Luna aceasta au reînceput cursurile de pictură și desen la Centrul de Seniori, anul al treilea .
Profesoara Sylvie Poisson Dessaut continuă cu echipa de 15 persoane prin studiul portretului și al mișcării corpului uman , o temă deosebit de interesantă , legată de capitolul XXXIII , raportat la creativitate și mișcare
Portretul constituie o temă fascinantă .Bogăția acestuia este pe măsură.Ce trebuie să cunoaștem privitor la fizionomia unui personaj, asupra caracterului acestuia? Schița stabilește per ansamblu trăsăturile unei figuri.
Desenul pregătitor trebuie să fie foarte precis. Se dorește obținerea unei asemănări cât ai mari între portret și persoana respectivă Se pornește de preferință cu unul din ochi, de exemplu cel stâng și conturul acestuia și apoi cu pieptănătura. Trăsăturile de creion sunt fine și punctuale pentru fiecare mică suprafață. Acest mod de desenare progresiv lent este necesar indispensabil pentru realizarea expresivității figurii.
O importanță deosebit o are textura feței personajului. Realizarea portretului poate avea loc prin trăsuri ale creionului precise, conform scopului de expresivitate dorit.
Îmbrăcămintea de exemplu poate fi realizată printr-o serie de hașuri paralele suprapuse .Ele acoperă suprafața de așa natură ca să creeze un volum, și să descrie cât mai bine forma dorită .
Portretul -silueta personajului se realizează central pe foaia de desen. Nu se apasă puternic pe creion, în scopul de a putea reveni ulterior pentru corecturi . Pentru reprezentarea fondului se preferă culoarea hartiei . Pe acest fond se detașează imaginea persoanei respective. Toate zonele trebuiesc realizate cu trăsuri precise, dar în același timp delicate. Aceasta va determina o atmosferă delicată și senzuală .
Efectele de lumină se pot observa pe pliurile shortului de exemplu, O atenție principală este acordată ochilor .Sunt puse în evidență lumini și umbre pentru această zonă foarte mică dar foarte importantă a figurii.
Se lucrează foarte foarte lent . Din toate trăsăturile poate rezulta o dulceață specială .Se revine încă o dată și încă odată asupra fetei, cu o nouă serie de trăsături. Aceasta pentru a accentua trăsăturile feței, buclele părului, etc.
Sunt nuanțate zonele de lumini și umbre. Umbrele se lucrează cu mare atenție. Exemplu, pe partea stângă , între buclele feței , față și gât , zona mai închisă. Zonele închise, dense dau un efect suplimentar .
Pot fi redate excepțional și pliurile imbrăcăminții , fără a exagera detaliile , pentru a nu eclipsa figura. Este important jocul de nuanțe pentru expresivitate .Negrul fustei de exemplu poate fi foarte contrastant.
Crochiul este important prin redarea mișcării și pentru instantaneitate . Un gest, o caracteristică principală a subiectului, pot constitui caracterele dominante ale tabloului.
Referitor la mișcare este importantă realizarea modului de reprezentare a acesteia. E vorba de modul de alergare, amplasarea mâinilor în alergare , mișcarea gambelor, a picioarelor, dreptul înaintea stângului.
Focalizarea atenției este asupra zonei superioare a corpului , corsajului, păruui , privirii.
Se revine de mai multe ori adăugând de fiecare dată câte ceva.E vorba de diferitele zone aflate în umbră, ale fetei, îmbrăcăminții etc.
E vorba și de zonele luminoase ca pete de lumină .În ultimă instanță poziția încălțămintei și textura acesteia .
Atunci când vorbim de figura umană facem referire la persoană și expresia acesteia la un moment dat , în timpul unei plimbări , o activitate creativă, exemplu pictura, privind un anumit lucru. Toate aceste atitudini au anumite expresii.
Figura este sursă de inspirație infinită pentru orice artist, pentru că ea poate reprezenta numeroase atitudini ale cotidianului, punând în evidență prospețimea și spontaneitatea.
Există diferite atitudini umane care sunt concretizate în imagini pline de șarm, evocând un sentiment particular, evocând un sentiment particular, o trăire.
În cazul unui portret, artistul trebuie să știe să reveleze expresivitatea modelului său. E vorba de captarea revelarea personalității personajului.Această mai mult decât aspectul fizic al acesteia.
Portretul poate fi realizat în contre jour,kumina vine din spate , pot fi relevate trăsături importante ale acestuia, unele adolescentine, candoarea privirii. Sunt importante : volumul feței, părul, detalii ale îmbrăcăminții.
Pentru a releva expresia unei persoane care doarme de exemplu, pentru a focaliza tabloul respectiv ,asupra fetei unei persoane feminine,pot fi desenate celelalte trăsături ale corpului imprecise, fiind vorba de zonele mai îndepărtate, schițate doar, iar atenția poate fi atrasă către fața persoanei , pentru a gândi eventual la ce visează.
Bibliografie
- B. Balestar, J. Vigue, Le Grand Livre du Dessin, Ed. Vigot, 2003
Comentarii