Introducere
Timpurile actuale au adus în prim plan amenințările legate de mediul biologic în care trăim.
Prin degradarea accelerată a mediului de către om, am putea dispărea într-un secol, conform COP 21- Summitul ONU Paris, 30 Noiembrie–12 decembrie 2016, "Nopți Pariziene" apărută în anul 2017.
După semnarea documentului Summitului în anul 2016 și de Președintele American Barack Obama, noul Președinte Donald Trump venit ulterior ,împreună cu Senatul American au anulat tot.
În prezent Președintele Joe Biden a reiterat "Acordul american de aderare la Summitul din 2016".
Este vorba de acum de o evoluție în relațiile internaționale ale unora din țările mari pentru protejarea mediului pecum America.
În Franța și în alte țări europene există o Legislație fermă în domeniul mediului mai mult sau mai puțin respectată. Cei care o încalcă si sunt descoperiți plătesc însă amenzi mari.
Sunt efectuate eforturi importante tehnologice de punere la punct a unor Metode de protejare.
"A fi vârstnic" a fost o carte a anului 2020, în două volume, scrisă împreună cu acad.prof.dr. Constantin Bogdan-fostul Director al Spitalului de Geriatrie și Gerontologie din București, eminentă personalitate a medicinei și culturii românești, cel mai important specialist în viață în acest domeniu și dr. în kinetoterapie Eugen Caracaș, Conferențiar la Universitatea de Ecologie din București .
O colaborare excepțională a adus succesul recent în România, cărțile fiind cunoscute și de românii din diasporă.
Cărțile anterioare au propus o serie de metode de recuperare medicală pentru înlăturarea urmărilor nedorite cardio-respiratorii, pentru cei grav bolnavi de Covid care au depășit boala.
Spre deosebire de "Războiul Nevăzut "al Sf. Nicodim Aghioratul- carte cu același nume, un război în toată regula pe care îl ducem fiecare cu noi înșine, cu gândurile care ne scapă de sub control- fiind păcate ale noastre, prezentul război biologic se înscrie ca moment dramatic în istoria omenirii legat de Războiul cu viruși.
Acești viruși, în cazul Covidului, scăpați de sub supraveghere scad drastic mai departe în prezent ,cu toate măsurile de limitare luate de fiecare țară, populația lumii, cu milioane de suflete de oameni, agravând existența omului pe Planetă.
De-a lungul istoriei omenirii au fost epidemii de: ciumă inclusiv cea bubonică, gripă spaniolă, holeră, gripe cu diverse denumiri, etc, care până la urmă au încetat, lăsând însă urme foarte adânci, dureroase în urmă, la fel ca Războaiele mondiale.
De la sfârșitul anului 2019, momentul când chinezii au recunoscut scăparea de sub control în țara lor a acestei boli periculoase numite Covid, în orașul populat Wuhan, a trecut aproape un an și jumătate.
Un timp în care s-au cercetat cu eforturi financiare imense peste tot, și s-au fabricat vaccinuri, în cantități de miliarde, unele care își dovedesc pe perioade de timp până la un an eficiența față de boala care seceră nenumărate vieți.
Formele de readaptare ale virusului în condițiile actuale de protejare contra acestuia sunt din ce în ce mai complexe de la o zi la alta, cu forme uluitor de rapide de răspândire de la om la om.
În general formele sunt aeriene prin aerosolii rămași în aer de la persoana infectată într-un spațiu în general închis.
Variantele recente-franceză respectiv bretonă, mai ales cea engleză,dar și braziliană, sud africană, japoneză, șamd vin să înlocuiască până la sută la sută varianta de bază de virus, pentru care s-au elaborat vaccinuri pentru sute de milioane de oameni, ineficiente față de unele din noile variante de virusuri.
Nici cei vaccinați, și nici cei care au biruit în lupta cu boala Coronavirus nu au siguranță deplină, doar una cvasi temporară.
Cei vârstnici cu probleme grave de sănătate am avut șansa de a fi vaccinați între primii, la începutul acestui an, urmând pe cei din căminele de bătrâni, cadrele medicale care au dorit, în prezent cadrele de învățământ, șamd.
Viața prezintă forme de degradare complexe care devin din ce în ce mai periculoase.
Este vorba de o succesiune de echilibre instabile, iar unul substituie pe altul, într-o modificare continuă, practic infinită.
Fiecare dintre noi intrăm treptat în procesul de îmbătrânire, într-un mod personal.
Repetarea unor eșecuri tinde să devină în prezent mai importantă decât însumarea reușitelor noastre.O situație complexă la nivel mondial.
Pentru unii oameni recunoașterea îmbătrânirii înseamnă întoarcerea la credința în Dumnezeu, sau măcar descoperirea credinței. Aceasta funcționează în parte ca o Asigurare pe viață care se contrapune stresului apropierii treptate a omului de finalul vieții.
Cei care nu au dobândit credința sunt cei mai afectați, îndreptându-se mulți spre deznădejde!
Credința în Dumnezeu îți dă arme noi în combaterea stresului.
Conștientizarea greșelilor personale care sunt legate de culpabilitatea noastră, cauzată de mândrire poate deveni un mod de auto-interogare pozitiv, care să ne poată ajuta.
Este regretabil, cu toată evoluția științei să rămâi un agnostic toată viața.
Când eram copil, un an mi se părea un veac. La douăzeci de ani, exista un timp suficient în care să realizezi destule probleme. Dar dispăruse de doi ani bunica mea din partea paternă, un mare sfetnic.
La treizeci spre patruzeci de ani începusem să fac destule bilanțuri, crezând că era timp să realizez o serie de lucruri forte.
Din păcate, evenimentele din decembrie '89 le-am prins la vârsta de 39 de ani, aproape de 40 de ani, așa cum am văzut mai târziu, insuficientă să întorc spre bine o situație conjuncturală fragilă prezentă.
La 48 de ani am pierdut primul părinte, pe tata. Am resimțit totul din plin. Au apărut primele probleme serioase de sănătate, dar și cele legate de viața propriuzisă.
14 ani ulterior am mai avut-o alături pe mama. Am îngrijit-o cu multă dăruire. Ultimile ei cuvinte în 2012 au fost să am mare grijă de mine.
Mă imbolnăvisem la doar 60 de ani de o boală rară leucemică de sânge–MMM, considerată practic fără remediu, una care distrugea pe rând toate organele mele interne.
Odată bolnav de o boală rară, aparent fără remediu medical, în anul 2011, problemele de sănătate și-au găsit miraculos o primă perioadă de remisie în anul 2013 în Franța.
În prezent, după zece ani de suferință, datorită progreselor importante ale medicinei, coroborat cu cele ale celorlalte științe, au apărut în lume noi medicamente și tratamente, unele studii clinice pentru prelungirea vieții umane.
Grefele de organe, transplanturile inclusiv de măduvă osoasă repară, dar nu schimbă radical durata în care se înscrie o viață de om bolnav. Ele o prelungesc prin remisii care apar ciclic.
Igiena, dieta alimentară, alături de restul îngrijirilor spitalicești pot prelungi viața. O atitiudine optimistă are o influență de peste 50 la sută în viața fiecărui om, spune Profesorul meu medic de mare valoare europeană.
Suferința fizică mai ales cea interioară, reorientează problematica personală, coroborat cu îngrijirile medicale, pastilele luate la ore fixe, regimul alimentar, supravegherea tensiunii, glicemiei și celorlalți parametri de sănătate, intervenții medicale complexe, transfuzii, etc.
Despre rău am vorbit în Capitolul 6 -"Minuni "dar mai ales în Capitolul 7- "Binele și răul "al cărții "Drumul inimii către lumină" sau "Un jurnal al vindecării prin acceptarea suferinței pentru o renaștere"ediția a II-a 2017/2/.
Am arătat acolo, pe baza unor experiențe personale petrecute la vârsta de 25 ani la Mănăstirea Cernica, interpretate ca student la a doua Facultate absolvită, cea de Teologie ortodoxă în anul 2008.
Răul nu este numai o înstrăinare de Dumnezeu, cum spunea formidabil Sf. Vasile cel Mare în secolul III, el este persoană. Nu este abstract, nu este ființial, unul care să fim îndemnați să îl facem.
Este doar o absență a binelui.
Nu există o cauză absolută a răului. Nu a fost creat de Dumnezeu care este Iubire. Nu are materie, este doar spirit.
Răul a făcut subiectul multor cărți, piese de teatru, începând cu filosoful existențialist Jean Paul Sartre în "Diavolul și Bunul Dumnezeu", rămas doar filosof, nu mai mult, până când a depășit optzeci de ani, la teologul protestant Philippe Melanchaton cu "Teoria răului absolut".
Pentru destui oameni, răul constituie un alibi pentru a obține o serie de privilegii, sau pentru a lua măsuri excepționale.Se afirmă de unii cu totul fals, că ar fi moștenit răul genetic.
Răul poate deveni ușor subiectul unei dorințe pătimașe umane, argument de identificare de sine cu sine.
Se afirmă mai ales de anumiți filosofi că el vine ca o fantasmă, nelocalizat, neidentificat.Te domină, intrând în tine îndemnându-te să comiți crime, atacuri mortale. Unii oameni se roagă celui rău, cum ne rugăm noi Lui Dumnezeu.
În cartea sa apărută recent în 2020, cu titlul "Geopolitique du Covid 19 –Ce que nous revèle la crise de Coronavirus"/3/, Pascal Boniface se întreabă în introducere, dacă vom reveni la lumea dinainte sau de după mondialism, în cadrul relațiilor internaționale.
Sunt analizați termeni precum: "Revoluția istorică" sau "Revoluția strategică", Revoluții care să modifice real Ordinea mondială.
Covid 19 se situează exact între acestea. Se leagă și de competiția între SUA și China, criza multilateralismului, de întrebările europene sau limitele mondializării.
A accentuat, amplificat, exacerbat atât realitatea cât și capacitatea de percepție umană.
Într-un timp record de peste un an, Covid 19 a modificat total modul nostru de viață, privându-ne de drepturi elementare precum acelea: de a ne mișca, de a ne aduna, de a asista la un concert sau la un meci de fotbal, de a merge la restaurant, de a călători, și adesea chiar de a munci.
A bulversat economia mondială, punând-o în mare parte într-o stare de așteptare, creând sute de milioane de șomeri, privând numeroși oameni de resursele de zi cu zi.
O lume siderală, afirmă Pascal Boniface /3/. "Imobilitatea deranjează secolul", proclama celebrul șansonetist și poet Leo Ferré pentru un timp de trei sferturi din secolul al XX-lea-"Il n' y a plus rien".
Încercăm să trăim într-o lume anormală. După 7 martie 2020 se declara starea numită " confinement" inclusiv în Franța.
A guverna înseamnă a prevedea, a avea premoniție. În cazul de față, nimic preventiv nu fusese acționat de guvernul din Franța.
Filmele sunt în general inspirate din fapte reale. Filmul cu titlul "Epidemia", realizator Steven Soderbergh a apărut în anul 2011.
Scenariul său părea la acel timp unul suprarealist. Fusese inspirat de pandemia SRAS, aducând în fața publicului istoria unui virus care s-ar fi răspândit atunci pe întreaga planetă, prima victimă fiind o persoană originară din Hong Kong. Rezultatul propagării virusului dusese la 26 milioane de morți în mai puțin de o lună.
Raportul CIA cu titlul" Cum va fi lumea mâine" a fost publicat de Editura "Robert Laffon" în 2009.
El menționa o posibilă epidemie, pe baza unor agenți patogeni asemănători Coronavirusului SRAS, apărând într-o zonă cu o mare densitate a populației, cu mare apropiere între oameni și animale, așa cum este vorba actual de China, din sud-estul Asiei.
Într-o conferință ținută în martie 2015, marele miliardar Bill Gates avertiza asupra faptului că pericolul imediat al omenirii nu vine de la armele nucleare ci este unul sanitar. O nouă epidemie chiar ajunsă să fie până la urmă ținută sub un anumit control este posibilă în viitorul omenirii.
Fundația Bill și Melinda Gates a donat sume importante de bani în conturile OMS, respectiv Organizația Mondială a Sănătății./3/
În aprilie 2005, Inspectoratul General și Administrativ din Franța, publica un Raport important privitor la Organizarea și funcționarea publică în caz de Criză majoră, în cursul căreia situația economică, aparatul social, structurile administrative ale statului ar fi perturbate puternic, de o Criză sanitară.
Două din ultimile Cărți Albe, cele din anii 2008 și 2013, precum și "Revista Strategică de Apărare și Securitate Națională" din 2017 au fost lansate succesiv de Președinții Franței de la Sarkozy, Holland
până în prezent Macron.
Ultima din acestea lansa o alertă în două etape care pot avea loc în mod real.
Niciunul din candidații la Președenție nu au fost interpelați din timp de Presă asupra acestui subiect extrem de delicat. Nu au fost luate măsuri de precauție absolut necesare de exemplu în Franța.
Mai mult, când fostul Ministru al Sănătății-doamna Roselyne Bachelot Narquin a cumpărat măști și vaccinuri gripale pentru a proteja populația de epidemia de gripă H1N1, ea a fost ridiculizată, insultată, considerată responsabilă de fapte grave.
Bibliografie
1.Mircea Florin Caracaș, "Nopți pariziene", editura ePublishers, 2017, ediția a II-a,
2.Mircea Florin Caracaș, "Drumul inimii către lumină", ediția a II-a, 2017 noiembrie,
3.Pascal Boniface , "Geopolitique du Covid 19 , Ce que nous revèle la crise du
Coronavirus", Ed. Eyrolles, 2020.
Comentarii
Corect!
Vă ofer o.....
Dragi prieteni si colegi ma bucur ca inceputul noii carti a avut ecou pe Cronopedia . Voi continua curand de aceea acest proiect inceput azi . Multumesc doamnelor Ciobotaru Maria, Ada Nemescu, Lilioara Macovei, Pop Doina si domnului Ioan Muntean pentru frumoasele aprecieri.
Toată admirația! Felicitări mii!
Admirație.
Sunt uluită domnule CARACAS MIRCEA FLORIN de puterea dumneavoastră de muncă, de incredibila determinare de a vă documenta, de a struni timpul
în favoarea dumneavoastră şi implicit a noastră - cititorii!
Scotociţi cu o răbdare şi îndemânare de invidiat printre ştiri, înscrisuri, înregistrări ale oamenilor influenţi din lume, şi extrageţi enunţuri logice.
Sunt fericită că vă cunosc, nu uit întâlnirile noastre, iar cărţile dumneavoastră sunt repere dragi în biblioteca personală.
Vă doresc sănătate
spor şi inspiraţie!
cu admiraţie, aDa nemescu
Cer scuze dar cu toate eforturile dupa defectarea laptopului , nu mai am acces la programul de diacritice