12 expresii comentate

12 expresii (nu doar româneşti) comentate

 

 1.S-a dus pe apa Sâmbetei (a   „cam” dispărut).
  Apa sâmbetei era, într-o  veche credinţă,  un râu care se vărsa în Infern (adică în România secolului XXI), deci tot ce cădea în acea  apă nu se mai putea  găsi. Cred că toată industria românească s-a dis pe apa sâmbetei la indicaţia lui Petre Roman Neulander, pentru care femeile nu voiau valută, voiau doar să le pupe („morman de fiare vechi”, spre bucuria lui Bercea Mondialu’). La fel şi navele celei de a cincea flote comerciale din lume, de care ştie, poate, şi Traian. Aşa s-a întâmplat şi cu zone de pădure rase de Cherestoy sau de alţii! Hrebenciuc le păstrază! Popa Ilie îl miruie!

2. Banul n-are miros
  Impăratul Vespasian i-a urmat lui Nero  şi a găsit visteria goală (na, că şi la ei era un guvernator Isărescu!). El a pus multe dări, chiar şi  pe closete. La noi nu e cazul, că nu mai sunt closete publice. Nici măcar pe autostrăzi!  Autostrăzi am zis? Puşchea pe limbă! De   atunci, closetele se numesc şi vespasiene. Intr-o zi, fiul  său Titus (viitor   împărat, nu preşedinte aproape ales de partidul facebook) i-a spus că „boborul”, mai puţin cei din diaspora, râde şi îl bârfeşte (nu şi pe facebook) pentru că  a scos bani   dintr-o sursă mirositoare. Vespasian i-a pus sub nas fiului său o monedă, nu era euro, şi i-a   spus: "Uite, banu’ n-are miros!". Aici nu comentăm! Nu suntem în spaţiul acela, Shengen, cu EADS!

 3. Ii face capul  calendar
 Este o expresie veche şi a pornit de la  faptul că, demult, când nu existau laptop, iphone sau notebook,  în calendare apăreau multe cifre, date  astronomice,  istorice, geografice care nu puteau fi ţinute uşor  minte. Nu existau telefoane mobile inteligente şi „goagălul” lui (e)Vanghelie. Cum se marcau punctele roşii lunar în calendarele personalizate, nici asta nu ştim! Mai ales în epocile pietrei sau papirusului! Mai facem săpături. Ne săpăm între noi!
 

4. Nici în clin, nici în  mânecă
 Ştim ca mâneca este partea hainei care   acoperă braţul (cam lung la unii politicieni), iar un clin este o fâşie oarecare de  material. Nu este nici o  legătură între aceşti termeni şi expresia românească „a nu avea nici în clin,  nici în mânecă cu ceva sau cu cineva". Expresia este veche şi se trage din  Transilvania (nu ştim dacă şi în Covasna, în Harghita, la Fântânelele lui Boc, Koloşvarul lui Gherman sau „Hermastadtul” lui KWJ). Acolo, ţăranii spun „în mânec"  când urcă cu carul un deal şi „în   clin", când coboară (la vale, nu vă miraţi, ţineţi cont de „g”, acceleraţia aia gravitaţională, cu legea ei, nevotată în parlamentul bicameral). Când căruţa şi căruţaşul  stau pe loc, va fi nici  în clin, nici în mânec (cum stau parlamentarii câteodată, în campanie electorală, postează continuu pe facebook, dar „salariile merg”). Expresia a pătruns în toate  regiunile ţării, roşii sau albastre la alegeri, şi s-a   păstrat până azi, nu cu sensul primar, ci aşa cum am spus, să nu ai de-a face cu  ceva (politica) sau cu cineva (politician) în nicio âmprejurare.

5. Mă aflu în al 7-lea  sau al 9-lea cer
 Expresia e bazaţă pe credinţa celor  vechi (şi a neşcoliţilor români de azi cu bacalaureatul sărit sau a pupătorilor de moaşte la îndemnul lui Daniel) că cerul este alcătuit din mai multe bolte. În boltele de sus, ajungeau  cei fericiţi, aşa că expresia inseamnă ca te afli în  culmea fericirii,  desfătării şi bucuriei. Dacă urci în Parlamentul ţării sau în viitoarea catedrală a mântuirii neamului, te apropii la propriu, după cota topografică, la figurat mă abţin!
 

6. în vino veritas – în  vin este  adevărul (pe când era vinul vin)

Expresia, veche de peste 2000 de ani,  este atribuită poetului grec Alceu, care a trăit cu 6  secole înainte de  Hristos. Pe vremea lui, celor bănuiţi de fapte rele li se  dădea să bea vinuri   tari pentru a spune adevărul. Bărbatul la băutură devine  vorbăreţ (astăzi şi femeile, care ieri găteau ca mama, iar astăzi beau ca tata) şi atunci   dezvăluie taine pe care le-ar ascunde dacă ar fi  treaz. Nu se ştie ce părere avea Păstorel. De Oprişan de la Focşani  ştim. DNA, Codruţa şi tizul meu, fostul procuror aproape şef, Niţu, ar trebui să folosească metoda? Dar cât de „curat” este vinul azi?

 

7. Muncă de  Sisif
 Sisif a fost un rege  legendar (să zicem Năstase), pe care  Zeus (să zicem Traian) l-a osândit pentru nesupunere în Olimp (să presupunem Zambaccian) să urce un deal din infern (nu la Cornu, ci la Rahova) ducând în  spinare o stâncă uriaşă. Dar cum ajungea în vârf, chiar dacă mai scria şi publica o carte, inclusiv pe blog), stânca  aluneca sau era împinsă de procurori DNA şi Sisif   trebuia sa o ia de la început. Expresia se referă la o  strădanie istovitoare  şi inutilă, un efort spre un obiectiv imposibil de atins. Cum ar fi îndemnul lui Traian  „să trăiţi bine”, ce trebuie înlocuit cu „mai trăiţi?” Nu comentăm. Că munca azi e rară! Ajutorul social să trăiască!

 8. Piatra de încercare
 Este o piatră foarte  dură, de culoare  neagră (cred că ştie borduristul Videanu). Piatra este folosită de bijutieri pentru a verifica dacă o bijuterie  este din aur şi din ce fel de aur. Bijutierul freacă  obiectul pe piatra  neagră (nu cum freacă menta unii parlamentari) şi pe fâşia subţire de metal rămasă pe piatră se  toarnă apă tare (acid nitric, „ştiu colegii mei, intelectualii” – Elena Ceauşescu). Dacă metalul nu este aur, urma dispare, dacă este  aur, culoarea   căpătată de urma galbenă indică felul şi caratele aurului.
Expresia „piatră de  incercare" se foloseste când este vorba de o probă foarte grea pe care cineva  trebuie să o treacă (aşa cum era, pe vremuri, la noi, examenul de admitere la facultate; universitatea Spiru Haret şi alte câteva se excud).

 

9. Ca-n Codrul  Vlăsiei

Codrul se întindea din nordul  Bucureştilor până  la Cernica, Izvorani, Snagov, chiar aproape de Ploieşti. A trece prin această pădure era  un act de mare curaj, pentru că tâlhăriile acolo se ţineau lanţ. Vorba „ca-n  codru’ Vlăsiei" se aplică şi azi celor care fură fără ruşine din avutul public. Nu mă bag, nu ştiu! Pe la Snagov chiar! OPrințul Paul știe!
 Expresia mai inseamnă un loc fără control, unde domneşte jaful şi  frauda. Pentru alţi codri, îi puteţi întreba pe Verestoy şi Hrebenciuc, dar şi pe anumiţi judecători din Braşov sau din Covasna. O trecere pe timp de iarnă pe autostrada A2 este la fel de riscantă. Expresia băsesciană „Iarna nu-i ca vara!” poate înlocui expresia de mai sus.

 10. Pielea ursului din  pădure
 Expresia provine dintr-o  fabulă de La  Fontaine. Eu nu îl citesc pe Donici! Doi prieteni au vândut unui blănar (pentru cunoscători, nu era socrul din Sibiu) blana ursului pe care îl vor vâna  a doua zi. Pornesc ei la vânătoare, fără să-l consulte pe Ţiriac, că era la Balc, la mistreţi, se întâlnesc cu ursul, dar, cuprinşi de  groază, unul, cu pantalonii îngălbeniţi de nu ştiu ce, se urcă într-un copac, iar celălalt face pe mortul. Ursul nu  mănâncă stârvuri precum şacalul pedelist şi după ce l-a cam prea mirosit pe cel de jos, a  plecat nedrogat, spre judeţul Dâmboviţa sau spre tomberoanele din Braşov. Prietenul din  pom coboară şi-l intreabă pe cel de jos ce i-a spus ursul  la ureche. „Mi-a  spus să nu-i mai vând pielea până nu-l vânez". Sau în alte fabule i-ar fi spus  să-şi aleagă cu grijă prietenii. Folosim expresia pentru a stabili că numai ce  este în mână nu e minciună, sau se mai foloseşte atunci  când un prieten ne  dezamăgeşte. E valabil şi pentru candidaţii cu promisiuni „măreţe” în campania electorală. Excludem „pas cu pas”  „lucrul bine făcut”? Vom vedea! Mai ţineţi minte kilometrii de autostrăzi promişi? Iar vom vedea!

 

 11. Dacă tăceai, filozof  rămâneai
 Maxima este extrasă din  lucrarea  "Mângâierile filozofiei", care aparţine filozofului antic Boethius. Acesta se  afla în închisoare pentru nişte declaraţii care n-au  plăcut regelui. Maxima   trebuie folosită cu discernământ în imprejurarea când  tăcerea poate fi mai  inteligentă decat cuvântul. Aţi văzut că a avut efect pe 16 noiembrie, în turul 2? O completare azi ar fi cu expresia „dacă nu foloseai telefonul mobil, nu erai ascultat (de SRI) şi nu erai învinuit (de DNA)”!

 

12. Vorbe de  clacă
 Cu înţelesul de „vorbe fără miez, de  flecăreală". Expresia este legată de mica adunare de  vecini de la sat, numită  clacă (la mine se numea „hopşe”). Vecinii se adunau şi ajutau la muncă pe unul dintre  ei. Acolo se  spuneau tot felul de snoave, de ghicitori şi de bârfe din sat. Nu existau încă partide. Acum acolo se bârfeşte. Munca era reală, nu virtuală! Nu existau facebook, tweeter, Linked in sau chat! Şi campania electorală conţine „vorbe de clacă”? Dacă da, atunci suntem în România „lucrului bine făcut” şi…… „Să trăiţi bineeeeee!!

 

Constantin Niţu (click)

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
 Jocuri de cuvinte - alunGeografie lingvistică        Alunul în (c)arte        Moto: „Alunica-ți de…
Acum 10 ore
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
 Jocuri de cuvinte - alunGeografie lingvistică         Alunul în lume și în viață        Moto: „ La…
Acum 11 ore
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
 Jocuri de cuvinte - alunGeografie lingvistică         Alunul        Moto: „O cojiță de alună trag…
Acum 11 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Acum 11 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
După vârsta de 7 ani, copiii înscrişi în sistemul de învăţământ deveneau pionieri, scopul…
Acum 11 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Banca Chrissoveloni din București este un monument istoric  situat pe Strada Lipscani, la nr.16,…
Acum 11 ore
Ioan Muntean – romanţa dimineţii (cybersonet L) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – romanţa dimineţii (cybersonet L) – Cronopediada grup – Cronopedia Maraton…
Acum 15 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, noiembrie
28. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
romanţa…
Acum 17 ore
Pop Dorina a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - romanţă de dimineaţă (cybersonet XLIX) în Cronopediada grup
Acum 19 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu SIAJ - catren umoristic rezolvat în Hobby-Club Cronopedia
Acum 19 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – MONUMENTUL EROILOR DIN MUNICIPIUL BĂILEȘTI JUDEȚUL DOLJ în Hobby-Club Cronopedia
Acum 19 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu CULTURĂ PRIN INSIGNOGRAFIE – BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI în Hobby-Club Cronopedia
Acum 19 ore
Mai Mult…
-->