SELECTIE 1

A1. Aplicatia 1 Gasiti rapid, elemente cheie comune, si re asociati mental  pentru a putea memora urmatoarele exemple

 Ceas- luneta , foarfeca-cal, vapor-baler curatarea granelor, valiza-centura, furculita-pieptan , avion-stilou, tarta- cheie  pahar de vin- jurnal, trunchi de arboe- pipa, balmon-telefon, zaharnita-plaja de nisip, scaun- boutin, canapea- tub de pasta de dinti, lampa- fluture, cravata- clatita .

lunette- montre, scisor- cheval, bateau-baler, valise- centure, fourchet-peigre, avion- stylo, tarte-clé, verre de vin-journal, tronc d'arbre-pipe, balon-telephon, soucrier- plage de sable, chaise-boutin, canapé- tube dentifrice, lampe-papillon, cravate-crêpe caise.

Rezolvare 1

Un element cheie sunt dinţii pentru furculiţă şi pieptăn.Se retin unele terminaţii sonore  la ba-lon, te-le-fon.

Apoi,  este de  imaginat vizual o scenă de tipul:  eu citesc un jurnal, cu  un pahar de vin alături, cu o pipă din lemn dintr-un trunchi de copac, etc.  

 

A2 Aplicatia 2  

 

Se dau 12 tipuri de activităţi umane,  precum:prin mnemonica --grupare pe trei grupuri de 4 cifre a initialelor   INFP GSSF PEPA

activitate intelectuala 1,

activitate de nutritie   2,

activitate fizica          3,

activitate liberă          4,

patrimoniu genetic     5,

actul de somn            6,

activitate  sexuala      7,

activitate in familie      8 ,

activitate psihica        9,

actiune de echilibru    10,

proiectare de viitor      11

adaptare la  mediu

social                        12.

 Sa se memoreze in timp de 3 minute  prin metodele aprofundate si apoi intorcand foaia sa se redea .

 

A3 Aplicatia 3. 

 

Sa se analizeze cinci tipuri de memorie: Procedurală 1,  Episodică 2, Semantică 3, Senzorială 4 şi  Lucrativă 5 definind  elementele distincte ale acestor tipuri de memorie,  selectate, fiecare cu importanţa sa .

 De schimbat  tipurile cu memoriile :Celulară , respectiv   Sistemică, ……

Lămuriri asupra   modului de considerare a reperelor,  elementelor cheie pentru fiecare caz aplicativ .

 

A4. Ce elemente de referinta putem lua pentru utilizarea sonoritatii   

RA 4 Raspuns aplicatia 4

Utilizarea sonorităţii, poate avea  în vedere terminaţii de cuvinte,   atunci când spunem de exemplu :-Ce nume se termină într-un sufix ? Acest sunet terminal ne poate conduce  la numele căutat. 1

Scrierea  unui nume  îţi facilitează anumite amintiri.  O parte dintre noi putem  spune în mod spontan, inconştient:

-Nu îmi mai amintesc, nu l-am văzut niciodată scris, sau:

- Trebuie să îl scriu, dacă nu mi-l  voi aminti!

A asocia un nume  se poate referi la acela  cu un altul cunoscut . De exemplu personajul  principal dintr-o  piesă de teatru. Putem să recreem un context  şi o strategie eficace , ca să ne reamintim un nume într-un anumit context spaţio-temporal, în care am vizitat ceva. Apoi, vom rememora în ce perioadă a vieţii noastre, în ce circumstanţe s-a petrecut , cu cine am fost  atunci.

Îi este caracteristic fiecărui om, modul în care poate  să găsească el însuşi strategia care-i vorbeşte cel mai bine, ştiind faptul că  referitor la combinaţiile de strategii, acestea  sunt  mai eficace astfel.

A5  Aplicatia 5 

Primul exercitiu -test cuprinde  20 de  cuvinte , dintre cele mai diverse care  trebuie rapid memorate.  

Întâi se cere o încercare proprie de clasificare pe baza unor criterii de apropiere între aceste cuvinte, cum ar fi   : 1. impermeabil ,2. helicopter, 3.-busculada , 4.prieten , 5. determinare , 6. indisciplina , 7.umbrela , 8intemperie , 9.marmelada ,10. ghitara ,11. caracter , 12bicicleta ,13 pachebot , 14. temperatura, 15muzicuta , 16.meteorologie,17. -imprudenta, 18.perspicacitate , 19. violoncel,20 inundatie.

RA5 Raspuns aplicatia 5

Grupam  pe baza a  cinci criterii diferite: cele trei cuvinte terminate în ade, 3, 4, 9, apoi legat de timp, cuvintele 1, 7,14, 16, 20 , urmând cele legate de trăsături de caracter 5, 6,11, 17, 18  şi ultimile cuvinte  legate de mijloace de transport 2 ,12, 13 şi de instrumente muzicale ,  10, 15, 19.

Intoarcem foaia şi scriem rapid , în cinci minute, din memorie,  toate cele 20 de cuvinte, pe baza a 6 criterii găsite de noi.

Se va aprecia cu un indice complex  imaginat mental, modul de repunere a acestora. De exemplu am notat astfel în memorie : 3–ade bcm, 6  timp  iptmi, 5 caractere  idcip, 3 transport hbp,3  instr mz  ghv. Schema matematică  mentală creată  de mine  adhoc a fost :

3+6+5+3+3=20  ade/timp/caractere/transport/instr;mz /

Exerciţiul  a cerut din partea mea cunoaşterea limbii franceze, mediu-avansat la nivelul B2

A6 Aplicatia 6 

Un exerciţiu  de atenţie în care  trebuie să corectăm ,  sesizând global , cuvinte cu greşeli strecurate special, în 20 cuvinte expuse rapid este .: 1.a chema , 2. in acelasi timp , 3.comoditate ,4.placere , 5.rabdare , 6. atentie , 7.a circula, 8.vagon, 9.informatii ,10.planta leguminoasa, 11.etimologie , 12.cunoastere ,13. in mod stralucitor, 14.bijutier , 15.alocatie , 16.oglinda, 17.ocular , 18.amabil , 19.a asocia , 20.monolit ,

RA6 Raspuns aplicatia 6

în cele  8 cuvinte bolduite , notate   1,3,4,7,9,10,14, 20 s-au strecurat greşeli, fie dintre cele legate de prezenţa în plus fie de cea în minus a unei litere, ex i din joailier nu joalier, fie dublarea sau nu a unei consoane precum  doi m  în plaisemment, a unui h în monolithe, a unui o în courir nu curir, a doi cc în accueil nu acueil, etc…Pentru aceasta  trebuie cunoştinţe de gramatică, şi ureche muzicală.

.

A7Aplicatia  7 

 Aplicatia pentru acasă , este  deosebită complexitate, incluzând 

 

68 de grupuri de câte 4 sinonime , în care  trebuia să găsim intrusul. 

RA7 Raspuns aplicatia 7

Dicţionarul de sinonime de pe internet e de  mare valoare la caz de îndoială.

El m- ajutat şi în traducerea zilnică  de mai mulţi ani,  circa 10 ani , a  cuvintelor grele -complexe franceze sau engleze, prin utilizarea sinonimelor,  într-un context dorit , pentru citirea  câte unei cărţi,  în limba franceză,  în fiecare zi.

Un exemplu pe care îl pot sugera pentru început,  înainte de analiza complexă  a întregului text este :

vechi—în vârstă-antic- adânc, unde intrusul este cel de al patrulea sinonim . adânc

Analiza  generală a sinonimelor date  pentru cititor

Din cele 68 de grupuri de verbe şi adjective aproape trei sferturi  au fost  adjective, iar un sfert,  verbe constituite din grupuri de câte 4 cuvinte,  din care trei erau cuvinte care făceau parte din grupul sinonimelor iar unul era intrusul .  

Au existat patru excepţii în care toate patru  cuvintele  erau sinonime.  

A fost vorba de  două grupuri de adjective: mare, intins, vast, inalt respectiv etans-inchis-impermeabil-ermetic  şi două grupuri de verbe  regulate: a atasa- a lipi-a lega-a uni  attacher-coller-lier-unir şi  a dansa- a se deplasa;, a misca, a amesteca sa clatina in fnctie de context 

Ca poziţionare a  intrusului,  de 24 de ori el a fost  al patrulea cuvânt, de 18 ori al doilea cuvânt , de  12 ori al treilea cuvânt şi de 10 ori primul cuvânt .

De 4 ori toate au fost toate cuvintele sinonime. Procentual,  al doilea şi al patrulea cuvânt au fost mai des alese din grupurile de cuvinte.

De fiecare dată , la descoperirea intrusului, am  mai notat un înlocuitor al acestuia printr-un  cuvânt corect, din grupa celorlalte trei descoperite .Incidenţa variabilă a găsirii cuvântului,  a făcut ca activitatea de găsire a acestuia să devină dificilă.  

Între cuvintele intruse, figurau cuvinte  la care doar o literă despărţea cuvântul corect de intrus, dau ca exemplu cazul cuvintelor  imprudent şi  curajos.

Fiind adjective,  majoritatea cazurilor de recunoaştere a ţinut cont de  vocabularul pe care îl deţin  actual în limba franceză, cultură generală, sau chiar antrenament.

Cunoaşterea sinonimelor este  deosebit de importantă pentru  citirea şi traducerea  corectă   a unei cărţi.

Majoritatea traducerilor au în vedere contextul în care a fost  găsit acel cuvânt în propoziţie sau în frază. Există  ades grupuri de zeci de sinonime, ceea ce arată nuanţele deosebite pe care le are limba franceză.  

Am găsit ca răspuns de compexitate , faptul că din cele 68x4=272 de cuvinte analizate ca temă , poziţionate pe două coloane, cu câte 34 de grupuri pe fiecare parte, atenţia trebuia să fie concentrată pe o singură pagină, ceea ce a constituit un anumit avantaj.

Pe de altă  parte, a contat memoria vizuală, prin capacitatea de observare concentrat pe aceeaşi pagină,

memoria auditivă  ceva mai mult, fie prin repetarea cuvintelor  cu voce tare , fie mai ales prin muzicalitatea acestora.

Foarte importantă  este   memoria de asociere.

La rezolvarea unui astfel de test complex, tendinţa de a  apela la dicţionarul de sinonime pentru oricine poate fi mare.Pentru a evita cât mai mult aceasta , lucrul meu  a fost ceva mai îndelungat, prin  încercarea de identificare a ceea ce putea să însemne fiecare cuvânt,  privind grupul de patru.

Faptul că au fost alese grupuri de patru cuvinte a fost un avantaj.

În cazul adjectivelor, mi s- părut ceva mai uşor decât în cazul verbelor,  în general din conjugarile  I sau a II-a terminate în er sau ir , dar si verbe  neregulate .

De multe ori intrusul nu era departe de celelalte trei, ceea ce a îngreunat aflarea acestuia.

Trebuie să recunosc faptul că fiind  român, mi-a fost tot atât de uşor ca unui italian să abordez sensurile cuvintelor din  limba franceză.

Discutam recent, săptămâna aceasta  cu două  persoane de origine italiană, una  aflată la coadă la analize, alta lucrând la spital pentru hrănirea pacienţilor şi am constatat , cât de uşor mi-ar fi  să mă înţeleg cu acestea încercând să vorbesc alternativ franceză cu italiana. 

Gramatica italiană, ca şi cea  română  nu sunt  de loc uşoare.

Muzicalitatea cuvintelor pentru  memorarea lor,  mi se pare un  atu important pentru cel care a pornit la drum să aprofundeze o limbă străină, ca să încerce să îi pătrundă tainele.

Pentru un scriitor cred, acest lucru este necesar, întrucât încercarea de stăpânire a  două limbi străine, minim necesare este imperios necesară, pentru citit, tradus, interpretat.

De mai multe ori,  acolo unde nu am reuşit să rezolv ceva mai repede exerciţiul am aplicat memorarea auditivă, prin citirea cu voce tare a grupurilor de cuvinte de mai multe ori pentru încercarea de desprindere  astfel a intrusului din grup.

A8  Aplicatia 8  Un prim exercițiu util:

Notați alăturat,  evenimente  marcante care au avut loc la urmãtoarele date:

11 septembrie 2001/ 9 noiembrie 1989/26 decembrie 1999/1 ianuarie 2002/ 8 august 2008/ 25 iulie 1995/ vara anului 2003/ 21 iunie 1982/ iarna anului 1992/ 20 iunie 1936/ 2 iulie 2008/ 4 noiembrie 2008/….

RA8 Raspunsuri aplicatia 8 Rãspunsuri propuse:

Lovirea  și distrugerea celor două blocuri turn din New York/ Căderea zidului Berlinului/ Furtuna secolului din Franța/ Introducerea euro , în Franța/  Olimpiada de la Beijing/ Atentatul din RER- Stația Saint Michel din Paris/ Canicula de la Paris – neoficial au fost 15.000 de morți,  în special persoane în vârstă/ Prima sărbătorire a Festivalului Muzicii din Franța / Jocurile Olimpice din Albertville –Franța/ Eliberarea unui candidat important la alegerile din Columbia/ Alegerea Președintelui american Barak Obama/

A9 Aplicatia 9 

Mentionaţi anii în care s-au produs următoarele evenimente:

Alegerea Președintelui Nicolas Sarkozy/ Victoria echipei de fotbal a Franței în Finala Cupei Mondiale/ Accidentul de tren de la Bretigny sur Orge din Franța/ Moartea Papei Ioan Paul al II-lea/ Abolirea pedepsei cu moartea în Franța / Primii pași ai omului pe lunã/ Eșuarea petrolierului Erika într-un  port francez/ Bicentenarul Revoluției Franceze/ Tsunamiul din Asia/ Jocurile Olimpice din Beijing/ Accidentul nuclear de la Fukushima –Japonia/

RA9 Raspuns aplicatia 9

Soluţii propuse: 2007/1998/2013 iulie/ 2005/1981/1969/1999/1989/2004/8 august 2008/11 martie 2011/

A10 Aplicatia 10 

Un exemplu poate fi :35A86. 

RA10 Raspuns aplicatia 10

1 2 3  Direcţiile primelor 3 simboluri,  pe diagonala mare,de la dreapta la stânga …35A.

4 5 6  Direcţia  altor  3 simboluri,  de la stânga la dreapta A86

7 8 9

A 0 B

A11 Aplicatia 11 LOGICA NUMERICÃ

Pentru a putea lucra, pot fi luate mai multe probleme simple .

1.Un meniu cuprinde un supliment care costă 18 euro. Meniul fără supliment costă cu 7 euro în plus decât suplimentul respectiv. Cât costã meniul?  Dar suplimentul alimentar?

RA11 Rezolvare aplicatia 11

18-x=7+x

 2x =11, de unde x=5,5 euro este costul  suplimentului alimentar   

18-5,5 =12,5 Euro este costul  meniului respectiv.

A12 Aplicatia 12 

2.Un costum de haine  dintr-o vitrină,  cu accesorii cu tot  costă  350 euro. Costumul fără accesorii costă  doar  250 euro. Cât costă accesoriile? 

RA12 Rezolvare aplicatia 12 : 350-250=100 euro.

A13  Aplicatia 13 

3.Un apartament fără bucătărie costă 250.000 euro, iar o  bucătărie 150.000 euro .

Care e costul echipamentului de bucătărie, dacă este  egal cu jumătate din  diferenţa între costul apartamentului fără  bucătărie si costul bucătăriei.

RA13 Rezolvare aplicatia 13 :

Fie x- costul total al apartamentului,respectiv y- costul bucătăriei

x=y +150.000 , de undex= 250000+150000 =400.000 euro este  costul total al apartamentului

Apoi: 2z=250.000-150.000

2z=100.000, de unde  z=50.000 euro este costul echipamentului de bucãtãrie

A14  Aplicatia 14 

4.Gãsiți estimativ si completați apoi înălțimile și izolați două perechi dintre acestea, care sunt apropiate,  în următoarea listã de monumente:

Turnul Londrei ….43 m/ Turnul din Pisa…. 54 m/ Zidul Berlinului… 4m/ Turnul Eiffel…. 325m/ Big Ben…. 96m/ Arcul de Triumf ….50m/ Statuia Libertății…. 92m/ Catedrala Notre Dame din Paris …. 35m/ Piramida lui Keops …146m/ Muntele Saint Michel…. 78m/

RA14 Rezolvare aplicatia 14

Exemple alese de perechi:Turnul din  Pisa-Arcul de Triumf, respectiv  Turnul Londrei si Catedrala Notre Dame de Paris

A15 Aplicatia 15 

5.Găsiți toate  pătratele,  dintr-un caroiaj de 4x4 pătrate mici  .

RA15 Rezolvare aplicatia 15

4x4=16 pătrate mici+1 pătrat mare de 4x4 +4 pătrate mijlocii mici  de 2x2 conținute  pe colțuri+2 pătrate mijlocii mici la mijloc de 2x2 + 4 pătrate mijlocii mari  de 3x3 =27  pătrate - numărul total .  

A 16 Aplicatia 16 

Privitor la atenţia dispersată, ni s-a cerut să grupăm pe categorii mentale, anumite obiecte  urmărite pe  un ecran  sau dintr-un desen indicat de autor , timp de  circa un minut.  

RA16 Rezolvare aplicatia 16

Observatii de urmarit

O anumita cifra , exemplu cifra trei era importantă-din cele remarcate Exemplu, era vorba de trei obiecte metalice: furculiţa, foarfecele, cheile, trei obiecte de îmbrăcăminte: pălăria, pantofii, centura, apoi  trei păsări şi animale: cocoş,  raţă, cal .

În altă fotografie, s-a înmulţit treptat numărul sub imaginilor de pe ecran, profesoara urmărind creşterea atenţiei noastre distributive.

Erau în plus faţă de cele nouă imagini iniţiale  încă 6, respectiv: o lămâie, o cheie specială franceză, căpşuni, o caschetă, o perie de dinţi, o frunză.

A17 Aplicatia 17  "între două- ... nu te plouă "  un joc.... entre deux. 

Exerciţiul următor, temă pentru acasă  - complexitate deosebită .

 El cere asă ştii foarte bine alfabetul  şi cuvintele franceze, mânuindu-le  cu precizie în memorie.

E vorba de  a afla un cuvânt  între alte  două   cuvinte  din limba franceză.

Exemple date: accent, accident, arbaleta, asticot, auditor , aviator , inel, a face baie , accesoriu ,balansoar, vapor, ignorant, beatitudine , haina , mapamond , macheta , ciocan, chiar , mobila , oglinda , oaie , mutatie , myrtil , natura ,…etc

RA17 Rezolvare aplicatia 17

OBSERVATII

Între accent şi accident am găsit prefixul acc , comun,  şi pe baza acestuia,  cercetând memoria am găsit… accésible ….

A18  Aplicatia 18  cu rezolvare 

Un exerciţiu deosebit de interesant se refera la urmărirea unei imagini complexe, care arăta un port francez.

E vorba de portul La Rochelle, din cele aflate, privind mai atent fotografia.

Se cer amănunte privitor la imaginile din prim plan sau din al doilea.

Intrebarea 1 Cum se numea portul? La Rochelle

Intrebarea 2 Despre ce element de decor e vorba ? E vorba de o grădină  verde,

Intrebarea 3 care e numele vaporului ancorat in port ?

Numele vaporului ,scris foarte mic pe acesta e  "Le Passeur" ,

Intrebarea 4. Cate turnuri au fost  vazute in departare ?

Numărasem  patru turnuri din depărtare şi observasem  că pe vârful unuia  dintre acestea era un  steag.

Ne-a fost indicat să reuşim să cumpărăm o serie de reviste cum ar fi  cele de cuvinte încrucişate , tip magazin, jocuri.

A19 Aplicatia 19 

Cea mai grea mi s-a părut identificarea   rapid mental  a unei grupări de patru litere, exact în ordinea pusă  XKPMY, din 12 rânduri lungi , ca la optician.

 RA19 Rezolvare aplicatia 19

MOD DE LUCRU PROPUS Literele chiar mari fiind  scrise , erau  insa îndesate, lipite  una de alta.

 În final am identificat 2+1+1+2+3+2+1+2+2 respectiv 16 astfel de grupări .

A20 Aplicatia 20  

Prin atenţie concentrată,  sa se  construiasca  fraze perfect inteligibile,  prin logica verbală, dintr-un numar de  9 fragmente: 1. dupa ce am recuperat-o pe Martin , 2 noi plecam  3.  de pe partea Operei , 4.la gara Austerlitz  5. sambata dimineata 6.catre Portugalia  7. trenul de ora 9 si 3 minute   8.  in concediu  9.  prindem  .

RA20 Rezolvare aplicatia 20

De repus cele 9 intr-o fraza inteligibila

A21  Aplicatia 21 " Animalele ascunse"

Un exerciţiu  de atenţie- concentrare,  intitulat " Animalele ascunse" , se  referea  la animalele ascunse într-un text.

Era vorba de nu mai puţin de 27 de animale, pe care trebuia să le găsim .

Ştiam doar că fiecare nume de animal nu figura  decât o singură dată,

RA21 Rezolvare aplicatia 21 Accentele şi semnele de punctuatie, la fel spaţiul între fiecare cuvânt din text, nu erau de luat în considerare .

Pentru mai mare uşurinţă,  ni s-a sugerat să încercuim grupările găsite.

 S-a dat exemplu cuvântul pisică - chat care figura de 5 ori in text şi care  nu era bun.

A 22 Aplicatia 22 

Se propune un prim exerciţiu tip tablă de şah, cu 14 subiecte-obiecte  cu următoarele titluri:

narcisă, vară, -portocală, iarnă, carte , ordinator-calculator, floare, pâine, cheie , ventilator, .........

Tabelul propus cuprinde 6 coloane orizontale notate cu literele  A-F şi 6 rânduri orizontale notate cu cifre de la 1 la 6, per total 36 de pătrăţele.

Din acestea,   doar …14 sunt ocupate de cuvintele amintite mai sus sau altele create de noi .

Se  lasă  doar două-trei minute pentru memorarea acestui tabel  , exact cum  a fost  expus , cu cuvinte cu tot,  inclusiv poziţionarea lor.

Continuare RA22 Rezolvare aplicatia 22

Atenţia se poate îndrepta prima dată asupra diagonalei A1-F6.

1.Aceasta oferă posibilitatea cuprinderii a 5 numere din 6 posibile, doar căsuţa B2 fiind goală. Cele 5 cuvinte amintite sunt : 

narcisă, ordinator-calculator , cheie,cerc, ochelari. Codificarea  literelor de început ale cuvintelor plasate pe diagonală a fost joccl respectiv in limba romana nccco. Am reţinut mental acest prim cod  .

2.A doua  observare tot foarte rapidă,  poate fi   referitor poziţionare,  în special pe o anumita irectie, aici a fost vorba de orizontala aflată la îndemâna câmpului vizual,  înaintea veticalei, mai întâi numeric , de sus în jos a cuvintelor .

3-1-3-2-2-3 total 14, a fost un alt indiciu suplimentar.

3.Cuvintele pot fi  asociat e observând că sunt  număr par  respectiv de 14 , divizate in 7 perechi , câte două,  astfel :

florile- narcisa cu floare, anotimpurile -vara cu  iarna, alimentele- portocala cu pâine, calculatorul cu fişier, cartea cu ochelarii, farmacia cu  cerc ,  exemplu cercul de farmacişti , ventilatorul cu  cheie.

Ca o consecinta cuvintele pot fi  reduse astfel  la jumătate, respectiv 7 grupuri de 2, cu iniţialele noi FAACCFV

Pe  aceste  3 considerente  de bază care pot fi  stabilite  mental  şi rapid în cele 3 minute oferite, se poate  porni  în etapa a doua cu umplerea celor 14 pătrate din cele 36 .

Gradul de ocupare  al caroiajelor , a fost 14/36,  de o treime.

A23 Aplicatia 23  

Următorul tabel  dat, poate fi ceva mai simplu respectiv tot de 14 cuvinte:

chibrit, dalie, banana, crumieră, jurnal,creion, măr, vapor, mobil, brăţară,dosar, patiserie, taburet, rodie.

RA23 Rezolvare aplicatia 23

OBSERVATII PROPUSE DE LUCRU

1.Fiind tot 14 cuvinte, se pot construi iar perechi de  2 sau chiar 3 cuvinte,  respectiv 3 fructe: banane, rodie,măr,  apoi 2 fumat: scrumieră-chibrit, 3 de citit –vorbit  :jurnal-mobil-taburet, notat: dosar- creion,  2 de navigat: vapor-brăţară sau ancoră,  2 de cadouri :patiserie –dalie .Codificarea a fost  FFCVNNC

2.Grupările de  pe caroiaj, respectiv tot pe orizontală  au fost numeric:3+1+3+2+2+3=14

3.O altă observaţie rapidă a fost că de exemplu de cuvinte  care încep cu aceeaşi literă  exemplu b

4.Pe diagonala de la  stânga la dreapta, pentru a aşeza primele cuvinte  care erau tot cinci: chibrit-creion-mobil-dosar-guma respectiv alumette –crayon-portable-dossier-radis,  ele aveau aceeaşi pauză  ca anterior, la B1, codificat ACPDR respectiv CCMDG

A24 Aplicatia 24 

Următoarele exerciţii date spre lucru au fost pentru memoria vizuală.

Priviti câteva minute imaginea mărită a unei bucătării.

RA24 Rezolvare aplicatia 24

OBSERVATII RAPIDE CE POT FI FACUTE

Erau patru ferestre pe fundal , dintre care foarte greu am observat că a patra de la dreapta era întredeschisă.  Erau două calorifere. În centru,  se găsea masa de bucătărie cu 6 scaune,  cu o vază pe aceasta.

La geam se găseau suspendate în partea stângă o serie de crătiţi.

Tot în stânga era bucătăria propriuzisă cu aragazul, hota,  şamd.

În partea dreaptă era poziţionată apropiat,  o scară de urcare la etaj .

Pe jos era un mozaic.

Au fost puse cinci întrebări interesante, de amănunt.

Prima intrebare : -Ce se vede la stânga frontal?

R1. - Scara.

A  doua intrebare :-Dintre ferestre , care era deschisă?

R2. - A patra .

A treia intrebare :- Câte scaune erau în jurul mesei?

R3. - 6 , câte trei de fiecare parte.

Apoi a patra intrebare :-Ce era pe jos şi ce culoare avea ?

R4- Mozaicul alb-negru.

Ultima, a cincea intrebare  a fost:- Ce era poziţionat -suspendat la fereastra din stânga?

R5.- Vasele numite casseroles.

A25 Aplicatia 25 

Se da urmatorul exerciţiu de reconstituire a unor cuvinte dintr-o listă care arată astfel:

Se dau  21 de expresii, care admit un verb în faţă , care suna astfel:

…… …1/ odihna/   ……2 -gradina sa/……….3  o gaura in perete / ………4 .un discurs/

………….5.un portret / …….6 o operatie / …….7 eforturi inutile / ……8 menajul gospodaria/

………9 a calului/ ….. 10  date succesive / …… 11 o analiza/…….12  un traseu lung/……… 13 un drum in zapada / ….. …..14 o greseala/ …… 15 un cerc/ ……. 16 un cadou/……17  cursurile/ …….18   valizele/ …….19 reprosurile/ ……20 .un tur periculos/……….. 21 ale focului/  

RA25 Rezolvare aplicatia 25  

Problema este de a găsi verbul potrivit, evitând pe cât posibil verbul a face. Se da ca exemplu Şcoala de Jurnalism,unde  s-a propus celor care vor vorbi să nu folosească pe cât posibil verbele  a avea  şi a fi .

Poate deveni ezitant,  în anumite situaţii, fiind vorba de nuanţe,  să poziţionezi  un anumit verb. Până la urmă acestea  sunt  în ordine:

  1 a prepara, 2  a cultiva , 3 a aborda, 4  a pronunta sau a acuza, 5  a educa, a scrie  sau a realiza, 6 a efectua, 7 a furniza, 8 a efectua, 9 a urca, 10  a acumula, 11 a efectua, 12  a angaja, 13 a efectua, 14a face, 15 a desena, 16  a oferi, 17 a participa, 18  a prepara, 19  a se adresa, 20  a profera, 21 a aprinde.

A26  Aplicatia 26 

În continuare,  se  dă  să construim  în limba franceză sau limba romana  14 cuvinte, începând cu l şi terminând tot cu  aceiasai litera  l.  

Prima tendinţă poate fi să aşezam  treptat vocalele  lângă prima consoană şi să ne  gândim la diferite domenii .

RA26 Rezolvare aplicatia 26

Astfel pot ieşi următoarele cuvinte :

legal 5 litere,lustral-purificat 6 litere, logiciel –logic 8 litere, liberal-liberal 6 litere, litoral –litoral 7 litere, literal –literal 7 litere, laval -lavabil 5 litere, lateral-lateral 7 litere, longitudinal-longitudinal  12 litere, lacrimal-lacrimal  8 litere, licol-harnaşament  5 litere , lanceul-lansator 7 litere, lilial-material medical pentru sondajul urinar 6 litere.

Cel mai lung cuvânt poate avea astfel 12 litere şi cele mai scurte  pot prezenta 5 litere 

A 27  Aplicatia 27 

Pentru a utiliza memoria auditivă , se citeste rar un text, exemplu , cel  al umoristului Pierre d'Arc,  intitulat "Supa cu peşti roşii "

RA27 Rezolare aplicatia 27

După o primă citire, se poate  proceda  la o recitire cu  mai multe pauze ….

Trebuie să indicăm pe loc ce cuvinte lipsesc

A 28 .Aplicatia 28 

 si RA28 rezolvare aplicatia 28  Un text mai greu,  se refera la expunerea, destul de lungă,  cu multe întâmplări , pe care trebuie să îl traducem mental,  fără să notăm nimic şi să urmărim  fiecare amănunt.

În text,  este  vorba de o doamnă al cărei nume trebuie  să îl reţinem exemplu

Intrebarea 1 , cum se numea eroina

 - Doamna Gabillet,  are intra în camera acesteia, depune presa pe biroul său, alături de telefon.

Intrebarea a doua era legată de  unde depune presa

Langa telefon. 

Doamna se aşeza apoi pe canapea şi ia  pisica în braţe ,

Intrebarea  a treia este  unde pune pisica ?

R -pe genunchi.

Apoi  se sparge o vază  şi doamna merge

- Intrebarea a patra  este unde?

R - In bucătărie, 

…. să arunce cioburile. Acolo, în bucătărie  este  poziţionat castronul cu mâncarea pisicii- Intrebarea  a cincea este unde e castronul pisicii ?

R - lângă frigider.

Doamna decide să înlocuiască vasul spart cu altul.

Întrebarea 6 este  cu ce obiect?

şamd …

A29  Aplicatia 29 

Se da să reconstituim 23 de cuvinte pornind de la  6 litere  mari astfel :

1.RNDCAA. 2. IÉEURC. 3. IRIRMO. 4. CUBEHO. 5. IDANRJ. 6. NIRAEC. 7. AGISEV. 8. UPMAFR.  9. TISSEE. 10. NETCAC. 11. ICENAB. 12. IPACNO. 13. UCLLAC. 15. GNACEE. 16. DRAAHS. 17. BIRTEM. 18. ÉVITÉR. 19. IRAPEN. 20. UEURBA. 21. SLIRIO. 22. HNECCA. 23. TUMNOO.

RA29 Rezolvare aplicatia 29

Un exemplu de rezolvare , dat cititorului interesat : 1 CANARD sau CADRAN ….

Lasam  cititorului posibilitatea să se antreneze în aceste screbble-uri .

A30 Aplicatia 30  

 Un exerciţiu interesant, se numeste  numit"  Între două cuvinte ".

Cuvintele sunt grupate în două coloane astfel  :

1 accent,  accident, etc n

RA30 Rezolvare aplicatia 30

Între acestea, păstrând rădăcina sau prefixul , de  exemplu  acc şi urmărind alfabetic litera următoare  a celui de al doilea cuvânt care urmeaza  ,e exemplu i  comparativ cu e , trebuie intercalat un alt cuvânt din dicţionarul francez. Exemplu  pornind de la stanga spre dreapta accésoir…..

A 31  Aplicatia 31 cu RA31 Raspuns aplicatia 31 

Ni s-a înmânat   un caroiaj de 22x10=  210 pătrate , pe care l-am poziţionat pe orizontală, pentru a marca un traseu prin centrul fiecărui romb, pornind de la 0,0 punctul de plecare,  cu indicări de poziţii cardinale de tipul Sud 5 , Est 12 sau codificat  S5E12,   respectiv  Sud 3 Ouest 5  sau codificat S3 O5, şamd.

Astfel , trebuia  să ieşim în final,  fără a se intersecta traseele  noastre  prin al treilea pătrat din dreapta sus.

A 32  Aplicatia 32  cu  rapuns operativ RA32 

Un exerciţiu, geografic,poate fi  adaptat la geografia Franţei sau a Romaniei si  poate sunat astfel :

Dacă oraşul Bordeaux este în centru,citaţi un fluviu la nord……

Răspunsul este Loara…

Idem, citaţi un oraş la sud …….

Răspunsul este  Biaritz.....

Idem, citaţi un ocean la vest …

Răspunsul este Atlantic….

Dacă Paris este în centru ….

Citaţi un fluviu la nord……

Răspunsul corect este Sena…

Idem, citaţi o regiune la est…….

Răspunsul corect este Alsacia -Lorena.....

Iem, citaţi un departament la Sud….

Răspunsul corect este  l'Éssone ….

Dacă regiunea  Bretania este în centru….

Citaţi un continent la vest….

 Răspunsul  corecteste ….. America

….Idem, indicaţi un oraş la sud….

Răspunsul corect este ….  Lyon, Marseille

Idem,citaţi un continent la sud….

 Răspunsul  corect este …. Africa

Dacă oraşul Berlin este în centru ….

Unde se găseşte amplasată Londra?….

Răspunsul corect  este la  sud-vest.

Unde este Vladivostok?…….

Răspunsul corect  este la nord-est…

Idem, unde este Sicilia?……………..

 Răspunsul corect ….. la sud-est.....

 Dacă L' Île de Rhé , poziţionată între Bretania şi Bordeaux este  în centru….

Unde se află raportat la aceasta ,Londra?…..

 Răspunsul corect este la   nord-est …

Unde se găseşte fluviul Rhône?

 Răspunsul corect este  la est

Idem, unde se găseşte Insula Réunion?….

Răspunsul  corect este  la sud-est….

A 33  Aplicatia 33 cu RA33 NU

Un alt test  este  geografic de  poziţionare:

-Dacă oraşul Bruxelles  este în centru…

.Unde se găseşte Luxemburgul?……

Răspunsul corect este la sud-est.....

Idem, unde se află Germania?……

. Răspunsul  corect este . la est ….

Idem, unde se găseşte Olanda?

Idem, răspunsul  corect este.la nord-est

A 34  Aplicatia 34 Se propune un exerciţiu complex  de memorie  

Se prezinta  un panou cu paisprezece elemente - repere,  ce pot fi dispuse apoi mental , pe patru coloane verticale.

Trebuie să –l reţinem fixând -memorând  acest tablou,  mental, fără a scrie nimic, şi să indicăm  din memorie pe caiet,  cât mai aproape de cele vizionate, poziţia şi numele fiecărui element. 

RA34  Raspuns aplicatia 34 Criteriile care pot fi luate  rapid  sunt  patru, înafara grupării pe coloane.

Evorba de culori:  galben, roşu, verde şi albastru, apoi  de forme geometrice de încadrare,   respectiv:

sferice, paralelipipedice sau piramidale .

Apoi, de plasare a fiecărui cuvânt  la stânga sau dreapta , sus sau  jos,  corelat cu o anumită logică de drumuri  utile imaginate, cu  asocierea de litere,  cuvinte, de  exemplu Patiserie , Macelarie ,  Braserie .Cele 14 cuvinte  sunt ,  pornind de sus în jos, de la stânga la dreapta, acestea:

Coloana I verticala  ….Domiciliu –paralelipiped verde , Şcoală- idem roşu, Patiserie, paralelipiped galben,  Băcănie- Alimentara , idem galben.

Coloana a II-a  verticală :Măcelărie - sferă  roşie, Garaj,  idem sferă  roşie, Piaţa Centrală- sferă,  albastru.

A treia  coloană verticală conţine ....Braseria , un paralalelipiped roşu, -Coaforul ,  idem tot roşu,  Florăria, idem, verde,   Spitalul Robin, cu  formă de cub mare cu patru cuburi mai mici în jur,  pe toate laturile.  

Coloana a patra veticala , ultima,  conţinea  doar două cuvinte:  Manejul  şi Parcul .

A 35  Aplicatia 35 

Citirea  unui text mediu ca lungime.cu titlul : Să mănânci spanac…..

După citirea   rar a textului de către profesoară, ni s-a dictat o listă de  26 de cuvinte .

Dintre  acestea,  trebuie  să alegem doar pe acelea care se regăsesc în textul auzit.

Lista  dictată rapid  cuprindea cuvinte precum:.... nmerar, sarac, mit, neuron, banane, memorie,inteligenta, ton, legume, plante , creier, acid, carenta , oua, tomate , atentie , dreptate , familie , credinta  folat , castane, central , vitamina .

RA35 Raspuns aplicatia 35

Dintre aceste cuvinte erau corecte  doar:  numerar, sărac, mit, banane, memorie, ton, legume, creier, ouă , carenţă, deficienţă , acid, frunză, ficat, folat- sare a acidului folic,castane, central, important, vitamină .

Având în vedere  planul  care poate fi făcut de la începutul citirii textului,  acesta fiind unul legat de chimie şi medicină  respectiv de nutriţie , poate fi relativ uşor, traducând în memorie rapid ,cuvintele cerute,  astfel  ca să  poata fi alese  pe cele care se potrivesc  cel mai bine textului audiat.

Încă de la citirea textului  poate fi  făcuta  o organizare –structurare  mentală a unor grupuri de cuvinte precum :

 acid folic, folat, vitamina B9, legume verzi, banane , castane, ton, ouă,  ….

A 36  Aplicatia 36 Două exerciţii  de  proiectare 

Era vorba de a poziţiona în oglindă o imagine  complexă geometrică, care poate fi  copiata rapid.

 Imaginea  poate cuprinde forme geometrice diverse, începând de la  pătrate, romburi, triunghiuri echilaterale sau oarecare, cercuri , segmentate în două,  cu un anumit spaţiu haşurat , forme de L, mai mult sau mai puţin simetrizate în jurul unor pătrate,  triunghiuri interioare mai mici, haşurate, cuprinse pe laturile unor triunghiuri mai mari,  diagonale de pătrate, mediane de triunghiuri.

 RA36  Raspûns aplicatia 36

Mod de lucru

Trasând o axă  de simetrie  care fi găsita,   rapid, de exemplu  pe verticală şi,  cunoscând regulile simetriei extinse nu numai la perpendicularităţi,  egalităţi de distanţe faţă de axă, dar şi la orientări  de zone haşurate,  poate fi realizat  aproape imediat desenul.

A 37  Aplicatia 37 

 Un exerciţiu geometric,de memorat,  se poate  referi  la o figură  complexă, cuprinzând  de exemplu douăsprezece alte subfiguri.

E vorba de: pătrate, triunghiuri mari  sau mici,  mai ales  dreptunghice,  trapeze dreptunghice, mai mari sau mai mici, romburi, triunghiuri oarecare, mai multe paralelisme, pentru  care trebuiesc numărate –memorate rapid  liniile.

Apoi este  vorba de  linii  exterioare de legătură.

RA37 Raspuns aplicatia 37 Pot fi numărate rânduri de linii paralele,  exemplu 5, unele interioare aceleiaşi figuri, altele extinse şi în altele învecinate. 

La reluare,  se poate  constata  prezenţa  unor mici  sau mari greşeli,  exemplu în zona de jos a figurii complexe,  imaginate mental.

Poate fi vorba de exemplu de lipsa unei mici prelungiri de linii, precum  şi de o linie mică în plus, întrucât de exemplu  nu au fost numărate  între liniile paralele şi baza  triunghiului.

A 38  Aplicatia 38" Maximum 15" 

Un exerciţiu foarte  interesant  se poate adresa memoriei  semantice. şi impune  căutarea de proverbe şi de expresii în limba franceză  care cuprind cifre sau nume .

RA38 Raspuns aplicatia 38

Exemple : Ali Baba şi cei 40 de hoţi….

 A avansa  cu puţin, cu un picior , înaintea altuia…..

Un doi, trei la perete….

Se bat turcii la gura ta…..

 Cei trei muşchetari….

Trenul de ora 8 şi 47- film..

O mie şi una de nopţi…..

Cele 12 munci ale lui Asterix  ….

A douăsprezecea noapte

A 39 Aplicatia 39 Pozitionari de orase  

Un nou exerciţiu poate  stârni dorinţa de a cunoaşte  cât mai precis poziţionarea oraşelor franceze. 

Este vorba de nu mai puţin de  patruzeci şi nouă de oraşe,  date ca listă .

RA39 Raspuns aplicatia 39

Se poate incerca,  pornind din nord către sud,  de la stânga la dreapta  poziţionarea 

 Am indicat  24,  adică jumătate,  respectiv :

 Dunquerque, Calais, Le Hâvre, Dijon, Béçancon, Paris, Troie, Nantes , Le Man, Grénoble, Caen, Brest,Orléans, Toulouse, Lille, Chambèry, Saint Nazaire, Bordeaux, Pau, Nice, Biaritz, Bastia, Ajaccio, La Rochelle.

A 40 Aplicatia 40 

Un  prim exercițiu se poate referi  la regăsirea  prin memorare timp de câteva minute și apoi reproducerea , a  unui nr . de expresii, exemplu :

  1. A se impacienta …..2.  O investitie fabuloasa ….3.  A face eforturi eroice ….4.Un geniu precursor ….5. Rezultate glorioase ….6. A privi cu un aer halucinat ….7. A colecta pentru a reuni ….

8.Sa amani pana la calendele grecesti ….9. Nu este o viata, este un maraton….10. O mica nota Zen

 RA40 Rezolvare aplicatia 40 OBSERVATII

Pentru a reține aceste expresii mai ușor și mai rapid, poate fi recomandat să  închipuim o istorie, legând cele zece expresii .

Să reținem de asemenea cuvinte cheie,  grupate exemplu  precum  : eroice  , greci, maraton, Gși  așa mai departe ….

A 41  Aplicatia 41  

Un exercițiu poate fi  acela să găsim sinonime ale unor expresii precum :

  1.  A pune cuțitul la gât ….2. A cauta pielita la ou ...3.- Sa nu te multumesti cu un loc pe strapontina …4 Un munte care adaposteste un soricel……5.Limba de vipera

 RA41 Rezovare aplicatia 41 Am  găsit alte expresii a

Analiza și găsirea acestor expresii sinonime a necesitat cunoașterea vocabularului  francez, o rapiditate mare, fără  a consulta dicționarul.

De exemplu,  pentru prima expresie- A pune cuțitul la gât, m-am gândit cum mai poate fi atacat cineva pentru a găsi expresia de mai sus . Pentru expresia :A  scoate   pielița la un ou, m-am gândit la greutatea, imposibilitatea practic de a realiza aceasta și am găsit expresia " A căuta  imposibilul". Pentru cea de a treia expresie, am găsit: "Să vrei să ocupi un loc important. "Ar mai fi fost și alte expresii.

Pentru cea de a patra expresie-" Un munte care adăpostește un șoricel", am găsit… "Beaucoup de bruit pour  rien- Mult zgomot pentru nimic " a lui Wiliam Shakespeare, iar pentru ultima- " Limba de viperă, am găsit  Mierla persiflantă. "

A 42  Aplicatia 42 

Un exerciţiu  poate căuta  mai adânc , prin cercetarea  memoriei noastre

Se pot  cere antonimele pentru anumite expresii, exemplu cele  de mai jos:

  1.  Prietenie buna ….2.  De un mod apropiat …..3.  Binefacator al umanitatii ....4.   A pune presiune …..5.  A se angaja intr-o controversa, o disputa …..6.Majoritatea tacuta

RA42 Rezolvare aplicatia 42  Am găsit în câteva minute, alături de ceilalti expresiile:

  1. Prietenie rea, rau famata….. 2.   3. Raufacator al umanitatii.....4. A relaxa presiunea ……5.Minoritate agitata

A 43  Aplicatia 43 

Un exercițiu   poate cuprinde o listă  de grupuri  de câte patru cuvinte, în care să găsim intrusul.

 RA43 Rezolvare aplicatia 43 

A 44  Aplicatia 44  

Un exercițiu interesant și greu este  să găsim trei litere mari lipsă dintr-o expresie, conform cărora, să se formeze un cuvânt real de la capătul stâng  până la ultima litera găsită din cele trei, iar cu aceste  trei litere și restul până la capătul din dreapta să se formeze concomitent  un alt cuvânt

 RA44 REZOLVARE PROPUSA  aplicatia 44

1.COU-  -  -  DRE             9. TRI - - - LAN

             P E R                                MER

2.MAN- - - MER               10. BOU- - -  TON

            GER                                     CAN

3.VER - - -  LLE                11. MEN- - - DRE

           RUE                                       TON

4.PAR- - - OIR                  12. PRI- - - SER

           TIR                                       VER

 5.BRI- - - RER                 13. FLE - - - CHE

           SSE                                        TRI

 6.GER- - - NER               14. RUS- - - FLE

              CER                                          TRE

7.PAR- - - NER                15. LOU- - - FLE

           DON                                    TRE

8. BOU- - - NAL             16.SEJ- - - DIR

             CHE                                OUR

A 45  Aplicatia 45  

Un exercițiu se poate  referi  la reconstituirea a  minimum 3  proverbe,   pornind de la cuvintele următoare:

Qui-hirondelle-veut-ce-pas-loin—tout-ne-ménage-or-printemps-qui-monture-brille-ne-pas-fait-aller-n 'est-le-să-une- 

Cuvintele au fost amestecate la întâmplare.  

RA45 Rezolvare aplicatia 45 A rezultat în cele din urmă:

Randunica nu face  o primavara ….2. Cine vrea sa ajunga departe, isi menajeaza fortele …3. Nu tot ce straluceste este de aur ...

A 46  Aplicatia 46 

Un exercițiu interesant   se poate  referi la căutarea unor expresii , unor proverbe  care să se refere la o parte a corpului omenesc.

RA46 Rezolvare aplicatia 46 Exemplu:

N ' avoir les yeux  plus grandes que le ventre- A nu avea ochii mai mari decat stomacul ….Avoir les oreilles bouché- A avea urechile infundate ….. Jéter un œil- A arunca o privire …..Avoir la main lourde- A avea mana grea ….. Les doigts  de la magie- Degetele magice …..Avoir le bras longue.- A avea mana lunga ....

A 47  Aplicatia 47 

Se poate da  un tabel cu 7 coloane orizontale și tot atâtea verticale , cu silabe din numele unor mari scriitori, urmând să găsim numele a 17 dintre aceștia .

 RA47 Rezolvare aplicatia 47 

Numele lor:

Rousseau, Stendhal, Voltaire, Montagne, Beaumarchais, Sartre, Hugo, Zola, Moliere, Diderot, Camus , Rabelais, dar și Socrate, Spinoza, Haurace, Seneque, Nerval .

A 48 Un exercițiu se poate  referi  la găsirea unor expresii care să vorbească  de zeii din antichitate.

De exemplu : A fi foarte pretentios, foarte orgolios …. Sa deschizi cutia Pandorei …. Sa cazi in bratele lui Morfeu ….6 Muncile lui Hercule ….

A49  Aplicatia 49  

Încercați să vă amintiți data anumitor evenimente importante produse în viața voastră.

RA49 Raspuns aplicatia 49

 E bine să ne amintim reacțiile pe care le-am avut, apoi consecințele apărute.  Să găsim un maximum de expresii importante pe care să ni le notăm în Carnetul de Bord, care să ne incite apoi la reflexie, obiectivitate, înțelepciune, să ne învețe ceva mai departe  în relațiile noastre.

Exemple  găsite de mine:

Lupta continuă, Să fii sincer cu tine însuți și cu ceilalți, Să nu zici  hop până n-ai trecut râul, Timpul costă bani, Prudența  este mama tuturor intelepciunilor, Și mâine este o zi, Paharul să fie plin,  Noaptea este cel mai bun sfetnic, Să separăm grâul de neghină, Să lăsăm să treacă furtuna și să apară cerul senin, Să crezi în steaua ta,  Stomacul plin nu are urechi și nu cere de mâncare, Tăcerea este de aur iar vorba de argint, Capul plecat, sabia nu-l taie, Îi este frică și de umbra lui, Nu-i fă altuia ceea ce ție nu îți place, Trebuie să alegi între băutură și condusul mașinii, Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț -Voltaire,

A 50  Aplicatia 50

Exerciții:Sunt trei frati. Ion, Frederic, Carol. Fiecare ia un vapor fie rosu , verde sau albastru. Baiatul care este in vaporul rosu este fratele lui Frederic . Ion nu este asezat in vaporul verde. Baiatul care este in vaporul verde isi disputa locul cu Frederic.

RA50 Rezolvare aplicatia 50

Răspuns  Ion ia vaporul rosu, Frederic ia vaporul albastru, Carol ia vaporul verde. 

A 51  Aplicatia 51

Se dau următoarele 20 de cuvinte pentru a fi memorate rapid  in   2-3 minute , prin gruparea pe categorii:

RA50 Rezolvare aplicatia 50

Gruparea lor  s-a făcut  rapid,  pe 5 categorii:

  1. Fructe:  mar, piersica, caisa, ananas
  2. Metale:  Nichel, Cupru, Argint

III. Anatomia urechii :ureche, nas, dinte, ureche

IV Îmbrăcăminte :corsaj, fusta, cravata, pantalon,

  1. Unelte:  ciocan, piolina, cutit, grifa,

A 52 Aplicație 52: "Doi în unul": 

1.SOCEE+RASE/2. STELE+LUGE/ 3. LIMEE+GRUE/ 4. DAINE+MELE/ 5. BRAME +RIRE/ 6.LARME+DAME/7. MOINE+CHAR/ 8. PORTE+MOLE/

 RA52 Rezolvare aplicatia 52  Indicatie

exemplu de cuvânt nou METROPOLE

 Bibliografie

1.Jocelyne de Rotrou, La memoire en pleine forme", juillet 2003, Guide Poche 

2.Elkhonon Goldberg, " Les prodiges du cerveau  ou comment l'esprit se bonifie avec l'âge" , traduit par Pierre  Reignier, Ed. Robert Lafont, 2007

3.http://educationsante-aquitaine.fr/pub/prod_doc/80_biblio_mmoire_64.pdf

 

A 53 Aplicatie 53 cu RA53 rezolvare aplicatie 

Mémoire des nomes  propres.

Completez ques 'ce 'que signifie les initiales :

BNP-Banca  Nationala din Paris

RATP-Régiunea  de Activitate de Transport din Paris

URSSAF- Uniunea  care cuprinde  Régionalele  de Securitate Sociala prin  Associatii Familale

CSG-  Contributie Sociala Generalizata 

SNCF-Santier National de  Transportri  Feroviaire 

CCTD- Ceea Ce trebuia demonstrat

MGEN-Mutuel General in Educatia Nationala

A54 Aplicatie 54  cu RA54rezolvare aplicatie  54

PCitarea a cate trei filme in care au jcat : Jean Gabin, Jean Paul Belmondo, Brigitte Bardot, Marlon Brando, Louis de Funés, Alain Delon, Sophie Marçeau ?

R Comissaire Maigret,  Les Misérables, Babtte  s 'en va  à la guerre , Le Clan des Siciliens, Le Ghéparde, Le Gendarme de Saint Tropez, L 'homme de Rio, Le Professionnel, Le cerveau, L' Idiot crée la femme, La Veritée, Far West

A55  Aplicatie 55  cu RA55 rezolvare aplicatie 55

exerciti u de genealogie cu arbore genealogic 

Poser dans des cadranes

A 56 Aplicatie 56

Gasiti 10 expresii familiare cprinzand cuvantul dinte 

RA56 Rezolvare aplicatie 56

Vechiul Testament 

Ochi pentr ochi si dinte pentru dinte 

 Sa ai dintii lungi 

 Cand gainile  au dinti 

 Minti ca un dentist 

Sa ai dintii tari 

Sa strangi din dinti  

Sa iti arati dintii

A57 Aplicatia 57  

 Se dau 12 tipuri de activităţi umane,  precum:

  -activitate intelectuala 1, activitate de nutritie 2,  activitate fizica  3,  activitate libera   4, patrimoniu genetic  5, act de someil  -actul de a dona  6, activitate  sexuala 7,  activitate in familie  8  activitate psihica  9,actiune de echilibru 10, proiectare de viitor 11 adaptare la  mediu social  12. Sa se memoreze in timp de 3 minute  prin metodele aprofundate si apoi intorcand foaia sa se redea .

 A58 Aplicatia 58. 

Sa se analizeze cinci tipuri de memorie: procedurală 1,  episodică 2, semantică 3, senzorială 4 şi  lucrativă 5 definind  elementele distincte ale acestor tipuri de memorie,  selectate fiecare cu importanţa sa .

 Observatie de viitor .De schimbat  tipurile cu memoriile : celulară , respectiv   sistemică, ……

Lămuriri asupra   modului de considerare a reperelor,  elementelor cheie pentru fiecare caz aplicativ .

A59Aplicatia 59

 Aplicatia pentru acasă , a fost de o deosebită complexitate, incluzând  68 de grupuri de câte 4 sinonime , în care  trebuia să găsim intrusul. Vezi material anexat

RA59 Raspuns aplicatia 59

Dicţionarul de sinonime de pe internet e de  mare valoare la caz de îndoială.

El m- ajutat şi în traducerea zilnică  de mai mulţi ani,  circa 10 ani , a  cuvintelor grele -complexe franceze sau engleze, prin utilizarea sinonimelor,  într-un context dorit , pentru citirea  câte unei cărţi,  în limba franceză,  în fiecare zi.

Ca poziţionare a  intrusului,  de 24 de ori el a fost  al patrulea cuvânt, de 18 ori al doilea cuvânt , de  12 ori al treilea cuvânt şi de 10 ori primul cuvânt .

De 4 ori toate au fost toate cuvintele sinonime. Procentual,  al doilea şi al patrulea cuvânt au fost mai des alese din grupurile de cuvinte.

De fiecare dată , la descoperirea intrusului, am  mai notat un înlocuitor al acestuia printr-un  cuvânt corect, din grupa celorlalte trei descoperite .Incidenţa variabilă a găsirii cuvântului,  a făcut ca activitatea de găsirea a acestuia să devină mai dificilă.  

Între cuvintele intruse, figurau cuvinte  la care doar o literă despărţea   cuvântul corect de intrus , d

Fiind adjective,  majoritatea cazurilor de recunoaştere a ţinut cont de  vocabularul pe care îl deţin  actual în limba franceză, cultură generală, sau chiar antrenament.

Cunoaşterea sinonimelor este  deosebit de importantă pentru  citirea şi traducerea  corectă   a unei cărţi.

Majoritatea traducerilor au în vedere contextul în care a fost  găsit acel cuvânt în propoziţie sau în frază. Există  ades grupuri de zeci de sinonime, ceea ce arată nuanţele deosebite pe care le are limba franceză.  

Am găsit ca răspuns de compexitate , faptul că din cele 68x4=272 de cuvinte analizate   ca temă , poziţionate pe două coloane, cu câte 34 de grupuri pe fiecare parte , atenţia trebuia să fie concentrată pe o singură pagină, ceea ce a constituit un anumit avantaj.

Pe de altă  parte, a contat memoria vizuală,   prin capacitatea de observare concentrat pe aceeaşi pagină,

memoria auditivă  ceva mai mult, fie prin repetarea cuvintelor  cu voce tare , fie mai ales prin muzicalitatea acestora.

Foarte importantă  este   memoria de asociere.

La rezolvarea unui astfel de test complex, tendinţa de a  apela la dicţionarul de sinonime pentru oricine poate fi mare.Pentru a evita cât mai mult aceasta , lucrul meu  a fost ceva mai îndelungat, prin  încercarea de identificare a ceea ce putea să însemne fiecare cuvânt,  privind grupul de patru.

Faptul că au fost alese grupuri de patru cuvinte , a fost un avantaj.

În cazul adjectivelor, mi s-a părut ceva mai uşor decât în cazul verbelor,  în general din conjugarile  I sau a II-a terminate în er sau ir , dar si verbe  neregulate .

De multe ori intrusul nu era departe de celelalte trei, ceea ce a îngreunat aflarea acestuia.

Trebuie să recunosc faptul că fiind  român, mi-a fost tot atât de uşor ca unui italian să abordez sensurile cuvintelor din  limba franceză.

Discutam recent, săptămâna aceasta  cu două  persoane de origine italiană , una  aflată la coadă la analize, alta lucrând la spital pentru hrănirea pacienţilor şi am constatat , cât de uşor mi-ar fi  să mă înţeleg cu acestea , încercând să vorbesc alternativ franceză cu italiana. 

Gramatica italiană , ca şi cea  română  nu sunt  de loc uşoare.

Muzicalitatea cuvintelor pentru  memorarea lor,  mi se pare un  atu important pentru cel care a pornit la drum să aprofundeze o limbă străină, ca să încerce să îi pătrundă tainele.

Pentru un scriitor cred, acest lucru este necesar, întrucât încercarea de stăpânire a  două limbi străine, minim necesare ,  este imperios necesară, pentru citit, tradus, interpretat.

De mai multe ori,  acolo unde nu am reuşit să rezolv ceva mai repede exerciţiul , am aplicat memorarea auditivă, prin citirea cu voce tare a grupurilor de cuvinte de mai multe ori pentru încercarea de desprindere  astfel a intrusului din grup.

A60  Aplicatia 60  Un prim exercițiu util:

Notați alăturat,  evenimente  marcante care au avut loc la urmãtoarele date:

11 septembrie 2001/ 9 noiembrie 1989/26 decembrie 1999/1 ianuarie 2002/ 8 august 2008/ 25 iulie 1995/ vara anului 2003/ 21 iunie 1982/ iarna anului 1992/ 20 iunie 1936/ 2 iulie 2008/ 4 noiembrie 2008/….

RA60 Raspunsuri aplicatia 60Rãspunsuri propuse:

Lovirea  și distrugerea celor două blocuri turn din New York/ Căderea zidului Berlinului/ Furtuna secolului din Franța/ Introducerea euro , în Franța/  Olimpiada de la Beijing/ Atentatul din RER- Stația Saint Michel din Paris/ Canicula de la Paris – neoficial au fost 15.000 de morți,  în special persoane în vârstă/ Prima sărbătorire a Festivalului Muzicii din Franța / Jocurile Olimpice din Albertville –Franța/ Eliberarea unui candidat important la alegerile din Columbia/ Alegerea Președintelui american Barak Obama/

Atelierele memorie –Fise de activitati-evaluare-metodologie

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Profesor Gabri Darko  Universitatea Titu Maiorescu – Facultatea de Psihologie

    Începuturile psihologiei cognitive pot fi plasate la mijlocul secolului trecut, după cel de

    -al doilea război mondial, când logica matematică, cibernetica şi teoria informaţiei au apărut înforţă în peisajul ştiinţific internaţional. Efortul de a formaliza logica astfel încât să fie posibilă manipularea simbolurilor pe baza unor reguli sintactice generale şi recursive,duce la definireacalculabilităţii şi a computaţiei.Alături de teora informaţiei şilogica matematică şi simbolică, curentele psihologice ale

    căror idei şi cercetări psihologia cognitivă le-a integrat sunt asociaţionismul, gestaltismul,behaviorismul şi constructivismul piagetian

    .Instrumentarul metodologic folosit în cercetare conţine metoda experimentului ca metodă predilectă, la care se adaugă modelarea-formalizarea-simularea pe calculator.

    Analiza sistemului cognitiv

    Orice sistem cognitive este organizat în patru niveluri carecare îi definesc structura (Miclea,2003, pp. 28-35):

    1.nivelul cunoştinţelor 

    ;2.nivelul computaţional;

    3.nivelulalgoritmic-reprezentaţional

    ;4.nivelul implementaţional.

    Acestea nu suntstraturi sau etaje ale unui sistem cognitiv, ele sunt integrate şi se află la acelaşi nivel de execuţie. Cu alte cuvinte informaţia nu este transferată de la un nivel la altul pentru a fi procesată, cele patru niveluri fiind concomitente în timp şi neierarhizate în funcţie de importanţă.

    Exemple de arhitecturi:

    -4CAPS, dezvoltat laCarnegie Mellon Universitysub coordonarea luiMarcel A. Just-ACT-R, dezvoltat deCarnegie Mellon Universitysub coordonarea luiJohn R. Anderson.-Apexdezvoltat deMichael FreedlaNASA Ames Research Center.-CHREST, dezvoltat deFernandGobetlaBrunel University

    şi de Peter C. Lane

    laUniversity of Hertfordshire.-CLARIONthe cognitive architecture,dezvoltat deRon SunlaRensselaer PolytechnicInstitute

    şi la

    University of Missouri.-Copycat, al luiDouglas Hofstadter

    şi

    Melanie MitchelllaIndiana University.-DUAL, dezvoltat deNewBulgarian Universitysub coordonarea luiBoichoKokinov.-EPIC, dezvoltat de David E. Kieras and David E. Meyer laUniversity of Michigan.-FORRdezvoltat de Susan L. EpsteinlaThe City University of New York.-GAIuSdezvoltat deSevak Avakians.-CoJACK

    o arhitecturăinspirată de

    ACT-R,JACK,un multi-

    sistem care adaugă oarhitectură cognitivă pentru a simula în mediul virtual comportamente asemănătoare cu

    cele umane.-PreAct, dezvoltat deDr. Norm GeddeslaASI.-PRODIGY,al luiVeloso et al.-PRS'Procedural Reasoning System', dezvoltat deMichaelGeorgeff 

    şi

    AmyLanskylaSRI International.-Psi-Theorydezvoltat deDietrichDörnerlaOtto-FriedrichUniversity înBamberg,Germany.-R-CAST,dezvoltat dePennsylvania State University.

     

     

     Memoria

    Curs 7 de psihologie cognitiva

    Modelul etajat al memoriei

    Un model popular de explicare a memoriei este cel care

    susţine existenţa unor spaţii(etaje)de stocare a informaţiei, aflate în legătură unele cu altele şi îndeplinind funcţii diferite pentru subiectul cunoscător.Acest model susţine că există trei etaje ale memoriei prin care curge informaţia(faptul că spunem că informaţia este stocată în memorie nu înseamnă că ea este statică, ci se află într o continuă rearanjare şi procesare, ceea ce face din memorie atât un proces,cât şi un produs):

    1.Etajul senzorial (emoria senzorială (MS): reţine informaţia din mediu înainte de a o transmite către memoria de scurtă durată; reţine informaţia pentru 200-400 milisecunde.

    Informaţiile sunt reţinute în funcţie de analizatori, adică avem o MS vizuală (iconică), o MS auditivă (ecoică), etc.

    2.Etajul memoriei de scurtă durată (MSD): are o capacitatea limitată de 7±2 chunks-uri(unităţicu sens sau unităţi de semnificaţie; vezi G. Miller,

    The magial number seven plus or minus two,1956) şi informaţia este reţinută timp de 15

    -30 de secunde.

    3.Etajul memorieide lungă durată (MLD): procesează semantic informaţia, are o capacitate nelimitată şi poate reţine informaţia pe o perioadă îndelungată.În ceea ce priveşte memoria senzorială putem spune că există atâtea tipuri de memorie câte simţuri avem. Cele mai studiate însă, sunt memoria iconică (vizuală) şi memoria ecoică(auditivă).Memoria iconică are o durată de aproximativ 200 de milisecunde(chiar 500) este preatenţională, automată şi are o capacitate nelimitată. Ea are ca rol reţinerea stimulului visual pentru o perioadă suficient de mare pentru a fi activaţi detectorii de trăsături, pentru acei stimuli care au o durată foarte scurtă de expunere.Este utilă atunci când clipim sau când se produc sacadele oculare. Informaţia prezentă în memoria iconica dispare, se degradează în cel mult 0.5secunde (Eysenk şi Keane, 2010, p. 206).Memoria ecoică sau senzorial auditivă are o durată mai mare faţă de cea iconică, ea reţinând stimulul între 2 – 4 secunde (Eysenk şi Keane, 2010, p. 206)Acest fapt se datorează anatomiei analizatorului auditiv care are nevoie de mai mult timp pentru a capta şi transforma stimulul în semnal intern.

    Modelul unitar al memoriei

    Recent unii autori (Jonides, Lewis, Nee, Lusting, Berman

     Moore, 2008, apud EysenkKeane, 2010, p. 209) susţin ideea că memoria de scurtă durată este o activare temporară a reprezentărilor din memoria de lungă durată. Aşadar, există un singur bloc mnezic şi nu mai multe etaje.

    Însă, acest model nu poate să explice cum la unii pacienţi amnezici există intactă memoria de scurtă durată şi au probleme cu amintirile din memoria de lungă durată.

    Dovezile experimentale pe care le aduc cei care susţin modelul unitar (şi nu sunt puţine) au facut să fie luat în seamă şi să nu putem spune definitiv care este modelul cel mai bun. Este clar că unii pacienţi au performanţe slabe la testele de memorie de scurtă durată care se bazează pe informaţii dinMLD şi, prin urmare MSD este o activare temporară a unor informaţii din MLD, dar nu putem spune că MSD este numai aceasta.

    Modelul memoriei de lucru

    A fost propus de Baddeley şi Hitch (1974) pentru a nuanţa conceptul de memorie de scurtă durată. Avantajul acestui model este acela că surprinde foarte bine atât procesarea activă a informaţiei,cât şi stocarea acesteia pentru o perioadă scurtă de timp.

    Autorii au propus initial (1974) trei componentecare alcătuiesc memoria de lucru: unitateaexecutivă centrală(administratorul central), bucla fonologică  phonological loop) şiblocnotesulspaţio-vizual (visuo-spatial scratch-pad ).

    Ultimele două se mai numesc şi sisteme sclave, fiind subordonate administratorului central (a se vedea figura de mai jos).

     Fig.10 Modelul memoriei de lucru dupa Baddeley (1986,apud Iordan (2007, p. 51)

    Ulterior, în 2000, Baddeley a revizuit modelul şi a adăugat bufferul episodic

    .Acesta esteo componentă care face legătura cu memoria de lungă durată şi realizează coherenta procesărilor din momentul prezent, strângându-le într-o unitate, într-un episod.

     

    43

     Fig.11 Modelul revizuit al memoriei de lucru (după Baddeley, 2000)

    Să le luăm pe rând.

    Unitatea executivă centrală(eng.central executive)

    Este un sistem de control care monitorizează şi controlează celelalte două componente, care îi sunt subordonate.Poate procesa atât informaţie vizuală

    ,cât şi informaţie auditivă, adică este lipsită de modalitate.Se caracterizează printr-o capacitate limitată de stocare.

    Bucla fonologică(eng. phonological loop) Este un sistemsubordonat unităţii executive.Este formată din două componente:

    Sistemul de control articulat (verbal), „vocea” interioară

    : pentru ca informaţia temporar stocatăîn MSD să treacă în MLD trebuie să fie repetată. Acest sistem este responsabil pentru această sarcină.

    Unitatea de stocare fonologică, „urechea” interioară

    : permite stocarea temporară ainformaţiilor care vor fi preluate şi repetate pentru a fi transferate în MLD.

    Blocnotesul spaţio-vizual(eng.visuospatial sketchpad )

    Stochează temporar şi manipulează (operează cu) informaţia de natură spaţială şi vizuală.Această componentă este aşa-zisul „ochi interior”, ne ajută să vizualizăm informaţia pe un ecraninterior, mental. Cercetările din această zonă se concentrează pe ceea ce se numeşte imageriementală.

     

Acest răspuns a fost șters.
-->