ:

      - E secret, aștept pe profa de română, că fac meditații cu ea când prinde o fereastră în programul ei. Că ăștia de la școala ei mai chiulesc și, ca să nu stea degeaba, mă mai meditează! Da'  n-are voie, de-aia e secret, înțelegeți?

      - Mă bucur că te pregătești, că știam că nu prea aveți bani! Cât îți ia pe oră?

      - Păi... Aia e! Că nu mă costă bani, muncesc și eu și mama pentru orele ei!

      - I-auzi! Și ce vă pune să faceți?

      - La mine e simplu, am grijă de fetița ei, Georgiana, că e mai mică cu șase ani decât mine! Numai lunea și miercurea, când are ea ore cu seraliștii! Iar mama face curățenie la fiecare sfârșit de săptămână, de obicei sâmbăta! E că-i fain?

      - Da, pentru voi este singura soluție! Și de ce n-o aștepți la școală?

      - Ce v-am spus? Că e secret, nu trebuie să ne vadă nimeni, că se prind ăștia și are necazuri!

      Am plecat și mă gândeam la ciudățeniile afacerilor lor. După colț mă întâlnesc cu o tipă drăguță, cam de seama mea, care mi se oprește în față și zâmbește cu gura până la urechi!

      - Ionel, mă mai cunoști?

      - Sărut mâna, parcă... eu știu... nu prea... Îmi cer scuze! Cine sunteți?

      - Sunt Mili, colega ta de liceu, mă trăgeai de codițe, nasolule!

      - Oau, ce schimbată ești, doar privirea ta nebunatică ți-ai mai păstrat-o! Dacă aveai codițe, poate te recunoșteam!

       Era coafată, îmbrăcată elegant, costumaș cafeniu, frumos machiată, rujată, ce mai, o adevărată Lady!

      - Și ce faci pe aici, unde lucrezi, te-ai măritat, ai copii?

      - Încet, încet, sunt profesoară de română, aici la liceu, sunt căsătorită, am o fetiță, frumoasă, ca mine! Hi, hi! Glumesc, e mai frumoasă!

      - Lasă-mă să ghicesc, o cheamă Georgiana?

      - Da... Cum ai ghicit?

      - M-a ajutat o prietenă micuță, Carmen, e aici în parc...

      S-a colorat puțin în obraji și, stânjenită, mi-a spus:

      - Of, i-am spus că e secret... Știi, e cea mai bună din clasă, bani n-au și am găsit și noi o cale care nu-i tocmai ”cușer” da'  e ceva, nu? Și chiar atâtea ore pe degeaba nu-mi permit nici eu, ce să fac! Sper să mă bazez pe discreția ta!

      - Nici o grijă, ți-am spus că e mica mea prietenă! Atunci trebuie să vă las să vă faceți treburile. Uite, eu stau aici pe colț, la parter! Mi-ar face plăcere să mai vorbim, eu n-am fost la întâlnirea de zece ani... Aveam greutăți mari... Dar au trecut!

      - Ei, eu sunt fată, pardon, o doamnă - zise strâmbându-se cu o mutră simandicoasă și apoi râzând - așa că nu pot veni pe la tine, dar dă-mi telefonul tău și găsim noi o cale să mai vorbim, să ne cunoaștem din nou!

       I l-am dat, dar niciodată n-am reușit să vorbim prea multe, era mereu ocupată, pe fugă! Anii au trecut noi ne-am sunat tot mai rar, apoi am pierdut legătura, nu ne-am mai revăzut...

      Carmen era deja mare,terminase liceul, facultatea și mai venea în parc doar ca să-și aducă băiețelul la joacă.

      Odată, când veneam către casă, am văzut-o și am intrat în parc să mai schimbăm două vorbe.

      - Sărut mâna, Carmen, ce frumoasă te-ai făcut!

      - Ei, nene Ionele, nu sunt... Uite, să vă prezint o prietenă! Spuse arătându-mi o altă fată, cu un copil mic în căruț, care stătea alături pe bancă.

      - Sunt Georgiana, ați fost coleg de liceu cu mama - spuse ea roșind ușor, timidă.

      - Formidabil, ești leit mama ta când eram colegi! Și la fel de frumoasă!

      Avea părul legat la spate aproape școlărește, era tot cu ochi albaștri și părul ca paiul, aceeași formă a feței...

      - Ce mai face Mili, unde predă acum, n-am mai văzut-o demult...

      - E în Spania, la munca de jos, aici nu mai rezista cu amărâtul de salariu de profesoară.

      - Îmi pare rău pentru ea... Și tatăl tău?

      - Păi... de-aia a plecat, că nu mai e... A avut cancer, am cheltuit tot, am dat și casa ca să-l vindecăm... Dar degeaba! Acuma stăm cu chirie... Vocea ei se stinse într-un suspin. Dar ce vă spun eu... Nu știu ce mi-a venit! Scuzați!

      - Lasă tu, așa e nea Ionel, simți că poți să-i zici orice!  Nu știi tu cât de mult m-a ajutat și m-a sfătuit de când ne cunoaștem!

      O luase ușurel în brațe și-i ștergea o lacrimă din ochii aceia albaștri și triști.

      - Da, ai trecut prin multe... Dar acum ai măcar acel suflețel pe care să-l ajuți să nu treacă prin ce ai trecut tu!

      Se pare că am atins un alt punct sensibil! Carmen se uita alarmată la mine în timp ce-o ținea în brațe și mi-a spus:

      - Of, nici pentru ăsta micu' nu-i ușor, Georgiana îl crește singură că soțul ei a plecat la muncă, în Anglia și nu mai dă nici un semn de câțiva ani! Iar ea a împrumutat săraca bani de plecare pentru el!

Noroc cu mama ei, că a ajutat-o!

      M-am așezat pe bancă lângă ele și le-am spus:

      - Chiar că ai o soartă de invidiat! Ceea ce alții pățesc în două-trei vieți, tu ai adunat doar într-o jumătate de viață! Cum ai făcut?

      - N-am făcut eu, așa mi-a dat Dumnezeu!

      - Acuma ai două soluții, să-ți iei lumea-n cap și să urli toată viața sau să ștergi toate cu buretele și s-o iei de la început, de dragul copilului!

      - Așa zice și mama.  Dar e greu, e greeeu... spuse Georgiana cu o voce pierdută în suspine!

      - Și acum ce faci, lucrezi undeva, ești în postnatal, ce te-ai gândit pentru viitor?

      - Sunt studentă la drept, la fără frecvență, cu banii de la mama, de-asta muncește ea dincolo!

      Am intrat în bloc le-am făcut câte o cafea și le-am dus-o afară!

      M-au privit recunoscător, s-au bucurat și de biscuiții de casă pe care i-am pus alături, atât cât au apucat, că restul i-a luat băiețelul lui Carmen!

      Georgiana era parcă mai liniștită, cu vorba mea șugubeață am făcut-o să zâmbească și le-am povestit câte ceva din viața mea, ca  să ”echilibrez” balanța confesiunilor. Le-a impresionat, au fost curioase să mai spun și le-am oferit câteva din poveștile mele să le citească de pe tabletă cât mai fac eu ceva treabă.

      Am plecat în acest timp să iau pâine, să duc gunoiul și să fac puțină ordine în casă.

      Au venit la geam și mi-au adus ceștile de cafea și tableta. Mi-au oferit priviri calde, pline de compasiune pentru ce citiseră despre viața mea de prin sanatorii! Mi-au umplut inima de bucurie! Și am gândit:

      -Numai un om cu adevărat încercat de soartă crede și înțelege ce-i în sufletul altuia care a suferit. Am înțeles că menirea mea este să-i ajut, să mângâi sufletele aflate în suferință, povestindu-le ce era în sufletul meu în momentele grele din viață!

 

Citeste mai mult…

Așteptarea

      Am rămas încuiat pe dinafară! Ce-am făcut cu cheia nu știu... Soția o să se întoarcă de la școală peste... Aoleu, peste trei ore!

      - Să merg la cineva, să nu merg... Mai bine stau la soare, pe-o bancă, aici în parcul copiilor, mai privesc, mai vorbesc cu câte cineva, mă mai gândesc...

      În parc se juca un copil cu leagănele, supravegheat de o doamnă în doliu, le dădea tare și  întreba pe cineva imaginar:

      - E bine, vrei mai tare? Să nu-ți fie frică, ești bărbat! Așa că... trebuie să reziști! - și făcu vânt leagănului gol mai tare!

      - Îi e frică? - întreb eu pe puști - Și mie îmi era frică să mă dau tare, tare...

      - Păi... și mie! Dar tata zicea să fiu bărbat și să îndrăznesc! Acum nu-mi mai e frică! Doar un pic... când e prea tare!

      A lăsat leagănele și s-a apropiat de mine:

      - Ai venit să te joci și tu? Că... ești cam mare!

      - Nu, am pierdut cheia și acuma aștept să vină soția mea!

      - La noi e multă lume, vino la noi! Că e eveniment mare, a murit tata!

      Am avut un șoc! Am rămas fără grai! Privirea lui era sinceră, deschisă, îmi oferea un loc de așteptare la el, acasă! Cum e posibil să spună așa senin asta?

      - O să se ducă în rai? Și când se întoarce?

      Doamna a venit și, plină de lacrimi, l-a luat de mânuță și i-a spus:

      - Hai să mergem să cumpărăm ceva!

      Am rămas zguduit de ceea ce auzisem și văzusem! Bietul copil... Ce suferință va fi în suflețelul lui când va înțelege cu adevărat!

      După plecare lor, mi-a apărut în minte o scenă asemănătoare din copilărie, cu străbunica mea, căreia noi îi spuneam bunicuța. Au dus-o la biserică și au închis-o în cutia de lemn, apoi au băgat-o într-o groapă...

      Mi s-a spus atunci că așa se fac plecările spre cer. După ce sunt ascunși în pământ, Îngerii aud chemarea preotului, vin, îi învie și-i iau cu ei! Dar nu vin până nu este totul ascuns, că e secret mare cum se face... Și, ca să știe să se întoarcă, le păstrăm locul cu flori, cu o cruce frumoasă, care se vede de acolo de sus. În mintea mea cimitirul era un fel de aeroport secret, de unde zburau toți la Doamne-Doamne sau... unde meritau!

      - Am văzut eu că avioanele, cele mai multe, au formă de cruce, nu? Cruci care zboară...

      - Oare exista și direcția numită iad? Brr, ce nasol... Și dacă ai greșit numai un pic, așa, ca mine, există destinații intermediare? Poate  te pun la colț, acolo în rai, sau primești câteva la palmă... Dar în rai nu există pedepse! Ei, mai mă interesez eu, ceva trebuie să fie și pentru cei mai neastâmpărați, ca mine...

      Am întrebat atunci:

      - Și când se întoarce bunicuța?

      - Când va fi învierea tuturor morților!

      - Da', aia când e?

      - Cândva, în viitor! Și asta e secret! Numai Dumnezeu știe!

      - Când plecăm undeva cu școala - mi-am spus eu - așteptăm să se adune toți și pe urmă se pornește! Poate că și acolo sus se așteaptă să se adune destui... Că doar n-o să aștepte până murim toți, nu?

      Am așteptat mulți ani acea înviere generală, apoi am citit și am înțeles încet, încet că asta era la fel de imaterială ca și povestea cu Moș Crăciun: toți știu despre ce-i vorba, doar în sufletul lor mai licărește  speranța... Dacă ceva, ceva e totuși... adevărat?

      Am condus, cu inima frântă, pe mulți din cei dragi acolo...

      Și, cu speranța în inimă, aștept...

Citeste mai mult…

Efectul

Între blocurile unde se desfășoară acțiunea poveștii noastre, este un parc de copii în care, de obicei, stau pe bănci mămicile care-și supraveghează copiii aflați la joacă sau bătrânele ieșite la aer.

De cum începe școala, de la liceul din apropiere, vin ei, chiulangiii, băieți și fete și-și petrec câte o oră, două, vorbind tare, folosind un jargon oribil, plin de expresii deocheate.

Dacă cineva ar asculta ar fi zguduit de nivelul cultural suburban, amestecat cu idei sau gânduri pline de trăiri, sentimente, chiar iubire, primitiv exprimate! Uneori mai discutau, folosind același limbaj, despre filme care i-au impresionat, despre vise legate de viitor, de relațiile dintre colegi.

Din blocul aflat în fața parcului a ieșit un bătrânel cu o tabletă în mână și s-a apropiat de ei.

A încercat să intre în vorbă cu ei, întrebând dacă le plac filmele.

- Ce vrea ăsta, băi? Nu are cu cine vorbi și se ia de noi?

- Ăsta-i ăla care ne-a reparat PC-ul - spuse una din fete - nu vrei, nu vorbi cu el, băi, dar nu-l jigni, auzi?

Deranjat, bătrânelul s-a retras pe o bancă un pic mai departe și a început să scrie pe tabletă.

- Ia uite la el, are și tabletă, știe ce-i aia!

Una din fete se pare că-l cunoștea, s-a apropiat și l-a întrebat:

- Nea Ionele, ce scrieți acolo?

- Scriu povești din viața mea și a altora! O să scriu și despre voi. Nu vreți să vă citesc una? Sunt scurte, cam de o pagină sau două. Vă garantez că o să vă placă, o să aleg una de dragoste!

- Aaa, dacă e de dragoste, e mișto! - spuse o alta dintre fete.

Le-a citit, chipurile doar fetelor, o poveste și încet, încet, a captat și atenția băieților. După ce a terminat-o tăceau cu toții. Era o liniște nefirească. Se apropiaseră toți de el și ascultaseră impresionați.

- E cool, băi, dată dracu' de mișto! spuse unul dintre băieți.

- Da, băi, e haioasă, mi-a plăcut! Mai aveți? întrebă un altul.

- Da, am multe, dar vă citesc doar una pe zi, restul mâine, sau când mai veniți voi pe aici!

A doua zi, chiar de la prima oră, grupul de chiulangii era mult mai mare și îl așteptau gălăgioși. Când a ieșit la ei, l-au salutat ca la școală și au început să vorbească mai mulți deodată.

- Le-am zis de povestea de ieri, nu le-o citiți și lor?

- Ba nu, ați spus că ne citiți una nouă, de dragoste!

- Ba da și noi vrem - a spus una din fete.

- Hmm, cum să fac? Venisem cu o poveste nouă, dar dacă vreți o putem reciti și pe cea de ieri. Doar să vă hotărâți.

Vociferări, fetele au vorbit încet și apoi au ales să le-o citească și pe cea de ieri.

Au ascultat-o pe cea din ziua precedentă de parcă o auzeau prima oară.

- Da', acuma fata aia mai trăiește?

- S-au căsătorit?

- Băiatul erați dumneavoastră?

- Încet, pe rând, nu pot să vă răspund la toți odată! Așa... Da, toți trăiesc, eu eram băiatul, nu m-am mai întâlnit cu fata, a plecat în Germania. Sunt căsătorit, da, am o fată... Dar n-ar fi mai bine să vă mai citesc o poveste?

- Ba da, ba da, dar tot așa, de dragoste!

- Da, și o să vă mai citesc și altfel de povești, dacă o să mai veniți!

Le-a citit alta, un pic lacrimogenă. Surprinzător, chiar și unii băieți se întorceau cu spatele și se ștergeau la ochi, să nu se vadă că au lăcrimat! De fete, ce să mai spun...

A plecat bătrânelul și, de-abia când a ajuns la ușa blocului, au început să strige:

- Mulțumim! Mai veniți și mâine?

Le-a făcut semn că da și a intrat în bloc.

În urma lui, au început primele comentarii.

- Băi, nu credeam că-i mișto, am venit să văd și să râd de el, da-i dat dracu' tipu', o să mai viu!

- Ăsta e pensionar, da' cică a lucrat la Universitate, băi! Și mai repară și calculatoare, a zis Ioana că a fost la ea acasă! E cool! Și io o să mai viu să-l ascult.

Au continuat așa multe zile, poate săptămâni, spre uimirea vecinilor.

- Nu credeam să fie ceva de capul lor, da' uite că Ionel ăsta le-a dat o ocupație frumoasă! - spuse una din vecinele de pe banca din fața blocului.

- Da, tu, i-a domolit, că erau tare răi, stricau leagănele și toboganul, stăteau cu picioarele pe bănci și câte altele!

Într-una din dimineți era cu ei o domnișoară îmbrăcată cu gust, se vedea că e cineva mai deosebit, o profă, ceva.

A ieșit ca de obicei, copiii i-au făcut loc să stea pe bancă, în mijlocul lor și i-au prezentat-o pe profă:

- Domnu' Ionel, dânsa este domnișoara Petrescu, profa noastră de română și a vrut să audă o poveste de-a dumneavoastră!

- Bine, dar vă rog, domnișoară, să nu fiți prea aspră cu încercările mele literare!

- Dacă ei sunt impresionați, ceva trebuie să fie! Haideți, ne citiți?

A citit. Era o poveste tristă a unei iubiri nemărturisite dintre un el și o ea parașutistă. Acțiunea se desfășura într-o fabrică. Povestea lor avea un final trist.

A terminat de citit, toți tăceau, ochii erau plini de lacrimi. Avea lacrimi în ochi și domnișoara Petrescu!

Copiii erau mândri de rezultat, de parcă ei scriseseră povestea:

- Vedeți, doamna, v-am spus noi că e mișto tare ce scrie nea Ionel!

- Vă felicit, spuse profa cu voce gâtuită de lacrimi, e așa plin de... de nu știu ce! Le aveți publicate undeva? O carte cu poveștile dumneavoastră s-ar vinde ca pâinea caldă!

- N-am bani să public, zise bătrânelul stânjenit, dar le-am pus pe net, vă dau adresa site-ului, să le citiți acolo, dacă vreți!

I-a dat adresa. Cât a ținut vremea bună, copiii au mai venit, dar, frigul și ploaia i-a alungat, așa că lecturile s-au rărit...

Dacă, un scriitor amator poate mișca sufletele lor, oare niște profesioniști n-ar putea să obțină mult mai mult?

Poate i-ar face mai buni, mai sensibili, prin pildele și poveștile ce le-ar putea fi oferite gata ”ambalate” pe gustul lor... Doar să-i pese cuiva...

Citeste mai mult…

Porumbei, porumbei...

      Azi este o frumoasă zi de primăvară, sunt în centrul vechi al Brașovului și am de așteptat câteva ore... Unde să stau?

      - Mă duc în Piața Sfatului, acolo este noua fântână arteziană, multă lume și, poate, pe drum, cât merg pe Republicii, mai cumpăr o carte, ceva de citit, văd eu...

      Deja se conturau niște ore frumoase, numai pentru sufletul meu! Mi-am luat o franzeluță  ”împletită” ca să rămână bani de carte, apoi mi-am ales una și, fericit, mă așez pe bordura circulară a fântânii arteziene din piață să ascult, să citesc, să mă simt bine.

      În soarele care mă mângâia pe cap, pe umeri, zăresc cu coada ochiului, în timp ce citeam, niște umbre pe cimentul pe care stăteam: erau porumbeii!

      Mulți, sprinteni, frumoși, erau atrași de firimiturile care cădeau de la pâinea mea împletită.

Am luat o bucată și am început s-o fac firimituri, ca să le-o dăruiesc.

      Unul mai curajos se oprise chiar lângă piciorul meu privind cu jind la ce aveam în mână.

Ușor, ca să nu-l sperii, apropii mâna de el la nivelul cimentului. Din zbor, vine altul și se așează... chiar pe mână și ciugulește din palmă! Mai vin doi, se așează fără frică la ospăț, cel de jos se urcă și el, deja aveam mâna plină de dragele suflețele! Aripile lor foșneau când se înghesuiau, gângureau, gheruțele lor mă gâdilau în palmă, dar nu mișcam, să nu-i gonesc.

Se oprise o pereche și se uita cu drag, apoi o mătușică.

      S-au terminat firimiturile dar unul a mai rămas și se tot învârtea, poate mai am printre degete ceva rămas! Am luat cu cealaltă mână un pic de pâine și am vrut să o pun în palmă în fața lui.

      - Ce vorbești, domnule, au apărut în zbor alții, s-au ciocnit unul de altul și mi-au luat-o din mână!

      - Ei, mi-am zis, hai să le dau lor restul de pâine, că prea sunt frumoși și curajoși!

Dar alții erau deja pe punga în care țineam pâinea și încercau să ia direct de la ”sursă”!

      - Adio carte, adio citit, ei îmi umplu tot timpul și sufletul! Și sunt atât de frumoși!

      Mă simțeam minunat: în piață se auzea în surdină ceva muzică, aripile lor fâlfâiau, se auzea plăcut murmurul trecătorilor, al celor ce se plimbau prin acel loc , soarele ne încălzea darnic, toate făceau să fie așa, ca o feerie... Iar eu pluteam în această lume plină de pace, părea atât de ireal, ca un vis frumos...

      Dar a venit un copil de câțiva anișori și i-a speriat! S-a repezit să-i prindă cu mișcări nesigure, stângace, porumbeii se fereau doar cât să nu fie atinși și reveneau așteptând să primească restul de pâine!

      Doamna cu care era l-a luat de mânuță și i-a spus ceva șoptit, copilul s-a așezat pe vine iar porumbeii s-au apropiat din nou de mine. Privirea lui exprima uimire, bucurie, tentația era mare, dar doamna stătea aplecată și-i șoptea mai departe ceva la ureche. De dragul copilului  am aruncat  câteva firimituri chiar în fața lui. Porumbeii au dat năvală, au uitat de frică, iar copilul speriat  de vâjgălaia de aripi a căzut în fund! Urlete, a fost luat în brațe și liniștit încet, încet.

      - Vă rog să mă iertați că l-am speriat, am vrut doar să-i fac o bucurie!

      Doamna a zâmbit, a dat din cap și a continuat să-l liniștească pe copil.

      - Vă cred, dacă vin așa porumbeii la dumneavoastră, e clar că vă iubesc, că nu sunteți un om rău! Dar copiii sunt copii... Gata, Dănuțul mamii, nu mai plânge! Porumbeii au venit după papa, nu să te sperie...

      După câțiva ani, eram acasă cu o nouă clientă care venise cu un laptop la reparat. Am observat că mă privea insistent deși nu ne cunoșteam:

      - Domnu Ionel, parcă vă știu de undeva!  Dar nu știu de unde să vă iau...

      - Cine știe unde a potrivit Domnul să ne mai întâlnim, că am fost purtat de viață prin multe locuri, cu școala, cu serviciul, la băi...  Așaaa... Ia să vedem... Și ce spuneți că a pățit ”bolnavul” dumneavoastră?

      - Păi, am un nepoțel tare neastâmpărat, care s-a împiedicat de cablu și l-a dat jos de pe masă!

      Privind îmbrăcămintea doamnei, așa, ca un flash, mi-a răsărit în minte  imaginea unei doamne îmbrăcată cu acel palton maro-bej, cu același  stil de a purta la gât eșarfa, legată larg, cochet, ca în alte vremuri și am întrebat:

      - Nu cumva îl alintați cu ”Dănuțul mamii”?

      S-a uitat contrariată la mine, eu am zâmbit larg, și i-am amintit:

      - Sunt omul cu porumbeii, din Piața Sfatului! Dimineață, soare, fântâna arteziană! Nu vă amintiți?

      - Ce porumbei... fântână? Nu înțeleg... Aaaa! Așa e! Îmi amintesc! Acuma am încredere că am găsit depanatorul potrivit, că porumbeii nu ”trag” la oricine, așa!

      S-a umplut de zâmbet și senin în priviri! Mă privea cu drag, ca pe nepoțelul ei, iar eu gândeam:

      - Doamne, mulțumesc că mi-ai dăruit acele clipe senine și că le-ai reîmprospătat cu această aducere aminte, prin clienta pe care mi-ai trimis-o! Pentru că... știu că la Tine, Doamne, nimic nu-i întâmplător!

Citeste mai mult…

Toamnă fără tine

      Urlă vântul, frunze zboară

      Și în suflet și pe-afară!

      Zgribulit, mi-e dor de tine!

      Aș urla da' mi-i rușine...

 

      Pleacă păsări migratoare,

      Pleacă gândul și mă doare.

      Mustu-i bun, dar fără tine

      Să mă-înec în vin, îmi vine!

 

      Puneam murături cu tine...

      Acu nu pun, n-am cu cine!

      Nici zacuscă n-am făcut

      Că de dor.. n-am mai putut!

 

      Lemne n-am, nici foc nu fac,

      Că-mi lipsește ceva drag...

      - Las' să-îngheț, să-ți pară rău,

      Că m-am stins de dorul tău!

Citeste mai mult…

Matematică altfel

      Cald. Vară toridă. Și examenul de admitere se apropia!...   

      Stăteam la masă cu pixul în mână și făceam eforturi zadarnice să mă concentrez! Nu puteam să mai scriu, simțeam că nu mă pot concentra să învăț, deși mama făcuse eforturi să îmi creeze toate condițiile: udase perdeaua să țină rece, aveam alături un ibric plin cu cafea, făcuse chiar și chec bun, bun... Degeaba, nu mă puteam concentra! Deschideam culegerea de mate și, parcă îmi lua cineva aerul.

      Am ieșit la geam, parcă aș fi scos capul din apă. Simțeam că pot respira, că pot să fiu iar atent la ce am de făcut, dacă... Asta e! Mă duc să învăț afară, în natură!

      Am făcut repede bagajele, mi-am luat mototriciclul și am pornit. Curentul de aer mă înviora, mă mângâia, soarele nu mai era așa copleșitor... Ce mai, înviasem!

      La ieșirea din oraș era un post de transformare cu un tăpșan maaare în față. Am oprit acolo, la umbra unui pomișor, să mai lucrez la mate. Mi-am scos culegerea, manualul, foile, mă rog, tot ce trebuia, dar... Pixul nu mai scrie!

      Privesc nehotărât în jur. Să merg până acasă, nu prea-mi vine. Cu ce pot scrie? Văd pe jos cărămizi sparte și zâmbesc: astea scriu numai pe asfalt, nu pe foile mele! Pe asfalt? Dar drumul ăsta are un asfalt excelent și nu prea trec mașini! Asta e! Ineditul situației îmi dă aripi! Fac o colecție de ”crete” roșii din resturile de cărămizi și... La atac!

      Iau culegerea cu mine, deschid unde rămăsesem. Aha, sunt la probleme cu relațiile lui Viete. Scriu enunțul și pornesc. Primele probleme sunt cam simple, sar câteva și lucrez cu sârg. Nu conta că eram plin de roșu pe mâini, că scriam stând când pe vine, când în patru labe și că mă ridicam să văd relațiile precedente!

      Se aude un motor, vine un camion. Mă dau la o parte și privesc un pic rușinat la șoferul care îmi face cu mâna și claxonează vesel.

      - Bravo, puștiule, așa te vreau!

      Au mai trecut în restul zilei ceva mașini mici, un biciclist care s-a oprit și a schimbat două vorbe cu mine și câteva căruțe!

Mi-a plăcut mult ieșirea din banalul camerei mele, am avut spor, așa că am repetat experiența de mai multe ori. Odată chiar se ”încrunta” vremea a ploaie dar eu lucram de zor, să închei măcar încă un exercițiu și apoi să fug acasă.

      A apărut iar camionul care trecea pe lângă mine de fiecare dată, chiar și de două ori pe zi și... de data asta s-a oprit!

      - Salut, puștiule, înveți, înveți? Uite, la exercițiul de la piatra aia încolo ai greșit!

      - Unde, nene?

      Mi-a arătat, într-adevăr greșisem și, cum n-aveam ”radieră” pentru șters urmele de cărămidă, am continuat pe celălalt sens de drum rezolvarea corectă.

      - Dar cum de vă pricepeți, nene, la așa ceva?

      - Nu prea-mi vine să-ți spun... Am fost profesor, dar... Am fost dat afară din învățământ! Am fost turnat, pe nedrept, de unii "prieteni"... Acum cu greu am găsit și munca asta, ca șofer!

      - Îmi pare rău, nene, pardon, tovarășe profesor...

      - Lasă, nu trebuie, îmi merit soarta! Ia aminte și să nu-ți faci prieteni ca ai mei! Acuma voi trage de asta până la proces sau... poate toată viața! Soția m-a lăsat, copii n-am. N-am nici un rost, doar trăiesc așa, să treacă zilele... Dar, destul cu ale mele, tu cum de lucrezi pe”caietul” ăsta lung?

      - Păi, tova... pardon, nene, nu mai suport să stau și să lucrez în casă. Am venit  prima dată să stau acolo, la umbră și să lucrez dar pixul n-a vrut să mai scrie și... M-am adaptat, pe jos erau cărămizi, le-am ajustat și, uite, mai sunt destule!

      Ne-am dat mâna, l-am murdărit de roșu, el s-a șters de salopeta în care era îmbrăcat și a râs, m-a felicitat încă odată pentru sârguința mea și a plecat!

      S-a oprit și-n alte dăți, verifica din mers rezolvările, așa rapid era și râdeam împreună de mirarea celor care treceau pe drum.

      A zburat timpul, am trecut și examenul de admitere cu bine, de-acum eram student și încercam să fiu silitor.

      La un seminar de matematică, în locul profesoarei noastre a venit altcineva, un bărbat îmbrăcat în costum, cu un pic de barbă și mustăți. Ceva îmi părea cunoscut. Ne-a dat să citim ceva și a ieșit pentru scurt timp. S-a întors și a invitat să iasă la tablă cineva să rezolvăm împreună un exercițiu. Nu s-a oferit nimeni. M-a indicat pe mine, m-am apropiat de tablă și, în loc de cretă, mi-a oferit o bucată de cărămidă!

Am rămas o clipă perplex!

Toți din grupă au început să râdă, el a cerut liniște cu palma către clasă și a spus:

      - Acum șase luni, înainte de reabilitarea mea pe cale judecătorească, eram șofer și, pe un drum din afara orașului, un... cineva - spuse arătând spre mine - umpluse un sens de mers cu rezolvări de probleme de matematică, scrise cu cărămida! Am ieșit mai înainte și am adus de afară o bucată de  cărămidă, special ca să-i reamintesc și să ne bucurăm că ne cunoaștem!

      Am rămas cu gura căscată, el a venit și mi-a strâns mâna, apoi a arătat către ceilalți că s-a murdărit de roșu, a simulat că se șterge de costum, apoi a scos o batistă cu care s-a curățat.

      Mereu mă minunez cum de reapar în viața mea oamenii deosebiți pe care-i întâlnesc și, de fiecare dată, parcă-l aud pe bunicul spunând:

      - Se întâlnește el munte cu munte, d-apoi om cu om, măi nepoate!

Citeste mai mult…

Surorile

      În noaptea care învăluia secția, erau doar câteva insule de lumină, de parcă erau universuri separate, pierdute în imensitatea spațiului. Era final de lună, făceam schimbul trei și confecționam  ambalaje. Presele mici scoteau niște zgomote de aer comprimat, pe diferite ”voci”, formând o muzică cu un ritm aparte: țîșșș, țișș, pe două tonuri subțirele și un fâșșș mai lung și mai gros, de la presa la care lucram eu. Toți tăiam din cartoane, diferite forme de ambalaje pentru produsele gata de expediere.

      Eram eu, două fete, Erji cea mai micuță și plinuță și Olga, cea înaltă și subțirică și un băiat mai retras, mititel și îndesat, care dădea zor să termine și să plece acasă. Blocase unul din cele două butoane ale presei și lucra fără să-i pese de riscuri.

      Deodată îl aud strigând:

      - Au, mi-am prins degetul! Erji vino repede!

Ne-am oprit cu toții și am fugit la el. Olga, cealaltă fată, a fugit la trusa de prim ajutor, iar eu m-am dus să văd cum să-i scot mâna din dispozitiv, deși mi-e groază de sânge!

      Din fericire, degetul fusese prins între cuțitul de tăiere și o laterală a presei, dar nu-l putea scoate! Am oprit aerul comprimat, și cu o cheie am slăbit prinderea ansamblului de tăiere. degetul era rănit, un pic strivit dar perfect recuperabil.

      - Vezi ce pățești dacă nu respecți protecția muncii, măi Vasile? Tu crezi că ăia au pus de proști două butoane? - spuse Erji doftoricindu-l. Acu' nu mai ești bun de nimica, du-te acasă și facem noi și norma ta! Ce zici Olga?

      - Da, eu vreau ajut Vasile ăsta prost... Deși nu merită, că el nu spune la mine nici bună ziua, când vine și pleacă.

      - Ei, Olga, dacă nu l-ai ajuta, ai fi la fel ca el, ori tu ești fată bună! - am spus eu. Uite, eu rămân cu voi și, în trei, o să ieșim noi la lumină!

      Vasile a lăsat capul în jos, un pic rușinat și s-a dus să se schimbe. La plecare a strigat din capătul halei.

      - Vă mulțumesc, la revedere!

      - Gata, hai să începem, că ne-apucă dinmineața - spuse Erji, hai să facem să meargă repede. Tu, Ionel, dai cartoane la mână și eu lucrez repede, și așa terminăm. Iar tu, Olga, asamblezi ce iese de la noi.

      Am lucrat frumos, cu spor, din muzica preselor lipsea ceva, dar eu fredonam o melodie care era în ritmul zgomotelor presei și ieșea frumos, ca un acompaniament.

      - Tu cânți frumos la tine, zi mai tare un pic, Ionel! Hai, te rooog! - zise Olga.

      M-am rușinat dar au insistat și am început să cânt mai tare. În liniștea halei ieșea așa ciudat! Cântecul, acompaniat de prese, avea ecou în secția pustie, ca pe munte și toți lucram cu plăcere.

      - Așa cântam și noi cu surorile noastre, când ne scoteau la treabă.

      - Voi sunteți surori?

      Au zâmbit, au schimbat rapid priviri aprobatoare între ele și Erji mi-a spus:

      - Da, dar mai avem încă pai'șpe surioare, acolo unde am crescut noi, la orfelinat! Dar te rugăm, nu spune la ceilalți, oamenii sunt răi și spun răutăți pe urmă...

      M-am oprit și am rămas cu gura căscată! Am primit un ghiont prietenesc și am revenit la treabă!

      Eram atât de impresionat...

      - Da... aveam paturi suprapuse, cele mari dormeam sus și fiecare aveam grijă de cele mici care dormeau jos. Noi, fetele, aveam două camere cu câte patru paturi etajate. Restul camerelor erau cu băieți. Între noi ne numeam surioare, din dor pentru familiile care ne lipseau. Acuma singurul lor ajutor suntem noi, cele care am plecat și lucrăm. Le trimitem scrisori, când putem ceva lucruri sau chiar bani... Dacă n-am avea noi grijă, cine să aibă? Am plecat de acolo, dar inima ne este lângă ele, surioarele noastre mici! Da... Că ele chiar n-au pe nimeni...

      Erji se opri din povestit și din lucru pentru a-și șterge o lacrimă. Olga avea ochii la fel, iar mie îmi tremura sufletul!

      - Nu-i chiar așa, Erji, am spus eu, ele vă au pe voi, dar voi, voi pe cine aveați? Of, voi ați suferit cu adevărat și vreți ca surioarele voastre să nu treacă prin ce ați trecut voi!

      Olga a început să plângă s-a dus și a luat-o pe Erji în brațe. M-am dus lângă ele și le-am mângâiat ușor. Ele s-au desprins din îmbrățișarea lor și s-au lipit cumva de mine. M-am trezit cu amândouă în brațe. Scaunul înalt pe care stăteam s-a dezechilibrat și ne-am trezit toți grămadă peste cartoanele pe care le aveam în jur. S-au ridicat râzând printre lacrimi.

      - Ioi, ce-am făcut, Ionele, am dat jos la tine! - spuse Olga - Doare ceva la tine? Iartă tu la noi, eu nu vrut, nici Erji!

      Ne-am apucat iar să lucrăm, era liniște și fiecare se uita doar la ce lucram. Ca să destind atmosfera am început să cânt un cântec de copii.

      - Da, așa cântam cu surorile noastre! - spuse Erji  și începu să cânte un cântecel de copii în ungurește. Imediat a început și Olga să cânte. Era un cântecel vesel cântat cu tristețe. Eu nu-l știam dar lălăiam cu ele de le-am făcut cu adevărat să râdă!

      Am terminat de lucru, ne-am dus la vestiare să ne schimbăm, ele m-au așteptat și au mers cu mine până aproape de blocul meu.

      - În loc să vă conduc eu către casă, mă conduceți voi...

      - Păi, noi duminica nu facem mai nimica, trebuie să păstrăm banii! Pentru... știi tu, pentru surioare!

      După acea zi, pardon, noapte de sâmbătă spre duminică, am avut două prietene de nădejde, când aveam treburi care ne aduceau împreună.

      Au trecut anii iar drumurile ni s-au despărțit: după primul an la seral am trecut la cursuri de zi, am terminat și facultatea și n-am mai auzit nimic despre ele.

Am găsit o poză din acele timpuri cu colegii de lucru și le-am privit cu drag și am spus:     

      - Ajută-le, Doamne, să se bucure de frumusețea unei familii adevărate, de care n-au avut parte în copilărie! Și-Ți mulțumesc, Doamne, că am avut norocul să întâlnesc așa suflete frumoase!

Citeste mai mult…
-->