La un an de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, Adunarea Generală a creat, la data de 11 decembrie 1946 şi organizaţia pentru copii, UNICEF, mandatata să promoveze protecţia drepturilor copiilor, să contribuie la satisfacerea nevoilor de bază ale acestora şi să mărească posibilităţile copiilor de a-şi valorifica la maxim potenţialul. Primul pas făcut de UNICEF la 20 noiembrie 1959, emiterea Declaraţiei Drepturilor Copilului.

images?q=tbn:ANd9GcSimBY-bTURiXEWHztHWptX-ItDUPX5UULQ9fmWW5hF7qEREQND&width=222De atunci, ziua de 20 noiembrie este Ziua Universală a Drepturilor Copilului. În preambului aceste declaraţii stau scrise următoarele: “Omenirea este datoare să ofere copiilor ce este mai bun din ce are de oferit”. 20 de ani mai târziu, în 1979 — Anul Copilului —, a fost propus ca această Declaraţie, care nu cântărea mai mult decât o simplă recomandare, să fie extinsă şi făcută obligatorie pentru toate ţările membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

După alţi 10 ani, în urma unor negocieri extrem de anevoioase, Convenţia cu privire la Drepturile Copilului cuprinzând 54 de articole a fost în sfârşit adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Această Convenţie a fost semnată în de peste 180 de state. Omania a ratificat Convenţia pe 28 septembrie 1990, prin Legea nr. 18/1990 şi s-a inspirat din aceasta, atunci când a elaborat Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

img_1735.jpg?width=300Aceste două instrumente legale internaţionale, şi în special Convenţia cu privire la drepturile copilului, care are caracter obligatoriu, aduc în atenţia statelor lumii, a autorităţilor centrale şi locale, precum şi a membrilor societăţii civile şi a persoanelor individuale, Copilul, că persoana care trebuie să se bucure de drepturile şi libertăţile recunoscute tuturor fiinţelor umane, dar şi de drepturi şi libertăţi speciale, justificate de vulnerabilitatea şi particularităţile vârstei lor. Convenţia cu privire la drepturile copilului, adoptată la 20 noiembrie 1989, a devenit rapid cel mai ratificat instrument internaţional, fiind adoptată de cvasi-unanimitatea statelor lumii.

Ca şi celelalte state semnatare, România s-a angajat, prin ratificarea Convenţiei, la 28 septembrie 1990, să pună în practică toate prevederile sale, adoptând legislaţia necesară, făcând cunoscute drepturile copilului şi militând pentru schimbarea mentalităţilor care îngreunează exercitarea efectivă a acestora.

 

sursa:salutTrecut

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.
-->